Looban Opublikowano 22 Września 2020 Opublikowano 22 Września 2020 49 minut temu, Drzonos napisał: 😲 Generalnie ten amor to badziewie, za które rockshox woła sobie tyle ile kosztuje Manitou mattoc, który by go wgniótł w ziemię jakością działania. Ba! Machete w drugim AM100 działa znacznie lepiej od tego czegoś. Proszę mnie nie zniechęcać do zakupu!
coueck Opublikowano 23 Września 2020 Opublikowano 23 Września 2020 No i zamówiłem , rozmiar XL (ostatnia sztuka, chociaż to się co chwilę zmienia). Już po woli planuję jakieś single w górach w drugiej połowie października jeżeli pogoda dopisze
Drzonos Opublikowano 23 Września 2020 Opublikowano 23 Września 2020 Do szczęśliwych posiadaczy roweru: Sprawdźcie po zakupie łożyska w suporcie. U mnie były zbyt mocno skręcone i korby obracały się ciężko. Musiałem to regulować.
TomekCorsa Opublikowano 23 Września 2020 Opublikowano 23 Września 2020 Parę dni temu miałem przyjemność poznać jednego z serwisantów z magazynu głównego w Łodzi. Mówił że mają "wolne moce przerobowe" a amortyzatory i dampera robi on i jeszcze jedna osoba. Po kontakcie wzbudzał duże zaufanie. Problem w sensie czasu na transport roweru przez sklep do Łodzi. Kiedyś przed epidemią można było odbierać rowery z magazynu omijając sklep. Pewnie serwis też taką możliwość miał. No ale teraz jest jak jest.
Airman Opublikowano 23 Września 2020 Opublikowano 23 Września 2020 (edytowane) Polećcie jakieś siodełka na szerszy tyłek (130mm :))? Edytowane 23 Września 2020 przez Airman
Raptor Opublikowano 23 Września 2020 Opublikowano 23 Września 2020 19 godzin temu, Drzonos napisał: Generalnie ten amor to badziewie, za które rockshox woła sobie tyle ile kosztuje Manitou mattoc, który by go wgniótł w ziemię jakością działania. Ba! Machete w drugim AM100 działa znacznie lepiej od tego czegoś. Może zrób serwis góry bo trochę to dziwne. Ogólnie ten amor jest udanym modelem więc z twoim musi być coś nie tak.
Drzonos Opublikowano 23 Września 2020 Opublikowano 23 Września 2020 Poszperałem trochę w czeluściach internetu i podobno za skokowa prace odpowiada tłumik powrotu. Jego trzpień zbyt ciężko chodzi w tej białej tulei, która stanowi zakończenie górnej goleni. Kolega @Rokoszoko zamiescil zdjęcie kilka postów wyżej. Tak więc masz rację, prawdopodobnie czeka mnie serwis góry i wymiana tego elementu albo co gorsza, całego tłumika. Chyba jednak rozważę reklamację 😛
Rokoszoko Opublikowano 23 Września 2020 Autor Opublikowano 23 Września 2020 (edytowane) 10 godzin temu, coueck napisał: No i zamówiłem , rozmiar XL (ostatnia sztuka, chociaż to się co chwilę zmienia). Już po woli planuję jakieś single w górach w drugiej połowie października jeżeli pogoda dopisze Świetnie, pochwal się później rowerkiem i swoimi odczuciami ! @Drzonos Ewentualnie popatrz na pogodę, jak będzie deszczowy tydzień, gdzie i tak nie będziesz jeździł to wrzuć to w reklamację z zaleceniem, że ma to działać @TomekCorsa Nie myślałeś nad zmianą pedałów ? Z Decathlon za 180 są FR na platformie z pinami - 3 sezony je mam, polecam. I chyba masz gumkę od lampki na myk myku (chyba, że źle widzę na zdjęciu, że górne mocowanie Ci wchodzi na goleń), warto ją zamocować niżej na stałym elemencie, po co ma rysować (chodzi mi nadal na sztycy, bo jak dasz niżej na ramę i dobije Ci damper to koło może Ci ją urwać Edytowane 23 Września 2020 przez Rokoszoko
GoosiaPl Opublikowano 23 Września 2020 Opublikowano 23 Września 2020 Bardzo fajny rower. Zazdroszczę 2
Django Opublikowano 24 Września 2020 Opublikowano 24 Września 2020 Czy Decathlon dalej wysyła vouchery (pisaliście o 120zł) po zakupach? Bo kupiłem rower 2 tyg temu i nic nie przyszło na email? (Może dlatego że brałem rower na fakturę?)
coueck Opublikowano 24 Września 2020 Opublikowano 24 Września 2020 Godzinę temu, Django napisał: Czy Decathlon dalej wysyła vouchery (pisaliście o 120zł) po zakupach? Bo kupiłem rower 2 tyg temu i nic nie przyszło na email? (Może dlatego że brałem rower na fakturę?) Bony dostajesz na kartę Decathlon jeżeli masz - za każdy wydany 1000zł dostajesz bon 20zł, przy dowolnych zakupach, więc jeżeli rower kosztuje 6500 to 6 x 20zł = 120zł. Jeżeli nie masz karty to nie dostaniesz tych bonów. Dotyczy to tylko konsumentów, więc jeżeli brałeś fakturę na zakup na firmę to bony również się nie naliczają - takie dostałem info kiedyś od Decathlonu.
TomekCorsa Opublikowano 24 Września 2020 Opublikowano 24 Września 2020 Dzisiaj założę EBC metaliczne z przodu. Dam znać jak hamują. Jak będzie lipa to kupie M7000 i 6000 Shimano.
worms14 Opublikowano 24 Września 2020 Opublikowano 24 Września 2020 Daj znać i napisz co było wcześniej. Jak wypadają do XC100S?
Looban Opublikowano 25 Września 2020 Opublikowano 25 Września 2020 W dniu 23.09.2020 o 10:50, TomekCorsa napisał: Parę dni temu miałem przyjemność poznać jednego z serwisantów z magazynu głównego w Łodzi. Mówił że mają "wolne moce przerobowe" a amortyzatory i dampera robi on i jeszcze jedna osoba. Po kontakcie wzbudzał duże zaufanie. Problem w sensie czasu na transport roweru przez sklep do Łodzi. Kiedyś przed epidemią można było odbierać rowery z magazynu omijając sklep. Pewnie serwis też taką możliwość miał. No ale teraz jest jak jest. Te rowerki to w jednakowym rozmiarze? jaka jest różnica w postawie rowerzysty? na am chyba bardziej wyprostowana?
Jarod Opublikowano 25 Września 2020 Opublikowano 25 Września 2020 Czy ktoś z dolnośląskiego ma ten rower w rozmiarze L lub XL i mógłby udostępnić na małą przymiarkę? Z góry dzięki
tomasz.oleksy Opublikowano 25 Września 2020 Opublikowano 25 Września 2020 (edytowane) Cześć wszystkim I ja stałem się posiadaczem AM100S i od razu mam do Was pytanie: jaki tłumik polecacie żeby zrobić blokadę tylnego amora w manetce i czy takie coś będzie ok? https://www.decathlon.pl/dzwignia-comboloc-3poz-manitou-id_8571579.html 17 minut temu, Jarod napisał: Czy ktoś z dolnośląskiego ma ten rower w rozmiarze L lub XL i mógłby udostępnić na małą przymiarkę? Z góry dzięki ja we Wrocławiu W Decu przymierzałem XL Edytowane 25 Września 2020 przez tomasz.oleksy 1
Jarod Opublikowano 25 Września 2020 Opublikowano 25 Września 2020 6 minut temu, tomasz.oleksy napisał: ja we Wrocławiu W Decu przymierzałem XL Niestety już nie ma.
Bujak Opublikowano 25 Września 2020 Opublikowano 25 Września 2020 @tomasz.oleksy Ta manetka pasje, do dampera, ale nie będziesz w stanie obsłużyć nią jednocześnie tyłu i przodu.Ona ma miejsce do prowadzenia dwóch linek, ale gdy jedną z nich ciągnie to drugą luzuje, co nie pasuje do pracy trojego amortyzatora i dampera, bo tu oba trzeba ciągnąć razem. Żeby to działało to przedni amortyzator musiałby mieć odwrotnie zrobiony adapter do ciągnienia linki (chyba nie ma takich na rynku).
Looban Opublikowano 25 Września 2020 Opublikowano 25 Września 2020 23 minuty temu, Bujak napisał: @tomasz.oleksy Ta manetka pasje, do dampera, ale nie będziesz w stanie obsłużyć nią jednocześnie tyłu i przodu. Ona ma miejsce do prowadzenia dwóch linek, ale gdy jedną z nich ciągnie to drugą luzuje, co nie pasuje do pracy trojego amortyzatora i dampera, bo tu oba trzeba ciągnąć razem. Żeby to działało to przedni amortyzator musiałby mieć odwrotnie zrobiony adapter do ciągnienia linki (chyba nie ma takich na rynku). Czyli potrzebne 2 manetki?
tomasz.oleksy Opublikowano 25 Września 2020 Opublikowano 25 Września 2020 39 minut temu, Bujak napisał: @tomasz.oleksy Ta manetka pasje, do dampera, ale nie będziesz w stanie obsłużyć nią jednocześnie tyłu i przodu. Ona ma miejsce do prowadzenia dwóch linek, ale gdy jedną z nich ciągnie to drugą luzuje, co nie pasuje do pracy trojego amortyzatora i dampera, bo tu oba trzeba ciągnąć razem. Żeby to działało to przedni amortyzator musiałby mieć odwrotnie zrobiony adapter do ciągnienia linki (chyba nie ma takich na rynku). mi póki co chodzi wyłącznie o blokadę tyły czyli dampera 18 minut temu, Looban napisał: Czyli potrzebne 2 manetki? tak później myślałem zrobić czyli dampera z manetki (https://www.decathlon.pl/dzwignia-comboloc-3poz-manitou-id_8571579.html) a przód RS na coś takiego https://allegro.pl/oferta/rock-shox-pushloc-manetka-blokady-lewa-9556620801
Rokoszoko Opublikowano 25 Września 2020 Autor Opublikowano 25 Września 2020 (edytowane) 2 godziny temu, tomasz.oleksy napisał: [...] jaki tłumik polecacie żeby zrobić blokadę tylnego amora w manetce i czy takie coś będzie ok? Cześć ! Ciesze się, że do nas dołączyłeś Ale takie niezobowiązujące pytanie, ciekawość z mojej strony. Bardzo mnie ciekawi skąd pojawią się takie decyzję. Masz innowacyjny damper z platforma IPA Manitou, który usztywnia się do takiego momentu, aby ograniczyć efekt pedałowania (chociaż nawet i bez ruszania tego, bez żadnych blokad jest to bardzo minimalne ugięcie, w sztywniaku podejrzewam, że bardziej na oponach skaczemy niż na tym damperze, no ale mniejsza) i nadal pozostaje wrażliwy na większe nierówności... Więc po co zmieniać tłumik, który znacząco pogorszy charakterystykę pracy dampera, inwestować pieniądze po to aby mieć blokadę na beton, która nie powinna być i nigdy nie znajdzie zastosowania w takim rowerze jakim jest AM ? Nawiasem ! Jeśli komuś nie usztywnia się ten damper z pozycji 4tej to znaczy, że jeździ na zbyt dużym sagu i powinien dopompować amorka Szkoda, że nie mam kamerki to nagrałbym na YT jaki to jest fajny patent z tym damperem, chociaż nie wiem czy to nie kwestia edukacji ludzi i walka z marketingiem, że blokada na beton to nic dobrego i nie pozwoli Ci przejechać 50km więcej, lub nagle blokada pozwoli Ci zapomnieć, że 20lat palisz fajki Umiejętne blokowanie na konkretnym odcinku kilka, jak nie kilkanaście razy zaoszczędzi sekundy, jak nie sekunde na mecie.... Do której nikt z nas nie dąży, AM to nie ta liga @Jarod 2 godziny temu, Jarod napisał: Czy ktoś z dolnośląskiego ma ten rower w rozmiarze L lub XL i mógłby udostępnić na małą przymiarkę? Z góry dzięki Zamów z odbiorem w sklepie, przymierz i jak nie będzie pasował to zwróć ! Edytowane 25 Września 2020 przez Rokoszoko
tomasz.oleksy Opublikowano 25 Września 2020 Opublikowano 25 Września 2020 @Rokoszoko Szczerze mówiąc pytam zawczasu ponieważ nie testowałem go jeszcze wiec to czysto teoretyczne pytanie i jeżeli będzie ok to nie mam zamiaru nic pakować tam dodatkowo.
Rokoszoko Opublikowano 25 Września 2020 Autor Opublikowano 25 Września 2020 (edytowane) Jeśli chodzi o manetkę, to jest na to patent i istnieje taki pakiecik, aby to zainstalować, ale wtedy tracisz możliwość korzystania z 4 pozycji, a tylko z 3 lub 2- nie mówię tu o combolocku z Decathlonu bo tego nie zaadaptujesz tu jeśli nie zmienisz pokrętła w amortyzatorze. Trzeba rozebrać regulację z dampera, dać tam sprężynkę i dać specjalną manetkę. Wcześniej o tym pisaliśmy w tym temacie. Dla mnie to tyle zabieg bezsensu, że ja stale korzystam z 4 pozycji i musiałbym mieć manetkę, która obsługuje wszystko, a o ile wiem taka nie istnieje Jeśli ktoś by chciał korzystać tylko z otwartego i usztywnienia to jak najbardziej polecam. Koszt takiej przeróbki nie powinien przekroczyć 200zł i jeśli ktoś nie ma dwóch lewych rąk to z yt to zrobi sam 3 godziny temu, Looban napisał: Te rowerki to w jednakowym rozmiarze? jaka jest różnica w postawie rowerzysty? na am chyba bardziej wyprostowana? @Looban Dokładnie, miałem jeden i drugi i pozycja jest bardziej wyprostowana w AM. Krótki mostek, wyższa kiera, trochę inne kąty, suport także jest wyżej. Dla mnie pozycja idealna, w XC musiałem przekręcać mostek o 180* i zmienić kierownicę bo się nie dało Edytowane 25 Września 2020 przez Rokoszoko
coueck Opublikowano 25 Września 2020 Opublikowano 25 Września 2020 3 godziny temu, tomasz.oleksy napisał: Cześć wszystkim I ja stałem się posiadaczem AM100S i od razu mam do Was pytanie: jaki tłumik polecacie żeby zrobić blokadę tylnego amora w manetce i czy takie coś będzie ok? https://www.decathlon.pl/dzwignia-comboloc-3poz-manitou-id_8571579.html ja we Wrocławiu W Decu przymierzałem XL Gratki! Do mnie też właśnie dzisiaj przyjechał! Piszesz że przymierzałeś XL, na jaki rozmiar ostatecznie się zdecydowałeś i jakie masz wymiary? (wzrost, w kroku)? Ja wziąłem XL przy 187 / 88 cm ale jakaś duża ta maszyna się wydaje, może przez to że amor przedni ustawia wyżej kierownicę, bo pozycja raczej spoko, nie wiem czy minimalnie mniejsza Lka coś by zmieniła, rura podsiodłowa na pewno 5cm krótsza, przez co u mnie wystawałaby więcej sztyca, teraz mam na zero. Fajnie bo deca dorzucił lepsze pedały z pinami - żywiczne (chyba można kupić w deca za ok 39zł) zamiast tych platform standardowych (który chyba zawsze były) + lampki Pytanie do posiadaczy Lki - jaką macie odległość między kołami mierząc równolegle do podłogi od razu pod ramą? w CL wychodzi ok. 50cm.
Rekomendowane odpowiedzi