Skocz do zawartości

Rockrider XC 💯 S

TomekLodz1973

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak, innych XC nie ma, przynajmniej jak zamawiałem. Kiedyś były koła do wyboru. AM ponad tysiąc droższy to już bym brał pod uwagę też inne rowery. 

Opublikowano
2 godziny temu, TomekCorsa napisał:

Tak, innych XC nie ma, przynajmniej jak zamawiałem. Kiedyś były koła do wyboru. AM ponad tysiąc droższy to już bym brał pod uwagę też inne rowery. 

A jakie ? Tak z czystej ciekawości pytam :) 

Opublikowano

Giant TRANCE,  Dartmoor BLACKBIRD 

Opublikowano
5 godzin temu, TomekCorsa napisał:

Pewnie masz rację ale szczegóły pomagają osiągnąć cel. Cel jaki kolwiek, 120 tyś, 15 kilometrów dziennie czy żeby tylko wyjść i nie siedzieć w domu. Te szczegóły zawsze pomagają więc czemu nie zmienić opon które lepszy wygląd mają mimo że w sensie praktycznym nic nie dają. 

Opony jest warto wymienić. Ale nie se wzgledu na rozmiar tylko na to ze bezdetkowe są lepsze. Polecsm wziąć od razu w decathlonie, hutchinson taipan za 150zl na przód a na tył cos lżejszego. Moze continental cross king w wersji bezdetkowe ze wzmacnianymi sciankami. Będzie git :)

Kupiłeś bardzo fajny rower

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, TomekCorsa napisał:

Giant TRANCE,  Dartmoor BLACKBIRD 

Tylko że te rowery to bardziej już trail.

AM ma jeszcze sztycę regulowaną.

Ja do swojego XC zamontowałem sztyce, na zjazdach mega różnica i nie trzeba tak martwić się o "nabiał" :)

Jakie opony polecacie, oczywiście tublessy. Ostatnio było promo na maxxis ikon 120tpi, za ok 150 zł. Kurcze mogłem kupować teraz już po 220 zł.
Dziwne mam doświadczenie, że opona na bokach nie może mieć zbyt dużego klocka. Dziwnie, źle mi się wtedy jeździ.

Co do kół to można je było osobno dokupić, niby w promocji za 800 zł. Jak będą 27,5 plus za tyle to kupuje.

Edytowane przez Bronek5
Opublikowano

Panowie to o czym gadacie tutaj to nie ma w ogóle sensu, am odroznia sie od trailu tym, że am ma sztyce regulowaną? Proponuje zajrzeć w katalogi tych rowerów bo dziś sztyca to już powoli stndard nawet w xc.

9 tyś za am500s to też bym w życiu nie dał, tyle ciekawych trailówek jest za tą cene, że szkoda kasy na to. Osprzęt to nie wszystko, głównie rama jeździ a nie przerzutki. 

Am wolne na asfalcie - to prawda, ale kluczową kwestie grają opony a jak ktoś jechał na oponach z deca to w sumie sie nie dziwie

Opublikowano
5 minut temu, PiotrekGT napisał:

kwestie grają opony

I kondycha xD

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, PiotrekGT napisał:

Panowie to o czym gadacie tutaj to nie ma w ogóle sensu, am odroznia sie od trailu tym, że am ma sztyce regulowaną? Proponuje zajrzeć w katalogi to ych rowerów bo dziś sztyca to już powoli stndard nawet w xc.

9 tyś za am500s to też bym w życiu nie dał, tyle ciekawych trailówek jest za tą cene, że szkoda kasy na to. Osprzęt to nie wszystko, głównie rama jeździ a nie przerzutki. 

Am wolne na asfalcie - to prawda, ale kluczową kwestie grają opony a jak ktoś jechał na oponach z deca to w sumie sie nie dziwie

Pokaz cos lepszego za 9999 od am500s. Ja nie umiem wskazać. Porownywalny cenowo jest moze kellys ale bylem rozczarowany po dniu z nim na Srebrnej Górze. Giant Trance? Moze tak moze nie. Decathlon bardzo mocno pracuje nad swoimi produktami a to jest świeży model. Z zakupem wstrzymalem sie i ze wzgledu na duze koszta i czekając na recenzje. 

Co do opon: Obie wersje AM (100s i 500s) mają wysokie modele hutchinsonów które nie mają kompletnie nic wspólnego z tanimi poza napisem. Jestem bardzo pozutywnie zaskoczony Taipanem a kupiłem bo akurat był na półce. Jest wyprodukowana we Francji, jest wzmacniana świetnie radzi sobie w terenie a uszczelniła sie wlasciwie sama zwykłą pompką - jak najwyzsze modele maxxisa. 

Po przesiadce z najwyższej wersji rocket rona na plus i sztywnosc boczna i przede wszystkim trzymanie na luźnej nawierzchni a teraz większość singli jesf wysypana żwirem. Bloto równieżna duzy +.  To odpowiednik wysokiego modelu Nobby Nic sprzedawany stówe taniej

https://allegro.pl/oferta/schwalbe-nobby-nic-evo-29x2-25-tleasy-zwijana-9114221792?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Moim zdaniem na przód na prawdę warto

Edytowane przez komandosek
Opublikowano

Ja mam kupione do roweru który dzisiaj odbiorę, liczę na to bo 🤬, opony CST Jack Rabbit 2 zwijane. Zawory i mleko to zestaw z Decathlon. Jest kanał na YT "się robi", koleś bez problemu zalał koła swojego XC 100 S. Co prawda mam zwykłą pompkę bez komory ciśnieniowej ale, zależy od opon. CST chińska marka ale model opony wysoki więc... Żebym dzisiaj tylko rower miał 🤯

• Lubię to! 1
Opublikowano
34 minuty temu, Bronek5 napisał:

27,5 cala

A jakie potrzebujesz?

Opublikowano
4 godziny temu, Accent_Szaj napisał:

A jakie potrzebujesz?

29

Opublikowano

Ale ta opona wyglada jakby byla na tył. Na przod bym wrzucił coś bardziej agresywnego,  tak jest bezpieczniej  a opory niewiele większe 

Opublikowano

Zgadza się, Maxxis robi dobre opony. 

Opublikowano

Tak, wczoraj zdążyłem jeszcze około 40 kilometrów ale po mieście. Środkowe przełożenia haczyły i nie mogłem wyregulować. Nagle po kilkunastu kilometrach wszystko gra. Dzisiaj kierownicę zmieniłem na szerszą a mostek krótszy. Pedały wiadomo, nowe szersze platformy. Opony, pierwszy raz ogólnie zmieniałem a tu jeszcze bez dętki. Tył miałem problem bo zacząłem pompować a zapomniałem mleka i nawet było by ok gdyby w butelce tyle nie zostało. Chińskie CST takie dobre że bez mleka trzymają, ha ha Ogólnie tego się spodziewałem co dostałem. 

Opublikowano
10 godzin temu, komandosek napisał:

opona wyglada jakby byla na tył.

Zgadza się,na przód do niej polecają Racing Ray

Ja mam dokładnie taki zestaw 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Cześć! Zwracam się do autora wątku. Jak się sprawuje ten czerwony rower z Decathlonu, XC100 S z dopiskiem Eagle? Wracam do jazdy na rowerze po paru latach i celuję w zakup tym razem jakiegoś taniego roweru z pełną amortyzacją. Czy poleciłbyś taki rower komuś kto wraca po dłuższej przerwie do jazdy na rowerze i chciałby też nim pojeździć komfortowo po takich terenach jak różnej maści lasy, pola i łąki? Na rower jest spory popyt, to w ogóle sam jego zakup stanowi niezłe wyzwanie. O ile się nie mylę, pisałeś coś że przy wzroście 181 cm rozmiar L jest na styk. Mam praktycznie taki sam wzrost, lepiej brać w takim razie XL? Przez to że Decathlon trochę nawalił z moim poprzednim zamówieniem, to teraz będę miał ten rower w cenie zeszłorocznego. Tym bardziej kupować?

Pozdrawiam serdecznie

Opublikowano

Jak ja tęsknie z rowerem, jeszcze 3 dni i będę się nim cieszył. Trochę obawiałem się hamulców firmowych, ze będą za słabe i szybko je będę wymieniał, ale nie są takie złe przy mojej wadze 78kg po 5 zjazdach z Agrykoli w Warszawie zaczęły działać trochę lepiej i spokojnie można zblokować przednie koło, o mało nie przeleciałem przez kierownice, bo się tego nie spodziewałem. Fakt nie jest to XTR, jednym palcem tego nie zrobimy, ale i tak jest dobrze.
Za rok planuje dopiero z nim wyjazd w góry i wtedy okaże się na ile je stać, mam nadzieje że wystarczy wymiana klocków na lepsze , ewentualnie zmiana tarczy na 203/180.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Małe te rozmiary i powyżej 180 cm lepiej brać XL. Tylko sprawdzić trzeba czy różnica L, XL, wynika tylko z długości mostka. Słabo by było. Są rysunki z wymiarami na stronie roweru.

Opublikowano

A ja wczoraj takiego widziałem.  Akcja wyprzedażowa z 5999 na 4999 

FCA6B4FF-3FB6-4D0E-912D-A6D4E1943D2E.jpeg