Rokoszoko Opublikowano 23 Października 2020 Autor Opublikowano 23 Października 2020 1 godzinę temu, Accent_Szaj napisał: Oczywiście że wymień. Nie dołączaj do rzeszy niezadowolonych klientów Sram T Mi te hamulce pasują, tylko wymieniłem tarcze na większe Bez problemu przekraczam 40km/h (ostatni rekord 76km/h) i hampluje przed zakrętami. Nie grzeją się, dobrze hamują (choć szału nie ma), ale jak na razie w pełni mi wystarczają. Jeśli miałbym zmienić to raczej bym poszedł w strone quide'ow, które miałem w canyonie. Jest rzesza niezadowolonych użytkowników, którzy butują klamkę przy 10-20km/h i nie ma tego efektu szarpnięcia jak w shimano, to już podnoszą krzyki jak to hamuje 😆... A poczytajcie opinie ludzi, którzy lecą na załamanie karku, tam już mało kto jest zadowolony z shimano i na własnej skórze się przekonałem jak można niepozornie lekko nacisnąć klamkę i zblokować koło w najmniej odpowiednim momencie...
Looban Opublikowano 23 Października 2020 Opublikowano 23 Października 2020 Zapomniałem wkleić a może ktoś by chciał - blokada do naszego rockshoxa w podobno promocyjnej cenie: https://www.bikestacja.pl/zdalna-blokada-one-lock-do-rock-shox-gold-35-p-8312.html
Airman Opublikowano 23 Października 2020 Opublikowano 23 Października 2020 A no proszę jest jednak coś do blokady przodu, trzeba tylko wymienić tłumik. DziękiPs. Warszawiacy, a może na wzór fanów Calibre BBB, zrobimy sobie jakiś zlocik w Kampinosie
Accent_Szaj Opublikowano 23 Października 2020 Opublikowano 23 Października 2020 51 minut temu, Looban napisał: cenie: https://www.bikestacja.pl/zdalna-blokada-one-lock-do-rock-shox-gold-35-p-8312.html Cena ok,ale nie w tym sklepie. U nich jest loteria czy wyślą, czy nie. 1 godzinę temu, Rokoszoko napisał: nie ma tego efektu szarpnięcia jak w shimano, to już podnoszą krzyki jak to hamuje 😆. Owszem,klamki Shimano z niższych grup są 0-1,ale już od Deore w wzwyż mają Wave, dzięki której działają bardziej liniowo. Widzisz ,kolega powyżej zapytał czy lepiej sprzedać jako nieużywane,więc IMHO tak,powinien. To że wyhamujesz z 40Km/h,to to samo masz na V-brake. Mało tego, nawet MT200 można się nauczyć i hamować odpowiednio wcześniej . Dobre hamulce mają zatrzymać Cię w awaryjnej sytuacji. Sram T ,tego nie zrobi. Weź to pod uwagę jadąc ponownie 75Km/h. Później będziesz pytał
Analog Opublikowano 23 Października 2020 Opublikowano 23 Października 2020 3 godziny temu, Accent_Szaj napisał: Jak podajesz swój wzrost,to ważniejszy od wagi jest przekrok. Stała zasada przy MTB jest taka,jak jesteś na granicy,to bierz mniejszy Przekrok mam ok 83cm, Rozpiętość ramion 179cm. Generalnie łapie się w tabelach do L ale w dolnej granicy. Mam 176cm a Lka jest od 175cm do 184cm. Generalnie większość osób piszących wczesniej z podobnym dylematem ale rozmiar wyżej wybierało większe rozmiary.
Rokoszoko Opublikowano 23 Października 2020 Autor Opublikowano 23 Października 2020 (edytowane) 52 minuty temu, Accent_Szaj napisał: haha Tak też się zdarzało. Dzięki za rady, ale nie jeżdżę na rowerze od wczoraj, a to jest jeden z tańszych rowerów, które w życiu posiadałem Na sramach nie hamuje odpowiednio wcześniej, a często docisk przed zakrętem, na ostatni moment. Rower wcześniej miałem GUIDE i byłem z nich bardzo zadowolony, te LEVEL T są OK, ale jak wspominałem dupa zostaje na miejscu. Po kolejnym sezonie podejmę decyzję, czy opłaca się pchać w droższe hamulce (jeżdżę po Śląsku, wszystkie okoliczne traski jakie tylko mogę i znam, szczególnie te dzikie najlepsze - co mnie czasem utwardza w przekonaniu, że jak ktoś mieszka na nizinach to w życiu nie wykorzysta nawet tych level t) Ja bym pierwsze pojeździł na tych hamulcach, niech się dotrą, a potem siał gorycz niezadowolenia. Zbyt mocno jesteśmy podatni na ocenę innych... Jak ostatnio widziałem w sklepie gościa, który doradzał zakup roweru XC dla kobiety, która kompletnie nie wiedziała na czym siedzi, spuszczał się nad masą rotującą w kołach, hamulcach, amortyzatorem (reba) jakby ta kobita, która ledwo na tym rowerze siedziała miała jutro lecieć o puchar świata (ten rower to był XC500 z deca...) Pytanie, ilu z nas jest taką kobietą i na prawdę gęsto nie wykorzystamy w pełni nawet tego co jest w serii, a powielamy bezsensy forumowe, czy sprzedawców... Edytowane 23 Października 2020 przez Rokoszoko
Analog Opublikowano 23 Października 2020 Opublikowano 23 Października 2020 2 godziny temu, Drzonos napisał: Mam tyle samo wzrostu co Ty, ale dość długą nogę- 83cm. Za to rozpiętość ramion to niewiele ponad 160cm, proporcje mam jak tyranozaur 😛 Z tego powodu na rozmiarze L musiałem się bardziej pochylać do przodu, czego nie lubię. Na M, który ostatecznie wziąłem, muszę wysunąć dodatkowo sztycę z ramy na jakieś 5cm, żeby mieć normalne ugięcie w kolanie . Bral bym M raczej, ten rower ma dość duży rozstaw osi, jadąc na L-ce po co bardziej krętych trasach możesz mieć wrażenie że prowadzisz krążownik. Zmierz dokładnie swoje proporcje i przymierz oba rowery. W moim przypadku żaden rozmiar nie leżał mi idealnie, musiałem iść na kompromis. Dzięki za podpowiedź. Pomierzyłem się i wykrok tez ok 83cm za to rozpiętość ramion mam prawie 180cm Aż 3 razy mierzyłem jak zobaczyłem że Ty masz 160cm Lke mierzyłem ale muszę podjechać jeszcze raz. Mki nie mają u mnie na sklepie.
Rokoszoko Opublikowano 23 Października 2020 Autor Opublikowano 23 Października 2020 4 minuty temu, Analog napisał: Dzięki za podpowiedź. Pomierzyłem się i wykrok tez ok 83cm za to rozpiętość ramion mam prawie 180cm Aż 3 razy mierzyłem jak zobaczyłem że Ty masz 160cm Lke mierzyłem ale muszę podjechać jeszcze raz. Mki nie mają u mnie na sklepie. Kup rower i po prostu się przymierz, jeśli będzie za mały/duży to od razu zrobią zamianę bezgotówkowo, bez żądnych zawrotów i czekania
Looban Opublikowano 23 Października 2020 Opublikowano 23 Października 2020 5 godzin temu, Accent_Szaj napisał: Cena ok,ale nie w tym sklepie. U nich jest loteria czy wyślą, czy nie. Mi przysłali i to nawet bardzo szybko. 5 godzin temu, Airman napisał: Ps. Warszawiacy, a może na wzór fanów Calibre BBB, zrobimy sobie jakiś zlocik w Kampinosie Pomysł ekstra, ale nie dam rady w tym roku. Z kręgosłupem mam loterię i zostaje szlajanie się w pobliżu
Drzonos Opublikowano 23 Października 2020 Opublikowano 23 Października 2020 5 godzin temu, Analog napisał: Dzięki za podpowiedź. Pomierzyłem się i wykrok tez ok 83cm za to rozpiętość ramion mam prawie 180cm Aż 3 razy mierzyłem jak zobaczyłem że Ty masz 160cm Lke mierzyłem ale muszę podjechać jeszcze raz. Mki nie mają u mnie na sklepie. Z taką długością ramion to raczej L. Ramy z Decathlon mają dosyć krótkie górne rury. Tak jak wspomniałem wcześniej, przymierz oba. Tobie mimo wszystko łatwiej dobrać rower niż mnie 😛 Moja rozpiętość ramion to dokładnie 167cm- prawie 10cm mniej niż mam wzrostu 🤣
Accent_Szaj Opublikowano 23 Października 2020 Opublikowano 23 Października 2020 38 minut temu, Looban napisał: przysłali i to nawet bardzo szybko. To może z tą częścią akurat nie ma problemu,ale popatrz jak robili z innymi forumowiczami i to od lat
Looban Opublikowano 25 Października 2020 Opublikowano 25 Października 2020 (edytowane) Kto coś jeździł? btw: niewiele gorszy a sporo taniej! Edytowane 25 Października 2020 przez Looban
Rokoszoko Opublikowano 25 Października 2020 Autor Opublikowano 25 Października 2020 (edytowane) Ja dziś kończę L4 i jutro wsiadam na rowerek. Przynajmniej po pół roku prawie zmobilizowałem się do kupienia OC na ten rower w końcu Edytowane 25 Października 2020 przez Rokoszoko
Accent_Szaj Opublikowano 26 Października 2020 Opublikowano 26 Października 2020 8 godzin temu, Rokoszoko napisał: do kupienia OC Ja kupiłem ubezpieczenie mieszkania w którym mam OC dla mnie i domowników,więc po co się dubkować?
Rokoszoko Opublikowano 26 Października 2020 Autor Opublikowano 26 Października 2020 (edytowane) 54 minuty temu, Accent_Szaj napisał: Ja kupiłem ubezpieczenie mieszkania w którym mam OC dla mnie i domowników,więc po co się dubkować? I jak na rowerze 100km od domu wjedziesz w porsche też to obejmuje ? Edytowane 26 Października 2020 przez Rokoszoko
Accent_Szaj Opublikowano 26 Października 2020 Opublikowano 26 Października 2020 Godzinę temu, Rokoszoko napisał: w porsche też to obejmuje Do 15k,więc muszę celować w te tańsze fury .Chociaż nie,przecież rowerem nie rozwalę całej takiej fury,choć słusznych gabarytów jestem A tak na poważnie,to obejmie .Nawet za granicą
Geo4 Opublikowano 26 Października 2020 Opublikowano 26 Października 2020 13 godzin temu, Rokoszoko napisał: Ja dziś kończę L4 i jutro wsiadam na rowerek. Przynajmniej po pół roku prawie zmobilizowałem się do kupienia OC na ten rower w końcu Ostatni dzwonek na jazdę chyba zanim nas rząd uziemi w domach...
komandosek Opublikowano 26 Października 2020 Opublikowano 26 Października 2020 Ja dziś kończę L4 i jutro wsiadam na rowerek. Przynajmniej po pół roku prawie zmobilizowałem się do kupienia OC na ten rower w końcu Dasz proszę znać co kupiłeś? Ja też mam w pakiecie ubezpieczenia domu, ale tamto jest złożone chyba z samych wyłączeńNo i mam na 20k, przerysuje cayenne i mi wyliczą 50
Mik0laj Opublikowano 26 Października 2020 Opublikowano 26 Października 2020 Dasz proszę znać co kupiłeś? Ja też mam w pakiecie ubezpieczenia domu, ale tamto jest złożone chyba z samych wyłączeńNo i mam na 20k, przerysuje cayenne i mi wyliczą 50Cuk ubezpieczenia rowerowe na rok 35 zł na kwotę 50 tyś na terytorium RP a na 30 tysi 21 zł. Ubezpieczenie podpisujesz on line z PZU ale przez CUK. Casco na naszą AMke to 260 zł obojętnie gdzie Ci mykną. 1
Analog Opublikowano 26 Października 2020 Opublikowano 26 Października 2020 (edytowane) Czy komuś udało się załatwić w Deca wymianę sztycy z M do Lki lub odwrotnie? Myślę nad rozmiarem L ale faktycznie sztyca 150mm jest ok 2cm za dluga na otwarciu. A może wiecie gdzie po zakupie ewentualnie można to jakoś wymienić na 120mm aby sie nie bawić w kupowanie/sprzedawanie? Może jakiś sklep chętnie weźmie dłuższa sztyce na wymianę i da 120mm. Jestem z 3miasta. Edytowane 26 Października 2020 przez Analog
Rokoszoko Opublikowano 26 Października 2020 Autor Opublikowano 26 Października 2020 (edytowane) 4 godziny temu, komandosek napisał: Dasz proszę znać co kupiłeś? Ja też mam w pakiecie ubezpieczenia domu, ale tamto jest złożone chyba z samych wyłączeń No i mam na 20k, przerysuje cayenne i mi wyliczą 50 Zawsze rejestruje rower w https://www.krajowyrejestrrowerowy.pl, tam jest ubezpieczenie z ergo hestia, 25zł/100 000zł na rok. Co do OC czytałem tą umowę i jest znośnie, ale np. od kradzieży bym się zastanowił, tam jest tyle wyłączeń, że mam wrażenie, że powinni napastnicy sami się zgłosić na policję, aby Ci to oddali Szczególnie ten napad z świadkiem, lub klasa zamków bardziej pancerna jak typowe drzwi w piwnicy blokowej Edytowane 26 Października 2020 przez Rokoszoko 1
Looban Opublikowano 26 Października 2020 Opublikowano 26 Października 2020 Moi drodzy, w temacie błotników: może o tym wiecie, ja nigdy nie wpadłem - jeżeli chcecie dopasować/wyprofilować posiadany błotnik (wiadomo am ma inne kąty i np błotniki od xc sterczą) - wystarczy polać go wrzątkiem, wygiąć i schłodzić. Dogiąłem tak wlasnie sks-a o jakieś 30 stopni. Pzdr! 2
abra Opublikowano 26 Października 2020 Opublikowano 26 Października 2020 (edytowane) Pozdrawiam posiadaczy RR AM 100S. Co prawda w marcu br zakupiłem model zeszłoroczny ale też jestem z niego bardzo zadowolony. Żonce za to kupiłem model 2020 xc 100s. I kręcimy razem sobie po górach, bo my z gór . To nasze pierwsze fulle. W tym sezonie nabite już ponad 2tys km po górach . Rowery spisują się bdb, choć miały małe usterki i drobne kaprysiki. Ostatni wypad samemu w czwartek, korzystając z okna pogodowego pojechałem na Policę. Letko to tam nie było. Edytowane 26 Października 2020 przez abra 4
Looban Opublikowano 27 Października 2020 Opublikowano 27 Października 2020 8 godzin temu, abra napisał: Pozdrawiam posiadaczy RR AM 100S. Co prawda w marcu br zakupiłem model zeszłoroczny ale też jestem z niego bardzo zadowolony. Żonce za to kupiłem model 2020 xc 100s. I kręcimy razem sobie po górach, bo my z gór . To nasze pierwsze fulle. W tym sezonie nabite już ponad 2tys km po górach . Rowery spisują się bdb, choć miały małe usterki i drobne kaprysiki. Ostatni wypad samemu w czwartek, korzystając z okna pogodowego pojechałem na Policę. Letko to tam nie było. Brawo, brawo. Pozadrościć gór i wytrwałości na szlaku. Dawaj więcej.
abra Opublikowano 27 Października 2020 Opublikowano 27 Października 2020 (edytowane) No to może jeszcze październikowy wypad w "naskie" góry czyli Beskid Sądecki. Tu głównie widać moją rusałkę na RR xc. Żonka twarda bestyja jest i targa ze mną po tych wszystkich wertepach jak równy z równym. Kondychę ma jak cholera, może tylko na zjazdach ostrożniejsza 😄 a młodzikami to my już nie jesteśmy. Ale razem ze mną złapała bakcyla MTB. Stwierdziła, że mogę sprzedać jej rower crossowy bo teraz to ona już tylko MTB a w swoim oczojebnym czerwonym kamolo-rajderku jest zakochana.🤩 -------------------- Pytanko do znawców. Zjechaliśmy oboje fabryczne klocki, ja w AM w TEKTRO, żonka w XC w SRAMach. Nie było czasu na poszukiwania w internecie bo na drugi dzień znowu planowałem wyjazd, więc pognałem do decathlonu i kupiłem jedyne dostępne i pasujące półmetaliczne. Zamontowałem, i niby git, nawet wstępnie fajnie hamowały. Ale problem pojawił się u mnie po długim zjeździe i mocnym nagrzaniu - zaczęły słabiej hamować i dziwnie pierdzieć/dryndać. Efekt jakby brakło okładzin , jakbym hamował metalowym podkładem. Tutaj na filmie słychać ten efekt od 19:20 a najbardziej na 19:43. Nawet się zatrzymałem bo myślałem, że mam jakąś awarię albo zeżarło klocka (co byłoby absurdalne po 1 długim zjeździe). Po ostygnięciu robi się znowu cicho , by po ponownym nawet niewielkim rozgrzaniu warczało i wkurzało. Nic z tego nie rozumiem , bo wszędzie piszą, że półmetaliczne i metaliczne to właśnie na długie zjazdy gdzie się grzeje. W fabrycznych żywicznych nic takiego nie było, prócz że szału nie było i przy naszych górskich wędrówkach szybko zostały skonsumowane. Wywaliłem więc te decathlonowe pół-metaliki i założyłem jakieś ceramiczne. Żona na swoje nie narzekała, ale ona rzadko narzeka, jednak i tam w SRAMach usłyszeliśmy w pewnym momencie znane mi warczenie. O co chodzi z tymi półmetalikami ? Miał ktoś taki efekt. Tarcze się nie nadają? W związku z sytuacją zakupiłem już dla niej od Szajbajka wzmacniane żywiczne ale jeszcze nie założone, bo nas kwarantanna dorwała. Edytowane 27 Października 2020 przez abra 1
Rekomendowane odpowiedzi