Skocz do zawartości

Rockrider AM100S 2020

Rokoszoko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś przyjechały do mnie kółka od GXa. W weekend będę podmieniał to wam napiszę jak sprawa z luzem na kółkach wygląda. A na razie pozdrawiam z Przehyby, odpoczywamy na małym piwku. A potem długi zjazd. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, fanfuła napisał:

Dzisiaj wpadł nowy hak. Porównanie ze starym (czytaj kilkumiesięcznym). Wg mnie oba proste.

20201119_102713.thumb.jpg.84e2fe4c0901138bd7aaf9f8be9bae27.jpg

Jeśli to nie zniekształcenie wynikające z obiektywu to hak po prawej ma przekrzywioną część z gwintem w stosunku do tego po lewej.

Edytowane przez mareq
Opublikowano (edytowane)

@Bujak , ale mam nowy hak przecież i jest to samo.

@mareq niestety to tylko obiektyw.

Edytowane przez fanfuła
Opublikowano

Witam wszystkich. Jestem tu nowy ale czytam Wasz wątek od jakiegoś czasu. 

Z tego względu zakupiłem pierwszego fulla czyli AM 100S. Narazie bez jazdy w terenie - brak czasu.

Czy możecie podać link do konfiguratora dampera? Jestem dość ciężkim osobnikiem i wydaję mi się, że się za bardzo ugina/ma za duży SAG. Zresztą nie do końca rozumiem działanie 'pokrętła' na dumperze.

Przód ustawiłem zgodnie z https://trailhead.rockshox.com/

Dziękuję z góry.

Opublikowano (edytowane)

Cześć ! Cieszę się, że ten temat pomógł Ci w wyborze :) Jeśli chodzi o damper, nie ma tam do niego preferowanej tabelki. Ustaw na start tak, że jak na niego siądziesz (pozycja na siedząco, do jazdy z podniesionym siodełkiem) to żeby ugiął się o 10mm długości goleni na damperze. Długośc goleni nie równa się skokowi koła. 10mm na goleni to jakieś 28mm skoku na kole, czyli będzie to 20% sagu :) Przód i tył ustaw na ten sam %. Później jeździj i kombinuj, czy nie trzeba gdzieś popuścić, albo dodać i pokręcić regulacjami. 

Edytowane przez Rokoszoko
Opublikowano

Bardzo dziękuję za podpowiedź. A czy pokrętło dot. tzw. platform, o której się wypowiadałeś wcześniej w tym wątku też ma tu znaczenie? Bo jak rozumiem powietrze to jedno, pokrętło drugie.

Opublikowano (edytowane)

Są tam dwa, to bardziej odstające to platforma IPA, czyli szybkość kompresji, jeśli masz za dużo sagu (za mało ciśnienia) to ona po prostu nie powinna działać. Tutaj ma to znaczenie, zostaw pokrętło w pozycji pierwszej - w pełni otwartej. W pozycji 4 powinien się on na tyle utwardzać, że podczas pedałowania rower powinien być sztywny, a jedynie wybierać nierówności - dobrze to czuć na asfalcie jak nas podnosi, robi się sztywno i można pedałować. Jeśli tak się nie dzieje, to jak wcześniej pisałem, za duży sag. 

Drugie pokrętło, to wewnątrz tego pierwszego to tłumienie odbicia - szybkość powrotu i to pokrętło przy ustawianiu sagu nie ma większego znaczeni, większe znaczenie ma ta regulacja podczas jazdy. Możesz ją zostawić po środku i podczas jazdy będziesz czuł, czy rower za bardzo nie nurkuje, czy na większych dobiciach nie ma katapultacji, że podnosi Cię z siodełka i wtedy tym pokrętłem to regulujesz 

Edytowane przez Rokoszoko
Opublikowano (edytowane)

Filmik z ostatniej wycieczki na naszych RR am100s i xc100s. Było 42km i 1300 przewyżki i prawie noc nas zastała 😆

A jutro myjonko, choć było dość sucho więc nie są bardzo ubłocone. No i wymiana kółek w eaglach. Ciekaw jestem czy podejdą i nie będzie jakiegoś - zonk.

Edytowane przez abra
  • Lubię to! 2
Opublikowano
11 minut temu, abra napisał:

Filmik z ostatniej wycieczki na naszych RR am100s i xc100s.

A jutro myjonko, choć było dość sucho więc nie są bardzo ubłocone. No i wymiana kółek w eaglach. Ciekaw jestem czy podejdą i nie będzie jakiegoś - zonk.

dzięki, boskie 😀

Opublikowano

Drodzy moi podpowiedzcie. 

Z końcówki linki przerzutki zrobił się krowi ogon. Co ciekawe tak samo w obydwu rowerach.  No ale jak się jeździ po krzaczorach to tak bywa.
_DSC_3004.thumb.jpg.c9d192b9a7730b75fefee33000d4c64b.jpg

Kupiłem nowe linki z nierdzewki określone -  do przerzutek SRAM. Jednak przed demontażem starej skonfrontowałem średnice obu suwmiarką. W rowerze pomiar 1.12 - 1.15  a zakupiona 1.2. Grzebnąłem w necie i znalazłem, że do SRAM są też 1.1 ale nie wiem, czy w NX jest 1.1 czy 1.2 w dolnej tolerancji. Czy ten rozmiar 1.1 lub1.2 ma duże znaczenie dla pancerza, czy jednak pancerz jest uniwersalny i ma duży zapas tolerancji zastosowanej linki? Nie chciałem testować na żywym organizmie, bo jak bym wyjął krowi ogon i nie pasowała nowa linka, to jutro bym do d..y pojechał a nie na rower. A to by mnie lekko wyprowadziło z równowagi.🤪

Opublikowano

Ona Ci się roszczepiła ZA śrubą mocującą, to może nawet i odpaść, nie ma to kompletnie znaczenia dla pracy przerzutki :P Ważne co się dzieje na łączeniu manetka-przerzutka, a nie po za nią 

Opublikowano
16 minut temu, Rokoszoko napisał:

roszczepiła ZA śrubą mocującą

Gdyby to było za śrubką, to OK,ale to jest również przed nią 

20201122_111904.thumb.jpg.7c0301f9f6a83c30c79d5d338f3d110f.jpg

@abraWymień linkę jak najszybciej 

Opublikowano
5 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Gdyby to było za śrubką, to OK,ale to jest również przed nią 

20201122_111904.thumb.jpg.7c0301f9f6a83c30c79d5d338f3d110f.jpg

@abraWymień linkę jak najszybciej 

Pękła tam, gdzie na ogół peka zmęczona linka po regulacjach :P

o, a kiedyś chyba probowala wejść moda na linki w teflonie czy czymś, nie weszła?

Opublikowano

Accent_Szaj  zgadzam się, linka do wymiany, a nawet dwie. Nawet już mam te linki, tylko nie wiem czy prawidłowej średnicy. Dlatego ponawiam pytanie, czy do tych pancerzy SRAMa można włożyć linkę 1.2mm ? Czy może musi być 1.1mm.

Dziś we dwoje 37km/780m , mało ambitnie bo rano był mróz więc późny start. A w takich przypadkach z reguły mamy swoją uklepaną trasę czyli na Górę Kożuch.

1683686990__WhatsAppImage2020-11-22at15_35_45.thumb.jpg.bef4889468f11cc5f6843daa5a134e65.jpg

Testowałem nowe kółka od GX. Wg mojej oceny szybciej i precyzyjniej wskakują biegi, w kapryśnym xc100s żona chwali, że już jest bardzo dobrze. W trasie ani jednej niepewnej zmiany biegu czy ghost shifta, a trochę dziś wajhowaliśmy przerzutkami. Jak dla mnie w ograniczeniu luzu na kółkach jest pół sukcesu albo nawet więcej.

Sprawdzałem też luz na haku. W obydwu egzemplarzach jest taki sam zauważalny luz. Z tym, że wydaje mi się, że i tak zawsze sprężyna wypycha hak w jedną stronę, więc chyba nie ma on istotnego znaczenia. No ale mogę się mylić. Gdyby tam podłożyć bardzo cieniutką podkładkę to można go skasować do minimum. Przy kolejnej okazji  pomierzę szczelinomierzem, może w handlu jest taka podkładka do zdobycia to poeksperymentuję. Z tym, że w sumie nie wiem co poprawię bo obecnie obie przerzutki działają bardzo friendly 😃.

Opublikowano
2 minuty temu, abra napisał:

można włożyć linkę 1.2mm ?

Ja wkładam każdą średnicę, byle do przerzutki ;)

Opublikowano

Do pancerza SRAM i Jagwire powinna być linka 1.1 mm.
Do pancerza Shimano linka 1.2 mm.
Najlepiej chyba nie mieszać tego, żeby mieć powtarzalność przerzucania.

Odnośnie kasowania luzu w NX to wziąłem jeden drucik ze starej linki i zawinąłem w szparę pomiędzy przerzutką i tylną podkładką i w ten sposób skasowałem luz.

• Pomógł 1
Opublikowano

No to dość sprzeczne opinie 😁. Zwłaszcza, że kupiłem linki Jagwire 1.2.

A fabrycznie do am100s jest zapięta linka 1.1? Bo z pomiaru suwmiarką 0.12 - 0.15, więc tak jakby.

W Deca widzę, że linki 1.1 oferują jako części zamienne, więc nie będę ryzykował. Kupię 1.1 i takie zamontuję. A z tych 1.2 zrobię ozdoby na choinkę.😉

Opublikowano

Cześć. Jestem szczęśliwym posiadaczem RR AM100S od ok. dwóch miesięcy. Rower jest świetny, polecam serdecznie. Pomijając atrakcyjną cenę, przy obecnej sytuacji na rynku z dostępnością rowerów i tak nie było wielkiego wyboru. Niestety nie miałem okazji jeszcze wypróbować go w naprawdę ciężkim terenie. Jeżdżę głównie po lasach Mazowsza(np. Wawer, Świder, Mienia), łapię wszystkie hopki, schody itp, ale czuję, że rower ma większy potencjał:-). Lubię 'majsterkować' i postanowiłem podzielić się swoimi doświadczeniami z czynności serwisowych i udoskonalających ten rower: 
- Zamiana miejscami manetek hamulca i przerzutki - coś mi nie pasowało w oryginalnym położeniu
- Prowadzenie linek - tu tylko pozbyłem się trytytki przy korbie, wyciągnąłem trochę pancerza u dołu, żeby nie przesuwał się w mocowaniach podczas pracy tylnego zawieszenia. Wyciągnąłem też trochę pancerza przy tylnej przerzutce, zapewniając łagodniejszy kąt.
- Dokręcenie kasety – u mnie była luźna, ciężko powiedzieć czy od początku, dość późno się zorientowałem, jak przy smarowaniu napędu zobaczyłem, że zębatki są w stanie poruszać się względem siebie
- Blat korby 30T – w końcu ten rower to czołg, a nie wyścigówka:-). Wymiana banalna, blaty tanie w tej grupie(65PLN w Decathlon). Można tu się dużo rozpisywać nad techniką jazdy i mocą nogi, ale jestem zadowolony. Na razie nie skracałem łańcucha, ale nic nie ociera, przerzutka działa bez zmian, założyłem testowo i tak latam od miesiąca.   
- Serwis amorka przód – aż jestem zły, jak można sprzedawać nieprzygotowany rower. To dotyczy nie tylko Decathlon, ale m.in. Treka i Specialized z tym samym amorkiem (liczne filmiki na youtube, ludzie zwracają rowery do sklepów). Serwis prosty, według oficjalnego manuala SRAMA(serwis dołu 50h, pdf + youtube), olej i sram butter można zamówić w mniejszych ilościach na allegro. Po tym amorek pracuje płynnie od samego początku, jakby inny sprzęt, obowiązkowo! 
- Pozbycie się dętek – nudziłem się:-). Obręcze są już oklejone, wentyle + mleczko Trezado. Koła jakby lżej się toczą.
- Hamulce – na przód wstawiłem nową tarczę Cloud Perform DR-10FA 203mm, przednią 180mm wstawiłem na tył. Adaptery SM-MA90-F203P/PM na przód oraz SM-MA-F180P/P2 na tył(udało mi się je znaleźć na rower.com.pl) Wszystko pasuje bardzo dobrze, żadnego piłowania zacisków. Hamował nieźle, teraz hamuje lepiej. Pewnie jakbym zmienił klocki, było by już pięknie.
- Pedały platformowe MTB 900 z Decathlon – niby niedostępne, ale zobaczyłem je w sklepie na półce i kupiłem. Ciężko pracowały na początku, musiałem je przeczyścić i nałożyć świeży smar. Teraz jest elegancko, dużo pinów, but dobrze się trzyma.

• Pomógł 1
Opublikowano
32 minuty temu, raf_102 napisał:

- Zamiana miejscami manetek hamulca i przerzutki - coś mi nie pasowało w oryginalnym położeniu
- Prowadzenie linek - tu tylko pozbyłem się trytytki przy korbie, wyciągnąłem trochę pancerza u dołu, żeby nie przesuwał się w mocowaniach podczas pracy tylnego zawieszenia. Wyciągnąłem też trochę pancerza przy tylnej przerzutce, zapewniając łagodniejszy kąt.
- Dokręcenie kasety – u mnie była luźna, ciężko powiedzieć czy od początku, dość późno się zorientowałem, jak przy smarowaniu napędu zobaczyłem, że zębatki są w stanie poruszać się względem siebie

Dokładnie moje pierwsze kroki przy rowerze jakie zrobiłem.

Co do zacisku to widać spory rozrzut wymiarowy mamy. @Rokoszoko miał na styk, Ty masz luz a u mnie mocny szlif aby to pracowało. Mimo wszystko docelowo polecam 200mm na tył , bo inaczej loteria. Nie zaszkodzi, koszt niewiele większy a modulacja nadal spora z opinii w necie ludzi, którzy przeszli.

Opublikowano
32 minuty temu, raf_102 napisał:

Cześć. Jestem szczęśliwym posiadaczem RR AM100S od ok. dwóch miesięcy. Rower jest świetny, polecam serdecznie. Pomijając atrakcyjną cenę, przy obecnej sytuacji na rynku z dostępnością rowerów i tak nie było wielkiego wyboru. Niestety nie miałem okazji jeszcze wypróbować go w naprawdę ciężkim terenie. Jeżdżę głównie po lasach Mazowsza(np. Wawer, Świder, Mienia), łapię wszystkie hopki, schody itp, ale czuję, że rower ma większy potencjał:-). Lubię 'majsterkować' i postanowiłem podzielić się swoimi doświadczeniami z czynności serwisowych i udoskonalających ten rower: 
- Blat korby 30T – w końcu ten rower to czołg, a nie wyścigówka:-). Wymiana banalna, blaty tanie w tej grupie(65PLN w Decathlon). Można tu się dużo rozpisywać nad techniką jazdy i mocą nogi, ale jestem zadowolony. Na razie nie skracałem łańcucha, ale nic nie ociera, przerzutka działa bez zmian, założyłem testowo i tak latam od miesiąca.   
- Serwis amorka przód – aż jestem zły, jak można sprzedawać nieprzygotowany rower. To dotyczy nie tylko Decathlon, ale m.in. Treka i Specialized z tym samym amorkiem (liczne filmiki na youtube, ludzie zwracają rowery do sklepów). Serwis prosty, według oficjalnego manuala SRAMA(serwis dołu 50h, pdf + youtube), olej i sram butter można zamówić w mniejszych ilościach na allegro. Po tym amorek pracuje płynnie od samego początku, jakby inny sprzęt, obowiązkowo! 
- Pozbycie się dętek – nudziłem się:-). Obręcze są już oklejone, wentyle + mleczko Trezado. Koła jakby lżej się toczą.
- Hamulce – na przód wstawiłem nową tarczę Cloud Perform DR-10FA 203mm, przednią 180mm wstawiłem na tył. Adaptery SM-MA90-F203P/PM na przód oraz SM-MA-F180P/P2 na tył(udało mi się je znaleźć na rower.com.pl) Wszystko pasuje bardzo dobrze, żadnego piłowania zacisków. Hamował nieźle, teraz hamuje lepiej. Pewnie jakbym zmienił klocki, było by już pięknie.
- Pedały platformowe MTB 900 z Decathlon – niby niedostępne, ale zobaczyłem je w sklepie na półce i kupiłem. Ciężko pracowały na początku, musiałem je przeczyścić i nałożyć świeży smar. Teraz jest elegancko, dużo pinów, but dobrze się trzyma.

dzieki za obserwacje 👍

a czy masz gdzieś zanotowane nazwy/symbole tego oleju i smarowidła?

Opublikowano
29 minut temu, raf_102 napisał:

Możesz pstryknąć foto o co konkretnie chodzi?

30 minut temu, raf_102 napisał:

😄Normalka, miałem to samo. Trafiło mnie akurat w niedzielę na wyjeździe gdzie nie było dostępu do klucza do kaset i tak musiałem przebidować całą wycieczkę po Górach Świętokrzyskich. Biegi normalnie się zmieniały tylko zębatki tłukły się na dziurach, więc pomykałem jak rozklekotanym szmelcem. 

36 minut temu, raf_102 napisał:

Hmm. Nie robiłem jeszcze serwisu, bo amory działają bez zarzutu od samego początku. tak mi się wydaje. Jaki miałeś objaw nieprawidłowego działania?

2 miesiące masz rower i zrobiłeś tyle zmian? 😵 Ten rower więcej radochy ci przynosi przy jego dłubaniu niż używaniu. Ale to też pozytywne.☺️

• Lubię to! 1
Opublikowano
Godzinę temu, raf_102 napisał:

mleczko Trezado

Szczerze Trezado odradzam. Ostatnio robiliśmy na tym mleku/badziewiu wszystko usyfione i nie da się oczyścić nawet rozpuszczalnikiem :(. Dodatkowo w teście Szaja nie uszczelniło .

Ja używam Stans i parę razy złapałem gwóźdź,po wyjęciu opona uszczelniła się i bez problemu na tym jeżdżę.

32 minuty temu, abra napisał:

Nie robiłem jeszcze serwisu,

Zerowy robi się Od razu. Jak zauważysz objawy to już jest za późno.

Opublikowano
32 minuty temu, fanfuła napisał:

Co do zacisku to widać spory rozrzut wymiarowy mamy.

Może to kwestia doboru adaptera.

32 minuty temu, Looban napisał:

a czy masz gdzieś zanotowane nazwy/symbole tego oleju i smarowidła?

https://www.sramconnect.com/globalassets/document-hierarchy/service-manuals/rockshox/front-suspension/gen.0000000006169-rev-a-service-manual-2020-2021-35-english.pdf

15WT po 10ml na lagę oraz SRAM butter. Ja kupiłem minimalne ilości w zastępczych opakowaniach.

31 minut temu, abra napisał:

Możesz pstryknąć foto o co konkretnie chodzi?

Patrz zdjęcie.

32 minuty temu, abra napisał:

Jaki miałeś objaw nieprawidłowego działania?

Jakby skokowa praca przy lekkim uginaniu go, czy to z hamulcem czy bez.

33 minuty temu, abra napisał:

Ten rower więcej radochy ci przynosi przy jego dłubaniu niż używaniu.

Haha. Popołudnia są długie, nie oglądam TV 🙂

01.jpg
Opublikowano
8 minut temu, raf_102 napisał:

nie oglądam TV 🙂

Haha,będziesz dłużej żył xD