TomekCorsa Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Też miałem taki problem, metalowe uderzenie, gdy koło na dziurach było. (ale napisałem) Odkręciłem kasetę, wyczyscilem wszystko, nie którzy smarują, problem zniknął. No ale jak są luzy na zębatkach to śmietnik już. "Się robi", jest na YT kolega, założył chińczyka za 160 PLN. Wytrzymał nie długo ale on ma wspomaganie więc w normalnym rowerze może warto to rozważyć. 160 do 450 PLN za kasetę. U siebie założę mini błotnik i nie będzie błoto zazucane w te okolice. Łożysko mam do wymiany, w jednym miejscu jest trzask przy obrocie. Tak je ustawiłem że jest w miejscu gdzie nie dosięga obracając kierownicą. Na razie tak zostanie. 1
TomekCorsa Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Opublikowano 23 Kwietnia 2021 (edytowane) Takie wideo. Trochę za wolno ale ... Na 12 w jednym miejscu łańcuch się unosi. Dziwne czy normalne ? Oprócz tego no nie mogę wyregulować żeby było idealnie. Najlepiej słuchać na słuchawkach Edytowane 23 Kwietnia 2021 przez TomekCorsa
PingNoMore Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Czy ktoś z Was skracał kierownicę w swoim rowerze?
worms14 Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Tak, ja skróciłem, nawet podchodziłem do tego kilka razy, żeby nieokazało się że jest za krótka, chyba aktualnie mam 640mm
PingNoMore Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Rozstaw barków u mnie to 490 mm, a kierownkca ma 720 albo 740. Chyba trochę za dużo Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
TomekCorsa Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Opublikowano 26 Kwietnia 2021 (edytowane) Ale jak jedziesz to czujesz że masz ręce za szeroko czy tylko tak wyczytałeś i już musisz coś z tym zrobić ? Ja mam kiere 780 mm. Oczywiście nie mam typowej pozycji XC. Edytowane 26 Kwietnia 2021 przez TomekCorsa
PingNoMore Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Czuję, że mmie bolą plecy w lędzwiach. Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
TomekCorsa Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Tak dosadnie pytam, bez urazy oczywiście, bo mnie mocno irytują internetowi znawcy przez których ludzie źle postępują. Dobrze zdawać sobie sprawę z tego. Co do Twojej sprawy najprościej może chwyć kierownice węziej, przesuwając wszystko i pojezdzij. Może to trochę śmieszne być ale pokarze czy to to. 2
PingNoMore Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Z jakiej okazji mam się czuć urażony? W sumie niegłupi pomysł. Muszę tylko skombinować jakie stare chwyty. Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
TomekCorsa Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Był na myjni samochodowej, ten mój rower 1
abra Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Opublikowano 30 Kwietnia 2021 (edytowane) Zapasowa dętka nie powinna być wystawiona na UV. Zapakuj ją w coś. Edytowane 30 Kwietnia 2021 przez abra 1
zoolw Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Opublikowano 30 Kwietnia 2021 @TomekCorsa dobrze widzę że mostek zmieniony na krótki? Jak wpływa to na jazde, nie podnosi koła za mocno na podjazdach? Nie jest za blisko kierownica? Jaki masz rozmiar ramy?
TomekCorsa Opublikowano 1 Maja 2021 Opublikowano 1 Maja 2021 (edytowane) Rower jest ustawiony tak żeby mnie było wygodnie i pod to co ja jeżdżę. Do tego mostka jeszcze jest siodło cofnięte mimo że ma offset przecież. Rama jest L a do kompletu nie codziennych ustawień dodam że jest kiera 780. Ja mam 182 wzrostu, kolana mają dużo wolnego. Na podjazdach muszę się mocno pochylać ale ich unikam 😄 Na prostej jest świetnie, nogi poprzez taki układ super są względem pedałów. Zjazdy to bajka. Reasumując, ustawienia roweru odbiegają od przyjętych, uważanych za poprawne. Tylko niech ktoś nie powie że jest źle bo ... go zjem 😁 Edytowane 1 Maja 2021 przez TomekCorsa
zoolw Opublikowano 1 Maja 2021 Opublikowano 1 Maja 2021 Spoko pytam z ciekawości, będę musiał u siebie przetestować ale martwią mnie podjazdy
TomekCorsa Opublikowano 1 Maja 2021 Opublikowano 1 Maja 2021 Zależy jakie podjazdy. Takie na pierwszym, drugim przełożeniu to nawet nie myśl o takim mostku. Ale, takie długie bo droga wije się w górę czy ścieżka i jedziesz środkiem kasety to mnie mój układ nie przeszkadza. Na pewno jednak dla jeżdżących tak j.w. to normalna pozycja XC będzie odpowiedniejsza. U mnie jest taka fanaberia pod moje możliwości i potrzeby.
chacik Opublikowano 2 Maja 2021 Opublikowano 2 Maja 2021 W dniu 6.04.2021 o 17:42, Prowesor napisał: Robiłeś już jakieś dłuższe trasy? Też się po dłuższej przerwie przymierzam do tego roweru i ciągle mam dylemat czy XC500 czy XC100s. To Twój pierwszy raz z fullem? Mieszkam w Holandii, nad morzem więc o dłuższe trasy raczej tutaj trudno. Rzut beretem od domu mam jedną trasę mtb ale na upartego do zrobienia na Wigry 3. Czasem wyskoczę do Zoetermeer na trasę Mistrzostw Europy XCO ale sama trasa też krótka - można co najwyżej kilka kółek zrobić. Na liczniku jak na razie skromne 261km - niestety dopadł mnie COVID-19 i przez 2 tygodnie nie jeździłem a teraz po 15km język wkręca mi się w przednią zębatkę. Lata temu miałem Gianta NRS (też full, 100mm skoku) i stwierdziłem, że na hardtaila nie wrócę. Owszem, XC500 ma lepszy osprzęt i jest lżejszy ale full daje więcej frajdy na zjazdach, mniej męczy na długich trasach a i na wyboistych podjazdach sprawuje się lepiej niż hardtail. Jak na razie jestem bardzo zadowolony z zakupu. Zawieszenie działa, nie buja, napęd po kilku dniach wymagał podciągnięcia linki o pół obrotu. Poza tym przy składaniu radzę sprawdzić dokręcenie śrub - u mnie damper był luźny. Teraz stery złapały lekkie luzy, ale rower jest na dotarciu i to normalne - wystarczyło ćwierć obrotu na gwiazdce i po sprawie. Ja przez jakiś czas wahałem się między AM100s a XC100s ale w końcu wybór padł na ten drugi - w Holandii jest za płasko na AM100s. 1
chacik Opublikowano 3 Maja 2021 Opublikowano 3 Maja 2021 23 godziny temu, abra napisał: W Holandii są zjazdy poniżej poziomu morza 😃 Gór próżno szukać, można co najwyżej popaść w depresję 😉 Najwyższy "szczyt" ma 322m. Ale w 2009 Mistrzostwa Europy MTB udało się zorganizować, Maja Włoszczowska zdobyła wtedy złoto 🥇 Mistrzostwa odbyły się w Zoetermeer, trasa poprowadzona po dawnym wysypisku śmieci i gruzu - nie powiem, można się zmęczyć. Zabawne, że kraj uznawany za raj dla rowerzystów nie nadaje się do MTB - na ścieżkach wszędzie asfalt a trasa blisko domu ma aż 40m przewyższenia na kółku długości 3,9km. W Zoetermeer jest 208m przewyższenia, więc już trochę lepiej.
PingNoMore Opublikowano 5 Maja 2021 Opublikowano 5 Maja 2021 Jakie opony macie w swoich XC 100 S? Fabryczne Hutchinson Kraken 29x2.3 to chyba lekka przesada na to co jeżdżę no i ważą jak kowadło.
worms14 Opublikowano 5 Maja 2021 Opublikowano 5 Maja 2021 Aktualnie mam plan jak będzie cieplej zamienić oryginały tył z przodem, a później kupić coś mniej agresywnego , bardziej na ulice, może conti Race King, chwaliłem sobie te opony do mojej jazdy.
TomekCorsa Opublikowano 5 Maja 2021 Opublikowano 5 Maja 2021 Dzisiaj byłem sam w mieszkaniu, tylko ja, więc zaszalałem. Zimno na dworze to jeszcze bym zmarzł. Nie ? 1
abra Opublikowano 5 Maja 2021 Opublikowano 5 Maja 2021 Wziął i rozbrał zamiast hulać po wiosennym lesie 😉
TomekCorsa Opublikowano 5 Maja 2021 Opublikowano 5 Maja 2021 Właśnie "rozbrał" żeby muc hulać jak ta wiosna w końcu przyjdzie 😁
Prowesor Opublikowano 7 Maja 2021 Opublikowano 7 Maja 2021 Dzisiaj przyszedł nowy nabytek. Od poprzedniego Krossa A6 z 2008 roku różni się prawie wszystkim więc trochę nauki przede mną Mam pytanie odnośnie mocowania tarczy - czy ona specjalnie jest zamontowana z przesunięciem? Oraz czy ten nierównomierny dzwięk kasety to też jakaś wada?
TomekCorsa Opublikowano 7 Maja 2021 Opublikowano 7 Maja 2021 (edytowane) To tak nie powinno być. Mówię o tarczy hamulcowej. Zdejmij koło i sprawdź jak jest przykręcona. Ogólnie wszystko sprawdź bo dużo niedoróbek jest ostatnio. P.S. W dobrą stronę odkręcaj oś i nasmaruj jej gwint przed ponownym przykręceniem. Nie przesadzaj z siłą. A, odkręcaj samą oś, z drugiej strony nie ruszaj tej nakrętki. Edytowane 7 Maja 2021 przez TomekCorsa
Rekomendowane odpowiedzi