Skocz do zawartości

Rockrider AM100S 2020

Rokoszoko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, coueck napisał:

Gratki! Do mnie też właśnie dzisiaj przyjechał! :D

Piszesz że przymierzałeś XL, na jaki rozmiar ostatecznie się zdecydowałeś i jakie masz wymiary? (wzrost, w kroku)?

Ja wziąłem XL przy 187 / 88 cm ale jakaś duża ta maszyna się wydaje, może przez to że amor przedni ustawia wyżej kierownicę, bo pozycja raczej spoko, nie wiem czy minimalnie mniejsza Lka coś by zmieniła, rura podsiodłowa na pewno 5cm krótsza, przez co u mnie wystawałaby więcej sztyca, teraz mam na zero.

Fajnie bo deca dorzucił lepsze pedały z pinami - żywiczne (chyba można kupić w deca za ok 39zł) zamiast tych platform standardowych (który chyba zawsze były) + lampki

Pytanie do posiadaczy Lki - jaką macie odległość między kołami mierząc równolegle do podłogi od razu pod ramą? w CL wychodzi ok. 50cm.

Ja mam 188 ale kroku jie mierzyłem bo idealnie mi się siedziało na mnie w sklepie a jak dostałem rower podniosłem siodło o jakieś 5 cm wiec jak wyciągnę sztyce na max to jest bosko 😉

Edytowane przez tomasz.oleksy
Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, coueck napisał:

Piszesz że przymierzałeś XL, na jaki rozmiar ostatecznie się zdecydowałeś i jakie masz wymiary? (wzrost, w kroku)?

Ja wziąłem XL przy 187 / 88 cm ale jakaś duża ta maszyna się wydaje, może przez to że amor przedni ustawia wyżej kierownicę, bo pozycja raczej spoko, nie wiem czy minimalnie mniejsza Lka coś by zmieniła, rura podsiodłowa na pewno 5cm krótsza, przez co u mnie wystawałaby więcej sztyca, teraz mam na zero.

Fajnie bo deca dorzucił lepsze pedały z pinami - żywiczne (chyba można kupić w deca za ok 39zł) zamiast tych platform standardowych (który chyba zawsze były) + lampki

Pytanie do posiadaczy Lki - jaką macie odległość między kołami mierząc równolegle do podłogi od razu pod ramą? w CL wychodzi ok. 50cm.

Ja mam 186-7 i przymierzalem sie do L-ki. Było fajnie jak to na rowerze ;) ale wydawało mi się że sie jakbym siedział przy przymałym pianinie a kierownicą odkładałem sobie kolana. To wszystko chyba nie tylko przez zmiany w geometrii w porównaniu z moim starym góralem (level a6 sprzed nastu lat). Wiec chyba również wybiore XL.

Edytowane przez Looban
Opublikowano
Polecam

1647709486_RockShox_Twistloc_Kit_links_f_r_Druckstufen_Gabel_D_mpfer1920x1920.thumb.jpg.adab91b91d7bc684924e5bb892fbeeeb.jpg
Ten nie podejdzie bo ma tylko 2 pozycje i uciąg linki 10 mm, a Manitou potrzebuje 18 mm.
Opublikowano
Godzinę temu, tomasz.oleksy napisał:

Ja mam 188 ale kroku jie mierzyłem bo idealnie mi się siedziało na mnie w sklepie a jak dostałem rower podniosłem siodło o jakieś 5 cm wiec jak wyciągnę sztyce na max to jest bosko 😉

Czyli również XL wziąłeś? Ja mam sztycę prawie na 0, może 1 cm no i +15cm skoku droppera, patrząc z boku siodełko jest delikatnie wyżej od kierownicy więc spoko. Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)
W dniu 24.09.2020 o 19:10, worms14 napisał:

Daj znać i napisz co było wcześniej.

Jak wypadają do XC100S?

Trzydzieści kilometrów przejechane więc chyba się dotarły. Dzisiaj ciągle popadywało to też zmienia ocenę. Nowe klocki hamują dobrze, 45 PLN wydane chyba dobrze bo nie było żadnego długiego hamowania a wtedy właśnie pojawiał się problem. Deszcz, mokro, piszczą przeokrutnie ale hamują. Nie sprawdzone jak przy długim zjeździe. Sztuczkować można bo widziałem jazdę na przednim kole. W XC od razu zmieniłem na Shimano, tam jeszcze słabsze hamulce były. Tak myślę że te cztero tłoczki Sram i tak są słabsze od M 7000. Shimano na 400 metrach zjazdu cały czas hamuje ale M6000 z tyłu już dużo gorzej. Wszystko zależy od ... każdy będzie miał swoje odczucia. 

IMG_20200924_175000.jpg

W dniu 25.09.2020 o 11:04, Looban napisał:

Te rowerki to w jednakowym rozmiarze? jaka jest różnica w postawie rowerzysty? na am chyba bardziej wyprostowana?

Oba to L. Ja mam XC100S i jeździ mi się super. Jak czasami przejadę się AM to tragedia. Teraz mam już obcykane ale za pierwszym razem to pół godziny ustawiałem zawieszenie. W XC zmieniłem mostek na krótszy i wyższy. Kierownice mam od Marina 780 mm. Czyli popsułem to XC ale jest mi tak wygodnie. Z tego co czytam to, już to wcześniej pisałem, większość powinna kupić XC... a nie AM100S. 

IMG_20200926_160159.jpg IMG_20200926_160208.jpg

EFFECTS~5.jpg EFFECTS~4.jpg Edytowane przez TomekCorsa
  • Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

19 godzin temu, coueck napisał:

~45cm

Edytowane przez Airman
Opublikowano
Godzinę temu, Airman napisał:

Masz na zero, i czy to jest optymalne, czy też czujesz że mogłoby być lekko niżej?Mam podobne rozmiary (87 w kroku - pomiar domowy)i wg wszelkich wyliczeń wychodzi że siodło w XL będzie za wysoko. No i dylemat.

Wiem że można zamówić z odbiorem w sklepie i zwrócić, ale z tego co mówili mają 2 tyg na oddanie kasy czyli trochę zachodu z tym jest. Także wolałbym od razu zamówić właściwy rozmiar i mieć to z głowy.

Opublikowano
Godzinę temu, Jarod napisał:

Masz na zero, i czy to jest optymalne, czy też czujesz że mogłoby być lekko niżej?Mam podobne rozmiary (87 w kroku - pomiar domowy)i wg wszelkich wyliczeń wychodzi że siodło w XL będzie za wysoko. No i dylemat.

Wiem że można zamówić z odbiorem w sklepie i zwrócić, ale z tego co mówili mają 2 tyg na oddanie kasy czyli trochę zachodu z tym jest. Także wolałbym od razu zamówić właściwy rozmiar i mieć to z głowy.

W ramie XL sztycę mam ok 0,5cm nad poziomem zero. W kroku mam ok. 88cm (też w domu mierzone) i 187cm wzrostu. W butach do jazdy trzymając przednią połowę stopy na pedale mam lekko zgiętą nogę (zrobię później foto i wstawię). Rowerem jeszcze nie jeździłem bo pada u mnie i ciągle się waham czy nie wymienić jednak na L :D ale to co mnie przekonuje do XL to to że w L będę miał siodełko wyżej od kiery (tak jak miałem w poprzednim rowerze) więc pozycja będzie pewnie minimalnie bardziej pochylona. Za to odległość kiery od sztycy mam podobną jak w starym rowerze w rozmiarze 19" (48cm) który wydawał się dla mnie maławy i miałem mocno wyciągniętą sztycę w nim.

W rozmiarze L wysokość rury podsiodłowej jest 48cm więc dla mnie musiałbym wyciągnąć rdzeń sztycy o ok 5cm w górę żeby był ten sam poziom co mam teraz, ale tak jak pisałem, kiera niżej o 1,5cm i krótszy rower więc kolana bliżej kiery (ktoś pisał że o nią uderzał ale tam jednak jest trochę miejsca :) ) Także raczej zostanę przy XL.

Opublikowano
51 minut temu, coueck napisał:

W kroku mam ok. 88cm (też w domu mierzone) i 187cm wzrostu. W butach do jazdy trzymając przednią połowę stopy na pedale mam lekko zgiętą nogę (zrobię później foto i wstawię). Rowerem jeszcze nie jeździłem bo pada u mnie i ciągle się waham czy nie wymienić jednak na L

Mierzone w butach czy bez? Daj znać jak pojeździsz czy wysokość sidła jest dyskomfortem czy jest ok? Swoją drogą co im przyszło do głowy żeby rure podsiodłową robić tak długą. Wystarczyłoby 2 cm mniej i takich dylematów by nie było.

Opublikowano

Jeżeli sztyca 150 mm jest dla Ciebie problemem i obawiasz się kupić większy rozmiar to w razie wtopy mogę się zamienić na moją sztycę 120 mm.

Opublikowano
54 minuty temu, Jarod napisał:

Mierzone w butach czy bez? Daj znać jak pojeździsz czy wysokość sidła jest dyskomfortem czy jest ok? Swoją drogą co im przyszło do głowy żeby rure podsiodłową robić tak długą. Wystarczyłoby 2 cm mniej i takich dylematów by nie było.

Bez butów

Opublikowano
W dniu 21.09.2020 o 12:15, PiotrekGT napisał:

To szukaj "klocki sram guide" i bedziesz mial mieszanki do wyboru do koloru

Potrzebuje jeszcze namiary na Metalliki na tył 🤭 Jest tu mistrz który pomoże 😁

IMG_20200926_155302~2.jpg
Opublikowano

Wygląda mi to na takie jak do shimano, tanie modele m315, mt200 itp. Ewentualnie tektro 1 tłoczkowe bo to to samo

Opublikowano
4 godziny temu, Bujak napisał:

Jeżeli sztyca 150 mm jest dla Ciebie problemem i obawiasz się kupić większy rozmiar to w razie wtopy mogę się zamienić na moją sztycę 120 mm.

Ok, Jak kupię to rozważę propozycję :)

Opublikowano
58 minut temu, PiotrekGT napisał:

Wygląda mi to na takie jak do shimano, tanie modele m315, mt200 itp. Ewentualnie tektro 1 tłoczkowe bo to to samo

Zamiast zielonych Tectro zakładałem tak samo wyglądające Shimano ale metaliczne i one mają to ucho w trójkącik ale już żywiczne proste ucho. Kiedyś już się pytałem, teraz mnie oświeciło. "Bujak" mi odpowiadał. Dobra, kupie za 50 PLN Shimano, metaliczne. W starym XC... tak robiłem. Tylko czy ucho nie jest za długie.

IMG_20200408_115618_830.jpg IMG_20200926_155302.jpg
Opublikowano
5 godzin temu, Bujak napisał:

Ja to bym się chyba wymienił....

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, TomekCorsa napisał:

Tylko czy ucho nie jest za długie. 

Jak coś to wiertniesz 😆😆😆 Jak miałem metaliki to tylko w zjazdówce i strasznie szybko żarły tarcze :/ Taka mała zraza mi została i trzeba było je rozgrzać, aby poczuć różnicę w hamowaniu 

Edytowane przez Rokoszoko
Opublikowano

Naprawdę to przerabiałem i biorę metaliczne. Mają więcej plusów niż minusów. Pamiętam że śrubka nie pasowała i dawałem zawleczkę. 

Opublikowano
Ja to bym się chyba wymienił....
No to proszę bardzo. Szczegóły na priv.
Opublikowano
Jak mieć szczęście w nieszczęściu ?
Jechałem sobie prawilnie po wsi, no i mam taki odcinek, gdzie przejeżdża się przez kawałek asfaltu i wpada takim uskokiem (lub ciut dalej po prostu zjeżdża) 30cm znowu do lasu. Oczywiste, że wybrałem opcję numer jeden. Podczas lądowania z pod przedniego koła wystrzelił mi dosłownie KAMOR, który odbił od drugiego kamora i wrócił z metr dalej idealnie w moje przednie koło przez co zostałem dosłownie skoszony - niespodziewanie wyrwało mi rower; efekt jakby ktoś Was skosił wślizgiem na boisku. Wpadłem przednim kołem w drugi uskok i pięknie poszybowałem na glebę...
Efekt, uszkodzony lakier i niewidoczna na zdjęciu wgniotka w obręczy ;/  Szczęście takie, że ja cały i rower prócz koła także. 
20200922_003728.thumb.jpg.5002b9840ea1b4afed00514898ceeae9.jpg
A żeby mi nie było aż tak przykro to przed chwilą dostałem maila, że wygrałem w lotka
Gratulujemy wygranej w wysokości 48.40 zł w grze Mini Lotto!
... Na nową obręcz nie wystarczy, ale lepszy rydz niż nic. 
A u mnie prawdopodobnie kamień był bardziej łaskawy i wybrał oponkę. Troszkę dziwne uszkodzenie bo aż do bieżnika. Oponę postanowiłem zareklamować z pozytywnym skutkiem. Nic tylko pochwilić sklep Decathlon Żory za szybką realizację reklamacji bo 3 dni od zgłoszenia już czekał na mnie nowy laciek 7448ed7cad69ad2ac01cfd78fcf98889.jpg09b6aaca2fdd8f86c830e92a74ee2df7.jpg1b782d2ed3969ea5d79c1a9434c7b3ce.jpg
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Tak z ciekawości zawoziłeś cały rower na reklamację czy tylko koło. Też mam rower z decatlon .

Opublikowano
17 godzin temu, Rokoszoko napisał:

Jak coś to wiertniesz 😆😆😆 

No, oprócz "wiertnięcia" są jeszcze ich podstawy za szerokie. Trzeba pilnikiem krótsze boki spiłować o 0,5 mm i otwór zrobić na "fasolkę" żeby zawleczka weszła. To spowoduje luz klocków w zacisku i będą pukać tak jak Shimano. Sram, Level, są na styk i nic nie puka. Zresztą zauważyłem że ogólnie Shimano robi grubiej i z zapasem a Sram cienko i na styk. Klocki, łańcuch. Brudny napęd Shimano jeszcze działa a brudny Sram Eagle już świruje.

Opublikowano
Tak z ciekawości zawoziłeś cały rower na reklamację czy tylko koło. Też mam rower z decatlon .
Koło ale tam też rower kupiłem. Z rowerka korzystam cały czas i szkoda byłoby zostawiać. Odebrałem i tak dopiero po kolejnych 3 dniach od wiadomości , że opona czeka już na wymianę. Spieszyłem się więc nawet nie bawiłem się w wymianę na miejscu.
Opublikowano

Mam nadzieje, że nie macie wymówek, że pada i nie schowaliście swoich am100s pod płachtę :P

20200928_153828.thumb.jpg.bf61a4d2e86aa24d28119852e1a27d1b.jpg

• Lubię to! 1