abra Opublikowano 23 Marca 2021 Opublikowano 23 Marca 2021 Tak, na przód 203mm a przednią 180 można przełożyć na tył.
puchatek Opublikowano 23 Marca 2021 Opublikowano 23 Marca 2021 Pomijam kwestię adapterów (o ile się da, nie wiem) to czy do przedniej można założyć przerzutkę?🤣
abra Opublikowano 23 Marca 2021 Opublikowano 23 Marca 2021 Sądziłem, że zapytałeś o tarczę hamulcową. 😜
TomekCorsa Opublikowano 23 Marca 2021 Opublikowano 23 Marca 2021 (edytowane) 15 godzin temu, ahaja napisał: Słuchajcie, da się do tej ramy zamontować przednią przerzutkę? Czy rura jest z gatunku jakiś fikuśnych ... ? Zadałeś tak zaskakujące pytanie że ... pogubiliśmy się 🤣 Takiego pomysłu jeszcze nie słyszałem ale oczywiście nie neguje. Nie jest za daleko ? Edytowane 23 Marca 2021 przez TomekCorsa
puchatek Opublikowano 23 Marca 2021 Opublikowano 23 Marca 2021 To @ahaja nie poszalejesz za bardzo, ale jakby Ci się udało to daj znać. Moooże komuś się kiedyś przyda 😉.
zoolw Opublikowano 23 Marca 2021 Opublikowano 23 Marca 2021 8 godzin temu, puchatek napisał: A ja zapytam inaczej, bo sam jestem ciekawy: wejdzie tam w ogóle większa tarcza? Ile? Dla starszego modelu: New SRAM NX Eagle drivetrain with a single 12-speed chainring for less weight, more precision, faster gear changing, and greater durability. The 34-tooth chainring can be easily replaced with one ranging from 28 to 34 teeth. SRAM PG1230 cassette with 12 cogs: 11, 13, 15, 17, 19, 22, 25, 28, 32, 36, 42, 50 teeth. The 50-tooth cog provides an ideal ratio for climbing the most challenging sections.
ahaja Opublikowano 23 Marca 2021 Opublikowano 23 Marca 2021 Pytałem bo nie wiem jaka tam podsiodłówka jest: prosta/stała średnica czy jakaś 'kwadratowa'/rozszerzająca się etc. Pewnie jeszcze kwestia wahacza ... chyba się kopnę do deca i pooglądam. Ramy takowej nie mam, ale rozglądam się za czymś (ramą) FS ale z możliwością montażu przedniej przerzutki.
puchatek Opublikowano 24 Marca 2021 Opublikowano 24 Marca 2021 (edytowane) @zoolw, ale te same informacje są na polskiej stronie. To wszystko można przeczytać, ale mnie chodziło o realia. Nie mam i miał nie będę tego roweru, ale z ciekawości zapytałem 😀. Edytowane 24 Marca 2021 przez puchatek
TomekCorsa Opublikowano 25 Marca 2021 Opublikowano 25 Marca 2021 (edytowane) Wiosna 2021, fajnie ale formy nie ma. Kask super. Edytowane 25 Marca 2021 przez TomekCorsa
chacik Opublikowano 26 Marca 2021 Opublikowano 26 Marca 2021 Właśnie wyciągnąłem z pudełka. Cud malina. Pierwsze co rzuciło mi się w oczy to opony. Zgodnie ze specyfikacją powinny być Hutchinson Toro2 2,1" (nawet nie tubeless ready) a założone mam Hutchinson Kraken 2,3" w wersji tubeless ready. 1
TomekCorsa Opublikowano 26 Marca 2021 Opublikowano 26 Marca 2021 Nie jedno krotnie przeżywałem ten moment, tą sytuację. Wiosna a ja wyjmuję nowy rower, ekstra uczucie. Ostatni raz, niestety, w zeszłym roku. Gratuluję wyboru XC100S. Teraz tylko zawory, mleko, mostek, kiera, klocki i do przodu. A może jednak bez żadnych zmian.
chacik Opublikowano 26 Marca 2021 Opublikowano 26 Marca 2021 Płakać z powodu zmiany opon na pewno nie będę 🙂 Na razie bez zmian, potem się zobaczy. Ostatni raz na rowerze MTB (wtedy to był Giant NRS) siedziałem 12 lat temu. Choć w sumie to może powinienem napisać 15kg temu. Okazało się, że to cała epoka, o sprzęcie musiałem się wszystkiego uczyć od nowa. A że nie jestem zwolennikiem zmian dla samych zmian to najpierw trochę pośmigam i zobaczę co i jak. Będzie okazja odświeżyć umiejętności z czasów pracy w sklepie i serwisie rowerowym. Korzystając z okazji chciałbym podziękować kolegom forumowiczom za wpisy - nieocenione źródło informacji. Dzięki stokrotne!
chacik Opublikowano 27 Marca 2021 Opublikowano 27 Marca 2021 Pierwsza krótka traska zaliczona. Wrażenia jak najbardziej pozytywne choć parę zmian trzeba będzie zrobić. Na pierwszy ogień poszły fabryczne plastikowe platformy, które już wyleciały robiąc miejsce dla SPD. Do tego klamki w dół. Może jestem starej daty i jest to kwestia przyzwyczajenia ale kiera wydaje mi się dużo za szeroka. Co do Krakenów to robią robotę - granica przyczepności leży jak na razie daleko poza moją strefą komfortu. Mam nadzieję, że z czasem nabiorę więcej pewności siebie - po paru latach przerwy muszę się po prostu wjeździć w rower. No i na koniec pytanie - jakie ciśnienie w tylnym damperze? Znalazłem coś w wątku o AM100s, ale jak nabiję według wskazówek to SAG mam prawie zerowy. Ustawiłem na razie na 110 PSI przy 85kg i jest chyba ok.
TomekCorsa Opublikowano 30 Marca 2021 Opublikowano 30 Marca 2021 Info takie dotyczące tylnego koła. Gdybyście je centrowali to nie jest równo. Przesunięte około 2, 3 mm. Chyba z powodu rurek "trójkąta" przy mófie korby. Od strony napędu jest płaskownik. Tam jest ciasno, zwłaszcza przy oponie powyżej 2,4. W poprzednim xc100s tak nie było z kołem fabrycznie i żeby założyć 2,35 już trzeba było koło centrować z przesunięciem. Dzisiaj chcę jechać o tu coś strzela. Patrzę, mam dwie szprychy pęknięte. Szukanie serwisu to totalna porażka teraz. Jadąc do Decathlon po drodze w trzech miejscach mi odmówili. W najdroższym sklepie w Łodzi, szok. Za 50 PLN dwie szprychy i centrowanie. Jestem uratowany. Jutro mogę jechać na cały dzień bo pogoda ma być świetna.
TomekCorsa Opublikowano 31 Marca 2021 Opublikowano 31 Marca 2021 (edytowane) Taka traska dokonana została Edytowane 1 Kwietnia 2021 przez TomekCorsa
Prowesor Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Opublikowano 6 Kwietnia 2021 W dniu 27.03.2021 o 12:37, chacik napisał: Pierwsza krótka traska zaliczona. Wrażenia jak najbardziej pozytywne choć parę zmian trzeba będzie zrobić. Na pierwszy ogień poszły fabryczne plastikowe platformy, które już wyleciały robiąc miejsce dla SPD. Do tego klamki w dół. Może jestem starej daty i jest to kwestia przyzwyczajenia ale kiera wydaje mi się dużo za szeroka. Co do Krakenów to robią robotę - granica przyczepności leży jak na razie daleko poza moją strefą komfortu. Mam nadzieję, że z czasem nabiorę więcej pewności siebie - po paru latach przerwy muszę się po prostu wjeździć w rower. No i na koniec pytanie - jakie ciśnienie w tylnym damperze? Znalazłem coś w wątku o AM100s, ale jak nabiję według wskazówek to SAG mam prawie zerowy. Ustawiłem na razie na 110 PSI przy 85kg i jest chyba ok. Robiłeś już jakieś dłuższe trasy? Też się po dłuższej przerwie przymierzam do tego roweru i ciągle mam dylemat czy XC500 czy XC100s. To Twój pierwszy raz z fullem?
TomekCorsa Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Las Łagiewnicki w Łodzi. Dobrze że w mieście jest takie miejsce.
PingNoMore Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Oto i mój rower. Dzisiaj dostarczony 1
TomekCorsa Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Więcej zimą ulicami nie będę jeździł. Sól zrobiła swoją robotę. Coś trzeszczało,dzwoniło, o łożysko się ro ... Rdza i brud. Tylko dlaczego rdza tam była. Może coś podobnego. Tak jak w AM ... sztyca się zatarła, od jeżdżenia zimą, tak w XC ... stery padły. Nie ma tragedii ale trzeba z konsekwencjami się liczyć. Rower miałem wczoraj sprzedać bo kupiłem coś lepszego, oczywiście nie sprzedałem i (akurat mi pasuje) info z Decathlon że nie wiedzą kiedy i czy wogóle. Składam i czekam na pogodę.
abra Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Może wcisnąłeś lancą ciśnieniową wodę do wnętrza. Myłeś rower myjką ciśnieniową?
PingNoMore Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Dzisiaj przerobiłem koła na bezdętkowe. Uszczelnienie zrobione bez problemu. Zysk na wadze 280 gram Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
worms14 Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Odkryłem u siebie nowy problem z XC100s. Stukanie na nierównościach tylnego koła, bardzo nieprzyjemne i psujące radość z jazdy. Dodam że szprych są w porządku żadna nie pękła, naciąg wydaje się ok Zauważyłem że kaseta składana jest z kilku części i niestety ale mam ruch na największych koronkach przód tył, towarzyszy temu ruchowi właśnie taki stukot, obstawiam że to właśnie to. Nie wiem czy bębenek z tyłu się wyrobił, czy to jest kwestia nie dokręcenia i co mogę z tym zrobić. Byłem w serwisie by rzucili na to okiem, zainteresowania było brak, nie rozumieli mojego problemu. Z odkręceniem oś też nie mogli sobie poradzić, powiedzieli że klucz im się wygina, na szczęście sam sobie już z tym poradziłem. Ale ten hałas z tylnego koła doprowadza mnie do szału.
prezes-tk Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Opublikowano 23 Kwietnia 2021 (edytowane) Miałem to samo, jeszcze przed tym gratisowym przeglądem, który zapewniają w ciągu 6 miesięcy od nabycia. Mój rower odesłali do serwisu centralnego i stamtąd dzwonił do mnie serwisant, który poinformował mnie, że powodem stuków była poluzowana kaseta. Jak do tej pory zjawisko nie wróciło. Edytowane 23 Kwietnia 2021 przez prezes-tk błąd 1
worms14 Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Dziękuję za tą informację, spróbuję to sam dokręcić.
Rekomendowane odpowiedzi