Skocz do zawartości

Rockrider AM100S 2020

Rokoszoko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

[mention=17497]Airman[/mention]
Najlepiej kup sobie zapasowy hak, skoro ten Ci się wygiął i go prostowali - wg. sztuki nie powinno się tego robić, to przy kolejnym wygięciu on już pęknie

Bez przesady
Po to jest przyrząd do prostowania haka, żeby go używać.
Lekkie wygięcia można prostować wielokrotnie.

Nowy hak po założeniu też trzeba sprawdzić przyrządem do prostowania haka, bo nie musi siedzieć idealnie prosto.
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Bujak napisał:

Bez przesady emoji23.png
Po to jest przyrząd do prostowania haka, żeby go używać.
Lekkie wygięcia można prostować wielokrotnie.

Nowy hak po założeniu też trzeba sprawdzić przyrządem do prostowania haka, bo nie musi siedzieć idealnie prosto.

Masz rację, ale jest różnica między hakiem stałym niewymiennym, a wymiennym. Stal (oczywiście zależy od stopu) możesz na prawdę srogo giąć na boki za nim się zmęczy i puści, amelinium już nie, raz sobie wyprostujesz, a przy drugim strzale jest o wiele większe prawdopodobieństwo, że wyleci - mam tu na myśli większe odgięcia, bo jak hak Ci się skrzywił o 0,5mm to nie ma o czym rozmawiać i prostujesz :) Alu na hakach to jak dobrze pamiętam 6061 - czyli stop utwardzony 

Po za tym hak na zapas zawsze się przyda, czy to na wyjeździe, czy w awaryjnej sytuacji, tym bardziej, że Decathlon ma czasem czas realizacji 7-14dni, bo coś jest na magazynie w innym kraju i dziękujemy, wypad zaplanowany na za tydzień idzie się kochać :P albo będziesz jechał 2 województwa dalej bo na Slasku haka nie ma :D

Edytowane przez Rokoszoko
Opublikowano

Mówię o haku aluminiowym.
Nie bój się, prostuj go.
Jak będziesz go musiał prostować 10 razy to sobie wymień

Opublikowano (edytowane)

Podobno zgięcie był minimalnie minimalne, ale wystarczyło żeby łańcuch łupał przy zmianie jak szalony, albo w ogóle nie schodził niżej.

BTW, trzeba się wyposażyć w jakiś konkretny model haka (są różne typy?), jaki?

Edyta: tak, teraz widzę, do nabycia w Decathlonie... ale pytanie, czy to model stricte decathlonowy, czy są zamienniki z wolnego rynku :)?

Edytowane przez Airman
Opublikowano

Panowie, zastanawialiście się co będzie z dostępnością części zamiennych do tego roweru za te kilka lat? Przedni amortyzator to jeszcze od biedy da się kupić, ale damper o tych wymiarach już teraz nie jest łatwo dostać. Zwłaszcza że wiodący producenci wymyślili sobie jakiś inny system ostatnimi czasy(metryczny)?

Opublikowano

Damper to nie żaden wymysł, spokojnie ten wymiar można znaleźć. Ja rowery wymieniam dość często to się nad tym nie zastanawiam :P O ramę się nie martwisz, bo jest dożywotnia gwarancja, a łożyska itd to części ogólnodostępne, też żaden wymysł.Trzeba pamiętać, że nie zależne jaki rower kupimy to przecież nie są części danej firmy, która robi rower, a producentów zewnętrznych. W tej AM tylko rama, mostek i kierownica z chwytami jest ,,btwin" reszta to inni producenci, których montuje nie jedna firma, np. te koła, które są w AM100S miałem także w Canyonie Strive. 

Z ciekawości sprawdziłem na ich stronie i mają ramy, części do rowerów nawet z 2013 roku to chyba nie tak źle - tylko pewnie trzeba na niego dłużej poczekać. 

Opublikowano

Chciałem wcześniej kupić drugi komplet kół, teraz już nie chcę to jedno koło było w Łodzi a drugie w Francji. Max dwa tygodnie mówił sprzedawca ale po paru dniach bez dni wolnych już było. Problem z dostawą nie jest duży widać.

IMG_20200828_175108.jpg
Opublikowano
5 godzin temu, Airman napisał:

Podobno zgięcie był minimalnie minimalne, ale wystarczyło żeby łańcuch łupał przy zmianie jak szalony, albo w ogóle nie schodził niżej.

BTW, trzeba się wyposażyć w jakiś konkretny model haka (są różne typy?), jaki?

Edyta: tak, teraz widzę, do nabycia w Decathlonie... ale pytanie, czy to model stricte decathlonowy, czy są zamienniki z wolnego rynku :)?

Nie ma raczej zamienników z wolnego ryknu :P To jest hak do rowerów serii XC/AM, wszystkie mają takie same.

Opublikowano
22 godziny temu, Drzonos napisał:

Panowie, zastanawialiście się co będzie z dostępnością części zamiennych do tego roweru za te kilka lat? Przedni amortyzator to jeszcze od biedy da się kupić, ale damper o tych wymiarach już teraz nie jest łatwo dostać. Zwłaszcza że wiodący producenci wymyślili sobie jakiś inny system ostatnimi czasy(metryczny)?

Nie panikowałbym, w wyższym modelu AM500S, zbudowanym na tej samej ramie jest dumper RockShox, więc chyba wszystko w normie :)?

Opublikowano

O ile producenci nie przejdą na system metryczny a rock shox lubi być "pionierem" w takich sprawach 🙄

Oby nie stało się jak z amortyzatorami- znalezienie sensownego amortyzatora z prostą rurą sterową i na osie QR graniczy z cudem ☹️

Decathlon z tego co czytałem zapewnia dostępność części zamiennych przez dwa lata od zakupu roweru.

Opublikowano

No ale to co piszesz dotyczy większości rowerów w użyciu? Rozumiem że chcesz nabyć, ale się boisz :)?

Opublikowano

Trochę tak. Mam zeszłorocznego AM, chciałem dokupić tegoroczną wersję i jeździć na nich 5 lat co najmniej.  Nie chciałbym po jakimś czasie zostać z rowerami na które poszło sporo cebulionów a do których brakuje częśći.

Opublikowano (edytowane)

@Drzonos

Jak pisałem wyżej... Producenci części nie jest B'twin, a np. Sram, Sunringle, Rockshox, Manitou itd. Znaczy to, że NIKT za 5lat nie zostawi Cię bez części, bo rowerów na tych systemach będzie jeździć jeszcze niewyobrażalna ilość. Nie ważne jaką markę za tą, lub cenę wyższą kupisz. Będziesz miał to samo, ale nie koniecznie w tej cenie :D 

Też nie rozumiem Twoich obaw, bo nie mówimy tutaj o perspektywie 20, czy nawet 10lat. Bo przykład z amortyzatorem właśnie do takich należy.

A tak na prawdę oferty na kolejny rok przewidują wszystkie systemy już istniejące w rowerach, więc musiałby się zdarzyć mega bum produkcyjny, przemiana technologiczna wszystkich fabryk rowerowych i części do nich, aby od 2022 produkować rowery na nowych nie znanych nam technologiach, tak aby jak najszybciej do 2025 wygasić produkcję, posprzątać magazyny.

No z całym szacunkiem, ale nierealne :P

Edytowane przez Rokoszoko
Opublikowano
23 godziny temu, Drzonos napisał:

Oby nie stało się jak z amortyzatorami- znalezienie sensownego amortyzatora z prostą rurą sterową i na osie QR graniczy z cudem ☹️

Spróbuj: Stery tapered do ramy 1 1/8 44mm redukcja.

Sam zastosowałem je i super to działa. Są to stery maszynowe umożliwiające zamontowanie amortyzatora z rurą tapered do główki ramy 1 1/8 w standardzie 44mm (stery pół zintegrowane).

Jeżeli Twoje stery są wpuszczone w główkę i nie jest ona zbytnio przewężona w środku to możesz śmiało je wykorzystać.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Rower zamówiony 😀

Aby ostatecznie przekonać żonę do zakupu zmuszony byłem użyć POTĘŻNEJ MAGII- powiedziałem że kolor ramy pasuje do oczu naszej córki 😂

Opublikowano
8 minut temu, Drzonos napisał:

Rower zamówiony 😀

Aby ostatecznie przekonać żonę do zakupu zmuszony byłem użyć POTĘŻNEJ MAGII- powiedziałem że kolor ramy pasuje do oczu naszej córki 😂

Mistrz, poeta, mentor i bohater. Jestem pełen podziwu i mam nadzieje, że rower będzie dla Ciebie samą przyjemnością 😄😄😄

Opublikowano

Zamawiales przez internet? Jeśli tak, to ile czekałeś na odbiór?

Opublikowano
58 minut temu, Drzonos napisał:

Rower zamówiony 😀

Mistrz 🏆

Opublikowano
5 godzin temu, Drzonos napisał:

Zamawiales przez internet? Jeśli tak, to ile czekałeś na odbiór?

Już nie pamiętam, ale zamawiałem chyba 15, a dostałem go 19 

Opublikowano (edytowane)

Umyty 😎 

IMG_20200907_182402.jpg Edytowane przez TomekCorsa
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Panowie, zwiało mi tę pierońską, gumową zatyczkę z mostka kierownicy. Znaczy się zgubiona jest :(. I czym ja to teraz zatkam (nawigacją?) ?

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, TomekCorsa napisał:

Umyty 😎 

IMG_20200907_182402.jpg

Tylko mycie? U mnie na wosk zasłużył 😉20200906_123709.thumb.jpg.26a750431600a6d908d91579909c8207.jpg

2 godziny temu, Airman napisał:

Panowie, zwiało mi tę pierońską, gumową zatyczkę z mostka kierownicy. Znaczy się zgubiona jest :(. I czym ja to teraz zatkam (nawigacją?) ?

Mi się udało na ładny uśmiech dostać gratis w sklepie w ramach reklamacji 😉 niby zwiało jak rower był na bagażniku dachowym. 

Edytowane przez Mik0laj