abra Opublikowano 12 Listopada 2020 Opublikowano 12 Listopada 2020 Zwykła podkładka sprężynująca czy jakaś specjalna tam jest? Da się ją dołożyć?
Bujak Opublikowano 12 Listopada 2020 Opublikowano 12 Listopada 2020 Google: SRAM spare partshttps://www.sram.com/globalassets/document-hierarchy/spare-parts/spare-parts-catalog/2020-sram-spc---rev-i.pdfAle nie spodziewaj się znacznie lepszej pracy na SRAM GX czy Shimano 12s.To jest raczej bolączką wszystkich 12s, że są czułe na niedokładności ustawienia.Zamiast tego wyprostuj hak profesjonalnym przyrządem i zmieniaj regularnie łańcuch, bo wyciągnięcie 0.75 zaburza zmianę biegów ze względu na łatwiejsze wyginanie się łańcucha na boki.
johankalvatn Opublikowano 12 Listopada 2020 Opublikowano 12 Listopada 2020 Czy te kilkanaście ostatnich postów poświęconych napędom NX, GX itd w temacie prezentacji swojego roweru to tak nie powinno się znaleźć w dziale napęd? Czy Rockrider AM100S 2020 to temat o wszystkim? Gdzieś indziej w tym temacie było o odczuciach związanych z obecną pogodą, gdzie świeciło słoneczko, gdzie padał deszcz itd? Taka pogadanka o pogodzie. Wszystkich stron nie czytałem wiec dokładnie nie wiem o czym jeszcze tu się pisało, wrócę jak temat osiągnie ze 100 stron.
fanfuła Opublikowano 12 Listopada 2020 Opublikowano 12 Listopada 2020 Zmiana tematu w takim razie skoro boli @Rokoszoko jaki adapter z tyłu dałeś? IS PM 160-180mm? Chce tył zmienić aby mieć przód tył 180mm. Jak ciepło i sucho to dawał radę, ale wczorajsze zjazdy starczyły na styk, dużo błota było. Głównie hamuje tyłem więc przód mnie nie intersuje(no może tylko turystycznie na płaskim). @Bujak dobrze prawi z różnicami NX - GX, ale co do ustawień to się nie zgodzę. Mi jak i wielu innym tak działa od początku i nie jest to normalne. Kręcenie baryłką w celu doregulowania jest normą.
Bujak Opublikowano 12 Listopada 2020 Opublikowano 12 Listopada 2020 Przerzutka:No może trochę się poprawi Mam GX i nie narzekam, ale czasem też mam ghost shift, tylko mnie to nie razi. Wcześniej miałem NX 11s i narzekałem. Zmieniłem na GX 12s, a to była wina haka. Nawet fabrycznie nowy hak trzeba sprawdzić.Hamulce:Zacznij hamować oboma hamulcami równomiernie zamiast zmieniać tarczę - samobojco Przełam strach. To bezpieczne. Hamuj z wyczuciem. Zanim pośliźnie ci się przód najpierw amortyzator musi dobić do dna, a dużo wcześniej zacznie się ślizgać tył.
abra Opublikowano 12 Listopada 2020 Opublikowano 12 Listopada 2020 48 minut temu, johankalvatn napisał: Czy Rockrider AM100S 2020 to temat o wszystkim? To temat o wszystkim co z Rockrider AM100S 2020 związane. Czasem także pogoda.😋
fanfuła Opublikowano 12 Listopada 2020 Opublikowano 12 Listopada 2020 Tak się nauczyłem w DH, przód pomocniczo i dlatego priorytet to modulacja a nie moc. 90% czasu to jednak tył, kontrolowane poślizgi itp. Przód na mokrych korzeniach czy na zakrętach to zbyt duże ryzyko a im szybciej jedziesz tym mniejsza granica błędu. Za dużo gleb widziałem aby ryzykować, szczególnie w obecnym okresie gdzie pogoda nie rozpieszcza. Latać bokiem na liściach czy na korzeniu to nawet przyjemność jak już się opanuje tyłek. Z przodem zazwyczaj kończy się szybko zabawa. Poza tym co roweru samego nie mam zastrzeżeń. Przód z mniejszym ciśnieniem pieknie łyka korzenie, klei się odpowiednio. Co dziwne tył na korzeniach latał wg mnie zbyt mocno. Musze jeszcze znaleźć lepsze ustawienie pod takie zjazdy. Może kwestia temperatur. W sumie do tej pory wymieniłem tylko siodło (2razy), gripy i pedały i...kilka dętek. Na mleko nikt mnie nie namówi. 1
abra Opublikowano 12 Listopada 2020 Opublikowano 12 Listopada 2020 (edytowane) Sam się waham nad mlekiem ale się jeszcze nie zdecydowałem. Jakie są twoje "przeciw" zamleczeniu skoro nałapałeś już tych kapci? Bo ja jak przeszedłem na fulla to przestały te kapcie doskwierać. W tym sezonie w zasadzie na 2 tys km x 2rowery, to tylko 1 kapeć od kolca z krzaka a nie kamieni. I z tego powodu wstrzymałem się z opcją bezdętkową. Edytowane 12 Listopada 2020 przez abra
fanfuła Opublikowano 12 Listopada 2020 Opublikowano 12 Listopada 2020 (edytowane) Warto poczytać za i przeciw w necie od ludzi co mają lub mieli. Gumę może i trudniej złapać, ale jak już to koniec zabawy. Ja w 2-5 min zmieniam dętkę i lecę dalej. Nie startuje w zawodach więc mi to zbędne a często przecięcie jest zbyt duże aby mleko złapało. Co jakiś czas trzeba uzupełniać lub wymieniać mleko szczególnie w zimę twardnieje i stąd uważam, że mleko wymaga zbyt dużo zabawy na zysk jakiego nie wykorzystam. Jakakolwiek nieszczelność i znów...zabawa. Ja wolę jeździć, dętki to grosze, szybka wymiana i od dętki do dętki nie martwię się i nic z tym nie robię. To jest moja opinia pod moje potrzeby. Jeśli bym jeździł spokojniej tylko po płaskim to może i mleko by mi starczyło. Nie brać tego do siebie, bo każdy musi życie sam przeżyć. Edytowane 12 Listopada 2020 przez fanfuła 1
Rokoszoko Opublikowano 12 Listopada 2020 Autor Opublikowano 12 Listopada 2020 (edytowane) Temat z początku był o moim rowerze Teraz płynie własnym życiem jako kompendium wiedzy i wymiany zdań. Mnie to nie przeszkadza, bardzo fajnie jak się tak to rozruszało i pewnie ten temat nie jednemu pomoże podjąć decyzję o zakupie Mało kto ocenia ten rower na stronie producenta, to przynajmniej tutaj jest coś napisane @fanfuła adapter z tyłu to pm 160/180, teraz na szybko Ci nie znajdę numeru, ale ciężko było go aktualnie znaleźć i tu uwaga - między ramą a zaciskiem jest wtedy miejsca dosłownie na włos, ja szlifnąłem zacisk trochę więcej o grubość farby, aby na pewno nic tam nie darło o wahacz. Niestety zacisk srama jest strasznie krowiasty. Co od przerzutek, moim zdaniem trzeba to dobrze ustawić i się przyzwyczaić Chociaż sytuacji, że coś mi spada i wraca w swoją pozycję nie doświadczyłem, ani w xc100s, ani w canyonie, ani w am100s. Fajnie jest mieć w końcu w tych 26 stronach postów kogoś z podobnym doświadczeniem i tymi samymi spostrzeżeniami, stylem jazdy @Bujak Masz rację, ja także preferuje hamowanie na dwa hample, ale lepiej unikać przedniego hamulca w pewnych warunkach, ale to z czasem każdy sobie wyćwiczy. Najgorzej jak teraz jedziesz po tym dywanie mokrych liści . Jak blokuje się tył to idziesz bokiem, jak blokuje się przód to idziesz na twarz Dlatego też w wielu postach wcześniej mówiłem o modulacji i dlaczego te hamulce srama są OK i jeśli je miałbym zmienić to na guide, które miałem tez w canyonie, a nie na te paście z shimano na dropsach zamiast tłoczków, które strzelają w najmniej odpowiednim momencie . Fotka z wczoraj gratis Edytowane 12 Listopada 2020 przez Rokoszoko 2
abra Opublikowano 12 Listopada 2020 Opublikowano 12 Listopada 2020 (edytowane) Eee.. taki mało ten rower up.r.d.l.ny. 😁 Cóż, ze swoim RR '19czyli modelem z 2019 podpiąłem się do niniejszego wątku, bo gdybym otworzył wątek RR AM100S 2019, to by mi tylko własne echo odpowiedziało. A tak to przynajmniej coś można podyskutować, wciągnąć wiedzę, wymienić opinie. I to jest wartość. Forum dyskusyjne ma sens gdy pozwala na dyskusję a nie tylko wikipedyjne szufladkowanie wątków. Bo wtedy zamiera. Jako wieloletni moderator i administrator jednego z dużych polskich forów (nie-rowerowe😛) , wiem o czym mówię. W encyklopedycznym katalogowaniu wypowiedzi warto zachować margines i zdrowy rozsądek. Edytowane 12 Listopada 2020 przez abra 1
fanfuła Opublikowano 13 Listopada 2020 Opublikowano 13 Listopada 2020 19 godzin temu, Rokoszoko napisał: adapter z tyłu to pm 160/180, teraz na szybko Ci nie znajdę numeru, ale ciężko było go aktualnie znaleźć i tu uwaga - między ramą a zaciskiem jest wtedy miejsca dosłownie na włos, Zrób prosze fotkę tego adaptera, może coś znajdę.
Bujak Opublikowano 13 Listopada 2020 Opublikowano 13 Listopada 2020 Zrób prosze fotkę tego adaptera, może coś znajdę.https://www.rowertour.com/p/174103/avid-post-bracket-adapter-20mm-do-montazu-hamulca-tarczowego00.5318.007.004Shimano 180P też będzie pasować jeżeli nie ma kolizji z hamulcem (do sprawdzenia)https://www.rowertour.com/p/48845/shimano-adapter-hamulca-przedniego-xtr-sm-ma90-f180-pp 1
Rokoszoko Opublikowano 13 Listopada 2020 Autor Opublikowano 13 Listopada 2020 Jak szukałem to kompletnie nie było nic dostępne, dorwałem tylko to. Ale pasuje 1
Bujak Opublikowano 13 Listopada 2020 Opublikowano 13 Listopada 2020 SM-MA90-F180P / PSM-MA-F180P / P2Są kompatybilne wg Shimano:
abra Opublikowano 13 Listopada 2020 Opublikowano 13 Listopada 2020 Dość ładny weekend się szykuje. Choć "duchoty nie bydzie". Zamierzacie gdzieś pokręcić?. Ja tym razem już nie samotnie. Pocovidowa żonka wreszcie dołączy. Dziś już nie wytrzymała i sama pojechała po okolicznych górkach. Wrocila i narzekała na kolana i zakwasy. No tak 4 tyg. kiblowania w domu zrobiło swoje. Jutro okolice Jaworzyny Krynickiej a na niedzielę Gorce . Juuuhuuuuu
MariuszN88 Opublikowano 14 Listopada 2020 Opublikowano 14 Listopada 2020 Siemanko I ja trafiłem do szczęśliwców posiadania rockridera. Wczoraj miał chrzest w błocie. Jaką zębatkę przednią dostaliście przy rowerze w korbie? W opisie jest podane 30T a Zamontowany dostałem z 34T. Dla oka, wczorajszą fota z kumplem kellysem 3
Looban Opublikowano 14 Listopada 2020 Opublikowano 14 Listopada 2020 13 godzin temu, abra napisał: Dość ładny weekend się szykuje. Choć "duchoty nie bydzie". Zamierzacie gdzieś pokręcić?. Ja tym razem już nie samotnie. Pocovidowa żonka wreszcie dołączy. Dziś już nie wytrzymała i sama pojechała po okolicznych górkach. Wrocila i narzekała na kolana i zakwasy. No tak 4 tyg. kiblowania w domu zrobiło swoje. Jutro okolice Jaworzyny Krynickiej a na niedzielę Gorce . Juuuhuuuuu Filmy rób! zdjecia! wrzucaj!
Airman Opublikowano 14 Listopada 2020 Opublikowano 14 Listopada 2020 Dziwna sprawa, jest sobie na rzeczce mostek w kształcie łuku (normalnie jakby wycięli kawałek koła i położyli w poprzek rzeki) ile razy przejadę po nim nieco szybciej* - co stanowi atrakcję w drodze powrotnej z wycieczki - tyle razy rozregulowuje się przerzutka. Wygląda jakby przeciążenia góra-dół miały negatywny wpływ... ale comeon....?Edit: * - nieco szybciej oznacza ile dała fabryka...
abra Opublikowano 14 Listopada 2020 Opublikowano 14 Listopada 2020 Niestety na Jaworzynie duchoty nie było. Było za to mnóstwo błocka i trochę śniegu ale fajnie. Ja szczęśliwy 😊 bo wróciłem do formy i wciągałem dziś każdy podjazd jak masełko. Niestety moja dziewoja coś wczoraj przeforsowała i dziś kolano jej szwankowało. Ciągła się z tyłu jak nie ona. Niestety jutro musi odpuścić rower bo ją to kolano serio napierdziela. Więc jutro robię Turbacz. Znowu sam 😒😒 8 godzin temu, MariuszN88 napisał: Siemanko I ja trafiłem do szczęśliwców posiadania rockridera. Wczoraj miał chrzest w błocie. Jaką zębatkę przednią dostaliście przy rowerze w korbie? W opisie jest podane 30T a Zamontowany dostałem z 34T. Dla oka, wczorajszą fota z kumplem kellysem 32T polecam. 30T wydaje już mi się przesadne. Spora różnica przełożenia jest między 34 a 32. To wyraźnie czuć. Dla jazdy po szlakach górskich naprawdę blat 32 wydaje się optymalny. 2
Rokoszoko Opublikowano 14 Listopada 2020 Autor Opublikowano 14 Listopada 2020 (edytowane) 8 godzin temu, MariuszN88 napisał: Jaką zębatkę przednią dostaliście przy rowerze w korbie? W opisie jest podane 30T a Zamontowany dostałem z 34T. Też 34T nie zwróciłem na to uwagi, że opis się nie zgadza. Mi to akurat pasuje, ewentualnie bym zszedł na 32T, ale gafa ładna Jak chciałeś 30T to uderzaj tam do nich, że mają to zmieniać @Airman Sprawdź sobie pod suportem linkę od przerzutki, czy ona WISI w powietrzu, jest tam luz, czy wali o ramę Edytowane 14 Listopada 2020 przez Rokoszoko 1
coueck Opublikowano 15 Listopada 2020 Opublikowano 15 Listopada 2020 22 godziny temu, MariuszN88 napisał: Siemanko I ja trafiłem do szczęśliwców posiadania rockridera. Wczoraj miał chrzest w błocie. Jaką zębatkę przednią dostaliście przy rowerze w korbie? W opisie jest podane 30T a Zamontowany dostałem z 34T. Dla oka, wczorajszą fota z kumplem kellysem Prawdopodobnie wkradł im się błąd w opis. Jak ja kupowałem (1,5 miesiąca temu) to było napisane że zamontowana jest 34T a można wstawić ew. 30/32. Więc wg mnie jest ok, tylko ktoś później przy opisie majstrował, chyba że wypuścili nową serią z 30T, ale to już trzeba dopytywać w deca. Dla mnie 34T z przodu testowałem na ok. 12% i daje radę bez problemu, zależy jak mocną masz nogę i ile zaliczasz mocnych podjazdów, jak przejedziesz kilkadziesiąt km to będziesz wiedział czy chcesz wymienić. Gratulacje zakupu, pozdro!
abra Opublikowano 15 Listopada 2020 Opublikowano 15 Listopada 2020 (edytowane) Dziś samotnie Turbacz z N. Targu. przez Obidową 40km/900m Edytowane 15 Listopada 2020 przez abra 3
Rekomendowane odpowiedzi