Skocz do zawartości

Rockrider AM100S 2020

Rokoszoko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Airman napisał:

Panowie, zwiało mi tę pierońską, gumową zatyczkę z mostka kierownicy. Znaczy się zgubiona jest :(. I czym ja to teraz zatkam (nawigacją?) ?

Ja zatkałem licznikiem :P20200905_083655.thumb.jpg.510b560deb9caedd9e488dfa6cd7c4f0.jpg Ale zatyczki nie potrafiłem zgubić i mam ją gdzieś. 

Opublikowano

Ja teraz taśmą dwustronną ją potraktowałem 😉 

Opublikowano

Ja zamówiłem w piątek z odbiorem w Deca, jutro odbiór :D

Polecacie jakiś licznik? Niekoniecznie GPS - Podstawowe funkcje. Mam zegarek od Suunto, którym ogarniam tracking.

Opublikowano

Niektorzy (ja) muszą jednak zmienić siodełko, bo inaczej z d..y robi się jesień średniowiecza po trzech godzinach... że tak zacytuję klasyka... aułć... :(

Opublikowano

Ja akurat jestem zadowolony. Specjalnie z roweru do roweru przekładam jedno siodełko z reversa, i tez chciałem je załadować tutaj, ale siadłem na te fabryczne i... Zostawiłem, jest ok. A stare mam na zapas :P

Opublikowano

Żeby nie było, siodełko "firmowe" fajnie wygląda i, paradoksalnie, jest wygodne, ale wąskie...

Opublikowano

A to już kwestia indywidualna kto jakie ma swoje włości :D :D

Opublikowano

Dla podtrzymania tematu: Nabyłem zagubiony kapselek, kosztowało mnie to 20pln wrrrr. Decathlon ściemniał, że nie mają, a jednak mają... ale za pieniądze. 

Rzuciłem też okiem na opony Toro, pod towarem wisi tabliczka z wyjaśnieniem że: na suche, żwirowe szlaki... więc zgadzało by się z odczuciami użytkowników :)

Opublikowano

Kurde, a wpisujesz w neta i wylatuje coś takiego

Cytat

Uzbrojony na każdy teren

Składana opona bezdętkowa Hutchinson Toro RR Tubeless Ready daje Ci przyczepność, której potrzebujesz na każdym szlaku!

Jego mocny profil sprawia, że doskonale sprawdza się w trudnym i nierównym terenie. Dzięki wysokim, rozmieszczonym sworzniom nadaje się do wszystkich powierzchni. Boczne, bardziej otwarte knagi zawsze zapewniają najlepszą przyczepność. Na bieżniku knagi są utrzymywane niżej, co zwiększa osiągi i ułatwia samoczyszczenie. Wspaniała opona do każdego zastosowania!

Komu wierzyć :D ? Jak wspominałem, zmieniłem tą TORO na Maxxisa Forekastera i jestem zadowolony, choć od czasu zmian nie zdążyłem jeszcze pojechać na żadną traskę - niby urlop, a tyle rzeczy do ogarnięcia, że nie ma kiedy, może po weekendzie :(

Opublikowano
W dniu 8.09.2020 o 18:35, Mik0laj napisał:

Dawno fotki nie było 😉

20200908_182526.jpg

Dobrze rozpoznaję? Kraków podjazd pod kopiec Kościuszki?

Opublikowano
W dniu 3.09.2020 o 18:17, Mik0laj napisał:

Ten bajer z ukrytym mocowaniem bardzo mi się spodobał już w pierwszym XC 100S. Fajnie, że znalazł się również w nowej AM bo na mostek 35 mm to nie za bardzo można coś zamontować a rozsądny markowy uchwyt mocowany do kierownicy to znów kolejne +/- pięć dyszek. Minus tego bajeru jest taki, że tą zaślepkę można szybko zgubić a bez niej średnio kokpit roweru wygląda. Coś o tym wiem ale na szczęście udało mi się "załatwić" nową 😂

Rama nowego AM  zdecydowanie ma poprawioną geometrię . Baza kół dłuższa o 5 cm i poprawiony kąt główki ramy idelanie pokazuje Twoją fotkę. Fajnie, że też podsiodlową poprawili o ponad 2 stopnie. Szkoda tylko, że producent nie podaje rzeczywistego kąta tej rurki. 

Długość rury podsiodłowej to porażka moim zadaniem (480mm w L i 530 mm w XL) bardzo ogranicza dobór ramy nie tylko do wzrostu ale i stylu jazdy . Ktoś kto jeździ agresywnie będzie celował w rozmiar większy napewno bo  Reach jest bardzo mały w tych rowerach ale wtedy ma problem przez tą długa rura podsiodlową. Zmiana po zakupie na myk myka np na 120 mm (tylko czym więcej to raczej lepiej) albo inny rower niestety. Sam wyliczając wysokość siodla czyli długość nogi - 10 cm albo bardziej profesjonalnie x 0,883 byłem na styku czy nie będę musiał prosić o wymianę Decathlon na sztyce 125 mm z rozmiaru M lub wymianę we własnym zakresie. Wyliczanki swoje a teraz po założeniu bucików z gruba podeszwą do platform mam prawie 4cm luzu jeszcze. Także tabelki, wymiary, wyliczanki to jedno, przymiarka drugie a styl jazdy i swoje własne preferencje trzecie. Przykład to kolega @Bujakprzy swoim wzroście czuje się dobrze na L a tam Reach jest jak w M na rok 2020r ja nie wyobrażam sobie jazdy stojąc na pedałach przy jego wzroście natomiast kolega @feniur znów przeciwieństwo  chętnie by kręcił na rozmiarze XL. 

Skoro padł temat butów to podłapie i zapytam w jakich butach się jeździ na takich platformach. Do tej pory jeździłem w spd a widzę że do takiej jazdy po lasach to raczej lepiej się nie wpinać.

Opublikowano
18 godzin temu, Rokoszoko napisał:

Kurde, a wpisujesz w neta i wylatuje coś takiego

Komu wierzyć :D ? Jak wspominałem, zmieniłem tą TORO na Maxxisa Forekastera i jestem zadowolony, choć od czasu zmian nie zdążyłem jeszcze pojechać na żadną traskę - niby urlop, a tyle rzeczy do ogarnięcia, że nie ma kiedy, może po weekendzie :(

Bardziej koledze @Airman bo faktycznie na suche traski nic się do Toro nie łapie i wtedy to nie jest zła oponka 😉

7 godzin temu, Ignac napisał:

Dobrze rozpoznaję? Kraków podjazd pod kopiec Kościuszki?

Most Cygański w Katowicach (Podlesie)

5 godzin temu, Ignac napisał:

Skoro padł temat butów to podłapie i zapytam w jakich butach się jeździ na takich platformach. Do tej pory jeździłem w spd a widzę że do takiej jazdy po lasach to raczej lepiej się nie wpinać.

Ze specjalna podeszwą przystosowaną do nich bo dobre drogie platformy z pinami nie wystarczą. Z roku na rok jest tego coraz więcej. Ja kupiłem Five Ten  Freerider. Zrobiłem przesiadkę z SPD na platformy przy kupnie na AM 100S. W SPD jeździło (jazda rekreacyjna) mi się naprawdę super i nie sądziłem, że buty pod platformę mogą tak pięknie kleić. Zawsze w trudniejszym terenie z SPD nie czułem się pewnie, że się nie wypnę itd bo umiejętności słabe 😉 a teraz problemu nie ma. No i w końcu buty uniwersalne nie tylko na rower a spacerek, grilla, do pracy czy hulajnoge bo mimo genialnej podeszwy wyglądają jak zwykle trampki ( Oneal, Adidas, Afton,Giro) 😉 Już szukam w promo modelu Adidas Five Ten Sleuth DLX i myślę, że na zimę sobie takie sprawie. 

A co do jazdy po lasach i w trudnym terenie to prosi tylko śmigają w SPD choć są wyjątki 😉

• Lubię to! 1
Opublikowano

Na rower mam 2 pary. fajnie kleją do pinów w platformach 

meskie-buty-do-biegania-w-terenie-wildhorse-6-GSbdXf.jpg buty-adidas-terrex-fast-r-gtx-b33224-outdoor.jpg
Opublikowano (edytowane)

Co to za model najeczek ? 

Edytowane przez Mik0laj
Opublikowano
23 minuty temu, Raptor napisał:

Nike Wildhorse 6

Nie szkoda Ci tyrać takich fajnych butów po lasach? :o

10 godzin temu, Ignac napisał:

jakich butach się jeździ na takich platformach.

Ja używam butów do piłki typu turfy. Można naprawdę fajne Adidasy kupić za około 100zł

Ja używam tych

adidas-copa-17.4-tf.jpg

Co najważniejsze,świetnie łapią piny, a buty piłkarskie są do wyboru do koloru

Opublikowano

Tak naprawdę ludzie jeżdżą w czym popadnie co pozwala na wejście pinów w podeszwę. Dużo ludzi używa Vansów i innych trampkopodobnych butów. Ja używam buty trekingowe Quechua za 5 dych z Deca. Na gładkich trasach spoko ale na wertepach typu Palenica noga potrafi wyjechać.

PS. Czy ktoś posiada ten rower w wersji XL i ma w okolicach 85cm przekroku? Przymierzałem Lkę ale jest dla mnie za krótka i zastanawiałem się czy nie uderzyć w XL.

Opublikowano
5 godzin temu, szpan napisał:

dla mnie za krótka

Kup dłuższy mostek.Zawsze to lepsze niż dostać w klejnoty :$ 

Opublikowano (edytowane)

W klejnoty napewno nie dostanie bo Am/Enduro nie ma rury wysoko i klejnotów raczej nie obije także przekrok to tylko do ustawienia wyskości siodła 😉  Decathlon wrzucił bardzo długą rurę podsiodłową w rozmiarze L jak i XL i trzeba się liczyć z ewentualną wymianę sztycy na 120 mm. Przeglądając forum zagraniczne z darmową wymianą w sklepie na życzenie klienta myk myka na mniejszy skok nie ma problemu 👍Wymiana mostka jak @Accent_Szajradzi też może być dobrym posunięciem a nawet lepszym niż zakup XL przy twoim wzroście ale na max 55/60 mm. Ciekawe czy ustawiłeś też siodło w sklepie do tyłu na prętach bo tam kolejne cm można zyskać 😉

Edytowane przez Mik0laj
Opublikowano

Właściwie to kupując XLkę i tak podmieniłbym mostek na 50. Nie przesuwałem siodła bo nie pasowała mi długość roweru i siedząc i stojąc. Wymianę sztycy brałem pod uwagę (zdaje się że wspominałeś o tym już wcześniej i uznałem to za niezły pomysł) ale koniec końców chyba nie o to chodzi. Najprawdopodobniej skuszę się na inny rower nie mniej bardzo dziękuję za pomoc i rady.

Opublikowano

Dzisiaj taki myk zrobiłem. Ciągle trzaski miałem z ramy. Po jeździe w piaskach zawsze później trzeszczało. Okazało się że to sztyca w rurze. Tam gdzie jest zacisk z śróbą do regulacji wysokości, w rurze jest nacięcie żeby zacisk mógł sztyce ścisnąć. Zawsze w tym nacięciu zbierał się piasek i później cała rama trzeszczała bo się niosło po niej. Ten piasek dostaje się między sztycę a rurę i jest j.w. Trzy centy taśmy naklejone i zacisk przekręcony trochę w lewo lub prawo. Teraz mam spokój.

IMG_20200913_173501~2.jpg
  • Lubię to! 1