Skocz do zawartości

Rockrider XC 💯 S

TomekLodz1973

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pewnie masz racje nawet nie sprawdziłem , bo odkładam kasa na AM i pytanie czy jak odłożę polowe kasy to jeszcze będzie w sprzedaży 😁

Opublikowano
40 minut temu, Andrew1985 napisał:

czy jak odłożę polowe kasy to jeszcze będzie w sprzedaży

Czas Ci sprzyja w tym wypadku ;)(sezon się kończy). Może nawet cena będzie lepsza, jak na załączonym obrazku 

Opublikowano

Kup teraz a część ceny weź w ratach. Nie ma na co czekać.

Opublikowano
7 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

Czas Ci sprzyja w tym wypadku ;)(sezon się kończy). Może nawet cena będzie lepsza, jak na załączonym obrazku 

Na to liczę i nie ukrywam dobrze by było ;) 

7 godzin temu, TomekCorsa napisał:

Kup teraz a część ceny weź w ratach. Nie ma na co czekać.

Masz po części racje choć najpierw wole sprzedać stary rower i między czasie kasę odkładać ;) Za dużo rowerów bym miał a miejsce na przetrzymywanie nie jest z gumy... 😋

Opublikowano
8 godzin temu, Andrew1985 napisał:

Pewnie masz racje nawet nie sprawdziłem , bo odkładam kasa na AM i pytanie czy jak odłożę polowe kasy to jeszcze będzie w sprzedaży 😁

Cześć, na jakiego AM odkładasz? Ten przez Ciebie wysłany, jest jeszcze na kołach 27.5. Czasami nawet mogą zmienić na 29 lub plusy jak mają na magazynie. Przynajmniej tak mi sprzedawca mówił jak kupowałem, ale doszły z Francji więc nic nie musiałem zmieniać.

Opublikowano
Godzinę temu, Bronek5 napisał:

Cześć, na jakiego AM odkładasz? Ten przez Ciebie wysłany, jest jeszcze na kołach 27.5. Czasami nawet mogą zmienić na 29 lub plusy jak mają na magazynie. Przynajmniej tak mi sprzedawca mówił jak kupowałem, ale doszły z Francji więc nic nie musiałem zmieniać.

W tym kolorze ze zdjęcia choć chyba wolałbym w czarnym :) zobaczymy co się uda... 

B6F0E144-9A40-4A2B-B527-45AFA488204B.jpeg
Opublikowano

Poprzez kolor nie wybieraj starego egzemplarza. Nowe rowery mają zmiany w ramie i są to dobre zmiany. 

• Lubię to! 1
Opublikowano
2 godziny temu, TomekCorsa napisał:

Poprzez kolor nie wybieraj starego egzemplarza. Nowe rowery mają zmiany w ramie i są to dobre zmiany. 

Tak wiem gdzieś pisałeś o tym w tym poście :) zapamiętałem to i w tym sezonie , ze tak to nazwę występuje tylko ten drugi kolor co wrzuciłem niby taki szarawy... :) Na zdjęciach na stronie Decka średnio wyglada ale na żywo powiem szczerze , ze wpada w oko...

Opublikowano
W dniu 22.07.2020 o 21:08, Andrew1985 napisał:

Tak wiem gdzieś pisałeś o tym w tym poście :) zapamiętałem to i w tym sezonie , ze tak to nazwę występuje tylko ten drugi kolor co wrzuciłem niby taki szarawy... :) Na zdjęciach na stronie Decka średnio wyglada ale na żywo powiem szczerze , ze wpada w oko...

Właśnie o to pytałem czy nowy czy stary:) Nowy lepszy :)

Opublikowano
8 minut temu, Bronek5 napisał:

Właśnie o to pytałem czy nowy czy stary:) Nowy lepszy :)

Aaa No widzisz ;) , z tego co wyczytałem i nawet Tomek napisał to był stary model w dobrze obniżonej cenie :D Fajnie by było tego na rok 2020 wyłapać w takiej promocji albo am500s w niższej cenie , bo tez super wyglada 

Opublikowano
12 minut temu, Andrew1985 napisał:

Aaa No widzisz ;) , z tego co wyczytałem i nawet Tomek napisał to był stary model w dobrze obniżonej cenie :D Fajnie by było tego na rok 2020 wyłapać w takiej promocji albo am500s w niższej cenie , bo tez super wyglada 

am500s to już inna bajka inna cena, myślę że na 2 lata może być -20-30 %.

Opublikowano (edytowane)

Jest sprawa, ktoś może z kolegów docinał kierownicę w 100S?

Oryginalnie ma ona 720mm, w poprzednim rowerze 26" miałem 600mm była idealnej długości.

Mój rozmiar barków to 470mm, wczoraj wpadłem na pomysł by skrócić po 15 mm z obu stron kiere, mimo że nie odkręcałem jej na mostku to teraz mam z jednej strony od środka mostka tam gdzie regulacja damperów, do końca gripu 365mm, z drugiej strony 325mm. Zastanawiam się czy nie do końca grip nasunąłem po lewej stronie, czy coś jest faktycznie nie tak z kierownicą.

Możecie u siebie zmierzyć jak to jest. 

Generalnie jak dobieracie długość kierownicy, rozstaw barków +10~15cm, po dwóch, czy po jednej stronie?

Sprawa się wyjaśniła, w serwisie mi nie wycentrowali kierownicy, ale jaja.

I jak tu polegać na serwisie, a jeszcze większą gafa ze tak zrobiłem pond 100km

6ead4cb1dad0806aeeef00d1837ff779.jpgd85be4963063ba6179ca55e07009c02d.jpg

Edytowane przez worms14
Opublikowano

Przecież jak byk widać, że byłą źle przykręcona, nie centralnie. I po cochesz to docinać? 600mm umarło śmiercia natulaną a tym bardziej w 29".

Opublikowano
2 godziny temu, worms14 napisał:

Jest sprawa, ktoś może z kolegów docinał kierownicę w 100S?

Oryginalnie ma ona 720mm, w poprzednim rowerze 26" miałem 600mm była idealnej długości.

Mój rozmiar barków to 470mm, wczoraj wpadłem na pomysł by skrócić po 15 mm z obu stron kiere, mimo że nie odkręcałem jej na mostku to teraz mam z jednej strony od środka mostka tam gdzie regulacja damperów, do końca gripu 365mm, z drugiej strony 325mm. Zastanawiam się czy nie do końca grip nasunąłem po lewej stronie, czy coś jest faktycznie nie tak z kierownicą.

Możecie u siebie zmierzyć jak to jest. 

Generalnie jak dobieracie długość kierownicy, rozstaw barków +10~15cm, po dwóch, czy po jednej stronie?

Sprawa się wyjaśniła, w serwisie mi nie wycentrowali kierownicy, ale jaja.

I jak tu polegać na serwisie, a jeszcze większą gafa ze tak zrobiłem pond 100km

6ead4cb1dad0806aeeef00d1837ff779.jpgd85be4963063ba6179ca55e07009c02d.jpg

Docinales czy ustawiłes poprawnie ? 

Opublikowano (edytowane)

Napisałem że dociąłem, a później to zauważyłem, że jest źle przykręcana, nie centralnie.

Co do rozmiarów są różne wpisy, nawet i 600 mm się zdarza przy 29", każdy inaczej do tego podchodzi.

Mi głównie zależy na tym by mnie łapy nie bolały, a spotkałem się już z takimi wpisami że po skróceniu, ręce przestawały boleć, sam SzajBajk ciął swoją, ale nie wiem na czym zakończył przy 29", jeszcze nie sprawdziłem, 3 lata wstecz poradnik.

U mnie jest w tej chwili 690mm dziś jazda 18 km i dalej ręce bolą, nie wiem czy niewłaściwy mam kąt, bardziej obstawiam giętą kierownice, w dziwny sposób podczas jazdy przekręcam dłonie, tak jakby za chuda dla mnie było przy kciukach i nierównomiernie nacisk mi się na gripy rozkłada, sam nie wiem jak z tym walczyć.

Mam w domu  jakąś owijkę chyba z nią spróbuje coś pokombinować.

Kolejny dzień i kolejne wyzwania.

Spakowałem w plecak owijkę z zamiarem przejechania połowy trasy około 17 km do Powsina i ewentualnej walki z bólem nadgarstków, a właściwie naciskiem jaki pojawia się po wewnętrznej stronie dłoni. Początek był bardzo kiepski ból czterech liter, oraz dłoni, żona miała podobne objawy, wiec cisneliśmy tak aż do Powsina, co dziwne po około 7km zacząłem się chyba docierać i ból zaczął ustępować.

W efekcie końcowym przejechałem około 29 km z zadowoleniem i bez szczególnego zmęczenia dłoni i pośladków.

Dalsze kombinacje odkładam w czasie.

Jeszcze fotka z przejazdu.

a05a0d9af9fc9671e46f461c29e2cc8c.jpg

Edytowane przez worms14
Opublikowano

Dzień dobry

Od soboty jestem dumnym posiadaczem roweru XC 100 S. Na rowerze mam już przejechane prawie 150 kilometrów i na chwilę obecną muszę powiedzieć że jest to rewelacyjny sprzęt. Jazda z pełnym zawieszeniem w terenie to czysta przyjemność, jednak mój egzemplarz ma przynajmniej dwa mankamenty.

Po pierwsze, rower jest wyposażony w system mocowania liczników Garmina bądź Sigmy. W moim egzemplarzu ten element był ułamany i już w czasie pierwszej jazdy mi odpadł. Na chwilę obecną wygląda to tak: 

I9lyZWo.jpg

Po drugie, blokada przedniego amortyzatora szwankuje. Jazda z zablokowanym amortyzatorem powoduje problem z jego odblokowaniem. Nagrałem krótki film ukazujący mój problem:

https://streamable.com/suwj11

Ze względu na te mankamenty wybrałem się wczoraj do Decathlonu, aczkolwiek nie tego, w którym kupowałem rower. W przypadku elementu mocowania licznika na chwilę obecną nie ma możliwości jego wymiany, bo pan w serwisie powiedział że nie ma tego nawet jak zamówić. Z kolei w przypadku amortyzatora problem jest bardziej złożony i rower musiałby zostać wysłany do centralnego serwisu w Łodzi. Jednak terminy są bardzo odległe i gdyby się zdecydował na taki serwis w tym momencie, musiałbym czekać na rower około miesiąca. To rozwiązanie oczywiście nie wchodziło w grę, natomiast zasugerowano mi, abym zdecydował się na serwis po połowie września - wtedy terminy powinny być szybsze.

Oprócz tego dostałem adnotację, że zgłosiłem się do serwisu z takimi problemami. Powiedziano mi że w razie jeżeli nastąpi awaria amortyzatora, zostanie on wymieniony w ramach gwarancji.

Czy ktoś jeszcze uświadczył podobne problemy?

Pozdrawiam serdecznie,
Viarus

Opublikowano

Dostałeś rower uszkodzony więc przysługuje wymiana na nowy lub zwrot gdyby nie mieli przez dłuższy czas. Na nowy rower czeka się około tygodnia i możesz skorzystać z rękojmi, nie zgodność towaru z umową. Nie z gwarancji bo to więcej czasu cię będzie kosztowało. Oczywiście ja rozumie że będziesz tak jeździł i w odpowiednim czasie oddasz na gwarancję. Spróbuj samemu tą blokadę "prześwietlić", może jest źle złożona a amortyzator jest ok.

Opublikowano (edytowane)

Viarus, witaj w klubie dumnych posiadaczy tak wypasionego roweru.

Z mocowaniem do sigmy też się rozczarowałem, nie potrafię 23.16 wpiąć, chyba kapsel jest zbyt mały, ale wygląda na sprawny.

Co do blokady u Ciebie na filmiku widać jak linka się luzuję, czego u siebie nie zaobserwowałem, moim zdaniem wygląda to na zbyt luźną linkę, może warto samemu to naprawić.

Po dzisiejszym dniu mam nakręcone 187 km łącznie i doznałem efektu poluzowania śruby od sterówki. Po powrocie do domu wziąłem klucz dynamometryczny i zacząłem dokręcać wszystkie śrubki, byłem w szoku jak wiele z nich była luźna, szkoda że nie wszystkie mają oznaczenie z jaką siłą można je dociągać.

Po całości sprawdziłem sobie jak na przednim hamulcu zachowuje się rower. Z mostkiem i sterówką było wszystko w porządku, ale coś mi dalej nie pasowało, szukałem aż znalazłem wadę swojego egzemplarza.

Minimalny luz pojawia się goleni górnej w goleni dolnej po prawej stronie.

Sezon się zaczął i jakoś nie widzi mi się tego reklamowanie, podejrzewam że jest to kwestia wymiany uszczelki/oringa, ale sam nie wiem, może się ktoś wypowiedzieć na ten temat, można z tym jeździć?

Może jestem zbyt dociekliwy, jestem ciekaw jak to ma się w Waszych rowerach, ktoś z Wawy jeździ na 100S?

Nigdy nie miałem Manitou, gdy posiadałem rower zawsze z czymś od RockShox, to opinia o marce Manitou była dość nieprzychylna w gronie moich znajomych, kilku miało i szybko zmieniało, zbyt wiotkie i hałasujące, tak je wspominam, mam nadzieję że to się zmieniło.

Edytowane przez worms14
Opublikowano (edytowane)

Viarus, witaj w klubie dumnych posiadaczy tak wypasionego roweru.

Hej, dzięki.

Z mocowaniem do sigmy też się rozczarowałem, nie potrafię 23.16 wpiąć, chyba kapsel jest zbyt mały, ale wygląda na sprawny.

Ja próbowałem wpiąć swoją 16.16 jak jeszcze ten kapsel się trzymał, ale nie dało rady niestety. Dobrze że Sigmy można montować na mostku, dużo wygodniej jak na kierownicy.

Co do blokady u Ciebie na filmiku widać jak linka się luzuję, czego u siebie nie zaobserwowałem, moim zdaniem wygląda to na zbyt luźną linkę, może warto samemu to naprawić.

Wiesz co, wygląda to tak że linka się luzuje bo to "pokrętełko" się nie chce obrócić i dlatego tak to wygląda. Jak zwolnię blokadę i trochę go spróbuję docisnąć to pokrętełko się przekręci i linka się wtedy napina.

Nie mam jeszcze w sumie kompletu narzędzi poza podstawowymi ampulami do regulacji wysokości siodełka, czy też pozycji klamek... właśnie, te klamki hamulców muszę obniżyć bo są za wysoko założone, ciężko mi się też było przyzwyczaić do systemu sram, jeśli chodzi o zmianę przełożenia.

Swoją drogą też miałeś tyle smaru położone na rower? Po wczorajszej jeździe musiałem dzisiaj wyjąć siodełko, cała sztyca była chyba zatopiona w jakimś smarze. Tak samo to miejsce gdzie korba łączy się z suportem i pewnie jeszcze mi coś z głowy wyleciało.

A no i przedni hamulec strasznie skrzypi - to kwestia dotarcia? Mam już przejechane na rowerze co najmniej 150 kilometrów.

ktoś z Wawy jeździ na 100S?

ja jeżdżę. W którym Decathlonie kupowałeś? Miałeś problem z dostępnością?

Edytowane przez Viarus
Opublikowano

To prawda, wypaćkali wszystko co się da tym smarem, było trochę czyszczenia.

Z minusów jeszcze to lakier na kierze i sztycy, schodzi od patrzenia, hehe, oby inne części były bardziej trwałe.

To może sam mechanizm trzeba poluzować, lub wyczyść że ma opory z ruchem, spróbuj jak dojdą klusze bo to pewnie jakaś pierdoła.

Hamulce to u siebie regulowałem od nowa, bo były nie tak jak trzeba ustawione, zdarzy im się zaskrzypieć raz na 10 prób hamowania, mi to akurat nie przeszkadza, pewnie i tak przeskoczę na metaliczne, a te to dopiero potrafią ludzi straszyć.

Rower mierzyłem na Ostrobramskiej, odbierałem w Reducie, czekałem z 11 dni.

No to może jakieś wspólne wycieczki zaliczymy, porówna się co nieco? Jutro mam zamiar koło 14 coś pojeździć z kolegą, albo sam.Jak coś dawaj znać.

Opublikowano
10 godzin temu, worms14 napisał:

Z minusów jeszcze to lakier na kierze i sztycy, schodzi od patrzenia, hehe, oby inne części były bardziej trwałe.

Fakt! Z kierownicy możee jeszcze nie, ale mam już jedno przetarcie na sztycy.

Ja swój egzemplarz z kolei kupiłem na Ostrobramskiej, chociaż początkowo miałem kupować trochę inny model, bo i budżet był inny, ale wpadł bonus w pracy no i tak jakoś wyszło.

Ogólnie nie mam szczęścia do Decathlonu jakoś póki co, najpierw upatrzyłem sobie model o ponad 1,5 tysiąca tańszy, ale na stronie był niedostępny, więc wybrałem się do sklepu w Piasecznie zobaczyć jakie są możliwości. Oststecznie okazało się że mieli jedną sztukę na miejscu i już nawet ją miałem brać. Jednak okazało się że na ramie były bardzo brzydkie rysy i jeden pracownik mi powiedział że może mi dać co najwyżej 10-20 zł rabatu. Przy rowerze za prawie 4 tysiące. Ostatecznie chcieli mi dać 50 zł rabatu albo dołożyć stopkę do roweru, na co oczywiście się nie zgodziłem.

Jednocześnie rower pojawił się w sprzedaży internetowej, akurat w moim rozmiarze ramy, więc go szybko zamówiłem. I po prawie dwóch tygodniach, gdzie byłem wcześniej zapewniany że rower przyjedzie, dostaję informację że rower przyjechał uszkodzony i musi pójść na destrukcję. Tu jednak zachowali się w miarę w porządku, dali mi voucher na 300 zł.

Ale co mi z 300 złotych jak ja dalej byłem bez roweru. Upatrzyłem sobie tego XC i próbowałem go przez kilka dni zamówić na stronie internetowej, jednak za każdym razem otrzymywałem odmowę po wybraniu lokalizacji sklepu, do którego miał być dostarczony. W końcu się zdenerwowałem i pojechałem osobiście do sklepu tym razem na Ostrobramską. Tam jeden z pracowników działu rowerowego zamówił ten rower specjalnie z Francji i widać było że był mocno zaangażowany w to co robi, dzwonił do mnie potem kilkukrotnie informując mnie na jakim etapie jest mój rower. I jak już myślałem że wszystko jeest ok, to wyszedł ten nieszczęsny kapsel i amortyzator.

Ale poza tymi wszystkimi mankamentami to rower jest rewelacyjny, długo mógłbym wymieniać jego zalety.

10 godzin temu, worms14 napisał:

No to może jakieś wspólne wycieczki zaliczymy, porówna się co nieco? Jutro mam zamiar koło 14 coś pojeździć z kolegą, albo sam.Jak coś dawaj znać.

Z chęcią, ale dzisiaj niestety nie dam rady raczej, chyba że pod wieczór, ale to jest mocno niepewne, a nie chcę się deklarować. Natomiast od razu zaznaczę że z kondycją u mnie jest fatalnie, ten rower to mój powrót do jakiejś większej aktywności fizycznej, więc dopiero pracuję nad swoją wytrzymałością :D

Przy okazji, jaki rozmiar koła wpisałeś do licznika? Po prostu 29, czy dokonywałeś jakiegoś pomiaru i wpisywałeś rozmiar ręcznie?

pozdrawiam serdecznie

Opublikowano

To faktycznie miałeś niemiłe doświadczenie z zakupem roweru, oby więcej problemów już nie było.
W licznik wpisałem 29", nic nie mierzyłem, chciałem jak najszybciej wyruszyć na szlak.

Opublikowano

Panowie a ta rozmiarówka przez Deca podana jest w miarę ok?

Opublikowano

Uważam że to są małe rozmiary. "L" do 180 cm jak ktoś jest szczupły. Przy nadwadze tylko "XL". I jak zwykle, lepiej się samemu przymierzyć.

Opublikowano

Dokładnie musisz się przymierzyć, teoretycznie powinien pasować rozmiar w dół i górę  z przewidzianego z tabeli, ale to wszystko zależy od preferencji kolarza.

Dla mnie przy 178cm jest przewidziana L, wybrałem M bo chciałem mieć większą kontrolę nad rowerem, ale póki nie przejadę się po jakieś trasie w lesie na rozmiarze L , to nie wiem czy dobrze wybrałem.

Generalnie też zauważyłem że ludzie wybierając nieważne jaki rozmiar toi tak kombinują z mostkiem, ciężko idealnie się wpasować, sam do dziś nie ustawiłem tak jakbym chciał roweru, 4 litery bolą, dłonie bolą, noga potrafi drętwieć.