Rokoszoko Opublikowano 18 Września 2020 Autor Opublikowano 18 Września 2020 Rower ma wyjść z sklepu sprawny, więc jeśli nie ma tam oleju, lub jest inny bubel to na reklamację i mają to ogarnąć AM100s nie nadaję się do skakania. W XC rama; zawias jest ten sam, serwis amortyzatora wcale nie tańszy, wręcz przeciwnie, jak w manitou coś pójdzie to masz takie ,,o kur..." i szukaj części, jak RS się rozpadnie to znajdziesz je wszędzie. Było pytanie, między HT, a fullem czy jest wygodniej - jest. A co kolega wybierze to jego sprawa
Bujak Opublikowano 18 Września 2020 Opublikowano 18 Września 2020 Nawet łatwiejsza sprawa. Jeśli chcesz zobaczyć tylko na ślizg, to zdemontuj go i odkręć korpus, tam nic więcej nie ma. Metalowa puszka zakończona uszczelką z ślizgiem. Możesz to wyczyścić, przesmarować. Jak masz więcej siły, to nawet w rękach to odkręcisz, jeśli nie, to w domowych warunkach daj jakąś tulejkę w mocowanie, albo zabezpiecz czymś i w imadło, dwoma rękoma to już spokojnie odkręcisz... Zdjęcie z neta na szybkości. Tylko nie odkręcaj tłumika, jak będzie pod ciśnienem to jak Cię nie zabije to masz dziurę w stropie gwarantowaną ! Trzeba to umiejętnie opróżnić i dopiero potem się bawić w rozbiórkę komory. Też robiłem przegląd po roku.Odkręca się pokrywę po spuszczeniu ciśnienia (oczywiste) i po ugięciu dampera - dobrze pamietam?
TomekCorsa Opublikowano 18 Września 2020 Opublikowano 18 Września 2020 1 godzinę temu, Rokoszoko napisał: Rower ma wyjść z sklepu sprawny, więc jeśli nie ma tam oleju, lub jest inny bubel to na reklamację i mają to ogarnąć AM100s nie nadaję się do skakania. W XC rama; zawias jest ten sam, serwis amortyzatora wcale nie tańszy, wręcz przeciwnie, jak w manitou coś pójdzie to masz takie ,,o kur..." i szukaj części, jak RS się rozpadnie to znajdziesz je wszędzie. Było pytanie, między HT, a fullem czy jest wygodniej - jest. A co kolega wybierze to jego sprawa Lejesz wodę aż huczy ale niech tak zostanie. Póki ci nie przejdzie.
Rokoszoko Opublikowano 18 Września 2020 Autor Opublikowano 18 Września 2020 (edytowane) 14 godzin temu, Bujak napisał: Też robiłem przegląd po roku. Odkręca się pokrywę po spuszczeniu ciśnienia (oczywiste) i po ugięciu dampera - dobrze pamietam? Na dobrą sprawę nie musisz spuszczać powietrza jeśli chcesz się dobrać tylko do puszki, bo gdyby miało to wystrzelić, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wystrzeliło (śmiech) Ale dla spokojnego ducha trzeba to spuścić, doginać do zera nie trzeba, bo wtedy już będzie tam ciśnienie znikome, chyba, że będzie dobierał się dalej to wtedy trzeba go wypompować konkretnie, bo nawet jeśli manometr pokazuje zero, to jest tam jeszcze na tyle ciśnienia, że potrafi strzelić, przy okazji rozbryzgując cały olej dookoła. @edit wytłuszczone najważniejsze Edytowane 19 Września 2020 przez Rokoszoko
Drzonos Opublikowano 18 Września 2020 Opublikowano 18 Września 2020 (edytowane) Godzinę temu, Bujak napisał: Też robiłem przegląd po roku. Odkręca się pokrywę po spuszczeniu ciśnienia (oczywiste) i po ugięciu dampera - dobrze pamietam? Też robiłem przegląd po roku. Odkręca się pokrywę po spuszczeniu ciśnienia (oczywiste) i po ugięciu dampera - dobrze pamietam? Tak, to sie zgadza z tym co jest na filmiku instruktażowym. Tyle że tam mieli coś w rodzaju prasy do ściskania dampera, jak ty sobie poradziłeś i jakimi narzędziami? @Rokoszoko dlaczego uważasz że ten rower nie nadaje się do skakania? Po mojemu jest solidny na tyle, żeby móc jakieś niewielkie dropy przyjąć na klatę 😛 Edytowane 18 Września 2020 przez Drzonos
Rokoszoko Opublikowano 18 Września 2020 Autor Opublikowano 18 Września 2020 7 minut temu, Drzonos napisał: Tak, to sie zgadza z tym co jest na filmiku instruktażowym. Tyle że tam mieli coś w rodzaju prasy do ściskania dampera, jak ty sobie poradziłeś i jakimi narzędziami? @Rokoszoko dlaczego uważasz że ten rower nie nadaje się do skakania? Po mojemu jest solidny na tyle, żeby móc jakieś niewielkie dropy przyjąć na klatę 😛 Damper możesz docisnąć na ramie, w imadle (tylko musi mieć większy przesuw), w rękach, jak tam Ci wygodnie Dlaczego uważam, że nie nadaję się on do latania, ano jest to rower mocno odchudzony, zawias czuły na nierówności - chyba, że dobijemy RS'a Tokenami, wahacz nie jest wybitnie solidny... Owszem, doświadczona osoba na nim polata sporadycznie, jakieś małe dropy, hopy. Jak Ci się droga skończy i uskoczysz pół metra też tragedii nie będzie, ale jestem ostrożny w mówieniu, że rower się nadaję do skaknia. Dla jednego to będzie bunny hop z krawężnika, a dla innego drop 10m w kamieniołom Katungu ten rower nie wytrzyma na pewno, a jeśli ktoś zrobi niedolota, albo nie wyląduje na dwa koła to jestem pewny, że coś w tym rowerze się posypie
Bujak Opublikowano 18 Września 2020 Opublikowano 18 Września 2020 @Rokoszoko A skąd masz takie informacje, że nie jest wytrzymały? Tyle że tam mieli coś w rodzaju prasy do ściskania dampera, jak ty sobie poradziłeś i jakimi narzędziami?Włożyłem do ramy i ścisnąłem. Na dobrą sprawę nie musisz spuszczać powietrza jeśli chcesz się dobrać tylko do puszki, bo gdyby miało to wystrzelić, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wystrzeliłoProducent uważa, że może dojść do zerwania gwintu jak się nie docisnie. Przy pełnym ciśnieniu tym bardziej.
Rokoszoko Opublikowano 18 Września 2020 Autor Opublikowano 18 Września 2020 20 minut temu, Bujak napisał: @Rokoszoko A skąd masz takie informacje, że nie jest wytrzymały? Włożyłem do ramy i ścisnąłem. Producent uważa, że może dojść do zerwania gwintu jak się nie docisnie. Przy pełnym ciśnieniu tym bardziej. 1. Doświadczenie, patrzę na ten rower i inne z tej półki cenowej i wiem, że rower o takim zastosowaniu nie będzie się nadawał do dziennego latania. Doświadczony rowerzysta, sobie poradzi i sporadycznie ten rower to ogarnie, małe uskoki też nie będą problemem, ale jak chce ktoś latać po kilka metrów wzdłuż i wszerz to to się nie uda. 2. Dlatego też dopisałem dalej, że dla spokoju warto to spuścić Ale nie widzę potrzeby, aby się szczególnie starać, aby wypuścić z niego ostatnie resztki powietrza. Od lat spuszczam, lekko go docisnę, żeby coś tam wypluł i odkręcam, jeśli chcemy dostać się do komory to trzeba się bardziej postarać.
Drzonos Opublikowano 18 Września 2020 Opublikowano 18 Września 2020 @Rokoszoko Z tego, co mówisz można wyciągnąć wniosek że rower nadaje się co najwyżej na szuterek 😛 Sugerujesz, że nie poradzi sobie ze zjazdem po kamienisto-korzennych ścieżkach? Przecież do tego jest chyba przeznaczony? Oczywistym jest, że do enduro to on się raczej nie nadaje. Nareszcie rodzinka w komplecie 😀 2
Rokoszoko Opublikowano 18 Września 2020 Autor Opublikowano 18 Września 2020 (edytowane) Świetnie Cały czas piszę O LATANIU/SKAKANIU, dziennym upalaniu - do tego to się nie nadaję. A nie jeździe po kamorach - to jak najbardziej, a i ciśnij se 40km/h po tym Nawet jak sporadycznie polecisz metr w dół to nie będzie problemu, byle na dwa koła. I żaden rower AM w tej cenie i wyższej tego nie ogarnie - tu chodzi o zastosowanie roweru. Temu np. Canyon trafnie robi kategorie swoich rowerów, gdzie nawet endurasy po 15tys mają opisane Czyli endurasem za 15k nie polatasz, ale np. W tej samej cenie rowerem do DH już tak, czy nawet niżej idąc, kupując dirta za 5k to lataj sobie od rana do nocy Edytowane 18 Września 2020 przez Rokoszoko
Drzonos Opublikowano 18 Września 2020 Opublikowano 18 Września 2020 Dlatego wspomniałem o niewielkich dropach- dla mnie taki półmetrowy wywołuje już stan przedzawałowy 😛 Wracam na rower po blisko dziesięcioletniej przerwie (uszkodzone stawy kolanowe). XC/trail to maksimum co chcę i jestem w stanie uprawiać 😀
Rokoszoko Opublikowano 18 Września 2020 Autor Opublikowano 18 Września 2020 Temu jak wspomniałem jestem ostrożny w mówieniu ,,skakanie na rowerze" bo każdy to odbiera na swój sposób. Dla mnie drop zaczyna się od 2 metrów, taki pół metra to po prostu uskok z kamora Myślę, że ten cat 4 z Canyona dobrze opisuje co wytrzyma ta AM
Mik0laj Opublikowano 18 Września 2020 Opublikowano 18 Września 2020 AMki to raczej 6 niż XC/Trial czyli 4 Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Rokoszoko Opublikowano 18 Września 2020 Autor Opublikowano 18 Września 2020 (edytowane) Każdy producent ma tam swoje tabele (no DEcathlon nie ma :/). Dałem przykład z Canyona, tam Enduro/Trial, np. Strive, Spectral ma kategorię 4 - jak wkleiłem wyżej i myślę, że to dobrze opisuje zastosowanie AM. Kat 5 to już dirt/zjazdówki, np. Sender (czyli pierwszy full do latania zaczyna się od 12tys zł !) i zdecydowanie to nie miejsce am100s Edytowane 18 Września 2020 przez Rokoszoko
komandosek Opublikowano 19 Września 2020 Opublikowano 19 Września 2020 @Rokoszoko za dużo czytania za mało jeżdżenia1. Ten zawias kompletnie nie jest czuły na małe nierówności. Jest beznadziejnie mułowaty i dlatego nie kupiłem AM100s2. Drop pół metra czy metr to duże przeszkody jak na rower do XC i jeszcze hardtaila. Nie na rower o skoku 160mm. Duże (większe) dropy to i jedyna okazja by ten RockShox 35rl działał poprawnieErgo, rowerem o takim zawieszeniu i konstrukcji jak AM100s polatasz zgrubsza wszędzie w Polsce a podstawową sprawą która będzie niedomagać to jego właściciel
PiotrekGT Opublikowano 19 Września 2020 Opublikowano 19 Września 2020 12 godzin temu, Rokoszoko napisał: Na dobrą sprawę nie musisz spuszczać powietrza jeśli chcesz się dobrać tylko do puszki, bo gdyby miało to wystrzelić, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wystrzeliło O_o To powodzenia przy serwisie dampera
Drzonos Opublikowano 19 Września 2020 Opublikowano 19 Września 2020 (edytowane) 2 godziny temu, komandosek napisał: @Rokoszoko za dużo czytania za mało jeżdżenia 1. Ten zawias kompletnie nie jest czuły na małe nierówności. Jest beznadziejnie mułowaty i dlatego nie kupiłem AM100s 2. Drop pół metra czy metr to duże przeszkody jak na rower do XC i jeszcze hardtaila. Nie na rower o skoku 160mm. Duże (większe) dropy to i jedyna okazja by ten RockShox 35rl działał poprawnie Ergo, rowerem o takim zawieszeniu i konstrukcji jak AM100s polatasz zgrubsza wszędzie w Polsce a podstawową sprawą która będzie niedomagać to jego właściciel Właściciel będzie niedomagać z powodu braku umiejętności czy po jeździe na tym rowerze? 😛 Jeszcze jedna rzecz. Co masz na myśli mówiąc małe nierówności? Owszem, na kostce brukowej ten zawias się gubi, ale w terenie sprawdza się przyzwoicie moim zdaniem. Nie pompuje też nadmiernie podczas jazdy po płaskim. Wiadomo, nie jest to wybitna konstrukcja, ale czy da się znaleźć coś lepszego w tych pieniądzach? Edytowane 19 Września 2020 przez Drzonos
Rokoszoko Opublikowano 19 Września 2020 Autor Opublikowano 19 Września 2020 (edytowane) Godzinę temu, PiotrekGT napisał: O_o To powodzenia przy serwisie dampera Dzięki, może ktoś zacytuje resztę tekstu, którą napisałem - to padnie tam słowo, że jednak trzeba to spuścić Napisać coś z przekąsem... @komandosek Masz rację, 20lat na rowerze, pół świata zjechane, za dużo czytam Doświadczony rowerzysta, czyli taki, który nie właduję się w pień, a ląduje zawsze na dwa koła, sporadycznie przeleci mała hope na trasie, czy dropa... DA RADĘ, ale generalnie rowery AM to nie rowery do skakania (koniec kropka). Na tym zakończę ten temat, bo znowu robi się rzeka Co do zawiasu... Nie miałeś skręconych regulacji na maxa, czy oceniłeś to po siedzeniu na rowerze w sklepie, z kompletnie niewyregulowanym, nawet nie napompowanym pod Ciebie zawiasem ? Trochę teorii Cytat 3. Trail (all mountain) Dla kogo: Osoby nastawione na turystykę górską, lubiące jazdę po trasach enduro. Teren do jazdy: Trasy enduro 40%, górskie szlaki rowerowe 40%, bikepark 20%. Cena: od 6000 zł w górę (za nowy rower). [...] Rower trailowy to młodszy brat roweru enduro. Ma nieco mniej skoku (średnio około 140 mm) i jest nastawiony na mniej agresywną jazdę. To doskonały wybór, jeżeli lubisz jeździć po tradycyjnych singlach enduro i uwielbiasz górskie wycieczki. @Drzonos Chodzi tu o umiejętności, jeśli nie rozłożysz masy podczas lotu i polecisz np. na główkę ramy, nie dociągniesz 360 to robią się ogromne przeciążenia, niedoświadczony pilot zniszczy każdy rower, choć wiadomo rowery stworzone specjalnie do latania mają o wiele większą tolerancję na błędy niż odchudzony am, czy xc. Edytowane 19 Września 2020 przez Rokoszoko
komandosek Opublikowano 19 Września 2020 Opublikowano 19 Września 2020 @Drzonos zgadza się niczego lepszego nie da się kupić w tych pieniądzach moim zdaniem.Tak właśnie chodzi mi o te sytuacje gdy zawias się "gubi".@Rokoszko 1. Jak oceniałem zawieszenie. Na AM100s nie jeździłem, Decathlon zaś wycofał możliwość wypożyczania roweru że sklepów na testy.Amor 35 Golf RL to nowość rockshoxa, brakowało nawet jakichkolwiek testów a informacje od znawców na forach były sprzeczne więc... wypożyczyłem nowego Kellysa Swag 10 na Srebrnej Górze na jeden dzień. Właśnie by sprawdzić zawieszenie bo to i podobna bardzo geometria i ten sam amor. Wnioski jak powyżej, mimo prób różnego ustawienia nie dało się zmusić amortyzatora do pracy jaką bym oczekiwał a po szybszych zjazdach zwyczajnie az bolały mnie ręce od drgań które przenosił przez swoją mułowatość. Odpuściłem więc zakup AM100s. AM500s który jest teraz 1000zl tańszy wydaje się znacznie bardziej długofalową inwestycją.2. Tak myślę że za dużo czytasz a za mało jeździszGdyby nie to nie musiałbyś wklejać jakiś opisów kategorii rowerów, wiedział że metrowy czy półmetrowy drop to nie tak duzo czy to że bikepark to nie jest nic strasznego bo z choćby na tanwaldskim spicaku można zjeżdżać z powodzeniem nawet na hardtailu do XCRowery do all mountain są do all mountain i dropy hopy im nie są straszne. Takie jakie można spotkać na trasach enduro w Polsce nie na YouTube. I nie mówmy proszę o "niedociąganiu do 360" to nie jest YouTube szkoda język strzepic
Rokoszoko Opublikowano 19 Września 2020 Autor Opublikowano 19 Września 2020 (edytowane) @komandosek Nie rozumiem skąd też ten atak na mnie, że jestem teoretykiem z jutuba 😆 No ale to Twoje zdanie i je szanuje. Ale nie mierz proszę wszystkich swoją miarą. Co do amortyzatora jestem innego zdania, ja nie odczuwam takiego dyskomfortu i jestem z tego RS 35 o wiele bardziej zadowolony niż z Foxa 36. Trzeba też zwrócić uwagę na to, że RS'ów jest 4 wersje. W am100s jest RL A1 Ale wracając, dałem przykład, jak nie dociągnięcie czegoś wpływa na być, albo nie być Wolałbym jakby ktoś postronny przeczyta ten temat i będzie chciał kupić am100s, albo inny AM bo ma dwa amortyzatory i myśli, że nada się do skakania to żeby odpuścił - ludzie nawet kupują fulle po 2000zł i są takiego zdania. Ten rower jest do jazdy, ale jak zdarzy Ci się uskok ten metr w dół, nic się nie stanie, jeśli wiesz co robisz. Ja pomimo tego, że 3/4 życia rowerowego spędziłem w DH i na prawdę wiem co robię, tak nie odważę się na tym rowerze skakać i klepać dropy po 2 metry i nikomu tego nie polecę. Jeśli Ty chcesz wykorzystywać rower niezgodnie z przeznaczeniem, Twoja sprawa Ale proszę nie namawiaj do tego innych twierdząc z swojej teorii jak to wszystko jest pancerne... Rower to zabawa, ale niesie za sobą poważne konsekwencje. Za dużo wypadków na trasach widziałem, żeby zgrywać tu takiego cwaniaka jak Ty Zdrowia i roztropności życzę Edytowane 19 Września 2020 przez Rokoszoko
komandosek Opublikowano 19 Września 2020 Opublikowano 19 Września 2020 Kolego nikogo nie atakuje tylko zwracam uwagę że mijasz się z rzeczywistością. Rower jak najbardziej nadaje się do skakania i tu mówiłeś pół metra metr teraz mówisz dwa, ok. Nadaje się na to co spotkasz na trasach do enduro.Skoro bardziej się podoba niż na foxie 36 to po prostu był to stary jakis Fox. Numer jaki tam masz na swoim amortyzatorze pewnie oznacza tylko tyle na ile skoku jest ustawiony w fabryce
Ares Opublikowano 19 Września 2020 Opublikowano 19 Września 2020 Na serio czytając ten temat a powoli staje się to trudne można mieć wrażenie, że się zgubiło w necie... Robi się pomieszanie wszystkiego ze wszystkim. Żaden full enduro z tych "starszych" czyli tak jak ja mam Reigna 2017 czy "starsze" wersje AM i tu niech znowu będzie Trance czy ten omawiany rower nie nadają się do solidnego skakania na dłuższą metę. To, że delikwenci to robią to naginanie rzeczywistości i często kończy się zgonem ramy albo ona sama zgonuje u kolejnego właściciela. Jeśli nie to robią to ludzie bardzo doświadczeni, którzy rzadko robią niedoloty dla przykładu i taka rama ma szansę więcej pożyć. Spór jest o tyle jałowy, że z tym "naszym" skakaniem jest taka sama beka jak z notorycznym magicznym skrótem "DH". DH tamto, DH sramto a finalnie wychodzi z tego ... Z tym skakaniem jest ot samo. Kończy się małymi dropamy czy hopami lub jakimś tam drobnym lotem na szlaku. Już pomijam, że rama to pewna baza bo liczy się też reszta. Byle jakie koła też solidnego skakania nie zniosą. 1 1
Rokoszoko Opublikowano 19 Września 2020 Autor Opublikowano 19 Września 2020 (edytowane) @komandosek Eh i znowu oceniasz z góry... Mój poprzedni rower to Canyon Strive CF5.0 z 2019 roku... Podrzucam wersje dostępne RS 35. Jednak pewnie nie tylko skokiem się różnią. AM100S posiada ten z końcówką RL-A1 https://www.sram.com/en/rockshox/series/35 Idę się karnąć (przejechać), zachęcam wszystkich do tego samego Edytowane 19 Września 2020 przez Rokoszoko
tomra Opublikowano 19 Września 2020 Opublikowano 19 Września 2020 2 godziny temu, Rokoszoko napisał: W am100s jest RL A2 Jak wpisałem numer seryjny na stronie https://trailhead.rockshox.com/en/search/ to mi wyskoczyło że to FS-35G-RL-A1
Rokoszoko Opublikowano 19 Września 2020 Autor Opublikowano 19 Września 2020 6 minut temu, tomra napisał: Jak wpisałem numer seryjny na stronie https://trailhead.rockshox.com/en/search/ to mi wyskoczyło że to FS-35G-RL-A1 Racja, popierdzieliłem. Nawet w pierwszych postach to pisałem, poprawię to, dzięki.
Rekomendowane odpowiedzi