Accent_Szaj Opublikowano 27 Września 2020 Opublikowano 27 Września 2020 Teraz, Raptor napisał: dla dziecka Powtórzę 17 minut temu, Accent_Szaj napisał: 8-latkowi Wiem o co Ci chodzi,bo kiedyś faktycznie było coś takiego,ale już nie ma
worms14 Opublikowano 6 Października 2020 Opublikowano 6 Października 2020 Wczoraj doszło mi trochę zabawek by pogrzebać przy rowerze, ale jak się okazuje nie potrafię sobie poradzić z odkręcaniem przedniego koła. Juz zaczynam się gubić. Proszę o naprowadzanie, czy dobrze myślę:Odkrecam w stronę odwrotna do strzałek? Zaczynam od odkręcenia śruby od strony tarczy, w stronę odwrotna do wskazówek zegarka i odwrotna do kierunku strzałki oznaczonej na śrubie? Później odkrecam po drugiej stronie, tez odwrotnie do wskazówek zegara i odwrotnie do tego co pokazuje strzałka?Coś mi sie chyba zapiekło i nie mogę tego ruszyć. Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka
PiotrRockrider Opublikowano 6 Października 2020 Opublikowano 6 Października 2020 (edytowane) 11 godzin temu, worms14 napisał: Wczoraj doszło mi trochę zabawek by pogrzebać przy rowerze, ale jak się okazuje nie potrafię sobie poradzić z odkręcaniem przedniego koła. Juz zaczynam się gubić. Proszę o naprowadzanie, czy dobrze myślę: Odkrecam w stronę odwrotna do strzałek? Zaczynam od odkręcenia śruby od strony tarczy, w stronę odwrotna do wskazówek zegarka i odwrotna do kierunku strzałki oznaczonej na śrubie? Później odkrecam po drugiej stronie, tez odwrotnie do wskazówek zegara i odwrotnie do tego co pokazuje strzałka? Coś mi sie chyba zapiekło i nie mogę tego ruszyć. Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka Nie pamiętam po której stronie ale mozna z obu odkręcić w lewo i wyjąć ośkę. Mój xc100s 2019 eagle będzie na sprzedaż. Będę szedł w coś 4kg lżejszego 5 razy droższego. Jeszcze się nie ogłaszałem nigdze, może ktoś z forum będzie się interesował? Edytowane 6 Października 2020 przez PiotrRockrider
TomekCorsa Opublikowano 7 Października 2020 Opublikowano 7 Października 2020 W dniu 6.10.2020 o 09:25, worms14 napisał: Juz zaczynam się gubić. Proszę o naprowadzanie, czy dobrze myślę: Odkrecam w stronę odwrotna do strzałek? Coś mi sie chyba zapiekło i nie mogę tego ruszyć. Tak, odkręcasz przeciwnie do strzałki na osi. Z tyłu nie trzeba nakrętki z drugiej strony ruszać. Strzałki pokazują kierunek przykręcania. Trzeszczało okrutnie i po odkręceniu nasmarowałem. Teraz bez problemu jest. Aluminium tak się "klei" i musi być posmarowane. Ja odkrecałem w AM i też miałem problem to wzorowałem się XC gdzie już wcześniej ...
worms14 Opublikowano 7 Października 2020 Opublikowano 7 Października 2020 (edytowane) Plan odkręcania nie wypalił, szkoda że nie przesmarowałem tego wcześniej. Od strony tarczy zastosowałem bardzo konkretny klucz, choć krótki około 1 centymetra skończyło się tym że w środku wyrobiłem oske, zamiast mieć 6 imbus, mam teraz okrąg. WD40 nic nie dało. Mam nadzieję poszukać jakiegoś klucza który będzie dłuższy, wejdzie przynajmniej do połowy ośki, jakąś konkretną przedłużkę i będę próbował dalej. Obawy mam o to że skończy się tak samo jak dziś i nie wiem jak z tym walczyć gdyby odkręcanie nie wypaliło. Zły jestem jak diabli, nowe klocki czekają i tarcza. Jeszcze skracałem pancerze od hamulców, z przodem wszystko się udało, w końcu nie mam miękkiej klamki jest ogień i moc, ale z tyłem problem, klamka miękka, chciałem poprawić, to wyszło jeszcze gorzej, jutro będę walczył dalej. Pamiętam zabawy z przed 5 laty z XTR- żadnych problemów wszystko zawsze bezbłędnie się serwisowało, a tutaj taka szopka. Edytowane 7 Października 2020 przez worms14
TomekCorsa Opublikowano 7 Października 2020 Opublikowano 7 Października 2020 Ośkę masz do wymiany, tym bardziej że musisz ją bardziej popsuć żeby odkręcić. Ślusarz sobie z tym poradzi. Tylko żeby go znaleźć i był chętny. A może głębszy klucz wystarczy. Jak odkręcałem to klucz się tak wygiął a strzelało. Tak myślę jak to zrobić. Rozwiercić i nagwintować, wkręcić coś co będzie miało łeb duży na klucz płaski. Tylko w odpowiednią stronę musi być gwint, żeby przy odkręcaniu się nie wykręcało samo a żeby oś mogła. Dobrze będzie, jutro nowy dzień, znajdzie się rozwiązanie. Nie takie śruby ludzie wykręcają.
worms14 Opublikowano 7 Października 2020 Opublikowano 7 Października 2020 Dzięki za słowa otuchy, już czytałem co ludzie stosują, mleko, kola, wurth itd. dużo cierpliwości, podgrzewanie, ostatecznie będę próbował spawać, szukać ślusarza. Chyba czas przerwać grzebać przy rowerze.
TomekCorsa Opublikowano 7 Października 2020 Opublikowano 7 Października 2020 Twardy torx, ale taki żeby tam nie wchodził sam. Wbij go młotkiem na chama ale z drugiej strony musi być porządnie oparte żeby nie odbijało. Na torx dłuższe ramię i kręć powoli. Juz wiesz że w przeciwną stronę od strzałek. Wcześniej i w trakcie lej coś penetrującego. Jak nie wyjdzie to ślusarz. Sam nie spawaj bo to aluminium i może są jakieś inne zasady. Łożysko się przegrzeje albo ... Ciekawe jak to zrobisz, bez obrazy a wiesz że dobrze ci życzę ale sytuacja bardzo ciekawa.
worms14 Opublikowano 8 Października 2020 Opublikowano 8 Października 2020 (edytowane) Obejrzałem fil z tej strony, wnioskuję z tego, że źle się do tego zabieram i nie potrzebnie po włożeniu ośki od strony tarczy jeszcze dokręcałem na chama przy użyciu oczywiście klucza dynamometrycznego, na tym filmie tego nie ma, włożył ośkę i dokręcił z jednej strony. https://velo.pl/widelce/widelce-amortyzowane/czesci-do-widelcow-amortyzowanych/manitou/os-qr15-hexlock-sl Panowie jakie błotniki polecacie do naszego roweru, które go nie oszpecą, będą fajnie wyglądać? Edytowane 8 Października 2020 przez worms14
worms14 Opublikowano 11 Października 2020 Opublikowano 11 Października 2020 Rozumiem że każdy bez błotnika śmiga i nic polecić nie możecie na zbliżające się opady, jakieś sprawdzone rozwiązania? Co do walki z odkręceniem przedniego koła dalej stoję w miejscu. Zakupiłem lepszy klucz 6mm, wydaje się być twardszy, mniej się wygina, do tego przejściówkę do 1/2 i dobrą przedłużkę. Skończyło się tym że przejściówkę ukręciłem. Stosowałem WD40 i opukiwanie, nie przyniosło to skutku. Śruba niby puszcza delikatnie, szczela, wydaje dźwięki jakby szło w dobrym kierunku, po czym staje i już nie chce się odkręcać dalej. Dziś odbiorę jakiś preparat na takie sytuacje, mam nadzieję że da mi jakąś przewagę nad całą sytuacją, w innym przypadku pozostaje tylko podgrzewanie. Aż mi się wierzyć nie chce że tak się to wszystko zapiekło.
TomekCorsa Opublikowano 13 Października 2020 Opublikowano 13 Października 2020 Gdyby to była stal, zwykłe żelazo to pewnie by już puściło ale aluminium utwardzane jak by się kleiło i dlatego jest taki problem. Wiesz w którą stronę kręcić więc naparzaj, najwyżej klucz się wygnie czy złamie. Przecież osi i gwintu nie zapsujesz. Gdybyś dalej kręcił nie w tą stronę no ale już wiesz. Też miałem taki problem ale nie zwarzałem na trzaski a są naprawdę głośne. Raczej nie pomogłem ale uważam że trzeba użyć zdecydowanej siły.
worms14 Opublikowano 13 Października 2020 Opublikowano 13 Października 2020 Czekam na dostawę: https://velo.pl/widelce/widelce-amortyzowane/czesci-do-widelcow-amortyzowanych/manitou/os-qr15-hexlock-sl Bez tego nie ruszam się dalej, bo na bank dla aktualnej części się to dobrze nie skończy. Plan na początek nabić torx-a od strony tarczy, jak on nie da rady i ponownie się wyrobi biorę wiertła i działam dalej. Póki co testuję z Decathlonu odzież na deszcz, kurtka, spodnie i po pierwszej jeździe jestem mega zadowolony.
TOMALA72 Opublikowano 13 Października 2020 Opublikowano 13 Października 2020 (edytowane) 37 minut temu, worms14 napisał: Czekam na dostawę: https://velo.pl/widelce/widelce-amortyzowane/czesci-do-widelcow-amortyzowanych/manitou/os-qr15-hexlock-sl Bez tego nie ruszam się dalej, bo na bank dla aktualnej części się to dobrze nie skończy. Plan na początek nabić torx-a od strony tarczy, jak on nie da rady i ponownie się wyrobi biorę wiertła i działam dalej. Póki co testuję z Decathlonu odzież na deszcz, kurtka, spodnie i po pierwszej jeździe jestem mega zadowolony. Miałem w swoim AM 100 HT podobnie z tylną osią. Jak odkręcałem trzymała jak diabli, trzeszczała ale puściła:) Wcześniej w Primalu zjechałem śrubę lewego ramienia korby. Problemem są czasem lipne klucze i trzeba mieć do tego porządne narzędzia. Ja użyłem dobrego, nowego klucza bo we wspomnianym Primalu musiałem rozwiązać problem za pomocą nabitego torxa. Jednak nie sam i podjechałem rowerkiem do warsztatu samochodowego gdzie gość zrobił mi to w parę minut. Wprawa robi swoje:) W dniu 8.10.2020 o 05:41, worms14 napisał: Panowie jakie błotniki polecacie do naszego roweru, które go nie oszpecą, będą fajnie wyglądać? Błotniczek z Deca jest ok a kosztuje grosze:) Edytowane 13 Października 2020 przez TOMALA72
worms14 Opublikowano 14 Października 2020 Opublikowano 14 Października 2020 Dzięki za info. Fajny błotnik, lepszego raczej nie potrzebuję. Butów przy skręcaniu nie chlapie, wydaje się bardzo krótki?
zoolw Opublikowano 14 Października 2020 Opublikowano 14 Października 2020 On chroni głównie amortyzator, mam ten samWysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
TOMALA72 Opublikowano 14 Października 2020 Opublikowano 14 Października 2020 (edytowane) 3 godziny temu, zoolw napisał: On chroni głównie amortyzator, mam ten sam Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Poczytajcie wątek Koleżanki. Ma założone błotniki, które lepiej chronią przed błotem ale są dość spore...:) Edytowane 14 Października 2020 przez TOMALA72
TomekCorsa Opublikowano 17 Października 2020 Opublikowano 17 Października 2020 W dniu 13.10.2020 o 19:39, worms14 napisał: Czekam na dostawę: https://velo.pl/widelce/widelce-amortyzowane/czesci-do-widelcow-amortyzowanych/manitou/os-qr15-hexlock-sl Bez tego nie ruszam się dalej, bo na bank dla aktualnej części się to dobrze nie skończy. Plan na początek nabić torx-a od strony tarczy, jak on nie da rady i ponownie się wyrobi biorę wiertła i działam dalej. Jak sytuacja ???
worms14 Opublikowano 17 Października 2020 Opublikowano 17 Października 2020 Bez zmian, czekam na dostarczenie Ośki, liczę na ten tydzień. Trochę też mi już ciśnienie zeszło na wymianę, ale muszę to naprawić choćby po to by w przyszłości oponę zmienić.
ahaja Opublikowano 18 Października 2020 Opublikowano 18 Października 2020 Jak zakładacie szerokie błotniki na tył to postarajcie się zabezpieczyć zacisk by syf zlatujący z błotnika nie leciał do środka - dłużej pożyją zaciski i ich tłoczki. Więcej można poczytać na blogu Roberta Banacha o żywotności hamulców hydraulicznych.
prezes-tk Opublikowano 3 Grudnia 2020 Opublikowano 3 Grudnia 2020 Dzień dobry, a w zasadzie dobry wieczór. Jestem tu nowy, właśnie się zarejestrowałem więc na razie się przywitam. Ale od sierpnia br. poruszam się rowerem, którego dotyczy temat więc od jakiegoś czasu śledzę tutejszą wymianę zdań. Nie mam zbyt wielu doświadczeń rowerowych, jestem raczej z branży motoryzacyjnej. Widzę jednak, że i tu i tu są koła, hamulce no i bardziej lub mniej rozbudowane zawieszenia. Rower zakupiłem w celu powrotu do jakiegoś ruchu, na co ostatnio nie miałem zbyt wiele czasu (takie wytłumaczenie). A że biegać nie lubię padło na rower. Model wybrałem bo zachciało mi się fulla (koledzy mają), potem zacząłem oglądać różne wersje RR (Decathlon mam za płotem firmy więc wybór był trochę naturalny). I tak od najtańszego doszedłem do XC100S i uznałem, że wystarczy. Jak na razie jestem zadowolony, zrobiłem ok. 550 km, co rozkłada się na razie na takie krótkie przejażdżki po 12-18 km po okolicy mojego miasta. Tak więc pozdrawiam wszystkich cyklistów. 1
TomekCorsa Opublikowano 12 Grudnia 2020 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Siema. Czyli rower pasuje taki jak jest czy coś zmieniłeś ? Pytam bo tu większość od razu kombinuje 🤣
prezes-tk Opublikowano 12 Grudnia 2020 Opublikowano 12 Grudnia 2020 (edytowane) Jestem bardzo swieżym rowerzystą. Przeczytałem chyba już cale forum i coraz bardziej dochodzę do wniosku, że nie mam pojęcia o rowerach. Ale, jak mawiał pewien klasyk, ja ciagle sie uczę. Zrobiłem od zakupu 550 km, specjalnie nic nie zepsułem, aktualnie sprzęt jest w serwisie centralnym Deca - pojawiły się stuki z okolic dampera lub tylnego koła przy przejeżdżaniu serii krótkich i niewielkich nierówności. Przy okazji zrobiony został przegląd całego roweru, taki jak Decathlon proponuje bezpłatnie po 6 miesiącach od zakupu. Serwisant dzwonił do mnie z informacją, że poluzowana była kaseta a profilaktycznie wymieniono tulejki dampera. Na razie nie planuję żadnych zmian, bo jeszcze nie mam wiedzy co powinienem zmienić. A raczej jestem zwolennikiem przemyślanych zmian, wynikających z tego co sam widzę a nie tylko z tego co przeczytam. Edytowane 12 Grudnia 2020 przez prezes-tk
TomekCorsa Opublikowano 13 Grudnia 2020 Opublikowano 13 Grudnia 2020 W dniu 12.12.2020 o 22:38, prezes-tk napisał: ...A raczej jestem zwolennikiem przemyślanych zmian, wynikających z tego co sam widzę a nie tylko z tego co przeczytam. Bardzo dobre podejście do sprawy czego brakuje innym. Też mam luz na kasecie ale ... na wiosnę dokręcę. Jakoś gdy nie mogę jeździć bo pogoda zła to mało do roweru mnie ciągnie. Trochę wstyd 🤭
prezes-tk Opublikowano 21 Grudnia 2020 Opublikowano 21 Grudnia 2020 Rower wrócił z serwisu prawdę mówiąc już w poprzedni poniedziałek ale jakoś czasu brakowało na wpisy. Co ciekawe, w piątek (przedostatni) serwisant dzwonił z informacją co będą robić, a w poniedziałek rower był już w Słupsku, do odbioru. Wymieniono mi tulejki dampera (bardziej profilaktycznie ponieważ nie stwierdzono luzów) i okazało się, że kaseta jest poluzowana. Nie wiem, czy w przyszłości może się ona sama luzować, z tego co powiedział serwisant, raczej nie powinna. Wczoraj trochę pojeździłem, teraz jest cicho, nic nie stuka. Tak więc ogólnie pierwsze koty za płoty, serwis sprawdzony i jak na razie mogę potwierdzić pozytywne opinie o nim.
TomekCorsa Opublikowano 11 Stycznia 2021 Opublikowano 11 Stycznia 2021 Zimowa godzina na rowerze Niby zima, słaba jednak jakaś bo błoto zaliczyłem takie że zatrzymało mnie. Liczę na śnieg który ma w kolejnych dniach spaść. Takie oświetlenie kupiłem https://allegro.pl/oferta/lampka-przod-prox-vesta-przednia-400lm-2600mah-usb-9967640197?utm_medium=app_share&utm_source=facebook 300 lumenów i aku 2600 ładowane microusb 1
Rekomendowane odpowiedzi