Bujak Opublikowano 2 Września 2020 Opublikowano 2 Września 2020 Mam 187, przekrok 88 i rozmiar L.Dla mnie jest ok, lubię mieć blisko kierownicę i jestem nierozciągnięty (skłon do łydek).XL byłby ok dla normalnie rozciągniętej osoby.P.s. przekrok mierz w butach i ubraniu rowerowym po mocnym dociśnięciu poziomicy do krocza (ale bez bólu). Powinieneś czuć ucisk jakbyś siedział na siodełku.
Mik0laj Opublikowano 2 Września 2020 Opublikowano 2 Września 2020 (edytowane) Ale w tym na 2020r to inne kąty, gięta kiera oraz mostek krótszy o 15mm potrafią mocno wyprostować ridera. W AMkach długość ETT zmienia (M, L, XL) się co 20mm ale główka również i to aż o 15 mm więc ten rower wcale nie robi się dłuższy stąd bardzo dużo opinii o rowerach z Decathlona , że te rowery są "małe". Dodatkowo w rowerze AM/Enduro. Reach 448 to dość mało jak na 186 cm chłopa a jak lubi troszkę agresywną jazdę to dopiero. Pewno też przy 74 stopniach rury podsiodłowej będzie przesuwał siodło na prętach do środka by lepiej rozłożyć masę na podjazdach. Ja może nie kupiłem w ciemno L bo swojego egzemplarza użyczył mi do przymiarki kolega @Rokoszoko za co mu bardzo dziękuję ale wciąż chciałem sprawdzic jak czułbym się na M i miałem możliwość to zrobić w Decathlonie w Katowicach po dwóch tygodniach od zakupu. Zdecydowanie M była przy moim wzroście była za mała. Nie wyobrażam sobie kręcić Mką traski ponad 50km. Mierzyłem też Mki takie jak xc100s, AM 100s (czarną na kołach 27.5 ) oraz sztywniaka XC 100 i zdecydowanie każda była ciut mała także ta rozmiarowka z Deca jaką mamy podana jest w miarę ok i warto się nią sugerować kupując rower online. Zawsze można zamówić z dostawą do sklepu, przymierzyć się i zwrócić. Dostajemy do przymiarki przecież gotowy rower a nie pudło 😉 Edytowane 2 Września 2020 przez Mik0laj 2
Django Opublikowano 2 Września 2020 Opublikowano 2 Września 2020 Cześć wszystkim, mam pytanie: czy można traktować ten rower jako uniwersalny rower do: szuter, las, trasy ok 50-60km (wycieczkowo). Nigdy nie miałem fulla, od zawsze MTB hardtail i zastanawiam się nad sensem i wygodą jazdy na takim rowerze. Myśląc o tym modelu chciałbym w najbliższej przyszłości poszerzyć zakres jazdy o góry. Z góry dzięki za poradę.
Bujak Opublikowano 2 Września 2020 Opublikowano 2 Września 2020 Ale w tym na 2020r to inne kąty, gięta kiera oraz mostek krótszy o 15mm potrafią mocno wyprostować ridera. Też mam krótki mostek i giętą kierownicę, więc pozycja jest taka sama. Co do zmiany kąta główki to czy ktoś to sprawdził, że rzeczywiście został zmieniony, bo były głosy, że zmiana może wynikać z większego skoku przedniego amortyzatora 140->150?Pozostałe wartości pozostały bez zmian.
Rokoszoko Opublikowano 2 Września 2020 Autor Opublikowano 2 Września 2020 (edytowane) Skok amorka nic do tego nie ma, bardziej bym się doczepił samej budowy amortyzatora i jego offsetu, ale niestety tutaj też jest to tylko teoria spiskowa. Czytałem ten temat na rowerowym, jak ktoś zarzucił, że fabryka (producent) jest biedna i nie stać ich na przespawanie główki... Producenta, który już praktycznie opanował większość rynku. Tam gdzie Decathlon to widać po prostu wysyp B'twinów Ale siedziałem na jednym i drugim, to są dwa inne rowery, w Twojej AM czuć jak przednie koło się zawija pod ramę, w nowej jest ono pięknie wysunięte do przodu. Jutro to mogę zmierzyć i porównać obydwie ramy i to wyjaśnimy. 2 godziny temu, Django napisał: Cześć wszystkim, mam pytanie: czy można traktować ten rower jako uniwersalny rower do: szuter, las, trasy ok 50-60km (wycieczkowo). Nigdy nie miałem fulla, od zawsze MTB hardtail i zastanawiam się nad sensem i wygodą jazdy na takim rowerze. Myśląc o tym modelu chciałbym w najbliższej przyszłości poszerzyć zakres jazdy o góry. Z góry dzięki za poradę. Jak spróbujesz fulla to na HT już nigdy nawet nie spojrzysz ! Powtarzam to każdemu i zawsze mam rację. Ale jak wspomniałem w pierwszym poście, ten rower jest w miarę uniwersalny co mnie zdziwiło. Sam wsiadam i robię kółka po wsi 40km i jest fajnie. Też jak nie chce mi się auta pakować, to jadę ode mnie prawie 40km do Brennej, pojeżdżę sobie tam i znowu 40km wracam, finalnie jest to jakies 110-130km, ale dla mnie to kres. Jak wracam to mniej więcej od połowy drogi powrotnej mam takie... Jadę bo jadę i żałuje, że nie mam silnika, albo nie mogę się teleportować do wanny Edytowane 2 Września 2020 przez Rokoszoko
Bujak Opublikowano 3 Września 2020 Opublikowano 3 Września 2020 Odnośnie tego czy full jest dobrym wyborem to wszystko zależy od tego po jakich terenach jeździsz. Jeżeli jeździsz głównie po asfalcie, a tylko czasami zjeżdżasz na ścieżki to według mnie full jest bez sensu. Jeżeli natomiast lubisz las, wąskie ścieżki i trudne tereny to nie ma nic lepszego niż full do takiej zabawy. Jeżeli chcesz się ścigać w zawodach XC no nie wiem co jest lepsze, bo tu nie liczy się wygoda tylko czas. W takim przypadku masa roweru może mieć decydujące znaczenie więc hardtail może być lepszym wyborem.
Airman Opublikowano 3 Września 2020 Opublikowano 3 Września 2020 (edytowane) 12 godzin temu, Django napisał: Cześć wszystkim, mam pytanie: czy można traktować ten rower jako uniwersalny rower do: szuter, las, trasy ok 50-60km (wycieczkowo). Nigdy nie miałem fulla, od zawsze MTB hardtail i zastanawiam się nad sensem i wygodą jazdy na takim rowerze. Myśląc o tym modelu chciałbym w najbliższej przyszłości poszerzyć zakres jazdy o góry. Z góry dzięki za poradę. Bierz, wygodnie jest bardzo :). Nawet na asfalcie nie ma dzikich oporów i jedzie się lekko i przyjemnie. Po zjechaniu z asfaltu to już tylko czysta radość. Wg mnie jedyny powód czemu powszechnie nie jeździ się fullem po mieście... to jego cena. Edytowane 3 Września 2020 przez Airman
Mik0laj Opublikowano 3 Września 2020 Opublikowano 3 Września 2020 21 godzin temu, Jarod napisał: Dzięki ale niestety blisko nie mam :(. Z góry dzięki za pomiary Proszę. Pewno innym też się przyda. Wymiar w rozmiarze L i XL natomiast w S i M odliczyć trzeba 25 mm bo "myk myk" jest tam krótszy.
Rokoszoko Opublikowano 3 Września 2020 Autor Opublikowano 3 Września 2020 (edytowane) Jak mówiłem tak zrobiłem, dziś z kolega przymierzyliśmy starą ramę z AM100s do nowej AM100s z 2020, oczywiście bez specjalnych pomiarów i badań, po prostu przyłożyliśmy jedną ramę do drugiej i co się stanie. W momencie, gdy chcieliśmy, aby główka jednej i drugiej była ustawiona tak samo (okazało się, że w starej główka jest na długość większa jak w nowej AM o 15mm !), to nie zgadzała się kompletnie reszta geometrii, cała poszła mocno w dół, nie zgadzały się otwory na suport-damper, nie zgadzały się też rury górne. W momencie, gdy spasowaliśmy otwory damper-suport i górna rura z dolna były pokryte, na główce stało się coś takiego (nie potrafiłem tego ująć, ale na żywca było to bardzo dobrze widocznie). Główka w nowej AM jest wysunięta bardziej do przodu z dołu, a z góry jest bliżej kierowcy. Wniosek, to są ramy o innych parametrach. @@edit I jeszcze jedna informacja, miejsce na końcu rury sterowej, pasuje idealnie pod licznik rowerowy ! Nic nie robimy, to gotowe miejsce fabrycznie, gdzie ściągamy gumeczkę i montujemy licznik Edytowane 3 Września 2020 przez Rokoszoko 1
Django Opublikowano 3 Września 2020 Opublikowano 3 Września 2020 Byłem w Decathlonie w Kato. Rower jest mega. Mierzyłem M i L (mam 180 cm i przekrok 85cm). L idealna. Raczej się skuszę 1
Jarod Opublikowano 3 Września 2020 Opublikowano 3 Września 2020 3 godziny temu, Mik0laj napisał: Proszę. Pewno innym też się przyda. Wymiar w rozmiarze L i XL natomiast w S i M odliczyć trzeba 25 mm bo "myk myk" jest tam krótszy. Thx. No to wychodzi że sztyca/rura jednak w XL za długa :(.
feniur Opublikowano 3 Września 2020 Opublikowano 3 Września 2020 mam takie pytanie czy ktoś jeździł fullem na jakiś maratonach czy innych lokalnych zawodach? mocno odstaje się przy takich samych możliwościach zawodników? (waga roweru, inne przełożenia) bo że jeździ się AM fajnie to nie podlega dyskusji
Rokoszoko Opublikowano 3 Września 2020 Autor Opublikowano 3 Września 2020 Zależy o jakiej formie mówisz - jako pro bym się tego nie łapał, ale w rekreacyjnych zawodach, amatorskich jakiś maraton po Równicy w nierównym bardzo terenie to krzyczysz, że lewa jedzie i przecinasz wszystkich z sztywnymi rowerami 1
C4D4V3R Opublikowano 3 Września 2020 Opublikowano 3 Września 2020 Zobacz ten kanał: https://www.youtube.com/channel/UCZL-TzoJs3GdAqrfuc5Mwbw/videos Chłopak nieźle śmiga na fullu 😉
Bujak Opublikowano 3 Września 2020 Opublikowano 3 Września 2020 Wniosek, to są ramy o innych parametrach.Nie do końca zrozumiałem, a zdjęcia są z bliska i nie widać różnic, więc popraw mnie:W 2020 jest krótsza główka i pod mniejszym kątem?
Mik0laj Opublikowano 3 Września 2020 Opublikowano 3 Września 2020 5 godzin temu, Rokoszoko napisał: Jak mówiłem tak zrobiłem, dziś z kolega przymierzyliśmy starą ramę z AM100s do nowej AM100s z 2020, oczywiście bez specjalnych pomiarów i badań, po prostu przyłożyliśmy jedną ramę do drugiej i co się stanie. W momencie, gdy chcieliśmy, aby główka jednej i drugiej była ustawiona tak samo (okazało się, że w starej główka jest na długość większa jak w nowej AM o 15mm !), to nie zgadzała się kompletnie reszta geometrii, cała poszła mocno w dół, nie zgadzały się otwory na suport-damper, nie zgadzały się też rury górne. W momencie, gdy spasowaliśmy otwory damper-suport i górna rura z dolna były pokryte, na główce stało się coś takiego (nie potrafiłem tego ująć, ale na żywca było to bardzo dobrze widocznie). Główka w nowej AM jest wysunięta bardziej do przodu z dołu, a z góry jest bliżej kierowcy. Wniosek, to są ramy o innych parametrach. @@edit I jeszcze jedna informacja, miejsce na końcu rury sterowej, pasuje idealnie pod licznik rowerowy ! Nic nie robimy, to gotowe miejsce fabrycznie, gdzie ściągamy gumeczkę i montujemy licznik Ten bajer z ukrytym mocowaniem bardzo mi się spodobał już w pierwszym XC 100S. Fajnie, że znalazł się również w nowej AM bo na mostek 35 mm to nie za bardzo można coś zamontować a rozsądny markowy uchwyt mocowany do kierownicy to znów kolejne +/- pięć dyszek. Minus tego bajeru jest taki, że tą zaślepkę można szybko zgubić a bez niej średnio kokpit roweru wygląda. Coś o tym wiem ale na szczęście udało mi się "załatwić" nową 😂 Rama nowego AM zdecydowanie ma poprawioną geometrię . Baza kół dłuższa o 5 cm i poprawiony kąt główki ramy idelanie pokazuje Twoją fotkę. Fajnie, że też podsiodlową poprawili o ponad 2 stopnie. Szkoda tylko, że producent nie podaje rzeczywistego kąta tej rurki. 3 godziny temu, Jarod napisał: Thx. No to wychodzi że sztyca/rura jednak w XL za długa :(. Długość rury podsiodłowej to porażka moim zadaniem (480mm w L i 530 mm w XL) bardzo ogranicza dobór ramy nie tylko do wzrostu ale i stylu jazdy . Ktoś kto jeździ agresywnie będzie celował w rozmiar większy napewno bo Reach jest bardzo mały w tych rowerach ale wtedy ma problem przez tą długa rura podsiodlową. Zmiana po zakupie na myk myka np na 120 mm (tylko czym więcej to raczej lepiej) albo inny rower niestety. Sam wyliczając wysokość siodla czyli długość nogi - 10 cm albo bardziej profesjonalnie x 0,883 byłem na styku czy nie będę musiał prosić o wymianę Decathlon na sztyce 125 mm z rozmiaru M lub wymianę we własnym zakresie. Wyliczanki swoje a teraz po założeniu bucików z gruba podeszwą do platform mam prawie 4cm luzu jeszcze. Także tabelki, wymiary, wyliczanki to jedno, przymiarka drugie a styl jazdy i swoje własne preferencje trzecie. Przykład to kolega @Bujakprzy swoim wzroście czuje się dobrze na L a tam Reach jest jak w M na rok 2020r ja nie wyobrażam sobie jazdy stojąc na pedałach przy jego wzroście natomiast kolega @feniur znów przeciwieństwo chętnie by kręcił na rozmiarze XL.
Rokoszoko Opublikowano 3 Września 2020 Autor Opublikowano 3 Września 2020 (edytowane) @Bujak Wysokość główki jest mniejsza o 15mm, oraz jest pod innym kątem, dlatego na zdjęciu główki się nie pokrywają, pomimo, że reszta ramy się pokrywa idealnie - to te same części . Moja AM ma bardziej wysuniętą główkę z dołu, jak w Twojej, a góra się chowa. Kolejno, gdy trzymaliśmy idealnie główkę jednej i drugiej ramy do siebie, to rozjechały się one kompletnie jak na pierwszym zdjęciu, kompletnie te ramy do siebie nie pasowały. Co znaczy, że na oko jest mniejszy kąt. Dlatego tez mówiłem, że siadając na starej AM100s, czułem jak przednie koło chowa mi się pod ramą - trochę jak w XC, a w moim jak siadasz to czuć, że to koło jest wysunięte do przodu i rower nie jest taki nerwowy na szybszych zakrętach. @Mik0laj Nie ma co aż tak patrzeć na kąty, porównujemy 2-3 wymiary, a ramę tworzy całość i każdy milimetr ma znaczenie, a każdy z nas ma swoje indywidualne proporcje ciała np. Dlatego bardzo nie lubie recenzji z 1enduro, gość na prawdę jedzie teoretyką mi.n pojechał Canyona Neurona 2020 - dał suche fakty z tabelki, a inne portale np. enduro-mtb podeszły do tego roweru, że jest świetny Lubie czytać wiele rzeczy, ale jak ktoś mi mówi ,,BO JA CZYTALEM NA ŁAN ENDURO" no to mowię aha, to nie pogadamy Edytowane 3 Września 2020 przez Rokoszoko
Rokoszoko Opublikowano 4 Września 2020 Autor Opublikowano 4 Września 2020 Zmiany zmiany, apdejty i modyfikację Jak zapowiadałem, do rowerka wpadły dwie nowe tarcze, Cloudy DR-10FA 203 i 180mm z złotymi śrubkami Reverse, oraz przednia oponka Maxxis Forekaster 29x2.35 EXO/TR. Na razie tylko się nim przejechałem, ale hamowanie od razu inne, od samego początku ma kopa, tak jak być powinno. Kilka km po lesie przejechane. Teraz padało, błota dużo to pierwsze wrażenie jak najbardziej na plus, jedziesz po błocie i opona czysta, nie zalepia się. Jestem dobrej myśli, ale to przejadę na niej z 300km po lesie i dopiero będę mógł się wypowiedzieć. 2
Airman Opublikowano 4 Września 2020 Opublikowano 4 Września 2020 Czy zamontowanie większej tarczy wymaga jakichś zmian w hamulcu? Na logikę tak, pewnie trzeba go jakoś odsunąć, a dokłanie?
Rokoszoko Opublikowano 4 Września 2020 Autor Opublikowano 4 Września 2020 Potrzeba specjalne adaptery, tutaj trzeba zwrócić uwagę, że w przednim hamulcu amortyzator jest fabrycznie na 180mm, więc kupujemy adapter 180-203mm a nie 160-203mm.
TomekCorsa Opublikowano 4 Września 2020 Opublikowano 4 Września 2020 (edytowane) Bez problemu wchodzi zacisk tylny przy większej tarczy ? Edytowane 4 Września 2020 przez TomekCorsa
Krys007 Opublikowano 4 Września 2020 Opublikowano 4 Września 2020 W dniu 3.09.2020 o 09:56, Airman napisał: Wg mnie jedyny powód czemu powszechnie nie jeździ się fullem po mieście... to jego cena. Cóż, waga też robi swoje, fulle są zazwyczaj parę kilo cięższe niż hardtaile. Poza tym, nie każdy lubi jak spora część energii którą wkłada w napęd, idzie w zawieszenie A rowery z blokadą amortyzatorów lub ze specjalnymi rozwiązaniami które ograniczają to zjawisko nie są takie powszechne. Poza tym są droższe...i w tym momencie dochodzimy do wspomnianej przez Ciebie kwestii. Na pewno nie jest tak, że full jest we wszystkim lepszy od klasycznego sztywniaka
Rokoszoko Opublikowano 4 Września 2020 Autor Opublikowano 4 Września 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, TomekCorsa napisał: Bez problemu wchodzi zacisk tylny przy większej tarczy ? Nie, ten sramowski jest na styk. Zacisk jest z tyłu dość szeroki nawet prosto imbusa na pusto nie wsadzisz, dobrze miec imbusa z kulką na końcu. Inny zacisk załatwiłby raczej sprawę, bo ten srama to troche krowiasty... Jak zakrecisz to i maksymalnie dociągniesz zacisk do ramy, to jest tarcza-klocek idealnie prosto, równolegle, ale dla pewności zdarłem farbę przy ramie (z zacisku oczywiście :P), aby mieć tam chociaż trochę prześwitu (0,1mm?). Mam pewność, że nie dotyka ramy i jest dobrze wyregulowany. 59 minut temu, Krys007 napisał: Cóż, waga też robi swoje, fulle są zazwyczaj parę kilo cięższe niż hardtaile. Poza tym, nie każdy lubi jak spora część energii którą wkłada w napęd, idzie w zawieszenie A rowery z blokadą amortyzatorów lub ze specjalnymi rozwiązaniami które ograniczają to zjawisko nie są takie powszechne. Poza tym są droższe...i w tym momencie dochodzimy do wspomnianej przez Ciebie kwestii. Na pewno nie jest tak, że full jest we wszystkim lepszy od klasycznego sztywniaka Krys, niestety cytujesz bardzo powszechny mit, tak samo jak Alfa Romeo na lawetę, a VW to na wstecznym paliwa przybywa i w ogóle 1.9TDI to krowy ciągnie. 1. Każdy bardziej lotny damper w tych czasach jest z platformą antipedal, lub innym nazywającym się wynalazkiem. Znaczy to, że sam w sobie damper podczas nawet mocnego pedałowania nie będzie się przesadnie uginał. Jeśli tak się dzieje, to albo masz źle wyregulowane zawieszenie, albo technikę na bombera, wstajesz na pedały i pompujesz - niepotrzebnie. Dupa do tyłu, pozycja bardziej na leżąco i pedałujesz nawet pod najgorszą górę + technika, pod delikatnymi wjazdami, a stromymi trzeba się rozpędzić z wysoką kadencją i rower sam wlatuje razem z Tobą 2. Każdy powtarza jak to damper pochłania tony energii, ale browarka wieczorkiem, pizzy w weekend, fajeczek, czy podjadania cukierków nikt nie pamięta A to uwierzcie zabiera człowiekowi o wiele więcej formy i kondycji. 3. Jeździmy dla przyjemności, jesteśmy amatorami, czy jesteśmy maratończykami, któremu ta blokada na mecie da sekundę mniej ? 4. Waga dla mnie to marketing, oczywiście jest pewna granica między rowerem 10 a 20kg, ale 12-13kg HT, a 14-15kg fullem ? - mówiąc o tej półce cenowej. @Edit Oczywiście w żaden sposób Cię nie atakuje, ale takie spostrzeżenia w moim życiu mi się już nasunęły, marketing często nam robi wodę z mózgu Jak kolega Airman na dole wspomniał, po asfalcie full to średni pomysł (chyba :D). Jeden i drugi rower ma swoje wady i zalety Ale na pewno nie zgodzę się, że full zabiera w znaczący sposób energię, że my amatorzy to w ogóle odczujemy. Edytowane 4 Września 2020 przez Rokoszoko
Airman Opublikowano 4 Września 2020 Opublikowano 4 Września 2020 (edytowane) 46 minut temu, Krys007 napisał: Cóż, waga też robi swoje, fulle są zazwyczaj parę kilo cięższe niż hardtaile. Poza tym, nie każdy lubi jak spora część energii którą wkłada w napęd, idzie w zawieszenie A rowery z blokadą amortyzatorów lub ze specjalnymi rozwiązaniami które ograniczają to zjawisko nie są takie powszechne. Poza tym są droższe...i w tym momencie dochodzimy do wspomnianej przez Ciebie kwestii. Na pewno nie jest tak, że full jest we wszystkim lepszy od klasycznego sztywniaka Absolutnie masz rację, ale już przy zróżnicowanym terenie (poza asfaltem i betonem) sama radość , z resztą i na betonie banan na twarzy LOL Apropos drobnych usterek, dzisiaj w serwisie naprostowano mi hak przerzutki, wygiąłem byłem sam czy ten typ tak ma, że się łatwo gnie i może warto pomyśleć o nowym, pancerniejszym? Edytowane 4 Września 2020 przez Airman
Rokoszoko Opublikowano 4 Września 2020 Autor Opublikowano 4 Września 2020 @Airman Hak przerzutki ma to za zadanie, aby chronić ramę. Jest on miękki-elastyczny; zwał jak zwał. Nie ma zamienników twardszych i nie powinno nigdy być. Przeznaczenie jest takie, że ma Ci pęknąć hak, a nie rama. Po prostu rób tak, żeby Ci się nie wygiął Najlepiej kup sobie zapasowy hak, skoro ten Ci się wygiął i go prostowali - wg. sztuki nie powinno się tego robić, to przy kolejnym wygięciu on już pęknie
Rekomendowane odpowiedzi