Skocz do zawartości

Gravel do około 3000 - 4999 zł

Piotr Apostoł

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, m4rvell0us napisał:
  • Zacznijmy od tego, że rower ma Ci się podobać! My możemy pomóc w wyborze jednego z kilku podobających się,
  • Jak najbardziej napęd szosowy zaplusuje w twoim przypadku. Nie kupowałbym na 100% roweru na Claris, tym bardziej że miałbyś budżet na 105. Dużo osób zgłasza problemy z działaniem klamkomanetek w nowym Claris i ogólnie całego napędu - nie warto,
  • Szerokość opon 35C również na plus, nic więcej Ci nie będzie potrzeba - zawsze będziesz mógł założyć typowe szosowe slicki na asfalt, a fabrycznie w lekki teren,
  • Widelec karbonowy, sztywne osie i hamulce tarczowe --> jak najbardziej TAK (sam odczułem dużą różnicę w porównaniu do np. mojej szosówki),

Dziękuję bardzo za odpowiedź :) Soot 50 podoba mi się bardzo od kiedy go znalazłem to tylko o nim myślę ale wolałem się upewnić :) Na pewno w przyszłości pomyślę o dodatkowym zestawie kół do niego z innymi oponkami ale na początek fabryczne też wystarczą. Ja myślisz rama S przy wzroście 172/3 będzie dobra? A z dostępnością w Polsce jak myślisz będzie problem? U mnie w sklepie rowerowym nie mam na co liczyć aby ten model był. Planowany zakup to dopiero kwiecień/maj ale wolałę się zdecydować wcześniej :)

45 minut temu, empet napisał:

Fajny ten rower, też go kilka dni temu dodałem do listy planów zakupowych (za rok chcę kupić coś w tym stylu). Przyzwoita marka, dostępne serwisy w kraju, dobre komponenty, niebrzydki. No i można go wyrwać obecnie za 4200, gdybym miał w portfelu to byłby chyba głównym pretendentem :)

A jeśli można się zapytać gdzie jest on do zakupienia za kwotę 4200?

Edytowane przez KsD
Opublikowano
9 minut temu, qqaazzxx napisał:

Dokładnie. Mało kto kupuje rowery po cenach, jakie są w sklepach. 4200 to bardzo dobra cena. Jak widzisz w Polsce nie ma problemów z dostępnością. Co do rozmiaru, dokonywałeś pomiaru swojego przekroku? Na forum jest opisane jak to prawidłowo wykonać. Wzrost to nie wszystko. A dodatkowa informacja o Twoim przekroku ułatwi dobór rozmiaru i na 90% rower będzie pasował. Ewentualnie zmiany będą już tzw. bike-fittingiem, czyli m.in. dopasowanie długości mostka, prawidłowe ustawienie wysokości siodełka, jego ustawienia przód/tył, nachylenia itd.

Jak dokonać prawidłowego pomiaru przekroku:

• Stajesz boso przy ścianie w lekkim rozkroku (najlepiej na szerokości ramion),
  • Pomiędzy nogi włóż jakąś książkę czy to poziomicę, dociśnij dosyć mocno do krocza i zaznacz tę wysokość na ścianie,
  • Podaj nam zmierzoną wysokość od podłogi.

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, m4rvell0us napisał:

Dokładnie. Mało kto kupuje rowery po cenach, jakie są w sklepach. 4200 to bardzo dobra cena. Jak widzisz w Polsce nie ma problemów z dostępnością. Co do rozmiaru, dokonywałeś pomiaru swojego przekroku? Na forum jest opisane jak to prawidłowo wykonać. Wzrost to nie wszystko. A dodatkowa informacja o Twoim przekroku ułatwi dobór rozmiaru i na 90% rower będzie pasował. Ewentualnie zmiany będą już tzw. bike-fittingiem, czyli m.in. dopasowanie długości mostka, prawidłowe ustawienie wysokości siodełka, jego ustawienia przód/tył, nachylenia itd.

Jak dokonać prawidłowego pomiaru przekroku:

• Stajesz boso przy ścianie w lekkim rozkroku (najlepiej na szerokości ramion),
  • Pomiędzy nogi włóż jakąś książkę czy to poziomicę, dociśnij dosyć mocno do krocza i zaznacz tę wysokość na ścianie,
  • Podaj nam zmierzoną wysokość od podłogi.

Ok tak zrobię i napiszę.

Edit: A więc dzisiaj zrobiłem pomiar swojego przekroku, wykonałem cztery pomiary które wyglądają następująco:

1. 78,7cm

2. 81,1cm

3. 80,3cm

4. 81,5 cm

Wykonałem kilka aby było bardziej dokładniejszy wynik. 

Edytowane przez KsD
Opublikowano

Jakoś strasznie duży rozrzut przy tych pomiarach 3 cm to dużo, u mnie przy mierzeniu kilka razy to było max 0,5cm

Opublikowano
23 godziny temu, KsD napisał:

Edit: A więc dzisiaj zrobiłem pomiar swojego przekroku, wykonałem cztery pomiary które wyglądają następująco:

Jak najbardziej S-ka będzie dla Ciebie OK.

Opublikowano
2 godziny temu, qqaazzxx napisał:

A dla mnie M?

Jak najbardziej M-ka będzie dla Ciebie OK - jeździłeś wcześniej na rowerach szosowych/przełajowych/grawelowych?

Opublikowano

Niestety nie, nawet nie pytaj na czym jeździłem bo wstyd(100km na "fullu" po asfalcie polecam), ale gravel idealnie wpasowuje się w mój styl jazdy. W starym rowerze zdarzało się, że opierałem się łokciami o kierownicę więc pozycja raczej nie będzie mi przeszkadzać :P

Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, m4rvell0us napisał:

Jak najbardziej S-ka będzie dla Ciebie OK.

A chciałbym się zapytać na jakiej zasadzie trzeba się patrzeć na dany pomiar i jaki jest próg błędu pomiaru. Pytam się ponieważ w moim przypadku jest delikatna różnica w pomiarach. Mam nadzieję, że jasno się wyraziłem :)

Edytowane przez KsD
Opublikowano
1 minutę temu, KsD napisał:

A chciałbym się zapytać na jakiej zasadzie trzeba się patrzeć na dany pomiar i jaki jest próg błędu pomiaru. Pytam się ponieważ w moim przypadku jest delikatna różnica w pomiarach. Mam nadzieję, że jasno się wyraziłem :)

Wyciągnąłem średnią z Twoim pomiarów i wziąłem pod uwagę wzrost :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Dziękuję za odpowiedzi.

Edytowane przez KsD
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia 29.01.2018 o 20:51, m4rvell0us napisał:

Wyciągnąłem średnią z Twoim pomiarów i wziąłem pod uwagę wzrost :)

Hej ! Mam podobny problem mój wzrost to 176 i przekrok 81-82, również czaje się na soota 50, nawet go już zamówiłem ale cały czas mogę manewrować z rozmiarem i nie wiem czy wziąć S czy M. Myślę że na obydwu byłoby "spoko" ale nie wiem na którym bardziej i w którą stronę przy tego typie geometrii powinno się iść ( do lekko większego czy lekko mniejszego) i który rozmiar łatwiej będzie do mnie dopasować podczas bikefittingu. 

Pozdrawiam ! 

Opublikowano

Cześć wszystkim.

Przymierzam się właśnie do wymiany roweru. Jeżdżę głównie po asfalcie (zazwyczaj słabej jakości), ale gdy spodoba mi się jakaś boczna droga lubię sobie w nią skręcić i pozwiedzać okolicę. Jak można się domyślić jeżdżę czysto amatorsko i dla przyjemności, trasy ok 50 km (mam zamiar zwiększać dystans). Teren po którym jeżdżę jest dość pofałdowany (nie brakuje tu podjazdów o różnym stopniu nachylenia) Do tej pory używałem starego górala, który lata świetności ma dawno za sobą. Po przeczytaniu wielu wątków doszedłem do wniosku że najlepszym wyborem dla mnie będzie właśnie gravel lub przełaj o jakiejś łagodniejszej geometrii. 

Dodam, że mam 180 cm wzrostu, noga 84 cm i ważę ok 105 kg. W związku z tym szukam jakiejś wytrzymałej konstrukcji. 

Po długich poszukiwaniach wybrałem 3 rowery(wszystkie mi się podobają):

https://www.marinbikes.com/pl/bikes/gestalt-2 

Więcej informacji o dostępności będę miał w przyszły poniedziałek, 

http://www.cube.pl/2018/rowery/road/road-cyclocross/nuroad/cube-nuroad-blacknred-2018/\

Cube'a mogę mieć za  4100 zł, niestety tylko na zamówienie.

http://www.rowerymerida.pl/produkt1526/cyclo-cross-400-rower-merida.html

Na Meridę dostałem cenę 4600 zł, również tylko na zamówienie W sumie najbardziej podoba mi się właśnie Merida ale obawiam się, że nie będzie ona odpowiednia do moich potrzeb.

Proszę Was o jakąś podpowiedź który z nich będzie najlepszym wyborem oraz jaki rozmiar ramy wybrać. Jestem również otwarty na inne propozycje w budżecie max. 5 tys zł.

Z góry dziękuję za pomoc    

Andrzej Sawicki
Opublikowano

Fajnie by było się przymierzyć (nawet do innych podobnych rowerów w okolicznych sklepach), aby nie wtopić z rozmiarem. Może pasujesz do L/56, a może lepiej M/54?

Z tych trzech najlepiej wygląda mi Cube. Ma wielki zakres przełożeń, odpowiednią geometrię gravela (raczej pod stabilność niż ostre zakręty czy przeskakiwanie przeszkód) i otwory montażowe pod błotniki. Wadą Gestalta jest mały prześwit - w kontekście jazdy terenowej i ewentualnych błotników to taka sobie opcja. Merida to typowy przełaj -- z wyższym suportem, agresywnymi oponami, fabrycznie mniej wygodną pozycją, a bez otworów do montażu błotników. No chyba, że bardzo chcesz 105...

Jeśli chodzi o różne podejście do gravela, obejrzyj Kona -- serie Sutra, Jake i Rove. Znalazłem model Jake z 2017 w wyprzedaży.

Opublikowano

Dzięki za szybką odpowiedź.

Kona Jake prezentuje się całkiem dobrze. Nurtuje mnie jednak, jaki tam jest zamontowany widelec, bo w opisie napisali, że carbon a w specyfikacji już aluminium. No i pozostaje jeszcze kwestia rozmiaru bo z ich tabelek wynika że idealny dla mnie byłby rozmiar 56 a na stronie mają 54 i 57. W przyszłym tygodniu wybiorę się na wycieczkę po lubelskich salonach rowerowych i może znajdę coś do przymiarki.   

Andrzej Sawicki
Opublikowano

Opis skopiowali chyba z wyższego modelu. Na stronie Kony stoi, że aluminium.

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie najlepiej jest przymierzyć się do roweru w jakimś sklepie bo to różnie bywa z tymi ramami,  prowadzę autoryzowany serwis Kross i również  sprzedaż na zamówienie, osobiście polecił bym VENTO 4.0 lub VENTO 5.0 to już zależy od budżetu. Warto też zauważyć że Kross daje teraz 5 lat gwarancji.

http://allforbike.com.pl/?product=kross-vento-4-0-2018

http://allforbike.com.pl/?product=kross-vento-5-0-2018  

Jest możliwość negocjacji ceny proszę dzwonić.

Edytowane przez rutrak
Opublikowano

Drobna rada a propos przymierzania: bardzo często wszystkie warianty danego modelu mają taką samą ramę, niezależnie od tego, czy to tańsza, czy droższa wersja. To oznacza, że możesz przymierzyć w sklepie np. tańszy wariant danego modelu w odpowiednim rozmiarze, a następnie kupić właściwą wersję przez Internet.

Sprawdziłbym też profilaktycznie maksymalne obciążenie roweru. Nie chcę być niemiły, ale 105kg jeźdźca + 11kg roweru + ze 2kg wody i innych dętek i liczników + xkg sakw z zawartością bardzo się zbliża do takich ~135kg, które często są rekomendowane przez niektórych producentów. Sam ważę mniej, ale też to sprawdziłem, żeby być pewnym gwarancji i bezpieczeństwa.

Niektóre modele z Twojego pierwszego posta to gravele, inne to przełaje. Czy na pewno jest Ci to obojętne?

Opublikowano (edytowane)

Dzięki za rady.

Sytuacja wreszcie się klaruje. Udało mi się znaleźć rower do przymiarek

https://www.scott.pl/produkt/685/4068/Rower-Speedster-Gravel-10-Disc/

Co prawda moim celem byłby model 20 ale ramy mają takie same. W tabeli rozmiarów Scotta odpowiedni dla mnie jest 56 i nie wychodzi na granicy, co też trochę rozjaśnia sytuację.  A tak w ogóle czy jest to rower godny uwagi? Marka nawet takiemu laikowi jak ja coś mówi, ale chciałbym poznać waszą opinię.

Po tym jak Andrzej wypunktował moje propozycje, na szczyt listy zawędrował Cube. Na szybko porównałem jego geometrię ze Scottem Speedster 20 (co prawda bez dopisku gravel, bo te nie mają podanej geometrii) i jest bardzo podobna. Jak według was wypadają te 2 rowery w porównaniu ze sobą - mam tu ma myśli jakość.

Co do max obciążenia roweru, pytałem o to sprzedawcę Cube'a i twierdził że będzie ok, ale chyb lepiej będzie jeśli napiszę zapytania do producentów. 

W sumie poszperałem na anglojęzycznych stronach oby producentów i już znam limity wagowe. Wpiszę je tu może komuś się przyda.

Scott - max. waga kolarza 110 kg

Cube - DMC(kolarz +rower+ bagaż) max. 115kg

Z wagą trochę sobie dodałem dokładnie ważę 103 kg i jestem obecnie na etapie spadku wagi (planowo na przynajmniej 95 kg), także musiał bym uważać na dodatkowe obciążenie przynajmniej na początku.

Edytowane przez patrykk.1991
Andrzej Sawicki
Opublikowano

Sam rozważałem tego Scotta, ale jak na tę cenę miał istotne wady: brak sztywnej osi z tyłu, kiedy konkurencja często już je ma, i takie sobie tarczówki -- jednotłoczkowe (mogą być problematyczne w użytkowaniu). Marka bardzo dobra, ale niestety ostro grająca cenami. Kupiłbym tylko w konkretnej promocji, gdyby nie było innych w zasięgu.

Maksymalne obciążenie w okolicy 120 kg dotyczy głównie kół. Reszta roweru zwykle wytrzyma więcej, szczególnie kiedy mówimy o sprzęcie do jazdy terenowej. To znaczy: pesymistycznie, przy ostrej jeździe, będzie trzeba często prostować koła.

Opublikowano

mam sentyment do Cuba, w domu są 3 rowery tej m-ki, najstarszy to mtb na ramie Reaction SC PRO. Rama ma już dobre dziesiątki tysięcy zrobione, wcześniej kolega w maratonach ją ujeżdżał, sporo wywrotek i lotów zaliczyła nawet hyundaia nią pogniotłem, 1 amortyzator się poddał, a ona poza wgniotką na jednej z rurek trójkąta nadal prosta, spawy wszystkie całe. Drugi to przełaj od Cuba i fitness ale te dwa rowery nawet roku nie mają. 

Opublikowano

Witam. Podpinam się pod temat bo sam szukam roweru o podobnym przeznaczeniu, ale granica 4tysięcy jest u mnie  niestety sztywna, a gdyby się udało nieco mniej. Najlepiej nowy, ale używane też rozważam.

Z moich dotychczasowych poszukiwań i lektury forum wytypowałem(do granicy budżetu):

SCOTT Speedster 20 DISC 2017

FELT VR40

KONA Jake 2017

Z czego dwa pierwsze to moi faworyci, ale Kona jest bardzo ładna wizualnie.

Negocjuję też cenę na Colnago

Też bardzo mi się podoba.

Z używanych mam na oku:

https://www.olx.pl/oferta/przelajowa-merida-cyclocross-full-carbon-ultegra-CID767-IDsvqHL.html

https://www.olx.pl/oferta/accent-cx-one-shimano-105-przelaj-cyclocross-CID767-IDnJPLI.html

Co byście polecili od siebie i jak oceniacie moje propozycje?

Opublikowano

Colnago fajny, kona fajny i dla mnie optycznie ładniejsza tylko jest na niższej grupie osprzętu niż colnago. Zobacz jeszcze moze któryś z modeli Fuji jari. Mam 1.5 i polecam głowie że względu na ramę i pozycję.

Opublikowano

Z Jari no najpewniej w moim budzecie znalazł bym któregoś z modeli cross 1.5 czy 1.7, jari już wyższa półka cenowa.

Nic nie napisałeś o rowerach scott czy felt?

Poczytałem jeszcze o kellys soot i zadowolony poszedłem do salonu w swoim mieście, a oni nawet nie wiedziali, że mają taki rower w ofercie, a co dopiero widzieć go na oczy.

Znalazłem też około 100km od siebie powystawowy Ridley Xbow.  Jest na Shimano 105. Wchodzi tam całkiem szeroka opona, są mocowania do błotników. Poza tym że ma trochę nisko ustawioną główkę i linki na górnej rurze to wszystko mi się w nim podoba.