Skocz do zawartości

Gravel do około 3000 - 4999 zł

Piotr Apostoł

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To różne zestawy. Boreas jest raczej pod krótkie wycieczki -- bardziej przełajowy, z napędem 1x przeznaczonym raczej do ostrej jazdy (wymaga więcej siły), bez mocowań na sakwy. Rove ma wiele punktów mocowania, więc łatwo przyjmie stalowy bagażnik i sakwy. Ma też napęd 2x9, który łatwiej ogarnie różne prędkości i stromizny.

Edytowane przez Andrzej Sawicki
Opublikowano

Myślałam tez nad Trekiem FX 3 w wersji damskiej (https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-crossowe/rowery-fitness/fx/fx-3/p/17482/ ) ale skoro bardziej polecacie baranka to chyba jednak odpuszczę. Dalej mam duży dylemat i nie wiem już na co się zdecydować...Czy dalej szukać czegoś w typie gravela, czy może jednak zrezygnować z możliwości jazdy po leśnych sciezkach(których nie ma aż tyle w moim rejonie) i zdecydować się na szosę endurance. Sprawdzi się ona na gorszej jakości asfalcie i sciezkach rowerowych? 

Opublikowano

Zachęcam do przejścia się po sklepach rowerowych. Obejrzyj podobne lub dokładnie te modele. Sprawdzisz za darmo rozmiary, pozycję, prostą i krzywą kierownicę. Będzie wtedy łatwiej wybrać.

Opublikowano

Tak jak Pan Andrzej polecałbym Ci przejść się do jakiegoś sklepu rowerowego gdzie pracują ludzie z rowerową szajbą i przymierzyć się jak to jest jeździć na baranku, na gravelu, na fitnessie :) Jak sprawdzisz na własnej skórze, który rower najbardziej Ci leży to decyzję będzie podjąć dużo łatwiej :P . Endurance nie jest komfortowy ani na nierównych chodnikach, ani na ścieżkach leśnych, takie jest moje zdanie na ten temat :P. Można rozważyć także zakup tribana i założenie mu opon 28c. 

Opublikowano

Tylko zaznaczam że do tribana 500 i 520 w rozmiarze XS/S nie da się założyć opon szerszych niż 23c. Koła są mniejsze niż 28' i większe niż 26'. A takich opon szerszych niż 23c nie znalazłem.

Opublikowano

Koła 650B? Powinny być jakieś szerokie kapcie.

Tapatalk'd

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, nctrns napisał:

Koła 650B

Też nie, raczej 27'.

Na oponie jest napisane 650x23c (nie 650B ani 27,5')
Jutro spróbuje porównać to koło z 26' i 28'.

Edit.  W google znalazłem że jest to to rozmiar 26 x 7/8. Jutro spróbuje założyć jakąś wąską opone 26'.

Edytowane przez Puncu
Opublikowano

Siemasz!

Przymieram się do zakupu nowego roweru, ale tonę w morzu marek, modeli i wykluczających się opinii. Pomożecie?

Rower ma być do jazdy głównie po terenie nizinnym, w większości po asfalcie i bruku (~60-70%) oraz niewymagających, mazowieckich wertepach. Zależy mi również na tym, żeby był szybki i zwrotny. Dlatego naturalnie zainteresowałem się gravelami.

Problem polega na tym, że to mój pierwszy rower w 'typie szosowym' i nie znam się zbytnio na napędach, nie wiem, na co zwracać uwagę itp.

Moje typy na ten moment:

https://cube.pl/2018/rowery/road/road-cyclocross/nuroad/cube-nuroad-blacknred-2018/

https://www.giant-bicycles.com/pl/anyroad-2-2017

https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2017-gestalt-1

Mój budżet to 4000PLN, których wolałbym nie przekraczać (wiem, że Nuroad przekracza, ale żyję nadzieją, że może udałoby mi się go dorwać z jakimś rabatem)

Jestem dość sporym chłopem - 192cm wzrostu, ~100kg wagi, więc celowałbym w większe rozmiary ram.

Co sądzicie o zaproponowanych modelach? Czy jest coś lepszego w tej cenie?

Opublikowano

Czy lepszego to nie wiem ale może zobacz jeszcze Author Ronin albo coś z Fuji. Ja mam 195 cm, noga 91 i ważę 115 i mam rozmiar w Fuji 58. Przy naszych gabarytach ciężko trafić za duży rozmiar ale skorzystaj z competitive cyclist calculator i najwyżej przymierz się w sklepie jeżeli masz okazję.

A może jakoś fitness bardziej by Ci przypasował?

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź!

Patrzyłem na Authora, rower wygląda świetnie, zastanawia mnie tylko stalowa rama. Nie do konca wiem, z czego wynika użycie właśnie takiego materiału i jakie ma on wady i zalety.

Co do rodzaju roweru - raczej zależy mi na tym, żeby wypróbować barankową kierownicę, więc skupiam się na gravelach :)

Chwalisz sobie zakup Fuji? Ile już na nim jeździsz? Jak wrażenia?

Opublikowano

Odnośnie stalowej ramy to podobno jest bardziej komfortowa niż aluminium. Nie wiem, ja tam różnicy nie czułem, może mam za słabo wrażliwy dół pleców. Mnie np wygląd authora nie przekonuje, jak widać kwestia gustu.

Odnośnie Fuji to dla mnie rower idealny. Prosty napęd o dobrym zakresie, proste mechaniczne hamulce tarczowe i baranek to chyba największe zalety. Jeszcze kwestia solidności wykonania ramy i sztywne osie są na plus przy mojej masie. 

Rower mam od 4 miesięcy i jak na razie przejechałem jakieś 1200 km wiec bez szalenstw Większość siłą rzeczy w zimie po płaskich asfaltach. Byłem też na Ślęzy i w Karkonoszach ale to ostatnio, jak było ciepłej. Wcześniej przez kilka lat w ogóle nie jeździłem na rowerze a teraz jeżdżę, jak pada śnieg i przy minus 10 i się świetnie bawię i odstresowuje, to chyba najlepsza rekomendacja.

Opublikowano (edytowane)

Może On One. Ma wszystko co potrzebujesz i na tarczówkach i rama karbon i sztywne osie. 

Edytowane przez Yossarian
Opublikowano (edytowane)
W dniu 20.04.2018 o 12:21, nowikone napisał:

Tak jak Pan Andrzej polecałbym Ci przejść się do jakiegoś sklepu rowerowego gdzie pracują ludzie z rowerową szajbą i przymierzyć się jak to jest jeździć na baranku, na gravelu, na fitnessie :) Jak sprawdzisz na własnej skórze, który rower najbardziej Ci leży to decyzję będzie podjąć dużo łatwiej :P . Endurance nie jest komfortowy ani na nierównych chodnikach, ani na ścieżkach leśnych, takie jest moje zdanie na ten temat :P. Można rozważyć także zakup tribana i założenie mu opon 28c. 

Umówmy się, w sklepie takim zwykłym, w którym jest jedna, góra dwie marki rowerów najprawdopodobniej nie będzie żadnego gravela a sprzedawca sprzeda po prostu co co ma na stanie lub swoją wizję roweru. Brutalna rzeczywistość. Musiała by pójść do wielkiego salonu gdzie na stanie jest kilkaset rowerów i kilka do wyboru i naprawdę doradca z prawdziwego zdarzenia mający otwartą głowę.

W salonie danej marki to można pojechać i się przymierzyć do roweru, który już się wstępnie wyselekcjonowało. Takie jest moje zdanie. No chyba, że bardzo nam zależy aby kupić to co ma na stanie sklep.

No ale z Marina jest właśnie rower, który zdaje się dobrze pasować. W małych ramach ma koła 27,5 i wejdą różne szerokości opon.

Typowa szosa a Gravel to są jednak mocno różne rowery. Bardziej się różnią niż można się spodziewać. Pod szosę tylko lepszej jakości asfalty. Gravel właściwie pojedzie po wszystkim i jest rowerem otwartym na wszelkie pomysły swojego właściciela. A rower dostosowuje się do terenu poprzez pompowanie opon na odpowiednie ciśnienie. Lecisz po asfaltach robisz kamienie, zjeżdżasz z asfaltów upuszczasz i masz super trakcję i dobry komfort. Opona 38 mm do 43 mm powinna być obsługiwana przez taki rower. Do żadnego tribana tego nie włożycie.

Edytowane przez GrochowaMTB
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Brzmi świetnie! Właśnie takiej radości z jazdy poszukuję :D Czy mógłbyś mi powiedzieć, co to za model?

Opublikowano

Mam model Jari 1.5 niestety wykracza on poza podany budżet. Zobaczył bym niższe modele Fuji, mają taką samą ramę różni się osprzęt albo tego authora. Z fajnych modeli to jeszcze ludzie polecają btwin 540 z Decathlonu, ale tam nie ma tarczówek i nie wsadzisz tak grubej opony. Za to masz Shimano 105 w cenie niecałych 4k.

Marin też robi fajne rowery, może być też Kona Rove warta zobaczenia.

Opublikowano (edytowane)

https://www.specialized.com/pl/pl/sequoia/p/129248

Sztywne osie co ważne jest u ciężkiego chłopa, stalowa nowoczesna rama, dużo punktów montażowych. Mocne, pancerne koła gotowe pod tubless które z czasem można wymienić na coś fajniejszego. Rozmiar 60 raczej.

Budżet nieco przekroczony. Ale coś można utargować a coś dorzucić.

Opublikowano

Witam

Poszukuję roweru dla siebie. Głownie do jeżdżenia co drugi dzień ok 50km weekendowo 100km( tarasa 60% asfalt 40%szutry, utwardzone drogi polne,leśne) . Fajnie byłoby gdyby rower miał jedną sztywną oś gdyż na weekendowe wypady lubię jeździć w miejsca nieznane, nowe i wtedy "pakuję" rower do samochodu do środka, (nie mam bagażnika rowerowego) a wiem z autopsji ile problemów może sprawić częste odpinanie przedniego koła przy hamulcach tarczowych....

Dodatkowo chciałbym aby do roweru szło zamontować bagażnik/stelaż na sakwy podrożne gdyż planuję latem objechać polską linie brzegową a  w przyszłości szlak velo i po bieszczadach trochę pojeździć. 

W okresie letnim rower też powinien służyć na dojazdy do pracy 8-10km w dwie strony. 

Wstępnie wytypowałem następujące rowery:

1.Merida Cyclocross 400

2.Kellys Soot 50 (nie wiem czy jest w ogóle dostępny i gdzie go przymierzyć w Poznaniu?)

3. Ronin 2018

4. Aura XR

5.CUBE 188100 CROSS RACE

6. Ridley http://www.bike4race.pl/product-pol-1207-Rower-gravel-RIDLEY-X-TRAIL-A-Sora-Mechanical-Disc-kolor-XTA-02AST-Yellow-Belgian-Blue-Black-Reflective.html

Z rowerów które wyjściowo  przekraczają budżet 4500zł liczę na to że będzie możliwość negocjacji ceny i obniżenia ceny zakupu o te min 10%

Który z tych rowerów będzie najlepiej odpowiadał oczekiwaniom które wymieniłem?

dziękuje za pomoc, opinie i sugestię. 

pozdrawiam 

Opublikowano (edytowane)

Specialized Sequoia - obie sztywne osie, dobre hamulce mechaniczne TRP, sporo punktów montażowych na torby, bagażniki zarówno z przodu jak i z tyłu, możliwość montażu błotników, koła gotowe na zalanie mlekiem. Super wygodna geometria, całkiem niezłe siodło. W standardzie opony 42 mm a powinny wejść jeszcze trochę szersze.  Dobra propozycja nieznacznie przekraczająca budżet.

I rowery typu przełaj a gravel to jednak inne rowery. Było o tym na forum sporo. Z pewnością słabo one się nadadzą do turystyki. To rowery na godzinny wyścig czy szybki trening.

Opublikowano

cube to typowa przełajówka, nie ma żadnych mocowań na błotniki, a co dopiero o bagazniku czy sakwach myśleć

Opublikowano
9 godzin temu, GrochowaMTB napisał:

Specialized Sequoia - obie sztywne osie, dobre hamulce mechaniczne TRP, sporo punktów montażowych na torby, bagażniki zarówno z przodu jak i z tyłu, możliwość montażu błotników, koła gotowe na zalanie mlekiem. Super wygodna geometria, całkiem niezłe siodło. W standardzie opony 42 mm a powinny wejść jeszcze trochę szersze.  Dobra propozycja nieznacznie przekraczająca budżet.

I rowery typu przełaj a gravel to jednak inne rowery. Było o tym na forum sporo. Z pewnością słabo one się nadadzą do turystyki. To rowery na godzinny wyścig czy szybki trening.

Tych kilkudniowych wypadów turystycznych to może dwa-trzy rocznie.... Po prostu chciałbym móc mieć wtedy możliwość założenia sakiew na rower.  A z racji że także  biegam to planuję  również się  sprawdzić w duathlon bez ciśnienia na wynik.Zakładam oponę szosową i do przodu ;-)  Do tego dużo bardziej wizualnie odpowiadają mi rowery z barankiem niż typowe turystyki, na takie jestem za młody ;-)  

Ps. kiedyś już miałem CX one ale sprzedałem go gdyż wyjeżdżałem do pracy za granice.  Także nie będzie to ewentualnie pierwsza przełajówka w moim życiu

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, fanatyklech napisał:

Do tego dużo bardziej wizualnie odpowiadają mi rowery z barankiem niż typowe turystyki, na takie jestem za młody ;-)  

Nie proponuję Ci nic innego. To ten rower bazowa wersja, ale według mnie ta bazowa jest warta ceny. Rama, koła, kiera itd są takie same jak w topowych wersjach za 15 tysiaków. Te lepsze mają carbonowy widelec i lepszy osprzęt.

Opublikowano

W wyższym modelu są te same obręcze, ale inne piasty i szprychy. To za takie "drobne" różnice się płaci, aby zaraz nie kupować nowych kół czy innych części.

Opublikowano

Witam

dołączę się do tematu muszę szybko podjąć decyzje ca zakupić

oba rowery już jada do mnie - no prawie na razie do sklepu

https://www.raleigh.co.uk/mustang-elite-21049?___store=default&nosto=nosto-page-product1

w cenie dla mnie 4 tysie

oraz

https://www.kellysbike.com/pl/gravel-c603/soot-50-p53895

w cenie 4,3 tys.

i nie wiem co wybrać za Mustang przeważa rozmiar 58 a mam wzrost 186cm oraz " legenda firmy'

nie wiem jak z rozmiarówka SOOTa

a niestety nie mogę sie przymierzyć do roweru - zakup internet odległość od sklepu to 300 i 550 km

pozdrawiam

Opublikowano

Hej, czy mógłbyś dać znać, w jakim sklepie udało Ci się dorwać tego Kelly's? Byłbym wdzięczny :)

Opublikowano

salon-rowerowy

ale nie licz za bardzo na cuda

wczoraj dzwonili ze jadzie do nich 1 sztuka tego roweru - cud tak to określili

a maja sprzedane- zarezerwować - 20 sztuk wiec obdzwaniają w kolejności składania zamówień ( tak powiedzieli)

pewnie taka sytuacja będzie w całej Polsce