Skocz do zawartości

Rockrider AM100S 2020

Rokoszoko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wysokość suportu nad ziemią jest ta sama ale już Stack, Reach, BBdrop dla rozmiarów ram S są w XC mniejsze. Więc generalnie XC będzie trochę mniejszym rowerem niż AM . Dla tak niskiej osoby ma to znaczenie.
ROWER+G+RSKI+MTB+ALL+MOUNTAIN+AM+100S+29

ROWER+G+RSKI+MTB+ALL+MOUNTAIN+AM+100S+29ROWER+G+RSKI+MTB+XC+100+S+29+EAGLE.webp?

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

Znalazłeś w geometrii niższe liczby to teraz powiedz mi jakim cudem te 

1 godzinę temu, abra napisał:

Stack, Reach, BBdrop

mają jakikolwiek wpływ na:  

11 godzin temu, abra napisał:

Trochę ma przy wsiadaniu i zsiadaniu dla osób z niskim krokiem.

?

🤣

Bo jeszcze dziewczyna pomyśli, że przez te większe wymiary w AM nie dosięgnie do kierownicy...

Edytowane przez puchatek
Opublikowano

Dzięki za opinie, myślę że najlepszą opcją będzie zakup AM i sprawdzenie czy jest komfortowo i ewentualnie zwrot. Szkoda że nie ma nigdzie opcji żeby przymierzyć w sklepie:( Wczoraj byłam w deca i jedynym rowerem na kołach 29 był xc500 w rozmiarze M. Przejechałam się nim i szczerze mówiąc nie było najgorzej😁 Jedynie w przekroku było na styk że tak powiem😃 Ale nie ma raczej co porównywać bo to trochę inna geometria ramy.

Opublikowano

Pytałaś jakie rowery mają do wypożyczenia ? Nie mają do sprzedania ale mogą mieć do wypożyczenia, to przecież inne rowery. 

Powiedz że zastanowiłaś się choć chwilę nad XC100S. 

Powodzenia 😁

Opublikowano
2 godziny temu, TomekCorsa napisał:

Pytałaś jakie rowery mają do wypożyczenia ? Nie mają do sprzedania ale mogą mieć do wypożyczenia, to przecież inne rowery. 

Powiedz że zastanowiłaś się choć chwilę nad XC100S. 

Powodzenia 😁

Sprawdzałam na decathlon rent, mają same duże rowery S tam nie widziałam, poza tym w Rzeszowie nie ma chyba wypożyczalni😔

Może jest to ktoś z Podkarpacia i posiada takie rowery?🤔

Tak wiem, że są to trochę inne rowery, nie znam się jeszcze tak na mtb ale dużo czytam😉 wydaje mi się że AM będzie fajniejsza do zjazdów i ogólnie większy komfort jazdy- trochę to mnie przekonuje,nie można mieć wszystkiego, na podjazdach myślę że może być gorzej niż w xc100s(trudno, najwyżej więcej się wymęczę).

Poza tym jak kupować rower za taką kasę to wolę dołożyć i mieć lepsze wyposażenie, stwierdziłam że jak na 29 będzie bardzo źle to już kupię te 27.5(może uda mi się sprzedać wtedy 29). Nie jestem z osób które zmieniają rower co 2, 3 lata na nowszy model, chciałabym żeby mi służył baaardzo długo.

Odpowiadając: tak bardzo się zastanawiałam nad xc100s i dalej nie wiem co mam zrobić😅 Myślę, że musiałabym się przejechać na jednym i drugim żeby na prawdę wiedzieć ale niestety nie ma takiej możliwości

Opublikowano

Widzę, że jesteś w temacie, bo bardzo dobrze piszesz 😉. To zerknij na https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2021-rift-zone-275-1#specifications. Osprzęt dużo gorszy, ale lepiej pasuje pod Twoją jazdę i XS jest mniejszy niż S w AM 100S. Rift to coś pomiędzy XC 100S a AM 100S.

Opublikowano (edytowane)

W tym Marinie są słabe hamulce, zmieniarka i kaseta. A, sztywnej osi z tyłu brak, łożysk maszynowych. Proponować dlatego bo są mniejsze ramy niż w Rockrider to zły pomysł. Jeszcze gwarancja Decathlon i każdy sprzedawca polegnie przy niej. 

Edytowane przez TomekCorsa
Opublikowano

Przecież napisałem.

4 godziny temu, puchatek napisał:

Osprzęt dużo gorszy, ale lepiej pasuje pod Twoją jazdę i XS jest mniejszy niż S w AM 100S

Czyli wg Ciebie lepiej wziąć rower z Decathlonu, który ma wzorową gwarancję pomimo, że okaże się za duży? Zaproponuj coś zamiast krytykować, że

2 godziny temu, TomekCorsa napisał:

są słabe hamulce, zmieniarka i kaseta. A, sztywnej osi z tyłu brak

Pamiętasz, że próbujemy pomóc dziewczynie, która ma niecałe 160 cm wzrostu? Należysz do tego grona forumowiczów, która twierdzi, że te hamulce będą od razu do wymiany i odczuje brak sztywnej osi? Nie twierdzę oczywiście, że lepiej nie mieć niż mieć, ale coś za coś. Te Mariny to bardzo fajne rowery z uznanym zawieszeniem, a osprzęt to nie wszystko. Pod względem osprzętu nic nie przebije tych Rockriderów, ale liczy się całokształt, szczególnie jak ktoś być może się nie wpasuje w rozmiar.

Opublikowano

Znajoma ma 1,60m i lata na rozmiar S, jak szatan :D

Opublikowano

Może znajoma mieszka w dość niedalekiej okolicy od Rzeszowa i @malagos222 by się przymierzyła? 😉

Opublikowano (edytowane)

Właśnie, Rokoszoko, może gdzieś niedaleko, a jak nie to może dałaby radę zmierzyć przekrok w najniższym miejscu ramy tam przy sztycy? Skoro koleżanka lata jak szatan to może się wpasuję w niego😁

Edytowane przez malagos222
Opublikowano

Z mojej strony mogę ci napisać ile ma S w XC100s. Ale jutro po południu. 

Opublikowano
17 minut temu, abra napisał:

Z mojej strony mogę ci napisać ile ma S w XC100s. Ale jutro po południu. 

Dziękuję, będę wdzięczna za info😉

Opublikowano
19 godzin temu, malagos222 napisał:

Dziękuję, będę wdzięczna za info😉

Zmarznięci wróciliśmy ze skiturów i z tego wszystkiego tylko wrzuciłem narty do garażu i zapomniałem o pomiarze roweru. Więc poprawię się jutro.

Opublikowano

@malagos222 Pomierzone w S-ce XC100s z kołami 29" , opony 2.1

76cm do górnej krawędzi wejścia sztycy siodełka

74cm od ziemi do górnej powierzchni ramy tuż przy wejściu sztucy (rozm S i M nie mają tego dodatkowego wzmocnienia rury sztycy)

35 cm wysokość osi suportu nad ziemią

103cm średnia wysokość kierownicy nad ziemią

xc100_wysokosc.thumb.jpg.a6b955cbfe7f24acb0e392623f2ff090.jpg

Opublikowano

Co prawda ja nie jestem osobą zainteresowaną, ale małe sprostowanie dla wyjaśnienia - podawanie przekroku w tym miejscu jest wg mnie mało znaczące, bo awaryjnie zawsze, przynajmniej ja, zeskakuję dalej od siodełka. Reszta potrzebnych wymiarów jest podana w tabelce na stronie producenta 😛. Dla porównania co już wcześniej pisałem - przekrok w Marinie podany we właściwym miejscu to 65 cm.

Opublikowano

Bardzo dziękuję wszystkim za cenne informacje i porady😉 

Widziałam właśnie, że Marin ma malutkie te ramy w stosunku do decathlonowych🙂

Wiem, że zaskakuje się dalej niż przy sztycy jednak w tym miejscu stoi się jak się zsiada z siodełka więc jest to dla mnie cenna informacja czy nie zawisnę że tak powiem na ramie😁

Sprawdzałam przekrok na mojej szosie i jest od 72cm do 77cm i w połowie ramy mam tak na styk(czyli te ok.74cm).

Opublikowano

Jeżeli uważasz, że fakt, że nie zawiśniesz na ramie na postoju ma dla Ciebie znaczenie to OK, nie mnie to oceniać 😉. Ale porównanie szosy do MTB jest mało trafione, bo na asfalcie nie masz sytuacji nagłych, niespodziewanych zatrzymań na kamcorach czy korzeniach. Chyba, że ja inaczej pojmuję jazdę na MTB 🤣. A tak na marginesie to wydaje mi się, że rozmiar szosy masz za duży, ale to tylko moja nieistotna uwaga.

Opublikowano
12 minut temu, puchatek napisał:

Jeżeli uważasz, że fakt, że nie zawiśniesz na ramie na postoju ma dla Ciebie znaczenie to OK, nie mnie to oceniać 😉. Ale porównanie szosy do MTB jest mało trafione, bo na asfalcie nie masz sytuacji nagłych, niespodziewanych zatrzymań na kamcorach czy korzeniach. Chyba, że ja inaczej pojmuję jazdę na MTB 🤣. A tak na marginesie to wydaje mi się, że rozmiar szosy masz za duży, ale to tylko moja nieistotna uwaga.

Hahaha, nie o to mi chodziło, po prostu nie mam innego roweru w tym momencie w domu dla porównania. Ojjj na asfalcie też się zdarzają nagłe sytuację, mi się nawet zdarzyło pójść na czołówę z drugą rowerzystką na zakręcie😂(dziewczyna jechała lewą stroną) a przy prędkości jakieś 40-50km/h z górki nie było to przyjemne spotkanie😅 Nie uważam żebym miała za dużą szoskę jest to Focus Cayo XS😉 

Opublikowano

Witam i przepraszam, że w prywatnym wątku ale jest to najbardziej rozpoznawalny temat dotyczący zakupu AM 100S

Może komuś się przyda w celu zachowania czujności - 13.03.2021 zamówiłem rower AM 100 S (stan na magazynie potwierdzony podczas zamawiania: 50 szt w rozmiarze L, dodatkowo zamówiłem akcesoria, dedykowane ciuchy rowerowe i dedykowane pod platformy buty). Jakie było moje zdziwienie kiedy podczas przypadkowej wizyty w sklepie spotkałem ludzi odbierających ten sam model roweru w miniony piątek (termin zamówienia po moim) - na pytanie co z moim zamówieniem, padła odpowiedz „wszystko OK, proszę oczekiwać dostawy”. Dziś mail z informacją, że roweru nigdy nie było na stanie, moje zamówienie jest błędem systemowym i nie zostanie zrealizowane - dodam tylko że chyba tracę zmysły i żyje w jakieś rzeczywistości alternatywnej, gdyż rower był nawet dziś rano dostępny na stronie w rozmiarze L.

Dodam że kontaktując się z pracownikami tej firmy uzyskuje się tylko wysoki poziom dezinformacji i niekompetencji na najwyższym poziomie, wyjątek stanowili: pracownik działu rowerowego (bardzo zaangażowany człowiek z pasją), jedna pracownica sklepu która usiłowała coś załatwić i oddzwoniła oraz tylko jeden z wielu pracowników infolinii.

Prezentowane przez firmę podejście do klienta to dno i bagno dezinformacyjne oraz spychologia wdrożona na najwyższym poziomie - które próbują przykrywać „bonami rekompensaty” (których oczywiście nie przyjąłem).

P.S. 
pozdrawiam pozytywnego 👍 człowieka z pasją ;) i trochę słabo wyszło 🤬

Opublikowano

To na czym stoisz teraz ? W tej chwili są S M i jedna L. 

Zrezygnowałeś ?

Opublikowano (edytowane)

Pewna przerażona miła osoba pełniąca obowiązki chyba „kierownika zmiany” anulowała zamówienie bez mojej zgody, tłumacząc to że następna dostawa będzie w połowie lipca (co jak się niestety później okazało jest kłamstwem, jeżeli wierzyć informacji z centrali podczas próby anulowania odzieży - dostawa rowerów ma mieć miejsce koniec marca, dostawy początek kwietnia.  

Generalnie brak mi słów i muszę ochłonąć, gdyż poziom dezinformacji jest nie do opisania - a ja zostałem z niczym. 

P.S. 
Widziałem tą 1 sztukę „L” ale muszę ochłonąć gdyż ja jestem prostym uczciwym normalnym człowiekiem - nie mam ochoty na kolejne ściemy i spychologię przez dwa tygodnie. Wystarczy aby ktoś w profesjonalny sposób podszedł do tematu i sfinalizował transakcje.
Nie jestem złośliwy ani mściwy, w sklepie wiedzieli że mi zależy a dziewczyna poprostu poszła na łatwiznę i anulowała zamówienie bez mojej zgody.

Edytowane przez Oktopus
Opublikowano

Mam wrażenie, że za dużo było emocji a za mało pragmatycznego podejścia do powstałego problemu. W tym momencie rynek rowerowy jest tak wyssany, że kupno jakiegokolwiek roweru to walka z wiatrakami.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, abra napisał:

Mam wrażenie, że za dużo było emocji a za mało pragmatycznego podejścia do powstałego problemu. W tym momencie rynek rowerowy jest tak wyssany, że kupno jakiegokolwiek roweru to walka z wiatrakami.

Emocje pojawiły się dopiero jak wróciłem do domu i dowiedziałem się o dostawie na dniach, a nie jak twierdziła Pani w lipcu, wykasowując moje zamówienie. 

Zawsze skupiam się na meritum i próbie konstruktywnego rozwiązania trudności - emocje nigdy nie pomagają. 

Zabawnym jest fakt, że ta firma najwyraźniej takie właśnie ma podejście do klienta - zamieściłem info na fanpage Rowery Decathlon Polska i od razu zaczęły się podobne historie ale post został w tempie ekspresowym usunięty, a ja za zapytanie dlaczego zbanowany 😂🤪😂🤪😂 

Edytowane przez Oktopus
Opublikowano

TomekCorsa szkoda że nie wrzuciłeś tego info o marinie wcześniej - czekam na am100s - ma być do odbioru w poniedziałek - ale im dłużej czekam tym bardziej się zniechęcam...

Marin 1000zl droższy ale jakoś tak wyposażenie bardziej mi pasuje i kolor tez

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk