Skocz do zawartości

Rockrider AM100S 2020

Rokoszoko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, abra napisał:

A jednak cię oszukałem  🙃 I sam siebie. Nie mam Meridy bo się okazała za mała i ją zwróciłem a mam sakwę SPORT ARSENAL 501. Skleroza albo mgła mózgowa po-covidowa mnie dopadła.🤪

1_max_1.jpg

Co tam torebka. Najważniejsze żebyś sprawdził i był pewien i przypadkiem nas nie oszukiwał, że ta pani co to ją pokazujesz na filmikach to na 100% Twoja żona :D

Edytowane przez Looban
Opublikowano (edytowane)

🤔

Siedzi obok, więc zapytałem ją o to. Popatrzyła jak na idiotę, z tego wnioskuję, że jednak tak. 😝 

402352934_WhatsAppImage2020-12-06at21_53_42.thumb.jpeg.b507027200eca7fb6f2376f6e9ae3c2a.jpeg

Edytowane przez abra
  • Lubię to! 2
Opublikowano (edytowane)

Pytanie do kolegi @Bujak
Masz ten sam rocznik am100s co ja. Czy masz fabryczne opony 2.1 czy zmieniłeś na coś większego?

Edytowane przez abra
Opublikowano

Z fabrycznych części została mi:

Rama

Amortyzator

Damper

Sztyca

Obie Piasty

Szprychy

🤣

Odnośnie opon to w kołach 29" mam 2.25"

W kołach 27.5+ mam 3"

Jeszcze mam oryginalną korbę

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

@BujakJakie maksymalne opony 29" można zapodać, bo jak patrzę to mi się wydaje, że żadne większe nie wejdą.

Ok dzięki, już dopisałeś.

Edytowane przez abra
Opublikowano (edytowane)

Hej.

Mam prośbę. Przymierzam się do zakupu AM100S jak tylko będzie dostępny. Mam 176cm wzrostu. Wg Reach, TT length i tego co rekomenduje producent to L-ka jest dla mnie. Martwi mnie jedynie dość długa długość rury podsiodłowej w tym rozmiarze. Sztyca w L-ce ma 150 mm skoku. Czy ktoś z posiadaczy mógłby zmierzyć długość sztycy od zacisku do mocowania siodełka przy maksymalnym wysunięciu? Obawiam się czy nie będzie to dla mnie za wysoko w połączeniu z długą podsiodłówką. Na zdjęciu zaznaczam o co chodzi dokładnie.

Capture.JPG

BTW: Ciekawe czy ewentualnie możnaby poprosić o sztycę o mniejszym skoku gdyby okazało się, że jest problem z wysokością. Może ktoś próbował.

DZIEKI!

EDIT: Długość mierzona oczywiście przy maksymalnie wsuniętej sztycy w ramę. 🙂

Edytowane przez erw
typo
Opublikowano

Gdzieś w tym temacie było to poruszane :) Ja mam 1,80m wzrostu i mam jeszcze z 4cm wysuniętą sztyce z ramy. Przy max wsuniętej do poziomu mocowania siodełka to jakieś 20cm. 

Nie ma możliwości zamiany żadnych komponentów, niestety to nie oferta personalizowana :P

Opublikowano
1 minutę temu, Rokoszoko napisał:

Gdzieś w tym temacie było to poruszane :) Ja mam 1,80m wzrostu i mam jeszcze z 4cm wysuniętą sztyce z ramy. Przy max wsuniętej do poziomu mocowania siodełka to jakieś 20cm. 

Nie ma możliwości zamiany żadnych komponentów, niestety to nie oferta personalizowana :P

DZIĘKI! 20cm powinno być ok (na styk), jeszcze pomierzę dokładnie na obecnym rowerze jaką mam długość z siodłem na max do góry.

• Lubię to! 1
Opublikowano
5 minut temu, erw napisał:

DZIĘKI! 20cm powinno być ok (na styk), jeszcze pomierzę dokładnie na obecnym rowerze jaką mam długość z siodłem na max do góry.

Pamiętaj, że rower rowerowi nie równy - na fullu masz jeszcze ugięcie na damperze i inną geometrię. Na niektórych rowerach siedzisz na siodełku, komfortowo jedziesz i na postoju dotykasz nogami do ziemi :D W takim fullu o tym zapomnij, więc nie sugeruj się długością swojego starego roweru, bo nie będzie to miarodajne 

Opublikowano

Oczywiście. Chodzi mi tylko o porównanie na zasadzie "czy nogą sięgnę pedału" i tyle.

Opublikowano

@erw

ja ma 176 i rozmiar L - powiem tak, jest na styk 😀

• Pomógł 1
Opublikowano
5 minut temu, kark napisał:

@erw

tzn. myślisz, że M-ka odpowiedniejsza by była? Uprzedzając komentarze, wiem że duże znaczenie mają też proporcje ciała i upodobania :D

Opublikowano

no, nie miałem okazji niestety przymierzyć M więc brałem wg. tabeli rozmiarów; mi jeździ się bardzo dobrze ale sztyca jest na styk (dla mnie nie mogła by już być ani trochę wyższa przy maksymalnym wyciągnięciu) także może się zdarzyć że ktoś o innej budowie ciała może narzekać (krótsze nogi np. - ja mam powiedziałbym normalną budowę ciała)

Jeśli chodzi o ramę to na pewno nie brałbym mniejszej. Jak żona kupi M to wtedy opowiem o wrażeniach, he he

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, kark napisał:

@erw

Też kupiłem L (polowałem kilka dni i w końcu ostatniej soboty o północy :D ) pojawiła się jedna sztuka. Sztyca nie wysunięta z ramy i jest na styk :) wzrost też 176, mierzyłem w sklepie i sprzedawca powiedział że M by była za mała na mnie.

Edytowane przez last_chance
Opublikowano

@last_chancepomierzyłem obecne rowery i już wiem, że L tylko będzie odpowiednia i nie za duża. Teraz tylko kwestia, żeby trafić w moment kiedy rower będzie dostępny w tym rozmiarze. Ciekawe od czego to zależy i czy są nadal dostawy do PL. Wczoraj widziałem, że 1 sztuka była, dziś już nie.

Opublikowano

Jeżdżę czasami z pracownikiem Deca i niestety ale dostępność jest 0 wszędzie i trzeba polować :(

Opublikowano

Witajcie.

Wklejam link do broszury dla dampera Manitou McLeod (nie wiem dlaczego nie mogę wkleić zdjęcia tutaj):

https://www.actionsports.de/en/manitou-mcleod-rear-shock-13777

Moje odczucia są takie, że jest rzeczywiście tak jak tam napisali. Sag na poziomie 25% - przy mojej wadze 170 psi. Głównie używam poziomu 3 - nierówne odcinki, podjazdy po korzeniach, kamolach, uskokach, równe zjazdy. Poziom 4 przy przelocie lub podjeździe asfaltowym/szutrowym. Poziom 2 przy nierównych zjazdach, poziom 1 przy mega nierównych zjazdach.

I tu pojawia się pytanie - czy możecie podrzucić link do manetki na kierownicę dla tego dumpera? Czy będzie ona działała zgodnie z poziomami Ipa 1-4, czy tylko otwarty/zamknięty?

Np taka? https://www.domenasportowa.pl/product-pol-235895-Manetka-blokady-skoku-MANITOU-McLeod.html?utm_source=iai_ads&utm_medium=google_shopping&curr=PLN

Zastanawiam się dlaczego zrezygnowali z manetki Combolock względem rocznika 2019, raczej pozytywne były opinii w stosunku do niej. Być może wymiana przedniego amora na RS to wymusiła.

Dzisiaj trochę pojeździłem po Górach Świętokrzyskich i moim zdaniem regulacja dumpera z kierownicy rzecz niezbędna. Hamulce mogły być nieco ostrzejsze, chociaż modulacja jest OK.

Ogólnie przyzwyczaiłem się trochę do roweru. Planuję kilka modyfikacji w stronę XC (węższa przednia a i może tylna opona (2.1"), inny mostek, zwężenie kierownicy do 720/700 mm, zębatka przednia na 32 zęby. Ale to raczej na wiosnę.

Pozdrawiam, giennios.

IMG_3977.JPG
  • Lubię to! 3
Opublikowano

Manetka Manitou ma niestety tylko 2 pozycje otwarta /zamknięta.

Manetka combolock gdy ciągnie jedną linkę to luzuje drugą, więc wymaga odwrotnej głowicy (nie ma w produkcji).

W Manitou też takiej nie ma, ale Decathlon sam taką wyprodukował do swoich rowerów (to tylko kawałek plastiku i sprężyna).

W moim wątku o AM100S 2018 przeszedłem przez wszystkie te blokady. Poczytaj sobie.

Opublikowano
W dniu 10.12.2020 o 16:20, erw napisał:

@last_chancepomierzyłem obecne rowery i już wiem, że L tylko będzie odpowiednia i nie za duża. Teraz tylko kwestia, żeby trafić w moment kiedy rower będzie dostępny w tym rozmiarze. Ciekawe od czego to zależy i czy są nadal dostawy do PL. Wczoraj widziałem, że 1 sztuka była, dziś już nie.

Zarejestruj się w sklepie internetowym Decathlonu i ustaw sobie powiadomienie na email gdy pojawi się w systemie rower.  Czasem gdy wiszą tacy chętni to Deca domawia towaru. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Dziś znalazłem w lesie mały bike park,strome zjazdy i podjazdy że dwie hopy,zabawa że hoho, tylko jeszcze umiejętności i opanowania maszyny brakuje ale będę odwiedzał to miejsce częciej

IMG_20201213_151712.jpg
Opublikowano

Widzę u Was bardziej łaskawa pogoda. Ja sobie oponki sprawdzałem w górach na śniegu. Do przyczepności nawet na śniegu nie mam zastrzeżeń. Zszedłem z powietrzem mocno w dół. Tylna mi nie leży ponieważ 2,25 nie daje takiego komfortu psychicznego jak i fizycznego po upuszczeniu powietrza. Raz już dobiłem i zrobiłem wgniotkę w obręczy a miałem ciśnienie ponad 2,3. Na płaskim czy lekki zjazd nie robi problemu, ale na skałkach (rockgardeny, milky way w czarnej górze) już opona nie daje rady. To tył idzie więc pierwszy do zmiany na 2,35-2,4.

W górach poza śniegiem można powiedzieć obecnie to przełajowo, sporo noszenia roweru czy to na singlach czy poza nimi. Zwalone drzewa co kilkaset metrów. Pewniej się czułem na rowerze niż po zboczach (śnieg+gałęzie) z rowerem na garbie.

20201212_142206.thumb.jpg.997e8f6b5aef6b2e54e0559282e92c3e.jpg20201212_153405.thumb.jpg.159d0566f1fdc25f82248a5f96608844.jpg20201212_142158.thumb.jpg.82dd3dab7bd17318c35f8378935e4162.jpg

Po zmęczeniu od noszenia roweru na garbie stwierdziłem wracam ścieżkami, lepiej nie było, bo doszedł lód. Obyło się bez gleby.

20201212_160915.thumb.jpg.25dab0ec6d5b3fca0088b625b4d78ffa.jpg

Generalnie polecam.

• Lubię to! 4
Opublikowano

W sobotę też pokręciłem trochę po górkach w śniegu, ale to taki marny śnieg, gdzieniegdzie przyprószony, max 2..5cm. Zagrzałem pod górę a potem marzłem na zjazdach. Fotek niestety nie robiłem bo pojechałem sam a wtedy nie ma jakoś inspiracji do robienia zdjęć.

Opublikowano
W dniu 10.12.2020 o 11:15, Rokoszoko napisał:

Gdzieś w tym temacie było to poruszane :) Ja mam 1,80m

Haha, ale widzę że temat już dawno przestał być o twojej maszynie.

Może chłopaki zamiast zaśmiecać koledze wątek, to zrobicie swój w tym dziale ;)

https://forum.szajbajk.pl/forum/229-górskie-mtb/