Skocz do zawartości

Rockrider AM100S 2020

Rokoszoko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy to nie leci "nasz" rowerek od 2.09? Lepiej nie oglądać... :)

Opublikowano

Pytanie do posiadaczy: Jakie macie opinie o sposobie prowadzenia linek w Am100s? Zewnętrzne prowadzenia już raczej rzadko się spotyka. Nie ma tu problemów z obijaniem, ocieraniem, zahaczaniem o coś, uszkodzeniami od kamieni itp.?

Opublikowano

Linki potrafią na nierównościach się telepać. Podpatrzone u ziomka @Mik0laj wystarczy dać dystanse z gumy pod pancerze i jest cisza :) 

Nie wiem, czy stosuje się to aż tak rzadko i wszystko fajnie, dopóki nie będziesz ciął przewodów hamulcowych :)  

Opublikowano
9 minut temu, Rokoszoko napisał:

wszystko fajnie, dopóki nie będziesz ciął przewodów hamulcowych

A po co mam je ciąć?

Czyli ogólnie rozumiem że nie ma problemów z linkami i nie należy się tym przejmować że główni producenci jednak puszczają zazwyczaj wewnątrz. Ciekawe kiedy decathlon przejdzie na system wew.

Opublikowano

Unikam wewnętrznego prowadzenia linek, bo to wydaje mi się kłopotliwe w obsłudze, szczególnie jeżeli chodzi o hamulec hydrauliczny. Tam też można mieć obijające się przewody.
Ale żeby nie było: prowadzenie linek pod dolną rurą też nie jest super. Można przeciąć przewody np przez dobicie do skały. Wolałbym mieć przewody pod górną, albo nad dolną rurą.
Miałem nawet taki garażowy mod z prowadzeniem nad dolną rurą, ale któregoś dnia wróciłem mniej więcej do oryginału.
78598772d39c92241beb99e543e36c1e.jpg

Opublikowano (edytowane)

Hej Towarzysze w niedoli, rower odebrany, przednie koło chyba dokręcone :P luz w sterach zlikwidowany, pedały chyba się trzymajo ;) siodło wysoko jak nie wiem :Pto do ilu se wstępnie dopompowac amory przy 90paru kilo wagi? 

ps.: na górze na linkach od tylnego hamulca i przerzutki są po 2 szt gumek - aż po 2 potrzebne? czy ta np od tynego hamulca nie powinna byc na dole przy korbie?

Edytowane przez Looban
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Looban napisał:

do ilu se wstępnie dopompowac amory przy 90paru kilo wagi? 

Z przednim będzie łatwo, na stronie RockShox jest link gdzie wpisujesz numer amortyzatora i otwiera się strona, na ktorej podasz swoją wagę, a otrzymasz ciśnienie + sposób ustawienia tłumika (będzie wyjaśnione o co chodzi).

Edytowane przez Airman
  • Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

@Looban

Plumpej tak, żeby ustawić sobie 20% sagu na start i potem kombinuj czy to jest ok, czy nie :) Sag - wstępne ugięcie pod Twoją wagą. Na start przy tej wadze dałbym 90psi przód i 170-180 tył. Linki na dół bym nie dawał, bo jak przygwoździsz supportem to możesz mieć pohamowane :D

Edytowane przez Rokoszoko
  • Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Rokoszoko napisał:

@Looban

Plumpej tak, żeby ustawić sobie 20% sagu na start i potem kombinuj czy to jest ok, czy nie :) Sag - wstępne ugięcie pod Twoją wagą. Na start przy tej wadze dałbym 90psi przód i 170-180 tył. Linki na dół bym nie dawał, bo jak przygwoździsz supportem to możesz mieć pohamowane :D

Dzięki za info.

A nie chodziło mi o linki tylko o gumki na nich - są po 2 na linkach w okolicach główki ramy a widzę, że np linka dotyka ramy na dole w okol. suportu i czy by jednej tam nie przesunąć.

A "najbardziej" to lubie dobierać do górala blotniki. W starym miałem bagażnik alu na sztycy pods. który robił za tylny błotnik, z przodu jakiś plastik. Blotniki do mtb chyba prawie zawsze nie do końca pasują a w ogole nie wyglądają.

Edit: no więc zaślepka mocowania licznika po 1 wyjęciu już z powrotem trzymać się nie chce, więc nic dziwnego że można ją zgubić.

Czy te strzałki na mocowaniu licznika powinny być ustawione wzdłuż osi roweru?

Edit2: na mocowaniu przedniego koła, od strony hamulca - nie ma żadnej zaślepki?

Edytowane przez Looban
Opublikowano

Nie ma tam żadnych zaślepek na kole :)

Co do licznika, tzn mocowania tam. Tam jest taki ząbek, który powinien wpaść w wcięcie na mostku, gdzie go dokręcasz. Wtedy jest poprawnie ustawiony. W przeciwnym razie będzie krzywo siedział i jak będziesz chciał zamocować licznik to będzie on się trzymał w poziomie :D (z autopsji) 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Looban napisał:

A "najbardziej" to lubie dobierać do górala blotniki.

No dobra, pokażę mój tylny błotnik, al'a potwór Frankensteina. Składniki: blotnik przedni, trytytki, błotnik tylny z Jula..., działa, trochę bardzo się telepie, ale działa :)

20200828_153641.jpg

Edytowane przez Airman
  • Lubię to! 3
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Airman napisał:

Z przednim będzie łatwo, na stronie RockShox jest link gdzie wpisujesz numer amortyzatora i otwiera się strona, na ktorej podasz swoją wagę, a otrzymasz ciśnienie + sposób ustawienia tłumika (będzie wyjaśnione o co chodzi).

dzięki. Okazało się, że jest nawet tabela na amorze.

Co do błotników kombinacje są chyba wskazane bo nie spotkałem jeszcze (może high-endów nie oglądałem) błotników, które by się w 100% sprawdziły - tzn miałyby i skuteczność i sztywność i dobre mocowanie. Zawsze więc finalnie kończyłem bez nich bo wqrzały :P

patent na nie zgubienie zaslepki :P

20201010_123650.jpg Edytowane przez Looban
Opublikowano (edytowane)

@Bujak

Te lineczki kolorowe nadal tak masz ? Zaintrygowało mnie to. Jakby sobie wrzucić takie błękitne pancerze. Tylko do końca nie wiem czy jest sens - przy moim rowerze, który ma zawsze 2mm warstwy równo ułożonego błota :P

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Rokoszoko napisał:

Coś więcej, jakieś wrażenia :D

Bdb. Pierwsze slalomy-zakręty jakbym był po paru głębszych, po przy ruchu kierownicy ten rower jakby przechylał mi się suportem - ale do opanowania. XLka na pewno konieczna (187cm wzrostu) i trafiona. Kierownica szeroka, że trudno z mieszkania wyjść i na razie między drzewami się boję :P 

Nie ma mowy (jak dla mnie) jeździć na max wysuniętej sztycy, zresztą przy każdej kombinacji ustawień zawieszenia jak dla mnie to trzeba wysunęcie sztycy dopasować - co też robiłem.

Manetka blokady przedniego amora - wydaje mi się potrzebna - o ile nic w jego charakterystyce nie zmieni.

Zsiadam normalnie jak zawsze - czyli lewa noga zostaje na pedale, prawa do tyłu nad siodłem i kołem.

Edytowane przez Looban
Opublikowano
13 minut temu, Looban napisał:

Nie ma mowy (jak dla mnie) jeździć na max wysuniętej sztycy, zresztą przy każdej kombinacji ustawień zawieszenia jak dla mnie to trzeba wysunęcie sztycy dopasować - co też robiłem.

Dlaczego nie mam mowy, siodło za wysoko i nie sięgasz do pedałów, czy co? Jak dopasowujesz wysunięcie, wyciągasz na maxa i potem tyłkiem obniżasz? Upierdliwe to chyba i na dłuższą metę męczące. Dalej nie rozumiem jaką funkcję konstrukcyjnie pełni ta długa podsiodłówka. Można by ją ze 2 cm skrócić spokojnie, flex i do dzieła ;)

Opublikowano
10 minut temu, Jarod napisał:

Dlaczego nie mam mowy, siodło za wysoko i nie sięgasz do pedałów, czy co? Jak dopasowujesz wysunięcie, wyciągasz na maxa i potem tyłkiem obniżasz? Upierdliwe to chyba i na dłuższą metę męczące. Dalej nie rozumiem jaką funkcję konstrukcyjnie pełni ta długa podsiodłówka. Można by ją ze 2 cm skrócić spokojnie, flex i do dzieła ;)

Tak, za wysoko, noga aż boli.

Regulacja jest bardzo wygodna i dopasowuje wysokość od razu, bez wędrowania do maxa. Więc tych 150mm nie ma się co bać, w instrukcji jest zresztą wyraźnie napisane: wciśnij, przytrzymaj i obniż lub podnieś do do oczekiwanej wysokości.

Ta sztyca nie działa więc min-max tylko w pełnym zakresie a dopasowanie jest banalne skoro załapałem to podczas pierwszej, ledwo 30km przejażdżki.

Opublikowano

Nie no nawet tak nie mów.
Sztyca ma pracować 0-1.
Inaczej jest to bez sensu. Za każdym użyciem będziesz miał inną wysokość siodełka.

• Lubię to! 2
Opublikowano (edytowane)

Myślę, że warto wbić na https://www.decathlon.pl/rower-mtb-am-100s-29-id_8586941.html i tam wystawiać swoje opinię, bo jak są takie smaczki i będziemy tutaj tylko o tym pisać to raczej tego nie poprawią :P A jak ktoś jest zadowolony to pomoże to innym w wyborze i nie będzie się tracić 2 tyg na googlowaniu w necie :F U nas jakoś tego w krwi nie ma, czasem wchodzę na stronę francuską z decathlonu aby poczytać opinie bo tam gdzie u nas nie ma ani jednej, tak tam są setki... Przykład po tym temacie to z minimum 20 osób ten rower kupiło, a opinii... 6 :P

Opublikowano

Na razie same peany na stronie deca, przynajmniej polskiej. Jak dostanę w końcu rower to taką opinię tam wypiszę że aż cena spadnie :)