abra Opublikowano 23 Listopada 2020 Opublikowano 23 Listopada 2020 (edytowane) 3 godziny temu, Accent_Szaj napisał: Zerowy robi się Od razu. Jak zauważysz objawy to już jest za późno. Jak przyjdzie zima to pewnie znajdę czas i zrobię przegląd tym amortyzatorom, bo tak to każda wolna chwila, ładna pogoda i wolę jeździć. Z drugiej strony raf_102 miał objaw od razu, a u mnie płynnie działają. Ja mam model 2019 może to ma jakieś znaczenie. Z drugiej strony co to za kicha gdy wcale nie tani rower kupujesz i od razu do serwisu? Zresztą czego tam w tym amortyzatorze brakuje, oleju? Nigdzie o tym nie byłem informowany. Auto jak kupujemy w salonie to przecież nie uzupełniamy oleju w amortyzatorach ani skrzyni etc. O co w tym chodzi? Jaki jest cel? Edytowane 23 Listopada 2020 przez abra
Looban Opublikowano 23 Listopada 2020 Opublikowano 23 Listopada 2020 Ja kupiłem rower przez net, odbieram i od razu w sklepie jak Rokoszoko przykazał sprawdzam: blokada, jest twardo. Odbieram, za dwa dni jade na przechadzkę, po jezdzie sprawdzam amor na blokadzie i juz twardo nie jest. Qrde. Jedyny plus, to że i tak blokade z manetki będę zakładał to zrobie i to i ew. dolewke.
abra Opublikowano 23 Listopada 2020 Opublikowano 23 Listopada 2020 (edytowane) A z dumperem też robicie zerowy serwis? Tez tam brakuje oleju? Bo prędzej bym się czepiał działania dumpera niż przedniego amora. Blokada trzyma, w modelu 2019 jest fabrycznie ustawienie z manetki. Ja blokadę rzadko używam bo tylko do stromych podjazdów po asfalcie. Edytowane 23 Listopada 2020 przez abra
Geo4 Opublikowano 23 Listopada 2020 Opublikowano 23 Listopada 2020 Nie wiem jak to się ma do Manitou w AM100S z 2019, ale w widelcach RS fabrycznie często susza i serwis zerowy lepiej zrobić na starcie...
Accent_Szaj Opublikowano 23 Listopada 2020 Opublikowano 23 Listopada 2020 4 godziny temu, abra napisał: Auto jak kupujemy w salonie to przecież nie uzupełniamy oleju Jak nie? Pierwszy olej w silniku wymieniasz od razu. Przy rowerze,jak chcesz żeby fajnie wszystko chodziło latami,to zrobisz podstawy. Kupując amor,masz instrukcję,gdzie jest napisane co ile robić serwisy i konserwację. 5 godzin temu, abra napisał: Zresztą czego tam w tym amortyzatorze brakuje, oleju? Tak brakuje oleju w dolnych lagach i tłumiku. Należy jeszcze nasączyć gąbki. Zrobisz jak uważasz.
abra Opublikowano 23 Listopada 2020 Opublikowano 23 Listopada 2020 (edytowane) 4 godziny temu, Geo4 napisał: Nie wiem jak to się ma do Manitou w AM100S z 2019, ale w widelcach RS fabrycznie często susza i serwis zerowy lepiej zrobić na starcie... Fakt, zapomniałem, że model 2019 i 2020 prócz kąta główki i hamulców różnią się też przednim amorem. 36 minut temu, Accent_Szaj napisał: Jak nie? Pierwszy olej w silniku wymieniasz od razu. Po co? Silniki są fabrycznie wstępnie docierane, to nie czasy fiata 125 gdy trzeba było wymienić olej po pierwszych 1 lub 3tys km. I to nie mój wymysł tylko obecne standardy. Ale nie wchodźmy w offtop. A jaki jest powód, że te amortyzatory w gotowym rowerze dla klienta sprzedaje się suche? Edytowane 23 Listopada 2020 przez abra
Accent_Szaj Opublikowano 23 Listopada 2020 Opublikowano 23 Listopada 2020 11 minut temu, abra napisał: Ale nie wchodźmy w offtop. Dokładnie W przypadku amorów tak jak napisałem 13 minut temu, Accent_Szaj napisał: masz instrukcję,gdzie jest napisane co ile robić serwisy i konserwację Mając mało oleju w dolnych lagach łatwo zatrzeć amor.
abra Opublikowano 23 Listopada 2020 Opublikowano 23 Listopada 2020 6 minut temu, Accent_Szaj napisał: Mając mało oleju w dolnych lagach łatwo zatrzeć amor. Zgodzę się z tobą. Ale dlaczego sprzedawane są z tak mizerną ilością oleju? Nie sadzę, że chodzi o oszczędność w kosztach bo byłoby to dość karykaturalne. Więc może jakaś inna techniczna przyczyna. Nie wiem czy taką informacją posiadasz ale może ktoś to wie. Tak z czystej wścibskiej ciekawości dopytuję.
Accent_Szaj Opublikowano 23 Listopada 2020 Opublikowano 23 Listopada 2020 5 minut temu, abra napisał: Ale dlaczego Kasa,kasa,kasa Przegląd Amora musisz wykonać sam. Masz to napisane w instrukcji. Nie wykonasz i coś się podzieje masz po gwarancji.
abra Opublikowano 23 Listopada 2020 Opublikowano 23 Listopada 2020 (edytowane) 44 minuty temu, Accent_Szaj napisał: Przegląd Amora musisz wykonać sam. Masz to napisane w instrukcji. Nie wykonasz i coś się podzieje masz po gwarancji. Zaintrygowany wygrzebałem instrukcję. Niestety w mojej instrukcji otrzymanej wraz z rowerem nie ma nic na temat konieczności przeglądu amora. Jedynie info, że amortyzatory nie mogą być demontowane przez użytkownika jedynie przez wykwalifikowanego mechanika (cokolwiek to znaczy, bo nie napisano przez Autoryzowany Serwis Decathlon). Jest za to informacja : Cytat Należy zapoznać się z zaleceniami producenta dotyczącymi regulacji widełek i zawieszenia, dostępnymi na stronie internetowej www.decathlon.pl. W przypadku systemów NEUF, należy zapoznać się ze szczegółową instrukcją obsługi systemów NEUF, dostępną na stronie internetowej www.decathlon.pl. Nie udało mi się żadnych takich instrukcji na www.decathlon.pl odnaleźć. Edytowane 23 Listopada 2020 przez abra
Rokoszoko Opublikowano 23 Listopada 2020 Autor Opublikowano 23 Listopada 2020 (edytowane) Odpowiem Wam na to pytanie jak to wygląda (pierwsze offtop)Jeśli chodzi o auto, że jest wstępnie docierane, to bujda. Kupujesz auto, 1000km wymiana oleju, 3000km wymiana oleju i kolejna za dychę. Mówię z doświadczenia, jeśli będziesz jeździł 20 000km na jednym oleju jak mówi instrukcja to po spuszczeniu oleju możesz się zdziwić A przy 40 000km nagle silnik żłopie olej............ Po za tym, samochody to inny budżet, inna kontrola jakości i inna odpowiedzialność, jedna wtopa leci w miliardach strat Co do amortyzatorów, jak każda masówka... Zależy od fabryki i kto to składa, chińskie dziecko za miskę ryżu, czy jakiś rumun na akord ? Nie wiem, trzeba byłoby sprawdzić, gdzie jest produkowany rockshox... I jak to w farbce, jeden robi swoją robotę dobrze, drugi na odpierdziel, popracuje miesiąc i go zwolnią, kontrola jakości nie wyłapie, albo kontroler też ma to w doopie, bo za miskę ryżu pracować to mu się nie chce... Przecież wiecie jak to jest Skłaniam się ku tej teorii dlaczego z RS jest taka loteria, zresztą nie tylko z nimi... Fox ostatnimi czasy też się mocno opuścił i być może nie widać problemu na taką skalę, bo zawias ten jest wsadzany do bardziej prestiżowych rowerów - ich liczba jest mniejsza, a i serwis często przed wydaniem roweru sprawdzi go dokładnie... Rockshox to masówka i jest w każdym rowerze, niczym kiedyś RST - Rozbij Sobie Twarz. Mój amor od początku też działał perfect i po otwarciu lag wyleciało sporo oleju, więc to jest loteria. Jeśli czujecie, że coś z amorem jest nie tak, to dajcie go po prostu na serwis reklamacyjnie i niech to ogarną Edytowane 23 Listopada 2020 przez Rokoszoko
abra Opublikowano 23 Listopada 2020 Opublikowano 23 Listopada 2020 (edytowane) Ad vocem pierwszego offtop 🤪 Olej silnikowy się wymienia po 15 tys/ 1 rok a nie 20tys ani 40tys. Bo wtedy się naturalnie zużywa. Ja pisałem o niepotrzebnej wymianie po ok 1..3kkm od wyjazdu z salonu, co kiedyś było normą . Odn. docierania fabrycznego, jasne że nie jest to docieranie stricte, nie ma takiej potrzeby bo i technologia wytwarzania silnika się zmieniła także pod wzgl powtarzalności i dokładności wykonanych podzespołów. Natomiast amortyzatory o których piszemy nie są komponenty wkładane do rowerów za pińcet złotych. Same też tyle nie kosztują, dlatego nie jestem przekonany do teorii wszechobecnego badziewia. Może np magazynowanie wymaga mniejszej ilości oleju? 🤔 Edytowane 23 Listopada 2020 przez abra
Accent_Szaj Opublikowano 23 Listopada 2020 Opublikowano 23 Listopada 2020 31 minut temu, abra napisał: Może np magazynowanie wymaga mniejszej ilości oleju Tak. Wszystko co nowe jest zakonserwowane. Np.Łańcuch,amor,na licznikach są folie itp itd. Chodzi o to żeby mogło długo leżeć. IMHO Jak jakiś amor będzie miał wyciek,to nie zrobi chlewni na magazynie czy w sklepie Ps. Zrobiłeś sobie z łańcuchem?
abra Opublikowano 23 Listopada 2020 Opublikowano 23 Listopada 2020 Dzisiaj przyjrzałem się jeszcze luzowi przerzutki eagle NX na ruchomej osi mocowania wózka. Tam jest luz w dwóch kierunkach, zarówno poprzeczny jak i wzdłużny, zaznaczyłem strzałkami. Luz powinien być, bo jest to ruchome ramię ale chyba faktycznie taki jakby przyduży. Luz ten przenosi się na ramię wózka ale tylko gdy ramię zablokujemy przyciskiem serwisowym. Normalnie dość mocna sprężyna naciągu przerzutki wymusza dociśnięcie do jednej skrajnej pozycji i ten luz wg mnie nie ma znaczącego wpływu. Skoro jednak w wersji GX zastosowano podkładkę sprężynującą zastanowiłem się nad substytutem takiego rozwiązania. Tam jest wyprofilowane wgłębienie co powoduje, że podkładka faktycznie musi być dość specyficznie wyprofilowana. Zrobiłem eksperyment i włożyłem tam gumowy oring, który elastycznie skasował ten luz. Być może to placebo i niczego nie zmieni, bo nawet nie wiem jak zaobserwować ewentualne polepszenie gdy przerzutka działa sprawnie. Jedynie mogę zaobserwować pogorszenie 😁, bo o lepszość dobrego już trudno. 8 minut temu, Accent_Szaj napisał: Ps. Zrobiłeś sobie z łańcuchem? Coś miałem zrobić?
Accent_Szaj Opublikowano 23 Listopada 2020 Opublikowano 23 Listopada 2020 9 minut temu, abra napisał: Coś miałem zrobić? Najlepiej usunąć fabryczny smar i dać oliwke
abra Opublikowano 23 Listopada 2020 Opublikowano 23 Listopada 2020 W necie znalazłem sprzeczne opinie. A skoro tak, to zrobiłem jak piszesz 😁, ale bez jakiejś kąpieli, tylko zewnętrznie odczyściłem. O łańcuch staram się dbać we wszystkich moich rowerach. A w MTB co drugi wyjazd smarowanie punktowe elementów ogniw i wycieranie nadmiaru a jak jest mycie mobilnym karcherkiem to zawsze smarowanko i wycieranko. Mam już w tym rutynę i idzie mi sprawnie.
abra Opublikowano 24 Listopada 2020 Opublikowano 24 Listopada 2020 (edytowane) Zamówiłem w Decathlonie linki teflonowane 1.1mm. Dziś odebrałem, patrzę w domu a to 1.2mm.😬 Przy okazji jak oceniacie linki pokryte PTFE? Edytowane 24 Listopada 2020 przez abra
Bujak Opublikowano 24 Listopada 2020 Opublikowano 24 Listopada 2020 Piszą, że pokrywane linki to zło: jak teflon się złuszczy to blokuje linkę. Sam nie sprawdzałem.
abra Opublikowano 25 Listopada 2020 Opublikowano 25 Listopada 2020 W Decathlonie mieli błędnie wprowadzony produkt do systemu. Dziś zrobiłem zwrot linek 1.2 i od razu kupiłem 1.1 choć bez PTFE. Skoro z tym teflonem może nie być tak różowo, to może dobrze że kupiłem zwykłe z nierdzewki. Pominę milczeniem walkę z systemem zakupowym online Decathlonu, który mają spieprzony już od miesiąca i nic z tym nie robią. W dniu 23.11.2020 o 21:20, abra napisał: Zaintrygowany wygrzebałem instrukcję. Niestety w mojej instrukcji otrzymanej wraz z rowerem nie ma nic na temat konieczności przeglądu amora. Jedynie info, że amortyzatory nie mogą być demontowane przez użytkownika jedynie przez wykwalifikowanego mechanika (cokolwiek to znaczy, bo nie napisano przez Autoryzowany Serwis Decathlon). Jest za to informacja : Nie udało mi się żadnych takich instrukcji na www.decathlon.pl odnaleźć. Ponieważ miałem kłopot w zlokalizowaniu wspomnianej instrukcji, która defacto mogłaby okazać się kluczową w kwestii gwarancyjnej zadałem pytanie do Decathlon o wskazanie mi jej. Dzień dobry, obecnie jesteśmy w trakcie tworzenia nowej strony ze wsparciem technicznym, stąd utrudnione znalezienie niektórych informacji. Niestety na te chwilę nie jesteśmy w stanie udostępnić wspomnianej instrukcji - za co przepraszamy. Natomiast zeleży nam, aby całe kompendium było dostępne w jednym miejscu i tłumaczymy wiele tysięcy stron na jezyk polski, jak też dokładamy wszelkich starań aby nowa strona ruszyła jak najszybciej. Pozdrawiam Niestety bez podpisu kto pozdrawia. 😞
Accent_Szaj Opublikowano 25 Listopada 2020 Opublikowano 25 Listopada 2020 3 godziny temu, abra napisał: kto pozdrawia. Zespół Decathlon
Rokoszoko Opublikowano 26 Listopada 2020 Autor Opublikowano 26 Listopada 2020 (edytowane) Nikt nie posiada takiej instrukcji, ani zaleceń, żeby robić serwis zerowy po zakupie, to raczej ubezpieczenie, lekka nadgorliwość z naszej strony, jak to, że np. producent auta przewiduje wymianę rozrządu na pasku co 120kkm, a ja to robię co 70-80, producenci w aucie zalecają wymianę oleju co 20-25tys, czy inne sronglajfy nawet co 40, a wielu z nas wymienia co 8-15kkm max. (ja co 8-10)... Nie mówię o pierwszej wymianie oleju po zakupie, producent mówi jedz 20kkm, a ja z doświadczenia wiem, że po 1-2kkm w nowym aucie w misce olejowej pływa sam śrut... Tak samo rowerzyści nie do końca ufają producentom i robią dodatkowe rzeczy na własną rękę, dla swojego spokoju... Takie doświadczenie konsumenckie W każdym razie, jeśli nie ma takiej informacji i już na serwisie po 50h - jak zaleca producent okażę się, że zjadło lagi to oni to biorą na klatę. Bez stresu W odpowiedzi co do serwisu zapewne chodzi o to, abyś nie rozbierał tego sam, albo z kumplem w garażu tylko faktycznie serwisant (decathlon, harfa, spider z katowic, kogo tam chcesz z papierkiem)... Tu raczej żadnego zaskoczenia nie ma... Nikt sobie nie pozwoli, abyś sam grzebał, a potem jeszcze przychodził się kłócić o gwarancję Ale jeśli wiesz co robisz i nie przerasta Cię odkręcenie dwóch śrubek na amorze, to myślę, że nawet nikt się nie kapnie, że to odkręciłeś i sam sobie coś porobiłeś, co innego jak rozbierzesz, walniesz rysę, połamiesz tłumik (wyciąga się owalnymi ruchami, delikatnie, nie ciągnie na siłe) Producent/sprzedawca zawsze musi mieć potem plecy, bo jeśli się okażę, że w tym produkcie podczas jazdy... Odpadnie amortyzator i zrobisz sobie krzywdę i wyjdzie, że robił to serwisant to oni mają problem, jeśli okażę się, że nie robił tego serwisant, Ty masz problem - tak działa cały świat i myślę, że głównie o to chodzi. Edytowane 26 Listopada 2020 przez Rokoszoko 1
abra Opublikowano 26 Listopada 2020 Opublikowano 26 Listopada 2020 W pełni się z tobą zgadzam. Dokładnie tak samo czynię i balansuję miedzy nieufnością a nadgorliwością.
raf_102 Opublikowano 26 Listopada 2020 Opublikowano 26 Listopada 2020 Czy jesteście w 100% zadowoleni z kultury pracy SRAM NX? U mnie, gdy napęd jest czyściutki i świeżo nasmarowany jest super, ale już nawet po kilkunastu kilometrach potrafi marudzić. W moim kilkunastoletnim Deore XT, nawet jak się dostanie piach, to skrzypi i trzaska, ale biegi wchodzą jak trzeba:-). W Internecie wyczytałem, że przyczyną problemów z zmianą biegów w SRAM NX może być luz na śrubie mocującej przerzutkę. Zmniejszyłem ten luz dodając dwie gumowe podkładki/oringi wycięte z gumy z dętki. Jedną, cieniutką od strony główki śruby (jest tam małe wgłębienie), drugą obok istniejącego, pomarańczowego oringa. Na samą śrubę dałem sporo smaru. Jest z tym trochę zabawy, głównie przy ponownym składaniu wszystkich elementów i zablokowaniu ich istniejącą, metalową podkładką. Luz zlikwidowałem całkowicie, przerzutka dość ciężko obraca się na tej śrubie, ale z moich obserwacji wynika, że przy normalnym użytkowaniu przerzutka nie obraca się na tej śrubie. Pierwsze wrażenia są pozytywne, biegi wchodzą jakby szybciej i precyzyjniej, ghost shiftingu na razie nie zauważyłem, ale zrobiłem raptem 50km. Luz jeszcze występuje na kołeczkach, na których zabrakło normalnych łożysk, ale to już inwestycja, pytanie czy warto upgradować tę przerzutkę.
fanfuła Opublikowano 26 Listopada 2020 Opublikowano 26 Listopada 2020 Niektórzy jeżdżą szcześliwie, niektórym wychodzi po czasie problem z działaniem NX a są i tacy (w tym i ja) co mają problem od początku. Cały problem z przerzutką NX. Część osób z którymi rozmawiałem czy to w necie czy na żywo przeszła na SLX i XT, lub grupę wyżej na GX i są zadowoleni. Kolega @abra zmienił kółka na te z GX o czy wcześniej pisał i w innym wątku. Sam musisz zdecydować czy iść w upgrade NX czy iść w inną przerzutkę. Wystarczy zmienić samą przerzutkę, SLX czy XT działa z manetką i kasetą bez problemu.
Hesus29 Opublikowano 26 Listopada 2020 Opublikowano 26 Listopada 2020 Witam. Przeczytałem wszystkie Wasze wypowiedzi od początku do końca i przekonaliście mnie na zakupienie w przyszłym roku AM100S. Dodam, że ostatnie ~10lat jeździłem na outdorze born to run 26" więc w nowszych tematach jestem nowicjuszem, Zastanawiają mnie dwie rzeczy. Primo czy wrzucić przednią zębatkę 32T czy 30T jaka będzie różnica? Secundo mam dosyć nietypowe wymiary bo 176cm, 85 w kroku, rozpiętość ramion 180 i masa 90kg. Zastanawiałem się nad L'ką i mierzyłem na miejscu do L'ki ale modelu st540 i nie wiem jak bardzo to jest adekwatne, pewnie wcale :). Jak podałem pełne wymiary supportowi z polygona bo miałem zamiar kupić polygona Siskiu D7 2020 to mieli problem żeby dobrać mi rozmiar i nie wiem czy tutaj też to się tak nie skończy. 1
Rekomendowane odpowiedzi