Skocz do zawartości

Rockrider AM100S 2020

Rokoszoko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mój rower jeszcze nie dotarł do sklepu. Farsa jakaś.

Opublikowano
30 minut temu, coueck napisał:

Czy koła mają fabrycznie założoną taśmę pod tubeless ready? Czy ktoś wymieniał w rowerze wentyle pod TR i zalewał mlekiem - jak się uszczelniają (nie było problemów?)? Pozdrawiam

Nie ćwiczyłem tego, ale wg opisu (i chyba rozmowy w sklepie) jest taśma, wystarczą tylko wentyle i mleko. 

Opublikowano (edytowane)

Bez problemu na komplecie z Decathlonu a zwróćcie uwagę że problem był w jego drugim rowerze Moon gdzie obręcz była źle połączona i lipa. Ktoś ostatnio się pytał co innego od Rockrider kupic. To może Kross ha ha ha 

Edytowane przez TomekCorsa
Opublikowano
58 minut temu, coueck napisał:

Czy koła mają fabrycznie założoną taśmę pod tubeless ready? Czy ktoś wymieniał w rowerze wentyle pod TR i zalewał mlekiem - jak się uszczelniają (nie było problemów?)? Pozdrawiam

Jest taśma, można od razu uszczelniać. Ja nie widzę sensu takiego przedsięwzięcia i tego nie robię, ale znajomi na tych samych kołach bez problemu jeżdżą 

Opublikowano

Znam już przyczynę opóźnienia w zamówieniu. Podobno na karton z moim rowerem wylało się prawie 5 litrów płynu do dezynfekcji. Dzwonili dzisiaj z obsługi klienta z pytaniem czy nie będę miał nic przeciwko, jeśli moje zamówienie będzie trochę śmierdziało spirytusem 🤣

Opublikowano (edytowane)

😲😲😲😲😲😲😲😲

Nie wierze :D Szukajmy pozytywów, mogli coś wymyślić, rower umyć, przepakować i nikt by się nie zorientował. Przynajmniej są szczerzy, a na Twoim rowerze żaden koronawirus nie miał prawa przeżyć :D :D

Edytowane przez Rokoszoko
Opublikowano

Alkohol wymywa smar, ale jeżeli nie utonął w nim to nie powinno to mieć znaczenia.
Tak czy siak serwis zerowy i samodzielne smarowanie wszystkich gwintów to podstawa (ale i tak niewiele osób to robi).

Opublikowano

Aż tak źle chyba nie będzie, łożyska są w miarę dobrze uszczelnione. Inaczej parę jazd w deszczu i błocie i wszystko by skrzypiało 😀

Nadto sporą część tego płynu wchłonął karton. Zapewniono mnie że niezwłocznie po tym zdarzeniu rower został zabrany w inne miejsce.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Witam forumowiczów, wczoraj zostałem posiadaczem ww rowera; jest to mój pierwszy full i zastanawiam się czy mam odpowiednie ciśnienie w tylnym amortyzatorze (jakoś wydaje mi się że się za mocno ugina). Sprawdziłem i jest 100 (moja waga to 80kg). Ma ktoś może linka do wykresu z doborem ciśnienia?

Opublikowano

Nie mam wykresu ciśnień, ale ważąc 72kg, empirycznie, napompowałem ten amortyzator na 150psi, co dało ~20% SAG

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, kark napisał:

Witam forumowiczów, wczoraj zostałem posiadaczem ww rowera; jest to mój pierwszy full i zastanawiam się czy mam odpowiednie ciśnienie w tylnym amortyzatorze (jakoś wydaje mi się że się za mocno ugina). Sprawdziłem i jest 100 (moja waga to 80kg). Ma ktoś może linka do wykresu z doborem ciśnienia?

Zdecydowanie za mało, z tą wagą myślę, że powinno być około 160-170psi. Kalkulatory i wykresy to zazwyczaj tabele ,,mniej więcej", a to jak siedzisz, jak rozkłada się masa, jakie masz proporcję, styl jazdy finalnie wpływ na to jaki sag masz, często dwie osoby, które tyle samo ważą nie będą miał takiego samego ciśnienia, musisz to sam ustawić pod siebie :)

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Ja do lekkiej jazdy pompuje 140, na jakieś większe wyboje 160-170 żeby nie było ryzyka dobicia zawieszenia. Ważę 89kg.

Tak z nieco innej beczki. Robił juz ktoś serwis dampera w tym rowerze?

Edytowane przez Drzonos
Opublikowano
10 minut temu, Drzonos napisał:

Ja do lekkiej jazdy pompuje 140, na jakieś większe wyboje 160-170 żeby nie było ryzyka dobicia zawieszenia. Ważę 89kg.

Tak z nieco innej beczki. Robił juz ktoś serwis dampera w tym rowerze?

Robiłem, tak samo w Radium :) Nie wiem, czy przy tej wadze nie masz 140 za mało, nie masz wrażenia, że tył Ci siada i jedziesz jak na kozie ? Dupa na gruncie, a przód jak w chopperze ?

Opublikowano

Na takim ciśnieniu jeżdżę głównie po mieście, jest bardziej komfortowo. Nie mam wrażenia siadajacego tyłu, natomiast zastanawiam się czy nie zajrzeć do dampera bo nie ruszałem go od nowości. Trochę się obawiam bo to nie jest taka prosta sprawa jak z amortyzatorem.

Opublikowano

Nawet łatwiejsza sprawa. Jeśli chcesz zobaczyć tylko na ślizg, to zdemontuj go i odkręć korpus, tam nic więcej nie ma. Metalowa puszka zakończona uszczelką z ślizgiem. Możesz to wyczyścić, przesmarować. Jak masz więcej siły, to nawet w rękach to odkręcisz, jeśli nie, to w domowych warunkach daj jakąś tulejkę w mocowanie, albo zabezpiecz czymś i w imadło, dwoma rękoma to już spokojnie odkręcisz... 

01509257.thumb.jpg.a03e208d258adceb9f751f9e16ab9d03.jpg

Zdjęcie z neta na szybkości. Tylko nie odkręcaj tłumika, jak będzie pod ciśnienem to jak Cię nie zabije to masz dziurę w stropie gwarantowaną :D ! Trzeba to umiejętnie opróżnić i dopiero potem się bawić w rozbiórkę komory. 

Opublikowano

Mam i ja, wczoraj odebrałem ze sklepu, dostawa terminowa w 8 dni :) Na miejscu poprosiłem Pana serwisanta o ustawienie SAG'u i zrobił mi wszystko na miejscu. Od razu przyszedłem z platformami Dartmoora i mi Panowie przykręcili. Przedni amortyzator ma parametry napisane na widelcu, natomiast damper najlepiej ustawiać metodą prób i błędów, pojeździć trochę i ewentualnie dopompować według uznania.

Opublikowano
10 minut temu, slacku napisał:

Mam i ja, wczoraj odebrałem ze sklepu, dostawa terminowa w 8 dni :) Na miejscu poprosiłem Pana serwisanta o ustawienie SAG'u i zrobił mi wszystko na miejscu. Od razu przyszedłem z platformami Dartmoora i mi Panowie przykręcili. Przedni amortyzator ma parametry napisane na widelcu, natomiast damper najlepiej ustawiać metodą prób i błędów, pojeździć trochę i ewentualnie dopompować według uznania.

no mi też pan wczoraj ustawił ale trochę za słabo....

do Bielska zmieścili się w 3 dniach z dostawą

Opublikowano
40 minut temu, Rokoszoko napisał:

Nawet łatwiejsza sprawa. Jeśli chcesz zobaczyć tylko na ślizg, to zdemontuj go i odkręć korpus, tam nic więcej nie ma. Metalowa puszka zakończona uszczelką z ślizgiem. Możesz to wyczyścić, przesmarować. Jak masz więcej siły, to nawet w rękach to odkręcisz, jeśli nie, to w domowych warunkach daj jakąś tulejkę w mocowanie, albo zabezpiecz czymś i w imadło, dwoma rękoma to już spokojnie odkręcisz... 

01509257.thumb.jpg.a03e208d258adceb9f751f9e16ab9d03.jpg

Zdjęcie z neta na szybkości. Tylko nie odkręcaj tłumika, jak będzie pod ciśnienem to jak Cię nie zabije to masz dziurę w stropie gwarantowaną :D ! Trzeba to umiejętnie opróżnić i dopiero potem się bawić w rozbiórkę komory. 

Wyjmowales uszczelki z puszki czy tylko wyczysciles i dałeś smar? W mcleod jest gąbka smarująca?

Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, Drzonos napisał:

Wyjmowales uszczelki z puszki czy tylko wyczysciles i dałeś smar? W mcleod jest gąbka smarująca?

Robiłem pełny serwis i okresowo ściągam tylko puszkę i czyszczę od środka - zawsze coś się tam dostanie. Gąbki smarującej tam nie ma. W sumie to musiałbym to zrobić, to jak będę miał chwilę to cyknę Ci fotkę. Ale to raczej po weekendzie mi się uda raczej 

@kark @slacku

Cieszę się, że dołączyliście do (mam nadzieje :D) szczęśliwego grona posiadaczy tego rowerka. Ja nadal jestem z niego niezmiernie zadowolony :) Oby sprawowały się jak najlepiej 

Opublikowano
Czołem,
A ja mam pytanie praktyczno-medyczno-użytkowe  Mój góral dogorywa i może to i dobrze, bo z uwagi na bóle kręgosłupa ortopeda zalecił nie rezygnować z roweru ale też nie jeździć w zbyt karkołomnej=zgiętej pozycji: czy dobrze główkuję, że primo - tylny amortyzator to mniejsze obciążenia dla kręgosłupa?, secundo - pozycja na tym rowerze jest zdecydowanie bardziej wyprostowana niż na hardtailu xc?
dzięki za opinie!

1. Zmień ortopedę na fizykoterapeutę
2. Zacznij ćwiczyć zgodnie z jego zaleceniami
3. Zainwestuj w bike fitting (nawet na tym rowerze co masz)
4. Kup docelowy rower który Ci się podoba i pasuje do tego co dowiedziałeś się na fittingu
5. Jeździj, ćwicz i ciesz się zdrowiem
Opublikowano
2 godziny temu, marcink napisał:

1. Zmień ortopedę na fizykoterapeutę
2. Zacznij ćwiczyć zgodnie z jego zaleceniami
3. Zainwestuj w bike fitting (nawet na tym rowerze co masz)
4. Kup docelowy rower który Ci się podoba i pasuje do tego co dowiedziałeś się na fittingu
5. Jeździj, ćwicz i ciesz się zdrowiem

Fizykoterapeuta mówi to samo ;)

Teraz jeżdżę na składaku z dcthln (polecam) i dla zdrowia jest świetny, jednak obawiam się, że pasek napędowy i sam rower mojej ochoty na jazdę nie wytrzymają ;)

Dziś przymierzałem się do am100s w rozm.L (186-7cm/90kg), XLki w Wawie nie da się dorwać ale Lka wydaje mi się za mała.

Pozostaje kwestia decyzji ekonomicznej ;) i przełknięcia kwestii braku blokad amortyzacji w manetkach i kto wie ;)

Opublikowano

Ale wiesz że jest też XC100S który wystarczy większości ludzi którzy kupili AM100S. Łatwiej jeździ po prostej, łatwiej podjeżdża a kiedy już zjeżdżasz to też da radę. Masz tysiąca w kieszeni. 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, TomekCorsa napisał:

Ale wiesz że jest też XC100S który wystarczy większości ludzi którzy kupili AM100S. Łatwiej jeździ po prostej, łatwiej podjeżdża a kiedy już zjeżdżasz to też da radę. Masz tysiąca w kieszeni. 

Nie zgodzę się. Inna pozycja, bardziej leżąca, musiałem mostek przekładać do góry nogami i zmieniać kierownicę z większym wzniosem, aby na xc100s bez bólu jechać. Mniejszy skok, więc i tolerancja prędkości także mniejsza + przy większej prędkości na xc100s robi się bardziej nerwowo, trzeba użyć skilla, aby dobrze tym pojechać, a am100s po prostu się toczy, gdzie balansujesz od prawej do lewej i zjeżdżasz z przyjemnością :P Podjeżdżając to fakt, xc100s to robił lepiej, AM to większy kompromis

@edit

No i masz tysiaka w kieszeni, którego potem i tak większość wydaje na myk myka :D

• Lubię to! 1
Opublikowano

Mostek 30-60 PLN, kiera 120 + PLN. Jest już wyprostowany. Mówi że go plecy bolą to raczej nie będzie skakał. Ja rozumie osoby które kupiły AM, chciały i kupiły, czy wykorzystają czy nie. Chcę i kto mi zabroni. Natomiast, jestem przekonany że większości starczy XC. Nie przekonujmy się, każdy może mieć swoją opinię. Pisze w odpowiedzi do Looban że XC dla niego jest lepszym wyborem. Więcej płacisz za rower, więcej płacisz lub robisz, za serwis. W AM na dzień dobry trzeba dolać oleju do amortyzatora, w XC nie. I tak dalej można by pisać. Niech każdy będzie świadom możliwości wyboru.