Skocz do zawartości

Rockrider AM100S 2020

Rokoszoko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Chętnie bym zobaczył jak kolega tnie 100km/h między drzewami w lesie. A tak na poważnie to kolegę nieco emocje poniosły i teraz nie wie jak z twarzą wyjść z tej sytuacji i dlatego chce aby to skończyć. Dobra rada dla kolegi. Jak palnąłeś głupotę to teraz przyjmij to na klatę bo jest tu parę osób co śmiga ostro. Pokazujesz film ze zjazdu z lodowca gdzie jest szeroko i równo i wywalenie grozi jechaniem na tyłku kilkanaście metrów. A jazda w lesie między drzewami 100km/h i najazd przy tej prędkości na cokolwiek ( korzeń , kamień ) skutkowało by lotem Iron Man. Wybacz ale jest to dla mnie abstrakcja. 

Edytowane przez Raptor
  • Lubię to! 1
Opublikowano

@Raptor mało ludzi w PL ostro śmiga. To się tylko tak wydaje. U nas nie ma warunków do ostrej jazdy. Każdy jednak może sobie spojrzeć co robią świry na imprezach typu MaxiaValanche. Nikt tu jednak nie leci więcej niż 50km z małymi odchyleniami i to po sekcji singlowej jak od 6:15 sek. Swego czasu był na fejsie Babia Góra Trails film promocyjny z wspomnianej trasy Tabakowy jak jechał Marcin Motyka. Raczej była 3-4-ka z przodu na liczniku bo więcej to tylko kwestia czasu jak będzie się zwiedzać las poza rowerem. 

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

@Raptor To dobry moment, aby porozmawiać o zawieszeniu. W tej AM100s jest RS 35 Debonair, który swoją specyfiką ma przypominać sprężynę - praca bardziej liniowa,  ale tylko przypomina, bo jednak praca nadal jest inna niż typowa sprężyna. Czym różni się to od Solo Air ? Ano solo air działa bardzo nie liniowo od początku, co jest największym minusem takiego typu amortyzatora. Solo Air znajduję się w Twoim Reconie i to jest to co pisałem w pierwszym poście odnośnie doświadczeń z Treka, dajesz za rower 13k, dostajesz amor jak w rowerze za 4000zł i potem wychodzą takie błędne doświadczenia.

Ale oczywiście nie ubliżam - nie odbierz tego źle, wyrażam w ten sposób zrozumienie dla Ciebie, dlaczego masz taką wizję katapulty na korzeniu, toć sam mając XC100S z Markhorem 120mm (! w rowerze za 5k lepszy amor jak w treku za 13), jadąc na babiej górze (znów ta babia...) zza trasą pod wyciągami jedziesz wzdłuż lasku i w trawie jest dość konkretny rowek, kolega na zawiasie foxa 140mm przejechał, coś go tam szarpło, a mnie jak dobiło znienacka to zasadziłem głową (kaskiem) o kierownicę. Już w am100s posiadając DebonAir 150mm nie będzie takiego zaskoczenia

Nigdzie nie napisałem, że robimy pod 100km/h na technicznej trasie, bo tutaj jest słowo klucz ,,technicznej"... Owszem, napisałem, że te osoby (zawodowcy/osoby jeżdżące w DH, w tym niegdyś ja) sobie radzą na oponach 2.4" na takich trasach i miał być to taki delikatny argument... Że po co niedzielnemu kierowcy, który osiąga 20km/h na zakrętach nie wiadomo jaki laciek w am100s, czy w innym tej konstrukcji/przeznaczeniu rowerze. 

Ale kończąc, wyżej pokazany specjalnie dla Ciebie rower - Kona, miałem tam z przodu starego FOX'a 40 na sprężynie metalowej; jak też wspominałem nigdy lepszego amortyzatora nie miałem i raczej już mieć nie będę. Z takim zawieszeniem możesz podchodzić 50km/h pod krawężnik i jedynie co poczujesz to lekkie puknięcie. Wiem, ujeżdżając Recona brzmi to jak abstrakcja, ale na prawdę tak to wygląda. Nie piszę tego by coś Ci udowodnić, raczej informacyjnie jak wielką rolę ma rodzaj roweru i zastosowanego zawieszenia. Jeśli mi nie wierzysz, trudno nie czuje potrzeby, aby Ci coś w tej kwestii udowadniać, dla mnie to także miał być argument, że szerokie lacie są nam do niczego nie potrzebne, a jakoś tak wyszło, że najbardziej ta kwestia prędkości w oczy kole, chociaż nawet nie napisałem gdzie, to dostaje tu argumentacje na klatę tras, których jeszcze nie było jak jeździłem :D Ale za to pewna nostalgia mnie dopadła teraz, zjeździłem pół świata, ale marzyłem pośmigać po Ameryce, jakaś Kanada - mam nadzieję, że kiedyś się jeszcze uda :D

Ale najważniejsze to się uczyć i być otwartym na nowe doświadczenia, tego Wam życzę :)

Edytowane przez Rokoszoko
Opublikowano

mam Sid a nie Recon.😉 Bardzo niewidoczna różnica😉

Opublikowano (edytowane)

Tego nie doczytałem w Twoim temacie, że go wymieniłeś, wybacz :) Miałem okazję go testować na 1 dzień, wersja 100mm. Na Śląsk bym go nie przyjął, ale lekkie/średnie tereny, bardzo fajnie pracował :) Mam nadzieje, że jesteś z niego bardziej zadowolony jak z Recona :P 

Opublikowano
Godzinę temu, Rokoszoko napisał:

dajesz za rower 13k, dostajesz amor jak w rowerze za 4000zł i potem wychodzą takie błędne doświadczenia.

Niezłe porównanie fulla o ciekawej gometrii do jakiegoś kwadratowego HT.

O tym, że debon ma przypominać stalową sprężynę to pierwsze słysze, przecież teraz każdy idzie w stronę progresji, tokeny itd. Debon miał poprawić czułość amortyzatora a nie liniowość.

Opublikowano (edytowane)

Masz rację, ale jedno mówi o drugim.

Pierwszy lepszy wykres

wykres1.thumb.jpg.be0521fd4349e05a3632419a5e669e49.jpg

Monarch Solo Air spring rate compared to the Debonair and a coil spring. The larger volume Debonair also smooths out the curve, making it more linear through the bulk of its travel.

Troszkę marketingu:

Cytat

Sprężyna powietrzna DebonAir łączy w sobie najlepsze cechy stali i sprężyn powietrznych: Niski moment zrywający, mocniejszy środkowy skok, liniowe czucie i regulowana progresja.

Generalnie jak wchodziły mocniej amorki powietrzne, to był ból o to jak działa SoloAir - niby na początku fajnie, a na większym skoku jak beton - szczególnie w amorkach 100-120mm to było nie do zniesienia.. Pomimo oczywistych zalet sprężyny powietrznej wiele osób kręciło nosem. Producenci musieli pójść o krok dalej, stosować dwie komory itd. Aż robili coil-like feel Debonair :) 

Więc masz rację. Ma on być bardziej czuły i lepiej wykorzystywać skok, ale w efekcie jest on bardziej liniowy, co jest domeną sprężyny. Debonair to kompromis, który mi aktualnie odpowiada do stylu jazdy jaki preferuje. Przynajmniej nie trzeba trzymać w domu 3 sprężanych w innych kolorach i zastanawiać się, która dziś włożyć :D 

Opublikowano

A czy progresja to nie zaleta?
Aktywna i dynamiczna praca w zakresie małych odkształceń i utwardzanie amortyzatora w miarę postępu odkształceń.

Przecież w tylnym zawieszeniu do sprężyn stalowych specjalnie dobiera się progresywne ustawienie ramy.
I odwrotnie do dampera powietrznego (czyli progresywnego) ustawia się liniową pracę układu zawieszenia.

Opublikowano

Oczywiście, że wszystko w granicach rozsądku
Jednak sprężyna stalowa nie ma żadnej progresji, co jest jej wadą:
- na pewno w przednim zawieszeniu
- jak pisałem wcześniej w tylnym może być skompensowane przez progresję geometrii roweru

Opublikowano (edytowane)

Każdy amortyzator, który się ugina w raz z zwiększonym obciążeniem, musi mieć jakaś progresje. Przykład 1mm - 10kg 2mm - 20kg itd.To założenie czysto teoretyczne, idealnie liniowej pracy, ale jak wiadome, nic w świecie nie jest idealne :P  Ta liniowość w żadnym wypadku nie jest wadą, a raczej czymś upierdliwym mając zestaw 3 sprężyn i zastanawiałeś się co dzisiaj zamontować, aby dobrze pojechać i nie zabić się razem z amortyzatorem, gdzie musiałeś wybierać, albo czułość, albo dobicie, ale jeśli dobrze go wyregulowałeś do warunków to działało to na prawdę bajecznie na całym skoku (tutaj mój przykład z foxem):D

Ale ani solo komora powietrzna, ani sprężyna nie jest idealnym rozwiązaniem, wszystko ma swoje plusy i minusy, dopiero takie wynalazki jak DebonAir, czy tam Evol Foxa z regulacją tokenami stwarzają dobry kompromis dla takich amatorów jak my :D Wszystko zależy od stylu jazdy i potrzeb, no i trendu na świecie :)

Opublikowano

Wy się spieracie o jakieś głupie 100 km/h, kiedy się okazuje, iż nawet 1000 km/h można pojechać... 😉

Opublikowano

Cześć. Proszę o małą poradę. Mam problem  wyborem rozmiaru ramy Am 100s. Niestety nie da się przymierzyć tego roweru w sklepie nie kupując. Mam 186 cm wzrostu, noga 87 cm, więc wg ich tabelek powinienem brać XL, ale jestem tak na granicy rozmiarów L-XL. Boje się czy długość rury podsiodłowej nie jest za duża w XL (530 mm) i jak z przekrokiem. Czy ktoś z posiadaczy moze napisac jaką ma ramę oraz wzrost i długość nogi i czy jest dobrze dobrane. Dzięki za wszelkie porady.

Opublikowano

Mam 180 cm wzrostu i kupiłem L (wg zalecanej rozmiarówki). Co do wysięgu (dobra nazywa?) to się nie wypowiadam, mi pasuje, natomiast jeśli właśnie chodzi o długość rury podsiodłowej, to jeszcze kilka milimetrów i było by za wysoko (z powodu sztycy regulowanej która w L wysuwa się na 15cm). Więc jeśli chodzi o ten parametr to na twoje 186cm, L będzie chyba OK. Rower jest ogólnie na prawdę spory :).

Opublikowano
14 minut temu, Airman napisał:

Mam 180 cm wzrostu i kupiłem L (wg zalecanej rozmiarówki). Co do wysięgu (dobra nazywa?) to się nie wypowiadam, mi pasuje, natomiast jeśli właśnie chodzi o długość rury podsiodłowej, to jeszcze kilka milimetrów i było by za wysoko (z powodu sztycy regulowanej która w L wysuwa się na 15cm). Więc jeśli chodzi o ten parametr to na twoje 186cm, L będzie chyba OK. Rower jest ogólnie na prawdę spory :).

A jakie masz długie nogi? bo wydaje mi się że ten parametr jest bardziej precyzyjny niż wzrost, przy doborze wielkości. Trochę do L zniechęca mnie zakres wzrostu od 175-184. Dolna granica to jednak 12 cm mniej niż mój wzrost. Ktoś jeszcze ma jakieś doświadczenia?

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Jarod napisał:

A jakie masz długie nogi? bo wydaje mi się że ten parametr jest bardziej precyzyjny niż wzrost, przy doborze wielkości. Trochę do L zniechęca mnie zakres wzrostu od 175-184. Dolna granica to jednak 12 cm mniej niż mój wzrost. Ktoś jeszcze ma jakieś doświadczenia?

Wzrost i długość nogi u Ciebie ? Ja mam 179cm i 83 noga i sztyce jeszcze wysunięta do góry o 4 cm w L.

Edytowane przez Mik0laj
Opublikowano (edytowane)

Ha, nigdy nie wiem jak mierzyć długość nogi (z kulkami czy bez :):):)), bez chyba 81cm.

Edit

No i źle się wyraziłem 81 od podłogi do... :)

Edytowane przez Airman
Opublikowano
6 minut temu, Mik0laj napisał:

Wzrost i długość nogi u Ciebie ? Ja mam 179cm i 83 noga i sztyce jeszcze wysunięta do góry o 4 cm w L.

Mam 186 cm wzrostu, noga 87 cm,

Opublikowano
31 minut temu, Airman napisał:

Ha, nigdy nie wiem jak mierzyć długość nogi (z kulkami czy bez :):):)), bez chyba 81cm.

Edit

No i źle się wyraziłem 81 od podłogi do... :)

A siedzisz na kulkach? Raczej nie 😋

27 minut temu, Jarod napisał:

Mam 186 cm wzrostu, noga 87 cm,

Zastanawiasz się nad XL? już dostępne są 

Opublikowano
1 minutę temu, Mik0laj napisał:

A siedzisz na kulkach? Raczej nie 😋

Zastanawiasz się nad XL? już dostępne są 

Wiem, i stąd te pytania. :)

Opublikowano (edytowane)

Jak nie ogranicza Cię długość rury podsiodłowej to bym celował w XL bo jesteś "wymiarowy"  Jak znajdę chwilkę to zmierzę ile ma długości sztyca plus siodlo także dodasz sobie do tych 530mm 

PS. Jak masz blisko na Śląsk to zapraszam się przymierzyć do L

Edytowane przez Mik0laj
Opublikowano
15 minut temu, Mik0laj napisał:

Jak nie ogranicza Cię długość rury podsiodłowej to bym celował w XL bo jesteś "wymiarowy"  Jak znajdę chwilkę to zmierzę ile ma długości sztyca plus siodlo także dodasz sobie do tych 530mm 

PS. Jak masz blisko na Śląsk to zapraszam się przymierzyć do L

Dzięki ale niestety blisko nie mam :(. Z góry dzięki za pomiary

Opublikowano

witam

mam 180 cm i rozmiar L roweru - przy 186 bardziej bym celował w XL. Po zakupie zastanawiałem się czy L nie była błędem (po przesiadce z innego roweru), zmieniłem siodełko gripy i jest ok.