TomekLodz1973 Opublikowano 9 Lipca 2020 Autor Opublikowano 9 Lipca 2020 (edytowane) W nowym opona 2.1 a w starym 2.2 z średnim klockiem. Wydaje mi się, zdjęcia nie pokazują idealnie, że jest więcej miejsca. W AM z zeszłego roku było miejsce a w XC, jak widać nie było. Edytowane 9 Lipca 2020 przez TomekLodz1973
TomekLodz1973 Opublikowano 10 Lipca 2020 Autor Opublikowano 10 Lipca 2020 Manetka blokady działa: otwarte przód tył, zamknięty przód i otwarty tył, zamknięte tu i tu. Szkoda że nachodzi na chwyt. Opony mają dziwną gumę, jak w trampkach z PRL. Tylko że czarne. Nie zmieniam, zobaczę jak będzie. Planuję ponownie jechać Zalew Sulejowski to się będę zapadał w piasku i ... po powrocie zmiana nastąpi. Ale chcę zobaczyć.
worms14 Opublikowano 12 Lipca 2020 Opublikowano 12 Lipca 2020 U mnie rower został wysłany w sobotę do Warszawy, jutro mam nadzieję już go odebrać, oby nic się nie wydarzyło więcej niepokojącego, bo już plany urlopowe zmodyfikować musiałem przez to zajście, a na więcej przesunięć moja połówka się nie zgodzi. Na infolinii zapewniali mnie, że nawet jak rower przyjdzie w piątek o 15 to i tak go otrzymam w sobotę. Rower przyszedł w czwartek koło południa i niestety mimo tego przyspieszenia magazynowi w Łodzi nie udało się ogarnąć tematu, straszny bum musi być na te rowery. Współczuje im tam pewnie mają urwanie.
Koazik Opublikowano 12 Lipca 2020 Opublikowano 12 Lipca 2020 W dniu 9.07.2020 o 16:54, TomekLodz1973 napisał: Sory, że tak wchodzę ni z gruchy ni z pietruchy, ale mocno się zastanawiam nad tym modelem, możesz go polecić? Czy jest wręcz przeciwnie? Byłbym bardzo wdzięczny gdybyś opisał jak działa rower i czy spełnia twoje oczekiwania
TomekCorsa Opublikowano 12 Lipca 2020 Opublikowano 12 Lipca 2020 Rower nadaje się do normalnej "cywilnej" jazdy. Treningi czy jakiekolwiek zawody odpadają. Rower jest lepszy bo tańszy od innych znanych firm. Np Marin za te około 5,6 tyś nie daje sztywnej osi z tyłu, daje słabszy napęd. No i serwis podobno jest przyjaźniejszy klientowi.
Bronek5 Opublikowano 12 Lipca 2020 Opublikowano 12 Lipca 2020 2 godziny temu, TomekCorsa napisał: Rower nadaje się do normalnej "cywilnej" jazdy. Treningi czy jakiekolwiek zawody odpadają. Rower jest lepszy bo tańszy od innych znanych firm. Np Marin za te około 5,6 tyś nie daje sztywnej osi z tyłu, daje słabszy napęd. No i serwis podobno jest przyjaźniejszy klientowi. A to masz taki model czy tylko opierasz się na fotce? Zawody odpadają, dlaczego ? Dawno nie czytałem takich głupot. Bo napis na ramie przeszkadza ? Każdy rower nadaje się na zawody, jak spełnia wymagania odnośnie bezpieczeństwa.
TomekCorsa Opublikowano 12 Lipca 2020 Opublikowano 12 Lipca 2020 Tak, weź rower z sklepu i jedź nim na zawody, chyba osiedlowe. Hamulce Tektro lub Levele, no chyba że nie hamujesz bo jesteś taki super. Opony 2,1. Lekki piasek i leżysz. Wymiana tego pod trening i jakiejkolwiek zawody to co najmniej 1,5 tyś. Gwarancja jasno mówi że ją stracisz. Oczywiście dla chcącego nic trudnego ale nikt poważny nie użyje tego roweru na dłuższy czas do jazdy poważniejszej niż "cywilna". Tak myślę.
Bronek5 Opublikowano 12 Lipca 2020 Opublikowano 12 Lipca 2020 3 minuty temu, TomekCorsa napisał: Tak, weź rower z sklepu i jedź nim na zawody, chyba osiedlowe. Hamulce Tektro lub Levele, no chyba że nie hamujesz bo jesteś taki super. Opony 2,1. Lekki piasek i leżysz. Wymiana tego pod trening i jakiejkolwiek zawody to co najmniej 1,5 tyś. Gwarancja jasno mówi że ją stracisz. Oczywiście dla chcącego nic trudnego ale nikt poważny nie użyje tego roweru na dłuższy czas do jazdy poważniejszej niż "cywilna". Tak myślę. Hamulce sam od razu zmieniłem, z oponami przesadzasz. To nie DH że ma być bieżnik jak w traktorze. Oczywiście, że to nie jest rower do wyścigów wyczynowych, ale taki prawdziwy ścigant jest min x2 droższy więc co porównujesz?
TomekCorsa Opublikowano 12 Lipca 2020 Opublikowano 12 Lipca 2020 Kupiłem ten rower dla siebie, środa czwartek odbieram. Cieszę się że masz takie zdanie o tym rowerze. Tylko nie przeceniajmy go.
worms14 Opublikowano 12 Lipca 2020 Opublikowano 12 Lipca 2020 (edytowane) Ciekawie się robi, sam jestem ciekaw co mi w głowie się pojawi gdy już nabiorę formy po tak długiej przerwie i przejadę się po dawnych trasach na których ćwiczyłem. Porównanie będzie ciężkie, bo przedni rower to 26 cali stworzony do ścigania, bardzo zwrotny, tworzył jedność ze mną i mam nadzieję że XC100S wcale mu nie będzie ustępował, w końcu 5 lat minęło. Martwi mnie to klikanie na tylnej przerzutce, czy nie będzie to zbyt czasochłonne, oraz pompowanie, opony wcześniej czy później się będzie trzeba wymienić i wtedy droga wolna co sobie tam założymy, klocki wymienię na metaliczne i mam nadzieję że to wystarczy. Miałem na początku hamulce XTR- gdzie w serwisie tak mi je ustawili, że niewiele lepiej hamowały od szczękowych, więc może w tym rowerze coś będzie jeszcze do poprawy, z reguły nie ufam serwisom i sam lubię wszystko ustawić pod siebie. Odebrałem rower, jest mega, pierwsza trasa 30 km zrobione, po 10 już mnie wszystko bolało, p-sel daje o sobie znać, totalny brak kondycji. Do poprawy przerzutka, działa z opóźnieniem, przeskakuje czasami od dwa. Nie pasuje mi coś z układem po prawej stronie, manetka od biegów z hamulcem, czy tutaj coś trzeba zamienić dla lepszej ergonomii? Edytowane 13 Lipca 2020 przez worms14
TomekCorsa Opublikowano 13 Lipca 2020 Opublikowano 13 Lipca 2020 Manetkę z klamką ktoś pisał że trzeba zamienić. Zmianę biegów barylką spróbuj poprawić. Jak kierownica, nie za wąska ?
worms14 Opublikowano 13 Lipca 2020 Opublikowano 13 Lipca 2020 Kiera to masakra, długo będę się do jej długości przyzwyczajał , chwyty też mogłyby być grubsze, nie wiem czy jej nie skrócę dla nie jest trochę za szeroka, ciężko mi manewrować po domu z rowerem i po klatce. Zamieniłem manetki zobaczę na trasie jak będzie, ale już wiem że nie jest to czego oczekiwałem, generalnie brakuje mi działania w dwóch kierunkach, to by dużo poprawiło. Szykuję się do tego by ten rower czymś odtłuścić, smarem potraktowali wszystko co tylko można, wjechałem w las i piach jest wszędzie, tylko spinki ręcznie nie mogę scągnąć od łańcucha, chyba jakieś narzędzie by się przydało. Generalnie za tą cenę to jest mega rower, jutro zamierzam poświęcić trochę czasu na dotarcie hamulców, podoba mi się że nawet dobrze są ustawione, tył idealnie działa, z przodem mam nadzieję że będzie poprawa. Amortyzatory rewelacyjnie wybierają co trzeba, choć na koniec trochę przesadziłem z ciśnieniem, przy swojej wadze 78 kg, prawie pod 100 PSI podjechałem i już tak pięknie nie wybierał, trochę denerwuje mnie jego syczenie przy wybojach, ładnie się zachowuje na prostych nic nie buja można machać ile wlezie. Największą bolączka teraz jest moja forma, nawet nie pamiętam jak ćwiczyłem by szybko coś osiągnąć, wszystko gdzieś uleciało, a jeszcze dziś przegiąłem i kolan zginać, prostować nie mogę. Najchętniej bym spał z rowerem, hehe.
Andrew1985 Opublikowano 14 Lipca 2020 Opublikowano 14 Lipca 2020 https://www.decathlon.pl/rower-mtb-am-100s-29-id_8586941.html A czym się różni wasz am w kolorze czerwonym od tego z linku ? I ta propozycja od Decka wydaje się tez dobra... https://www.decathlon.pl/rower-mtb-am-500s-29-id_8574830.html
TomekCorsa Opublikowano 14 Lipca 2020 Opublikowano 14 Lipca 2020 Dałeś dwa linki do all mountain a nie do cross country. Jaka jest różnica ? Samo tłumaczenie już mówi a resztę z opisu rowerów widać.
Andrew1985 Opublikowano 14 Lipca 2020 Opublikowano 14 Lipca 2020 2 minuty temu, TomekCorsa napisał: Dałeś dwa linki do all mountain a nie do cross country. Jaka jest różnica ? Samo tłumaczenie już mówi a resztę z opisu rowerów widać. Tomek masz racje tam to XC a ten AM ale wydaje mi się , ze opcja all mountain jest lepsza I ciekawsza od Cross country i w dodatku ten z drugiego linku ma bardziej ciekawy kolor i w sumie s pierwszego tez 😏
TomekCorsa Opublikowano 14 Lipca 2020 Opublikowano 14 Lipca 2020 AM będzie lepiej trochę poskakać, próbować, uczyć się. Zjazdy, ścieżki itp. Długie proste i leśne ścieżki, drogi na nim będzie męczące. Tu pasuje XC. Bardziej na kierownicy jesteś ciałem. W AM bardziej wyprostowany. Ten droższy rower ma lepszy osprzęt. A po co ja to pisze ? Serio nie wiesz o tym i takie żarciki robisz 😉 1
Andrew1985 Opublikowano 14 Lipca 2020 Opublikowano 14 Lipca 2020 6 minut temu, TomekCorsa napisał: AM będzie lepiej trochę poskakać, próbować, uczyć się. Zjazdy, ścieżki itp. Długie proste i leśne ścieżki, drogi na nim będzie męczące. Tu pasuje XC. Bardziej na kierownicy jesteś ciałem. W AM bardziej wyprostowany. Ten droższy rower ma lepszy osprzęt. A po co ja to pisze ? Serio nie wiesz o tym i takie żarciki robisz 😉 Niby wiem ale warto o tym pisać/rozmawiać Wczoraj jechałem na swoim HT za gościem ktory jechał takim Am ale nie z Deka tylko innej firmy i nie mogę powiedzie , ze był wolny na prostych drogach asfaltowych , szutrowych itd , bo jechaliśmy w tym samym kierunku czy żeby się starsznie męczył. Cisnął dość szybko A mi jadąc za nim z synem na plecach bardzo to odpowiadało😋
TomekCorsa Opublikowano 14 Lipca 2020 Opublikowano 14 Lipca 2020 Ten AM100S nie jest w takiej geometrii że zwykła jazda to męczarnia. Jak się podoba to bierz do czegokolwiek. Przymierz się w sklepie i ... ciach, jest Twój. Tylko zwróć uwagę jak się na nim skręca. Wtedy wychodzi geometria, wysunięte przednie koło. Co kolwiek, kto kolwiek pisze, to i tak najważniejsze jest Twoje odczucie. A jeździć można wszystkim i wszędzie bez względu co "znawcy tematu" mówią. 2
Andrew1985 Opublikowano 14 Lipca 2020 Opublikowano 14 Lipca 2020 40 minut temu, TomekCorsa napisał: Ten AM100S nie jest w takiej geometrii że zwykła jazda to męczarnia. Jak się podoba to bierz do czegokolwiek. Przymierz się w sklepie i ... ciach, jest Twój. Tylko zwróć uwagę jak się na nim skręca. Wtedy wychodzi geometria, wysunięte przednie koło. Co kolwiek, kto kolwiek pisze, to i tak najważniejsze jest Twoje odczucie. A jeździć można wszystkim i wszędzie bez względu co "znawcy tematu" mówią. No tylko pytanie czy przy tych pieniądzach 9tys zł nie lepiej było by kupić cos innego. Na komponentach sram sie nie znam i nie wiem zbytnio która grupa jest lepsza-gorsza. Sam składałem rower na komponentach shimano i tu powiedzmy jestem bardziej mądrzejszy... Niby sa różne firmy które w tych pieniądzach maja grupę sram i dużo ludzi wlasnie poleca np Gianta Trance 3 albo jak kogoś stać to 2 , scotta itd. Ja osobiście patrzę na to wszystko i dostaje oczopląsu , bo zaczynaja sie znowu pytanie które niby sa oczywiste i zaczyna się mega mętlik w głowie. Co do kupna to na ta chwile daleka drogo (faza odkładania kasy), ale już dobrze wiedzieć na przyszłość w czym się obracać. Wiem ze w Decathlonie sa rowery które osprzetowo wypadają dość dobrze. Nie wiem czemu jest taki hejt. Każdy rower jak człowiek kupi to sobie go lekko przerabia pod siebie... A patrząc dalej co Decathlon proponuje to wypada to wszystko spoko(gwarancja , komponenty, serwis).
TomekCorsa Opublikowano 14 Lipca 2020 Opublikowano 14 Lipca 2020 Kiedyś, za normalnych czasów, można było w Decathlon wypożyczyć rower i to załatwiało sprawę. Nawet samo pojechanie między regałami coś dawało w porównaniu do innych sklepów gdzie sprzedawca stoi i patrzy żebyś o coś nie optarł. Dziś rowerów nie ma w sklepie, same końcówki, kupujesz on-line. Ja swój odbieram jutro. Karton jest olbrzymi bo Decathlon daje cały rower. Tylko kiera obrócona. Znaczącym argumentem jest serwis. Może nie do końca doświadczony ale mający wolną rękę w podejmowaniu decyzji na korzyść klienta.
Accent_Szaj Opublikowano 14 Lipca 2020 Opublikowano 14 Lipca 2020 Godzinę temu, Andrew1985 napisał: ze był wolny na prostych drogach asfaltowych , szutrowych Miałem wczoraj tak samo,jechałem za grupą chłopaków na Full'ach Trail . Nie tylko rower świadczy o szybkości i męczeniu się,ale kondycha i kiedy ktoś zaczął jazdę. Ja wczoraj wracałem z 60Km przejażdżki. Podsumowując aby stwierdzić wygodę, musiałbyś jednego dnia pojeździć na XC, a drugiego na AM. BTW XC i AM aż tak bardzo się nie różnią 28 minut temu, Andrew1985 napisał: 9tys zł nie lepiej było by kupić cos innego Najlepiej,jak się znasz to poskładać sobie samemu. Producent zawsze na czymś oszczędza. Najczęściej na heblach. Ewentualnie kupić coś używanego. 34 minuty temu, Andrew1985 napisał: Nie wiem czemu jest taki hejt No osoba która choć odrobinę zna się na sprzęcie ,to w życiu nie skrytykuje Deca. Dodatkową sprawa ,to ich gwarancja,obsługa jest na najwyższym poziomie. 1
mareq Opublikowano 14 Lipca 2020 Opublikowano 14 Lipca 2020 Są osoby, które nie uznają rzeczy z marketów ( a w torbach zakupowych z logo jakiejś drogiej marki taszczą sprawunki z Biedronki ) .
komandosek Opublikowano 14 Lipca 2020 Opublikowano 14 Lipca 2020 W dniu 12.07.2020 o 21:23, TomekCorsa napisał: Tak, weź rower z sklepu i jedź nim na zawody, chyba osiedlowe. Hamulce Tektro lub Levele, no chyba że nie hamujesz bo jesteś taki super. Opony 2,1. Lekki piasek i leżysz. Wymiana tego pod trening i jakiejkolwiek zawody to co najmniej 1,5 tyś. Gwarancja jasno mówi że ją stracisz. Oczywiście dla chcącego nic trudnego ale nikt poważny nie użyje tego roweru na dłuższy czas do jazdy poważniejszej niż "cywilna". Tak myślę. Jesteś strasznie negatywnie nastawiony, jakbys kupował za karę. sam sie przekonasz że to czy opona ma 2.1 czy 2.25 czy masz słabsze hamulce róznice robi taką że.... jak masz przyjechac 120ty to przyjedziesz 120ty niezależnie od tego czy zamontowane hamulce tektro czy xtr. Gruba dupa i brak mocy to jest to co stanowi przeszkode wielokrotnie większą niz rzeczy o ktorych piszesz 1
TomekCorsa Opublikowano 14 Lipca 2020 Opublikowano 14 Lipca 2020 Pewnie masz rację ale szczegóły pomagają osiągnąć cel. Cel jaki kolwiek, 120 tyś, 15 kilometrów dziennie czy żeby tylko wyjść i nie siedzieć w domu. Te szczegóły zawsze pomagają więc czemu nie zmienić opon które lepszy wygląd mają mimo że w sensie praktycznym nic nie dają.
Andrew1985 Opublikowano 14 Lipca 2020 Opublikowano 14 Lipca 2020 @TomekCorsa pisałeś , ze swój odbierasz jutro a jaki zamówiłeś ? Taki sam jak w tytule tematu ?
Rekomendowane odpowiedzi