Looban Opublikowano 27 Października 2020 Opublikowano 27 Października 2020 O klockach się nie wypowiem, bo nie mam zielonego - jak się kupuje rower raz na 10 lat to technologia człowieka wyprzedza. Ale żona świetnie sobie radzi - zuch z niej kolarka! 👍 1
TomekCorsa Opublikowano 27 Października 2020 Opublikowano 27 Października 2020 Pełna lista hamulców stosowana w sprzedawanych rowerach jest słaba i nie radzi sobie z sytuacją gdzie na zjeździe hamujemy ciągle. Kiedy trasa nie idzie w parze z rowerzystą to tak się dzieje że hamulce przestają działać. Można to porównać do pasów dla ciężarówek na autostradach gdzie podczas długiego zjazdu hamulce padają i muszą się ratować wjazdem na ten pas z piachem żeby się zatrzymać. No może przesadziłem z porównaniem okoliczności ale tak jest. Przestają działać przy zjeździe nawet bez wysokiej prędkości a już gdy waga jest wyższa to ... Zmiana na klocki metaliczne, wieksza tarcza, odpowietrzony hamulec, mogą poradzić ale ... SLX cztero tłoczki z tarczą 180 też bez problemu przegrzeje i przestają hamować. Ktoś za chwilę napisze że u niego tak nie jest, że ci którzy tak mają to nie umieją jeździć itd. Jednak to co napisałem jest prawdą i nie ma takich hamulców które cały czas będą hamowały zatrzymując rajdera o wadze 120 kilo na zjeździe o długości 400 metrów. Dlatego może porównanie do pasów awaryjnych dla ciężarówek jest trafne 😀
abra Opublikowano 27 Października 2020 Opublikowano 27 Października 2020 (edytowane) Nie mam tak, że hamuję non stop przez cały zjazd. Nie czuję się ciężarówką😇. Mnie zdziwiło, że klocki półmetaliczne zachowują się na długich zjazdach gorzej niż zwykłe żywiczne. W moim przypadku zaczęły wydawać jęki konającego mastodonta. I były to klocki do dwóch różnych systemów hamulcowych. Jedynym wspólnym mianownikiem że były półmetaliczne BTWIN zakupione w decathlonie. konkretnie takie Najgorsze te niebieskie do tektro. Wywaliłem i wstawiłem jakieś ceramiczne z allegro i nastała cisza. Edytowane 27 Października 2020 przez abra
Rokoszoko Opublikowano 27 Października 2020 Autor Opublikowano 27 Października 2020 (edytowane) Zgadzam się z Tomkiem. Ale ! W przypadku starej AM100s są tragiczne tarcze hamulcowe (tektro, o samym hamulcu tektro by btwin nie wspominam, bo to też dramat także go miałem xc100s). W moim XC spaliłem je na pierwszym zjeździe, kompletnie nie radzą sobie z temperaturą... W nowej am100s jest ciut lepiej, bo są tam tarcze avida (nie pamiętam oznaczenia), ale też szału nie ma podczas na prawdę mocnych przeciążeń. Teraz mam tarczę pływające clouda, na alu pająku i to najbardziej pomaga, nawet po długiej trasie w dół da się hamować bez fajerwerków, ale nie ukrywam czasem potrafią drzeć japę - nie wiem od czego to zależy, ale hamują . Sramowskie centerline też robią robotę. Edytowane 27 Października 2020 przez Rokoszoko
abra Opublikowano 27 Października 2020 Opublikowano 27 Października 2020 Czyli te dźwięki to w klockach metalikach normalka? 🤔
Rokoszoko Opublikowano 27 Października 2020 Autor Opublikowano 27 Października 2020 (edytowane) 2 godziny temu, abra napisał: Czyli te dźwięki to w klockach metalikach normalka? 🤔 Z mojego bogatego doświadczenia - metaliki mają charakterystyczny dźwięk hamowania, jakby coś szurało, szczególnie jak są nowe - tarcze czasem piszczą, skrzypią cholera wie co jeszcze i nikt nie wie dlaczego, samo przestaje, zaczyna. Kwestia brudu, coś się źle ułożyło, coś tam chlapło, nie wiem - jeśli fabrycznie jest tarcza zbyt mocno nacięta (nie wiem jak to wytłumaczyć, czuć zadziorki na otworach wentylacyjnych) to podczas hamowania może być słyszalne takie ,,bulgotanie" i po czasie to zniknie, lub nie - tak, hamulce piszczą... - jest jeden dźwięk, bardzo charakterystyczny, gdy wyleje Ci się olej/płyn hamulcowy na tarczę, nie pomylisz go z niczym innym i to jest jedyny dźwięk, którego na prawdę warto się bać - czasem jak coś dzwoni, albo szarpie to warto zobaczyć, czy się nie poluzowała tarcza hamulcowa - zdarza się - tłoczki hamulcowe nie zawsze równo odbijają, szczególnie w tych tanich modelach, gdzie regulacja hydrauliki nie działa na zasadzie ,,zaciśnij klamkę i przykręć" Warto lekko przycisnac hamulce i patrzec w szczelinę, czy aby na pewno równo się wszystko domyka - jeśli nie to wycentrować zacisk ręcznie do ruchu tłoczków - hamulce mocno drą kapcia jak jedziemy w wilgotnym terenie - np. mgle. My niekoniecznie to czujemy, ale tarcza ciągnie wodę (często widać też jak na froncie amortyzatora osiada woda), przyciskamy hamulec i gorzej jak pociąg, do momentu aż się zgrzeją Edytowane 27 Października 2020 przez Rokoszoko 1
abra Opublikowano 27 Października 2020 Opublikowano 27 Października 2020 (edytowane) Hmmm. Czyli to może taka uroda tych semi metalików. Trochę mi ten hałas przeszkadzał, więc na razie będę korzystał z tych ceramicznych, żonce zapodam polecane szajbajkowe wzmocnione żywiczne, a te półmetaliki z btwin nie pójdą w kosz, tylko będą awaryjnie jako zapas. A to jeszcze jedno pytanko. Zastanawiam się nad wymianą zębatki przy korbie w moim am 100s. Fabrycznie ma 34 zęby, wiem że można zapodać też 32 lub 30. Czy to się da dokupić samą zebatkę czy trzeba całą korbę? I czy trzeba wtedy skracać łańcuch? Myślę że 32 by mi stykło, bo porównując się z innymi rowerami kolegów widzę, że pod ostre podjazdy ta kadencja w moim jest trochę gorsza. I niestety czasem kończy się to wymiękiem lub wieczornym bólem więzadeł kolanowych. Edytowane 27 Października 2020 przez abra
Rokoszoko Opublikowano 28 Października 2020 Autor Opublikowano 28 Października 2020 Możesz dać 32T bez zmiany łańcucha. Kupujesz samą zębatkę i przekładasz - czynność banalna, tylko przydaję się klucz dynamometryczny aby potem dobrze korbę skręcić.
TomekCorsa Opublikowano 28 Października 2020 Opublikowano 28 Października 2020 Ja wolę mieć nogę jak amerykańskie V8 a nie jak japońska wiertarka. Jakie góry trzeba jeździć żeby zmieniać w tym rowerze blat na 30. Na prostej będzie machał, jeszcze odleci prędzej w górę niż szybciej pojedzie. Może lepiej więcej jeździć niż zmieniać części w rowerze.
Looban Opublikowano 28 Października 2020 Opublikowano 28 Października 2020 2 godziny temu, TomekCorsa napisał: Ja wolę mieć nogę jak amerykańskie V8 a nie jak japońska wiertarka. Jakie góry trzeba jeździć żeby zmieniać w tym rowerze blat na 30. Na prostej będzie machał, jeszcze odleci prędzej w górę niż szybciej pojedzie. Może lepiej więcej jeździć niż zmieniać części w rowerze. Z drugiej strony jeśli Mr abra jeździ to co pokazał na filmach to może mieć uzasadnioną opinię na temat tego co mu potrzeba.
TomekCorsa Opublikowano 28 Października 2020 Opublikowano 28 Października 2020 Nikogo nie chce obrażać i nie pisze w odpowiedzi na to co widać na filmach z postów wcześniej. Przełożenie 34 na 50 jest bardzo silne i trzeba dużej wprawy żeby je wykorzystać przy dłuższym podjeździe. Jak nie dajemy rady to może gdzie indziej jest problem. Euforia po zakupowa też utrzymuje się i robi swoje. Kupię to, zmienię to, tamto będzie lepsze, nie nie kupię (zrobię) jeszcze lepiej itd. A wystarczy tylko jeździć jeździć jeździć ... 1
abra Opublikowano 28 Października 2020 Opublikowano 28 Października 2020 (edytowane) Chcę spróbować zmienić 34 na 32 (a nie 30). Więc zmiana nie jest drastyczna, natomiast pozwoli mi trochę poprawić najgłębsze przełożenie pod stromizny, których na górskich szlakach nie brakuje, a przemieszczam się tylko tam. Po plaskaczach nie jeżdżę. A zorientowałem się porównując gdy jechaliśmy wspólnie z kolegą równolegle koło siebie pod takie solidne drapy >25% w Gorcach, on miał delikatnie mocniejsze przełożenie i dawał radę tam gdzie ja już nie bardzo bo musiałem jechać szybciej by utrzymać swój optymalny kadencyjny rytm, a to kosztowało zbyt dużo energii a wieczorem kolana złożyły oficjalną reklamację i protest. Znalazłem już te tarcze 32T do NX eagle ale są 2 wersje gdzie określa się offset 3mm lub 6mm. I nie bardzo wiem co wybrać. Co określa ten parametr offset? I jaki jest w napędzie AM100s? No to jeszcze w ramach wspomnień i miejsc gdzie kręcę rowerem, filmik z wypadu w większej grupce na Lubań. Jak widać moja rusałka daje radę równo z chłopakami, z czego jestem bardzo dumny. Edytowane 28 Października 2020 przez abra 1
Mik0laj Opublikowano 28 Października 2020 Opublikowano 28 Października 2020 Zobacz na starej jakie ma odsadzenie i kup z takim samym.
abra Opublikowano 28 Października 2020 Opublikowano 28 Października 2020 Odsadzenie? Niestety siedzę na kwarantannie i nie mogę się ruszyć do garażu żeby pomierzyć "odsadzenie" . No i nie wiem co mam konkretnie pomierzyć.
Mik0laj Opublikowano 28 Października 2020 Opublikowano 28 Października 2020 Na tarczy zamontowanej jest napisane jaki ma offset.
Mik0laj Opublikowano 28 Października 2020 Opublikowano 28 Października 2020 Na tarczy zamontowanej jest napisane jaki ma offset.
abra Opublikowano 28 Października 2020 Opublikowano 28 Października 2020 (edytowane) Czy mógłby ktoś z was być tak miły i zerknąć na ten offset? Bo niestety nie mam możliwości w tym momencie, a chciałbym zakupić tarcze i jak mi się skończy "domowe internowanie" mieć wszystko w rękach i móc od razu przystąpić do działania. Między modelem 2019 i 2020 sądzę, że tam akurat nic się nie zmieniło. Edytowane 28 Października 2020 przez abra
Rokoszoko Opublikowano 28 Października 2020 Autor Opublikowano 28 Października 2020 Nasze rowery są w systemie boost, więc 3mm 2
Airman Opublikowano 29 Października 2020 Opublikowano 29 Października 2020 Z innej beczki. Próbowaliście zamontować nasz rowerek na stojaku serwisowym? W którym miejscu złapać uściskiem? Mnie udało się to z trudem....
Bujak Opublikowano 29 Października 2020 Opublikowano 29 Października 2020 Łapię za rurę nad damperem. Mam stojak z Lidla i łapa wchodzi na styk - AM100S r 2018.
Rokoszoko Opublikowano 29 Października 2020 Autor Opublikowano 29 Października 2020 Wyciągam sztyce (z ramy) i chwytam ją w tym grubym miejscu, bez problemu. Można też owinąć szmatkę i złapać za goleń, ale ja tego unikam, aby czasem jej nie uszkodzić.
Airman Opublikowano 29 Października 2020 Opublikowano 29 Października 2020 Łapię za rurę nad damperem. Mam stojak z Lidla i łapa wchodzi na styk - AM100S r 2018.Też tutaj się wpasowałem, ale z duszą na ramieniu LOL. Wyciągam sztyce (z ramy) i chwytam ją w tym grubym miejscu, bez problemu. Można też owinąć szmatkę i złapać za goleń, ale ja tego unikam, aby czasem jej nie uszkodzić. O tym nie pomyślałem, ale trzeba też powalczyć trochę z linką przy wyciąganiu sztycy?
Rokoszoko Opublikowano 29 Października 2020 Autor Opublikowano 29 Października 2020 W moim przypadku nie, bo już trochę cm mam ją w górze, więc tyle ile pozwala mi luz na dole to się wyciąga się na styk
abra Opublikowano 29 Października 2020 Opublikowano 29 Października 2020 A ja łapię nad dumper, uchwyt lidlowy pasuje tam bez problemu.
Rekomendowane odpowiedzi