Skocz do zawartości

Rockrider XC 💯 S

TomekLodz1973

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Od kłótni to jestem daleki. 😉 Każdy kupuje i jeździ na sprzęcie który jest w jego przedziale cenowym. Niektórzy zachwalają rowery z Deca a inni nawet  nie popatrzą na nie bo jak to mówią o gustach się nie dyskutuje. Ja tam życzę bezawaryjnej jazdy i zadowolenia z zakupionej maszyny.

Edytowane przez Raptor
Opublikowano
31 minut temu, Raptor napisał:

Niektórzy zachwalają rowery z Deca

Rowery z Decathlon'u są świetne Cena/jakość.Dodatkowo ich obsługa po zakupowa jest bez konkurencyjna! Jeżeli komuś jeszcze się podobają(tak jak mi),to ma rower idealny

2 godziny temu, TomekCorsa napisał:

i ... są

Haha,dobrze prawisz xD

Opublikowano

Ja z zakupów w Decu zatrzymam się na skarpetkach 😉

Opublikowano
Zaraz się okaże że rowery z Deca ją najlepsze na świecie 
Nie są to taki produkt jak piwo w sklepie - "makes traffic". Zadowolony Klient kupi przy okazji pierdyliard akcesoriów z grubą marżą. To rzeczywiście dobre rowery dla amatorów.
Jeśli chcesz mieć po prostu dobry rower bez kompromisów to Trek czy Spec czekają

Wysłane z mojego dandelion przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ja to bym chciał żeby ktoś z ścigających się np. Topór, ten z YT, wziął mój rower, XC czy AM i pojechał wyścig. Wtedy bym wiedział jak jest. Na tą chwilę to zawsze są podejrzenia że, ktoś coś, ale czy to prawda ??? Oczywiście nie obrażam forumowych znawców i również tych z doświadczeniem kolarskim. Ale jednak fajnie by było ... J.W. 

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 22.08.2020 o 21:11, worms14 napisał:

Panie ale zestaw, widać decathlon spełnia Twoje oczekiwania.
Oddawałeś moze juz xc100s na serwis zerowy?
Jest on wymagany by mieć gwarancje?

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka

Zalezy jak na to patrzec. Ja nie dawalem ale jak wpadla mi przerzutka w szprychy na dropie bo mialem na najwiekszej zebatce z tylu, to sprzedali mi czesci bez marzy. Wiedzieli, ze nie bylo tego przegladu i mogli czesci w cenach swoich katalogowych sprzedac, a i tak maja nizsze niz inne sklepy. 

W dniu 23.08.2020 o 13:17, Raptor napisał:

Zaraz się okaże że rowery z Deca ją najlepsze na świecie 😉

Nie ma najlepszych rowerow na swiecie, najlepiej oceniac to przez stosunek jakosci do ceny i tu Decathlon jest bezkonkurencyjny.

Przydaloby sie, zeby wprowadzili fulle do xc wazace do 10,5kg bez pedalow. Analogicznie rowery szosowe z takiej polki klasowej juz maja. Xc100s , czy 900s sa dobre dopoki ktos nie jest mocny jak reszta, ktora przyjezdza w dziesiatce na wyscigach. Pozniej kilogramy maja mocne znaczenie.

W dniu 23.08.2020 o 15:37, Raptor napisał:

Od kłótni to jestem daleki. 😉 Każdy kupuje i jeździ na sprzęcie który jest w jego przedziale cenowym. Niektórzy zachwalają rowery z Deca a inni nawet  nie popatrzą na nie bo jak to mówią o gustach się nie dyskutuje. Ja tam życzę bezawaryjnej jazdy i zadowolenia z zakupionej maszyny.

Tu nie o gust sie rozchodzi przeciez :)

W dniu 23.08.2020 o 19:40, komandosek napisał:

Nie są to taki produkt jak piwo w sklepie - "makes traffic". Zadowolony Klient kupi przy okazji pierdyliard akcesoriów z grubą marżą. To rzeczywiście dobre rowery dla amatorów.
Jeśli chcesz mieć po prostu dobry rower bez kompromisów to Trek czy Spec czekają

Wysłane z mojego dandelion przy użyciu Tapatalka

Przeciez generalnie 99,999...% klientow kupujacych rowery to amatorzy :D Wiec pisanie, ze akurat rowery z Decathlonu sa dla amatorow jest bez sensu. Trek i Spec jest kupowany glownie przez amatorow.

Nie ma rzeczy bez kompromisow, tym bardziej rowerow. ;)

Edytowane przez PiotrRockrider
Opublikowano
8 godzin temu, PiotrRockrider napisał:

Przeciez generalnie 99,999...% klientow kupujacych rowery to amatorzy :D Wiec pisanie, ze akurat rowery z Decathlonu sa dla amatorow jest bez sensu. Trek i Spec jest kupowany glownie przez amatorow.

Nie ma rzeczy bez kompromisow, tym bardziej rowerow. ;)

Dlaczego bez sensu, oni taką maja strategię by sport czynić dostępnym dla jak najszerszej liczby odbiorców. Sprzedaż Treka czy Speca jednak napędza nie egalitaryzm ale właśnie to że elita elit ścigania się na nich.

Tu jest to jasne, kupując Treka zaś jesteś stopień bliżej Jolandy ;) Przynajmniej marketingowo

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzisiaj zaliczyłem glebę, ale było zaje ... W nagrodę umyłem sprzęt 😁

IMG_20200907_182416.jpg
Opublikowano
3 godziny temu, TomekCorsa napisał:

Dzisiaj zaliczyłem glebę, ale było zaje ... W nagrodę umyłem sprzęt 😁

IMG_20200907_182416.jpg

A ja mam takie pytanie , jak sięgasz bidon w trakcie jazdy ? Wydaje się bardzo nisko podłoża i chyba trzeba mieć ręce Gadżeta żeby go sięgnąć... 

Opublikowano

Zawsze jadę w trupa, jak się już przewrócę to łatwo sięgam. 

Problemu nie ma, da się. 

Opublikowano

Takie spostrzeżenie, gdyby ktoś się zastanawiał między AM-XC 100S. Mam oba więc mogę coś powiedzieć. Jeżdżę na XC ale wczoraj wziąłem AM, syn uczył się do pierwszego sprawdzianu. Ta sama trasa co zawsze, Las Łagiewnicki w Łodzi. Totalnie inny rower, ale to wiadomo. Amor i Damper na plus AM ale trzeba chwilę spędzić żeby pod siebie ustawić. Podjazd, katorga w porównaniu z XC. Każdy skręt kiery przód idzie w dół, męczące. Zjazd asfaltem, przydało by się więcej sztywności. W lesie, jakieś nawrotki, uskoki, redukcja i pod górkę, znowu prosta itd, itp. Słabo to wyszło, na XC dużo przyjemniej. W końcu czas kiedy AM się spisze. Około 400 metrów zjazdu z małym wzniesieniem i dalej w dół. Twardo ale co chwilę korzenie i piach. Gałęzie z drzew przeszkadzają. Trzeba hamować bo 40 kilometrów pęknie. Lecę nie patrząc zbytnio na nawierzchnie, jest super, lepiej niż XC bo wszystko wchodzi w zawieszenie. Hamowanie, Level T, na początku git ale druga część, brak hamulca. Tarcza się nagrzała i hamulca nie ma. Końcówka zjazdu to dwie ciasne, piaszczyste ścieżki albo duża banda w lewo. Za bandą, kto się nie wyrobi, jest sadzawka na około trzy metry głęboko. Hamulce porażka, hamowanie przodem uratowało mnie. Zahamuj, zwolnij, zatrzymaj się. Wtedy jest ok ale dłuższe hamowanie gdzie trzeba bo będzie wypadek to nie można na nie liczyć. Reasumując, po wymianie hamulców rower super. Opony, zawias, cały rower, tylko nie hamulce. Sztyce użyłem raz. Po wymianie hamulców w XC, bo są jeszcze gorsze wybieram XC. Można na nim robić wszystko a AM tylko jazda w dół. 

Screenshot_2020-09-11-18-16-06-704_com.google.android.apps.maps.jpg
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Nie zapomnij dopisać full z Deca. Wszyscy jarają się rowerami z Deca bo tanie ale coś za coś. Jak kupisz G... to nie płacz, że nie podjeżdza . Ja na swoim podjeżdzam bez sapania bo zawiecha nie buja jak na huśtawce. 

Opublikowano
Nie zapomnij dopisać full z Deca. Wszyscy jarają się rowerami z Deca bo tanie ale coś za coś. Jak kupisz G... to nie płacz, że nie podjeżdza . Ja na swoim podjeżdzam bez sapania bo zawiecha nie buja jak na huśtawce. 
Nie wiem po co piszesz coś takiego w temacie o fullach z Deca. Owszem są fulla które lepiej podjeżdżają niż AM100s ale raczej nie w tej kwocie. Jeśli masz karbonowe Ripmo o wadze 12.6kg przy skoku 160mm to będzie lepiej podjeżdżać bez dwóch zdań.

Jeśli zaś masz rower który jest grupowym odpowiednikiem am100s to się nie próbuj oszukiwać że napis na ramie dodaje watów
Opublikowano

tu nie chodzi o napis na ramie. Nie rozumiem ludzi co kupują rower niszowy i oczekują aby sam jechał. Chcesz mieć rower który spełnia oczekiwania to niestety trzeba się liczyć z wydatkiem. A jak kupujesz coś taniego bez porządnego zaplecza testowego bo nie oszukujmy się zaplecze testowe jest nijakie. Trzepnęli ramę i wrzucili osprzęt aby był konkurencyjny i poszli ze sprzedażą. Nic nie mam do rowerów z Deca i jak dla mnie to może mieć napis na ramie,, BÓG BEZDROŻY ,, Kupujesz tanio to potem nie 😲😲

Opublikowano
tu nie chodzi o napis na ramie. Nie rozumiem ludzi co kupują rower niszowy i oczekują aby sam jechał. Chcesz mieć rower który spełnia oczekiwania to niestety trzeba się liczyć z wydatkiem. A jak kupujesz coś taniego bez porządnego zaplecza testowego bo nie oszukujmy się zaplecze testowe jest nijakie. Trzepnęli ramę i wrzucili osprzęt aby był konkurencyjny i poszli ze sprzedażą. Nic nie mam do rowerów z Deca i jak dla mnie to może mieć napis na ramie,, BÓG BEZDROŻY ,, Kupujesz tanio to potem nie 
A jaki to masz rower i porównanie do roweru do XC?
Opublikowano (edytowane)

"Raptor" to brzmi jak raptus i wynika z twoich słów ? O czym ty chłopie piszesz. Kto i gdzie płacze ? Z kogo się śmiejesz i dlaczego ? Kto ma jakie nie spełnione oczekiwania ? Po co tutaj piszesz, w jakim celu. Nikt nie narzeka na zakupiony rower, wskaż taką osobę. Wszyscy są świadomi. To co ja napisałem to są spostrzeżenia, porównuje oba modele bo je mam. Pisząc że hamulce do wymiany to czy to jest coś złego. W większości przypadków hamulce, pedały, opony, chwyty, siodło, są do wymiany. Dzisiaj jest gorący dzień, może ostudzić się musisz.

Jeszcze napiszę 🤓 Oprócz konstrukcji, ich różnic, tego co jest wiadome są takie spostrzeżenia. W XC100S jest biały smar, którego nadmiar jest w wielu miejscach. W AM100S wychodzi niebieski smar tylko z suportu gdzie jest plastikowy dystans z śróbą na imbus. Bębenek w XC jest głośny a w AM jest cichy a przecież ten sam napęd. Opony hutchinson w AM jak by premium były bo w XC zwykła czarna guma. Wygląda jak by oprócz osprzętu coś jeszcze te rowery różniło.

20200914_160707-COLLAGE.jpg Edytowane przez TomekCorsa
Opublikowano

Tak jest niestety w wielu dziedzinach życia, iPhone Ci się zepsuje to jedyny komentarz jaki usłyszysz to "trzeba było kupić androida" :)
@Raptor jakbyś zadał sobie odrobinę trudu to byś się dowiedział, że Decathlon ma i własne centra R&D i własne fabryki. To jest trochę taki odpowiednik Amazona, bardzo duży nacisk na podejście proklient, wycinanie jednocześnie pośredników do minimum i kontrola nad całym łańcuchem dystrybucji. Decathlon ma około 1650 sklepów w 57 krajach a wspomniane AM100s jest robione nie przez fabrykę na Tajwanie ale we Francji. Skala jest tak ogromna że konkurencja może sobie o czymś takim tylko pomarzyć. I dobrze, im większa konkurencja na rynku tym lepiej dla klienta. Dalej, AM100s jest fajnym rowerem ale nadal to jest całkowicie entry level w enduro i z takimi powinien być porównywany

Opublikowano

Tak tak na pewno. To jest olbrzymi sklep i jak coś jest do wszystkiego to jest niestety do niczego. I nie atakujcie mnie bo mam swoje zdanie o takich rowerach jak Dec i Indiana. Pakowanie osprzetu aby było bardziej konkurencyjne dla innych. ludzie się na to rzucą i będzie git. Co z tego ze mają własne fabryki w których produkują skarpety , rowery , maski. Jak zaplecze testowe kuleje. Nic nie mam do ludzi i sprzętu z Deca. Jak dla mnie to są rowery nieprzemyślane. Miałem możliwość przejechać się na fulu i bujało na tym jak na huśtawce. TomekCorsa i nie obrażaj mnie dlatego, że mam odmienne zdanie co do rowerów z Deca. Bardzo się cieszę, że masz rower swoich marzeń i życzę zadowolenia z zakupionego produktu.

Opublikowano

Tak tak, to jest rower marzeń, na pewno. Kto ci to powiedział. Wnioskuję po twoim zachowaniu że twój rower jest rowerem marzeń, twoich. A może zdałeś sobie sprawę że coś jednak źle zrobiłeś i korzystasz z okazji żeby sobie ulżyć atakując innych. Albo jesteś cały czas w cudnym zachwycie swojego wyboru i w szale szczęścia "gryziesz kogo popadnie" jak ... 

Opublikowano
Tak tak na pewno. To jest olbrzymi sklep i jak coś jest do wszystkiego to jest niestety do niczego. I nie atakujcie mnie bo mam swoje zdanie o takich rowerach jak Dec i Indiana. Pakowanie osprzetu aby było bardziej konkurencyjne dla innych. ludzie się na to rzucą i będzie git. Co z tego ze mają własne fabryki w których produkują skarpety , rowery , maski. Jak zaplecze testowe kuleje. Nic nie mam do ludzi i sprzętu z Deca. Jak dla mnie to są rowery nieprzemyślane. Miałem możliwość przejechać się na fulu i bujało na tym jak na huśtawce. TomekCorsa i nie obrażaj mnie dlatego, że mam odmienne zdanie co do rowerów z Deca. Bardzo się cieszę, że masz rower swoich marzeń i życzę zadowolenia z zakupionego produktu.
Śmiało możesz w takim razie zaproponować lepszy wybór. Szukamy enduro za 6500, może trochę więcej z tak 160mm skoku. Niewiele na rynku będzie, jakiś Kellys Swag 10, najniższy Kross Moon, jakiś Dartmoor w wersji Intro czy NS Bike z korbą na kwadrat(serio).

Połowa z nich raz że nawet niedostępna albo bardzo ciężko dostępna, to i bez znaczącego rywala w całym zbiorze. Wszystkie mniej lub bardziej bujają i mają inne znaczące wady. 6500 to po prostu bardzo mało albo wręcz za mało na dobre enduro
Opublikowano
W dniu 14.09.2020 o 18:29, Raptor napisał:

A na jakim dokładnie modelu full kolega jechał z Deca ? Czy jeżeli było zawieszenie powietrzne to odpowiednio ustawione? I z jakim modelem rower z Deca porównujesz? Skarpetki sprzedają to już rowerów nie mogą w miarę dobrych zrobić, bo to pewnie ci sami ludzi co skarpetki projektowali to rowery też :)

Opublikowano

Teslą też nie pojedzie bo Musk robi rakiety na Marsa. 

IMG_20200915_183720.jpg
Opublikowano

Zacny rowerek ten xc100s.
Moze w weekend serwis amora przedniego sam przeprowadzę, uszczelki doszły, czekam na oleje.termin decathlon dal taki ze sam wole to zrobić.3e4c75da2f5b6de163352f5ad1063208.jpg99b6f59caf0c0b69ec9f0c048a9c0a99.jpg

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

@worms14 masz jakąś instrukcje? Gdzie zamawialeś części? Też będę musiał u siebie zrobić, model 20192187cfa0fc808d62daf3ba7b0ab50817.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)