Skocz do zawartości

Rockrider XC 💯 S

TomekLodz1973

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 17.10.2020 o 18:08, worms14 napisał:

Bez zmian, czekam na dostarczenie Ośki, liczę na ten tydzień. Trochę też mi już ciśnienie zeszło na wymianę, ale muszę to naprawić choćby po to by w przyszłości oponę zmienić.

Tylko nie mów że nie zrobiłeś ?

Opublikowano

Śnieg się topi a jeździć się chce. 

Sam se tu pisze i nagrywam. Fajnie.

Opublikowano

Jakie polecacie klocki bez wymiany hamulców? Ogólnie nie narzekam na hamulce (pewnie brak porównania z lepszymi) ale jeżdżę po górach i na zjazdach muszę mocno dociskać więc pewnie się przegrzewają.... Czy zmiana klocków coś da czy tylko zbierać na nowe hamulce? 

Opublikowano

Metaliczne, nawet jakie kolwiek zrobią robotę. Zwłaszcza na zjazdach. Zwłaszcza gdy nie masz dłoni dziecka i możesz docisnąć. Komplet slx kosztuje 750 PLN i warto zmienić ogólnie hamulce. Ja polecam jednak cztery tłoczki na przód np slx M7000 a na tyl gdyby miało być choć trochę taniej M6000. Oczywiście metaliki. Trzy rozwiązania sprawdzone w moich Rockrider. A, level T, takie jak są w AM100S, jak nie jesteś ciężki też dają radę. Na metalikach. Shimano łatwiej się samemu odpowietrza.

Opublikowano

@worms14 oleje które zastosowales do amortyzatora sprawdzają się, nie ma żadnych problemów? Chce w końcu zrobić serwis i calyczas się zastanawiam jakie oleje zamówić, wg instrukcji powinny być

• Semi-bath Oil, 5/40w Synthetic - Manitou part number 85-0022 
• 5wt Maxima Fork oil - Manitou part number 85-0023

Czytałem tematy o zamiennikach z tabelami i im więcej czytam tym mniej wiem. Może ktoś polecić sprawdzony zestaw?

Opublikowano
W dniu 26.01.2021 o 21:24, TomekCorsa napisał:

(...)rozwiązania sprawdzone w moich Rockrider.

Czy możesz zdradzić, co zmodyfikowałeś w hamulcach XC100S ? Jeżeli tak jak napisałeś wyżej (bo nie wiem, do którego z Twoich rowerów dotyczy zdanie o wymianie na SLX) to czy to pasowało plug&play czy trzeba było zastosować jakieś adaptery? Może na wiosnę bym się przymierzył do tematu.

Opublikowano

W XC100S tym starszym, ciemniejsze malowanie, hamulce Tectro, wymieniłem klocki na pełne metaliki. Urzywając więcej siły na klamce hamowały wystarczająco do jeżdżenia np po lesie itp. Często myje rower z samochodem bo rowery wożę na klapie bagażnika. Klocki żywiczne od razu przestawały działać po takim myciu. W nowym XC100S założyłem od razu kompletne Shimano. Przód tarcza 203, adapter z 180 na 203, SLX M7000 (tłoczki ceramiczne), klocki metaliczne. Tył tarcza 180, adapter 160 na 180, M6000, klocki metaliczne. Brałem Shimano bo łatwiej samemu odpowietrzyć. Natomiast polecam SLX ale cztery tłoczki na przód i tarcza 180 lub 203. Tarcza dwuczęściowa najlepiej i na tył to samo z tarczą 180 lub dwutłoczek M7000. M6000 nie ma ceramicznych tłoczków więc przy maksymalnych sytuacjach gorzej. Z tyłu może być potrzeba lekko pilnikiem potraktować zacisk żeby nie dotykał ramy zawieszenia. Problemu nie ma gdy zostawiamy tarcze 160. W AM100S wymieniłem tylko klocki i te Level T zostały. Zależy kto ile waży i jak jeździ.

Opublikowano

@TomekCorsaw tym starym na Tectro   to są standardowe klocki czy decathlon ma jakiś wynalazek? Uważać na coś przy zakupie czy każde kompatybilne z Tectro powinny pasować?

Opublikowano (edytowane)

Pasują Shimano tylko zamiast śrubki dawałem zawleczkę bo był problem z blaszką. Dopasuj po wyglądzie.

Edytowane przez TomekCorsa
Opublikowano (edytowane)
W dniu 11.01.2021 o 21:22, TomekCorsa napisał:

Zimowa godzina na rowerze 

Niby zima, słaba jednak jakaś bo błoto zaliczyłem takie że zatrzymało mnie. Liczę na śnieg który ma w kolejnych dniach spaść. 

Takie oświetlenie kupiłem https://allegro.pl/oferta/lampka-przod-prox-vesta-przednia-400lm-2600mah-usb-9967640197?utm_medium=app_share&utm_source=facebook 300 lumenów i aku 2600 ładowane microusb 

Jak ta lampka w praktyce ? Jestem na kupnie nowej właśnie i patrzyłem na proxy w cenie około 100zl. Te 300lm daje radę ? I jak z baterią to wyglada bo z tym co podają producenci to bywa różnie 😂

edit. w ofercie która podałeś jest napisane 400lm 😊

Edytowane przez GrubyLolek
Błąd
Opublikowano

Nie jeżdżę w nocy a teraz nawet nie dłużej niż godzinę. Nie mam możliwości sprawdzenia dokładnie jak świeci w nocy i jak trzyma akumulator. Natomiast to nie jest oświetlenie dla wymagających. Porównując parametry omawiane tu na forum w temacie oświetlenie to wręcz śmiech na sali. Ale, nie można porównywać 70 PLN do ponad 200 PLN więc ja bym ją kupił ponownie. Sorry, nie pomogłem.

Opublikowano

A możesz sprawdzić czy lampka swieci podczas ładowania np. z powerbanka ?

Opublikowano

W deca sztyca regulowana pojawiła się w dobrej cenie, poniżej 300zł z 800zł więc niezła zniżka ...

Opublikowano

XC ... 6200 PLN a AM ... 7000 PLN. Nowe ceny rowerków. Chciałem XC sprzedać, jak co roku i kupić coś nowego ale u innych marek też wszystko zdrożeje więc ... Do przemyślenia.

Opublikowano
11 minut temu, TomekCorsa napisał:

XC ... 6200 PLN a AM ... 7000 PLN. Nowe ceny rowerków. Chciałem XC sprzedać, jak co roku i kupić coś nowego ale u innych marek też wszystko zdrożeje więc ... Do przemyślenia.

a XC 900S prawie tysiak więcej - 9400 - dobrze że zdążyłem w starej cenie. Sztyca też wraca powoli do pierwotnej ceny - na razie 550zł...

Opublikowano

Były osoby które nie kupowały teraz bo czekały na nowe malowanie, hamulce itp Teraz mają tylko nową cenę. Teoretycznie można by sprzedać roczny rower za tyle ile się dało przy tak wysokich nowych cenach a tym bardziej że tych nowych rowerów brak. Są tylko nowe ceny.

Opublikowano
W dniu 2.02.2021 o 23:25, zoolw napisał:

@worms14 oleje które zastosowales do amortyzatora sprawdzają się, nie ma żadnych problemów? Chce w końcu zrobić serwis i calyczas się zastanawiam jakie oleje zamówić, wg instrukcji powinny być

• Semi-bath Oil, 5/40w Synthetic - Manitou part number 85-0022 
• 5wt Maxima Fork oil - Manitou part number 85-0023

Czytałem tematy o zamiennikach z tabelami i im więcej czytam tym mniej wiem. Może ktoś polecić sprawdzony zestaw?

Cześć.

Rower 3 listopada wylądował na balkonie, do tego czasu wszystko było ok.

Jutro prawdopodobnie zacznę sezon, na początek dojazdy do pracy, dam znać czy mrozy wpłynęły jakoś negatywnie na amorek, w końcu przez ponad miesiąc rower był przysypany śniegiem.

Opublikowano
W dniu 19.02.2021 o 22:40, TomekCorsa napisał:

Były osoby które nie kupowały teraz bo czekały na nowe malowanie, hamulce itp Teraz mają tylko nową cenę. Teoretycznie można by sprzedać roczny rower za tyle ile się dało przy tak wysokich nowych cenach a tym bardziej że tych nowych rowerów brak. Są tylko nowe ceny.

Pójdą wszystkie w górę o ile już nie podnieśli, myślałem, ze mnie pamięć zawodzi jak przeglądałem wczoraj stronę Decathlonu i z ciekawości zajrzałem ile zapłaciłem za mój popylacz i niespodzianka. Teraz za ten sam rower musiałbym zapłacić 200zl więcej ...

E63389E6-693E-4D85-9E79-9A3FA96C10AA.jpeg 57EDC3DF-278C-415C-8A4C-863C9B405470.jpeg
Opublikowano (edytowane)

Jeździmy jeździmy Panowie jeździmy 

Edytowane przez TomekCorsa
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj odpowietrzanie hamulców nastąpi wraz z czyszczeniem 

Zrobione 

Straty, zerwany gwint w kieliszku, zerwany gwint w odpowietrzaniu tylnej klamki 

Klocki na papierze starte, wyczyszczone jarzma/zaciski 

Tylny hamulec zdjąłem z koła, tak lepiej się odpowietrza 

Amortyzacja, spuszczone powietrze 

Napompowane mniej niż było, zobaczę jak będzie 

Jestem ciężki więc to raczej maksymalne ciśnienie do stosowania Lżejsze osoby mniej niech pompują 

Na przód założę oponę 2,5 lub 2,6 Jest tyle miejsca a obręcz 30 mm to chyba przyjmie 

Z tyłu 2,4 ma dużo miejsca Myślę że nawet 2,45 jeżeli jest wejdzie ale 2,5 ryzykownie To koła 29 

Ile brudu było w rurze podsiodłowej Zaklejam taśmą to rozcięcie a zacisk przekręcam Wtedy piasek z koła tam nie wlatuje i nie trzeszczy 

Mostek mam gruby bo pewniej się czuje Kierownica Marin 780 mm

Fajnie tak podłubać przy rowerze 

A, ktoś wcześniej pytał o lampkę przednią Można ładować w trakcie gdy świeci 

Nowy kask na nowy sezon 

20210314_164340~2.jpg 20210314_164314.jpg 20210314_164244.jpg 20210314_164220.jpg 20210314_163744.jpg 20210314_161826.jpg 20210314_161817.jpg 20210314_161806.jpg 20210314_161755.jpg 20210314_161743.jpg 20210314_161702.jpg 20210314_161108.jpg 20210314_161026.jpg 20210314_160101.jpg 20210314_155940.jpg

Screenshot_20210315-090034_Chrome.jpg Edytowane przez TomekCorsa
Opublikowano

Co z tą "podkową" ? 

Gdyby ktoś się zastanawiał to w filmie tłumaczą. 

Opublikowano

Słuchajcie, da się do tej ramy zamontować przednią przerzutkę? Czy rura jest z gatunku jakiś fikuśnych ... ?

Opublikowano

A ja zapytam inaczej, bo sam jestem ciekawy: wejdzie tam w ogóle większa tarcza? Ile?