Andrzej Sawicki Opublikowano 8 Maja 2018 Opublikowano 8 Maja 2018 Niestety sama musisz ocenić swoje potrzeby. Dla niektórych 35 mm to bardzo gruba, komfortowa opona. Innych od takiego twardego czegoś boli siedzenie. Najlepiej byłoby wybrać się na testy rowerów w okolicy i po prostu przejechać szutrami.
nctrns Opublikowano 8 Maja 2018 Opublikowano 8 Maja 2018 Jesteś pewna że dobrze ci się siedziało na rozmiarze 54? Nie byłaś zbyt wyciągnięta, nie przeszkadzała ci górna rura?
Mojaśki Opublikowano 8 Maja 2018 Opublikowano 8 Maja 2018 Testowałam jedynie szosowy rower szwagra i bardzo mi odpowiadał. Przeszkadzało mi jedynie to sztywne trzymanie się dobrej nawierzchni. Jesli chodzi o rozmiar to szwagier ma 54 Rometa i pozyska była bardzo wyciągnięta bolały mnie plecy. W Marinie na 54 było o wiele wygodniej. Wygodnie było nawet w dolnym chwycie co mnie zdziwiło.
nctrns Opublikowano 8 Maja 2018 Opublikowano 8 Maja 2018 Ogólnie do twojego wzrostu zazwyczaj rozmiar 52. Będzie jeszcze wygodniej. Zmierz się na Competitive Cyclist Fit i porównaj wyniki z geometria Marina. Dobór rozmiaru jest bardzo ważny dla komfortu i zdrowia. Co do samych rowerów - Marin wydaje się mieć łagodniejszą geometrię, ma gorszy osprzęt od Scotta ale lepsze hamulce.
Mojaśki Opublikowano 8 Maja 2018 Opublikowano 8 Maja 2018 8 minut temu, nctrns napisał: Ogólnie do twojego wzrostu zazwyczaj rozmiar 52. Będzie jeszcze wygodniej. Zmierz się na Competitive Cyclist Fit i porównaj wyniki z geometria Marina. Dobór rozmiaru jest bardzo ważny dla komfortu i zdrowia. Co do samych rowerów - Marin wydaje się mieć łagodniejszą geometrię, ma gorszy osprzęt od Scotta ale lepsze hamulce. Dzięki!! Zaraz porównam w takim razie. Chyba najlepiej byłoby gdybym zmierzyła 52 i 54 jednocześnie.
GrochowaMTB Opublikowano 8 Maja 2018 Opublikowano 8 Maja 2018 Strasznie mało miejsca ma ten Marin. Do gravela powinny wchodzić 42 - 43 mm.
Mojaśki Opublikowano 8 Maja 2018 Opublikowano 8 Maja 2018 5 minut temu, GrochowaMTB napisał: Strasznie mało miejsca ma ten Marin. Do gravela powinny wchodzić 42 - 43 mm. Właśnie to też mnie zastanawia i waham się nad kupnem.
GrochowaMTB Opublikowano 8 Maja 2018 Opublikowano 8 Maja 2018 1 minutę temu, Mojaśki napisał: Właśnie to też mnie zastanawia i waham się nad kupnem. wiesz, ja jeżdżę na oponie 43 mm. Ale ja jestem ciężkim wielkim facetem. Potrzebuję więcej mięsa pod moim rowerem. Dla Ciebie cieńsza opona może nie będzie taka zła. Jednak do jakiś dalekich wypraw, bikepakingu i jazdy po totalnych zadupiach i długo to polecił bym coś szerszego i wtedy przemyślał bym szukanie innego modelu, być może także od marina (np stalowy four corners) Ale to wiadomo, że to wtedy jest nieco wolniejszy rower. Coś za coś.
Mojaśki Opublikowano 8 Maja 2018 Opublikowano 8 Maja 2018 7 minut temu, GrochowaMTB napisał: wiesz, ja jeżdżę na oponie 43 mm. Ale ja jestem ciężkim wielkim facetem. Potrzebuję więcej mięsa pod moim rowerem. Dla Ciebie cieńsza opona może nie będzie taka zła. Jednak do jakiś dalekich wypraw, bikepakingu i jazdy po totalnych zadupiach i długo to polecił bym coś szerszego i wtedy przemyślał bym szukanie innego modelu, być może także od marina (np stalowy four corners) Ale to wiadomo, że to wtedy jest nieco wolniejszy rower. Coś za coś. Dzięki za podpowiedz. Bardzo konkretna i przydatna. Umówiłam się na sobotę na przymiarkę gestalta 52 i 54 i modelu stalowego four corners o ramie S.
Andrzej Sawicki Opublikowano 8 Maja 2018 Opublikowano 8 Maja 2018 Ten Marin jest taką bardziej szosą z grubszymi kapciami, podobnie jak GT Enduroad. W Warszawie naprawdę łatwo znajdziesz testy tych i podobnych rowerów. Warto poświęcić trochę czasu, aby naprawdę wiedzieć, co się kupuje. Jeśli rozmiar nie będzie Ci dokładnie pasował, często można znaleźć model innej marki, który akurat robią trochę większy/mniejszy.
GrochowaMTB Opublikowano 8 Maja 2018 Opublikowano 8 Maja 2018 3 minuty temu, Mojaśki napisał: Dzięki za podpowiedz. Bardzo konkretna i przydatna. Umówiłam się na sobotę na przymiarkę gestalta 52 i 54 i modelu stalowego four corners o ramie S. Four Corners w rozmiarze S jest na kołach 27,5 co w zamierzeniu ma niby lepiej dopasować rower do wzrostu niższej osoby co wydaje się sensownym pomysłem. Four corners i Gestald to rowery należące do tej samej rodziny - graveli, ale to rowery o nieco innym przeznaczeniu.
Mojaśki Opublikowano 8 Maja 2018 Opublikowano 8 Maja 2018 42 minuty temu, Andrzej Sawicki napisał: Ten Marin jest taką bardziej szosą z grubszymi kapciami, podobnie jak GT Enduroad. W Warszawie naprawdę łatwo znajdziesz testy tych i podobnych rowerów. Warto poświęcić trochę czasu, aby naprawdę wiedzieć, co się kupuje. Jeśli rozmiar nie będzie Ci dokładnie pasował, często można znaleźć model innej marki, który akurat robią trochę większy/mniejszy. Dziękuję. Nie byłam świadoma, że są takie opcje testowe. Poszukam. Sugerujesz, że w tej cenie Marin to nieodpowiedni wybór? 40 minut temu, GrochowaMTB napisał: Four Corners w rozmiarze S jest na kołach 27,5 co w zamierzeniu ma niby lepiej dopasować rower do wzrostu niższej osoby co wydaje się sensownym pomysłem. Four corners i Gestald to rowery należące do tej samej rodziny - graveli, ale to rowery o nieco innym przeznaczeniu. Przymierzę. Jeśli chodzi o przeznaczenie to tak jak pisałam - trasy Ok. 30 km, w weekend dłuższe. Natomiast jazdy częste, bo nawet codzienne po sciezkach rowerowych z możliwością skrócenia trasy jakimś szutrem.
Andrzej Sawicki Opublikowano 8 Maja 2018 Opublikowano 8 Maja 2018 Marin to jeden z wyborów. Osprzęt jest dobry, a grubość opon po prostu sprawdzisz na testach. wtedy się wyjaśni, czy naprawdę potrzebujesz 40 mm lub więcej.
GrochowaMTB Opublikowano 8 Maja 2018 Opublikowano 8 Maja 2018 Ciekawą opcją może być też dla Ciebie np Merida Silex 300 lub 200. Fajny rower, nowoczesny, z wieloma punktami montażowymi gdyby zachciało Ci się na nim turystyki, z nowoczesnymi rozwiązaniami konstrukcyjnymi i z sporym miejscem na oponę w razie gdyby ten rower też mieści się w budżecie (silex 200 się mieści, silex 300 nieco wykracza) a firma bardzo popularna więc gdzieś sobie namierzysz w sklepie ich rowery. Gdybym był na etapie kupna roweru to z pewnością bym spróbował tego roweru. https://www.rowerymerida.pl/produkt1533/silex-200-rower-merida.html 1
Mojaśki Opublikowano 8 Maja 2018 Opublikowano 8 Maja 2018 18 minut temu, GrochowaMTB napisał: Ciekawą opcją może być też dla Ciebie np Merida Silex 300 lub 200. Fajny rower, nowoczesny, z wieloma punktami montażowymi gdyby zachciało Ci się na nim turystyki, z nowoczesnymi rozwiązaniami konstrukcyjnymi i z sporym miejscem na oponę w razie gdyby ten rower też mieści się w budżecie (silex 200 się mieści, silex 300 nieco wykracza) a firma bardzo popularna więc gdzieś sobie namierzysz w sklepie ich rowery. Gdybym był na etapie kupna roweru to z pewnością bym spróbował tego roweru. https://www.rowerymerida.pl/produkt1533/silex-200-rower-merida.html Dzięki! Właśnie znalazłam go w stolicy to jak będzie rozmiar podjadę przymierzyć wyglada ciekawie.
de Villars Opublikowano 9 Maja 2018 Opublikowano 9 Maja 2018 14 godzin temu, GrochowaMTB napisał: Strasznie mało miejsca ma ten Marin. Do gravela powinny wchodzić 42 - 43 mm. Koleżanka pisała, że lubi szybką jazdę. Nie potrzebuje opon jak od traktora. A po szutrach pośmiga i na 32 mm spokojnie.
GrochowaMTB Opublikowano 9 Maja 2018 Opublikowano 9 Maja 2018 7 minut temu, de Villars napisał: Koleżanka pisała, że lubi szybką jazdę. Nie potrzebuje opon jak od traktora. A po szutrach pośmiga i na 32 mm spokojnie. Przejedzie się na wszystkim, kwestia stylu w jakim to zrobisz Kolega miał w gravelu 32 mm i szybko się jej pozbył. Teraz testuje 38 mm i twierdzi, że na asfalty i drobne szutry to i owszem, ale jak jedziemy po gorszym terenie to zazdrośnie patrzy ma moje 43 mm. Natomiast nie mam problemu aby jechać z nim po asfalcie. Tak, zapewne jest różnica, ale jest ona mniejsza niż ta w terenie. nawet nie zdawałem sobie sprawy, że Marin tak mało miejsca tam zostawił. Lepiej mieć wybór niż go nie mieć.
Mojaśki Opublikowano 9 Maja 2018 Opublikowano 9 Maja 2018 Godzinę temu, GrochowaMTB napisał: Przejedzie się na wszystkim, kwestia stylu w jakim to zrobisz Kolega miał w gravelu 32 mm i szybko się jej pozbył. Teraz testuje 38 mm i twierdzi, że na asfalty i drobne szutry to i owszem, ale jak jedziemy po gorszym terenie to zazdrośnie patrzy ma moje 43 mm. Natomiast nie mam problemu aby jechać z nim po asfalcie. Tak, zapewne jest różnica, ale jest ona mniejsza niż ta w terenie. nawet nie zdawałem sobie sprawy, że Marin tak mało miejsca tam zostawił. Lepiej mieć wybór niż go nie mieć. Generalnie możliwe, że nie wykorzystam tych szerszych opon i te 35 max mi wystarczy, ale mierzi mnie trochę właśnie ten brak wyboru u Marina. Lubię szybką jazdę i jeśli jednak wybiorę Marina (okaże się jak się przymierzę do Meridy) to mam nadzieję, że te 35c wystarczy na szutrowe drogi mazurskie.
de Villars Opublikowano 9 Maja 2018 Opublikowano 9 Maja 2018 2 godziny temu, GrochowaMTB napisał: Natomiast nie mam problemu aby jechać z nim po asfalcie. Ale jakby miał 32 mm, to byś pewnie miał problem Ogólnie 32 mm wydaje się dobrym kompromisem jak się chce jeździć po asfalcie i szutrach i do tego szybko. Jak kogoś bardziej kręcą wertepy, może iść w szersze opony.
Mojaśki Opublikowano 9 Maja 2018 Opublikowano 9 Maja 2018 5 minut temu, de Villars napisał: Ale jakby miał 32 mm, to byś pewnie miał problem Ogólnie 32 mm wydaje się dobrym kompromisem jak się chce jeździć po asfalcie i szutrach i do tego szybko. Jak kogoś bardziej kręcą wertepy, może iść w szersze opony. Dziękuję. Jestem na tyle amatorem, że sama nie potrafię tego wyczuć - ile szerokości wystarczy gdzie.
Andrzej Sawicki Opublikowano 9 Maja 2018 Opublikowano 9 Maja 2018 Wyczujesz, jak tylko wjedziesz na szuter. Nie potrzeba wielkiego doświadczenia.
Mojaśki Opublikowano 9 Maja 2018 Opublikowano 9 Maja 2018 Godzinę temu, Andrzej Sawicki napisał: Wyczujesz, jak tylko wjedziesz na szuter. Nie potrzeba wielkiego doświadczenia. Zrobię jak mówisz.
de Villars Opublikowano 9 Maja 2018 Opublikowano 9 Maja 2018 Na upartego na szuter wjedziesz i na szosowej oponie, ale nie będzie to komfortowe, i raczej pojedziesz wtedy wolniej. Ale miałem ostatnio przypadek, gdzie grupa na ustawce, wszyscy na szosach pojechała po szutrach ze 40 km/h... Natomiast opona 32 mm na szutry spokojnie wystarczy. Na takiej oponie jeżdżę właśnie po takich drogach i spokojnie daje radę.
Andrzej Sawicki Opublikowano 9 Maja 2018 Opublikowano 9 Maja 2018 Jest różnica między "da się przejechać" a "da się przejechać komfortowo". Na przełaju (opony 40 mm) zrobiłem kilka tras MTB. Rower ogarnął, ale ręce czułem przez dwa dni.
GrochowaMTB Opublikowano 9 Maja 2018 Opublikowano 9 Maja 2018 Ostatnio właśnie ujeżdżam moje trasy (zwyczajowo MTB) na nowej w gravelu szutrowej oponie Panaracer Gravel King SK 43 mm - na ciśnieniu ok 3 atm. I naprawdę jestem pod wrażeniem tego jak rower sobie radzi. Do tego nie czuję zmęczenia a na asfalcie nie czuję abym odstawał (tak, tak, wiem, fizyki się nie oszuka, muszę włożyć kilka watt więcej energii - to oczywiste) Nie żałuję zakupienia takich opon a zastanawiałem się nad wyborem pomiędzy 38 a 43 A gdzie jeszcze do 32
Rekomendowane odpowiedzi