Skocz do zawartości

Gravel do około 3000 - 4999 zł

Piotr Apostoł

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
25 minut temu, Andrzej Sawicki napisał:

W wyższym modelu są te same obręcze, ale inne piasty i szprychy. To za takie "drobne" różnice się płaci, aby zaraz nie kupować nowych kół czy innych części.

No jak się przekonałem to nawet w droższych modelach koła są takie sobie. Znasz zresztą historię moich kół. Wymieniłem na komplet DT. Ale to nie zmienia faktu, że Spec w najtańszym modelu nie ograbił roweru ze wszystkich frykasów. Np Fuji w modelu Jari 1.7 "zabiera" sztywne ośki. Wiele firm daje tańsze opony i inne totalnie wytanione komponenty. Tu model bazowy jest wg mnie ok i uważam, że w cenie w okolicach 5 tysiaków jest to fajna propozycja. 

Opublikowano

Kelly's ma ramę L w rozmiarze 54 przy Twoim wzroście jesteś pewien, że nie będzie za mała? Jaką masz długość nogi? Ja przy 195cm i nodze 91 mam 58. Ten Kelly's jakoś mały się wydaje. Oba są fajne z tych dwóch jak dla mnie mustang bo napęd 1x11, chociaż 105 też super w takim rowerze zależy czego potrzebujesz, rozmiar 58 i mniej pospolity.

Opublikowano

dzięki ja tez się skłaniam do takiego rozwiązania  ale zawsze mądrych warto posłuchać

Opublikowano

Ten Spec trochę słabo według mnie wypada jeżeli chodzić o specyfikację roweru w porównaniu do tych innych które wstępnie wytypowałem. Na pewno znaczna część kwoty stanowi sama marka/naklejka, a szczerze to mogę jeździć no name byleby tylko był dobrze skonfigurowany a osprzęt odpowiadał półce cenowej.

Doszedł jeszcze taki Fuji z wyprzedaży rocznika:

http://skleprower.pl/fuji-cross-17-2017-shimano-105-2x11-p-55.html

tylko nie wiem jak z ramą (została sama M-ka) a za daleko mam żeby jechać sie przymierzyć....

Mój wzrost to 178-179cm 

długość nogi od podłoża do krocza 81-82cm

myślicie że M-ka byłaby odpowiednia?

Opublikowano

Tylko nie porównuj roweru gravelowego do roweru przełajowego. Bo nie od dziś wiadomo, że przełaje są sporo jednak tańsze. Ale jak mówiłem, to są inne rowery! Spec o dziwo nie wypada wcale źle bo ma rzeczy, które nie koniecznie są w innych rowerach typu punkty montażowe, typu sztywne osie, typu koła i opony od razu gotowe na tubles itp.

Odpowiednikiem rowerów od Fuji dla tego speca są modele Jari. I tak ten 1.3 odpowiada specowi z serii Elite i ceny są porównywalne, natomiast odpowiednik tego to Jari 1.7 i ma wiele elementów gorszych a przede wszystkim ma zwykłe koła na samozamykacze. Rok szukałem roweru i dosyć dokładnie wszystko analizowałem a także na kilku rowerach pojeździłem.

Opublikowano
W dniu 26.04.2018 o 16:06, GrochowaMTB napisał:

Jari 1.7 i ma wiele elementów gorszych a przede wszystkim ma zwykłe koła na samozamykacze.

Jari 1.7 (2018) ma sztywne osie.

Opublikowano
W dniu 28.04.2018 o 23:39, Mecenas napisał:

Jari 1.7 (2018) ma sztywne osie.

rzeczywiście! Czyli zmienili największą dla mnie bolączkę poprzedniego modelu. W takim razie to fajna propozycja na dzień dzisiejszy. 

Opublikowano

Po długim i nieskutecznym oczekiwaniu na Kellysa zdecydowałem się na rodzimy NS Bikes. To mój RAG+ dziś odebrany, pierwsze wrażenia rewelacyjne.

PSX_20180501_002610.jpg

Opublikowano

Zerknij jeszcze na Merida Silex 200,poganiam go od tygodnia i jestem mega zadowolony.Sztywne osie,mocowania,nowa Sora tylko kręcić :)

IMG_20180428_174632.jpg

IMG_20180428_174747.jpg

Opublikowano

Chcę mieć możliwość montowania sakiew także większość wstępnie wytypowanych rowerów odpadła. 

Zostały mi trzy 

1. http://skleprower.pl/fuji-jari-17-2018-shimano-tiagra-2x10-p-49.html  Cena byłaby niższa, ale i tak przekracza założony budżet...

2. http://www.bike4race.pl/product-pol-1207-Rower-gravel-RIDLEY-X-TRAIL-A-Sora-Mechanical-Disc-kolor-XTA-02AST-Yellow-Belgian-Blue-Black-Reflective.html

3.  https://www.rowerymerida.pl/produkt1533/silex-200-rower-merida.html

Jeżeli kupowałbym oczyma to Ridley. Do tego dochodzą też  dobre opinie o tej marce (choć to gravel) a nie przełajówka w których się specjalizują. 200zł droższy niż Merida warto to dołożyć do niego czy lepiej zabrać Meridę a te 200zł mieć na sakwy itp? 

Opublikowano
9 godzin temu, fanatyklech napisał:

Chcę mieć możliwość montowania sakiew także większość wstępnie wytypowanych rowerów odpadła. 

Zostały mi trzy 

1. http://skleprower.pl/fuji-jari-17-2018-shimano-tiagra-2x10-p-49.html  Cena byłaby niższa, ale i tak przekracza założony budżet...

2. http://www.bike4race.pl/product-pol-1207-Rower-gravel-RIDLEY-X-TRAIL-A-Sora-Mechanical-Disc-kolor-XTA-02AST-Yellow-Belgian-Blue-Black-Reflective.html 

3.  https://www.rowerymerida.pl/produkt1533/silex-200-rower-merida.html 

Jeżeli kupowałbym oczyma to Ridley. Do tego dochodzą też  dobre opinie o tej marce (choć to gravel) a nie przełajówka w których się specjalizują. 200zł droższy niż Merida warto to dołożyć do niego czy lepiej zabrać Meridę a te 200zł mieć na sakwy itp? 

Wg mnie jeśli o wiele bardziej podoba Ci się Ridley od Meridy, to dołóż te 200 zł. Przy tym budżecie to różnica już niewielka, a rower musi się podobać :) sakwe możesz kupić trochę później, tańszą, cokolwiek, ale rower będzie Cię cieszył i o to w tym chodzi :)

Andrzej Sawicki
Opublikowano

W przypadku Ridleya schodzisz nieco niżej z napędem. Inne z opcją montowania sakw: Giant AnyRoad 2, Specialized Diverge E5 Sport. Giant wygrywa poziomem osprzętu (hamulce TRP Spyre, sztyca z włókna węglowego), ale nie wspominajmy o wyglądzie. Spec jest bardzo obniżony -- najbliżej geometrii szosy endurance spośród popularnych graveli.

Opublikowano

Z Cube brałeś pod uwagę Cross Race czyli przełajówkę. A może tutaj bardziej na miejscu byłby Nuroad: http://www.cube.pl/2018/rowery/road/road-cyclocross/nuroad/cube-nuroad-blacknred-2018/

Co do Kellysa Soot 50. Byłem dzisiaj w jednym z Wrocławskich sklepów rowerowych - faktycznie jeszcze go fizycznie nie maja ale po sprawdzeniu w systemie okazało się, że faktury zostały już zatwierdzone i towar zostaje do nich wysyłany. Spodziewają się go w okolicach następnego tygodnia. Może uda mi się podjechać jak jeszcze będzie i zrobić krótką przymiarkę.

Choć sprzedawca powiedział, że takich klientów "zadzwońcie jak już będzie" mają koło 30... Więc zainteresowanie spore.

Opublikowano (edytowane)

Ja zamówiłem Cube Nuroad black’n red, powinien byc u mnie jutro ( w poniedzialek ) aczkolwiek sciagalem go az Niemiec, gdyz tylko tam bez problemu mozna go bylo dostac od reki. Rozmiar ramy 58. Dam znac co i jak , kiedy juz przyjedzie.

to moj pierwszy gravel, czy tez w ogole rower z barankiem, ale czuje w kosciach, ze to wlasciwy wybor.

czarno czerwona strzala, Cube’uś ;)

Edytowane przez Icecoldart
Opublikowano (edytowane)

Cześć!

Planuję kupić rower typu gravel. Po pogrzebaniu w necie ograniczyłem wybór do poniższych modeli:

1) Marin Argenta Elite (MSRP 3900 zł, Tiagra, karbonowy widelec, hamulce dual pivot)

2) Marin Gestalt 1 (4000 zł, Sora, aluminiowy widelec, hamulce tarczowe mechaniczne)

3) Marin Gestalt 2 (4500 zł, Tiagra, karbonowy widelec, hamulce tarczowe mechaniczne)

Na pierwszy rzut oka najlepszą opcją wydaje mi się Argenta Elite. Nie bardzo rozumiem dlaczego jest wyraźnie tańsza od Gestalt 2. Chodzi o rodzaj hamulców? Niestety nie ma wielu informacji na temat tego modelu w internecie...

Mam bardzo ograniczoną wiedzę na temat rowerów. Czy przeoczyłem coś ważnego? Jeżeli chodzi o hamulce - warto zainwestować w tarczowe?

Która z powyższych opcji brzmi dla was najlepiej?

Edit: zestawienie specyfikacji Argenta Elite z Gestalt 2

Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Dzięki :)

Edytowane przez podrobak
Opublikowano

A więc tak Marin Argenta Elite jest rowerem szosowym. Jeżeli chcesz wybierać to wybieraj pomiędzy Marin Gestalt 1/2. Rower gravelowy ma znacznie grubsze opony 30c+ co za tym idzie pozwala przejechać po trudniejszym terenie niż rowerem szosowym na oponach 23c/25c/28c. 

Ogólnie musisz odpowiedzieć sobie na pytanie jak planujesz wykorzystywać rower.  

Opublikowano

W Argencie masz możliwość włożenia opon maks 28mm szerokości. To nie gravel, to szosa.

W Gestalt wejdzie 35mm. Mało jak na gravela, ale już da się zjechać z asfaltu na jakieś szutry.

Hamulce obręczowe i jazda w terenie, błocie, deszczu = słabe hamowanie, częsta wymiana klocków, możliwość zużycia obręczy.

Jak chcesz wykorzystywać poza asfaltem i niekoniecznie w suchych warunkach - Gestalt.

Warto inwestować w tarcze.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi. Faktycznie jest wyraźna różnica w szerokości opon.

Planuję jeździć głównie po mieście lub szosie, ale nie chcialbym się całkowicie do tego ograniczyć, a i w mieście z nawierzchnią bywa różnie.

Zależy mi na szybkości, ale jazda na tak cienkich oponach mogłaby być mało komfortowa, więc rozsądniej chyba będzie postawić na Gestalt 1/2.

Ostatnie pytanie zatem - czy uważacie, że warto dorzucić 500 PLN do karbonowego widelca i Tiagry?

Dziękuję :)

Opublikowano
W dniu 6.05.2018 o 16:29, Icecoldart napisał:

Ja zamówiłem Cube Nuroad black’n red, powinien byc u mnie jutro ( w poniedzialek ) aczkolwiek sciagalem go az Niemiec, gdyz tylko tam bez problemu mozna go bylo dostac od reki. Rozmiar ramy 58. Dam znac co i jak , kiedy juz przyjedzie.

to moj pierwszy gravel, czy tez w ogole rower z barankiem, ale czuje w kosciach, ze to wlasciwy wybor.

czarno czerwona strzala, Cube’uś ;)

Gratuluję zakupu.  Opisz później pierwsze wrażenia z jazdy zalety/wady jakie zawuważyłeś itp 😉

Opublikowano

Rower kupujesz raz na dłuższy okres czasu więc po mojemu warto dołożyć kilka groszy.

Opublikowano

Gestalt 2 nie był nigdzie dostępny od ręki, więc wziąłem 1.

Fajnie śmiga :) Dzięki za pomoc!

Opublikowano

Cześć :)

pierwszy post to wypada się przedstawić. Nazywam się Monika i mieszkam w Warszawie. Pochodzę z Mazur, co jest istotnym komponentem wyboru roweru - jeżdżę i w stolicy o na Mazurach. 

Kilka lat temu kupiłam rower Giant Sedona i choć myślałam, że miejska rekreacyjna jazda mnie zadowoli to jednak okazało się, że lubię szybką, zwrotną jazdę na trasach Ok. 30 km. Na tyle pozwala mi obecna kondycja :). 

Pora na zmianę roweru, bo na obecnym się wykończę. Przymierzam się od kilku miesięcy do zakupu roweru i ze względu na trasy rowerowe mieszane z szutrowymi wybór padł na gravela. Przeczytałam wszystkie posty w tym wątku dotyczące graveli i przejechałam się na kilku rowerach. 

Wczoraj przymierzyłam Marin Gestalt 1 (54 o dziwo przy moim wzroście 165 był idealny) i Scott speedster gravel 20 disc. 

http://halarowerowa.pl/marin-gestalt-1-p627.html

https://www.scott.pl/produkt/459/2659/Rower-Speedster-Gravel-20-Disc/

I tu mam do Was pytanie. Patrząc na ich specyfikacje to zastanawia mnie jedno. Gestalt pasował mi jak ulał, ale jest w całości aluminiowy i najszersza opona to 35c. Czy to wystarczy na moje przeznaczenie? 

Raz już kupiłam niedopasowany rower i tym razem chciałabym się skonsultować z osobami doświadczonymi. 

Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki. 

Dzieki!

Monia