Skocz do zawartości

Gravel do około 3000 - 4999 zł

Piotr Apostoł

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No to super, gratuluję. Daj znać jak będzie Ci się sprawował i wrzuć jakieś zdjęcia.

Opublikowano

Jaki rozmiar ramy w Kellysie zamówiłeś i do jakiego wzrostu?

Opublikowano
5 godzin temu, Grzego napisał:

Okazało się że Soot 50 to rower istniejący wyłącznie wirtualnie. Niby można złożyć zamówienie i gdzieniegdzie mówią że na koniec kwietnia będą, ale mam info, że to mało prawdopodobne.

W trakcie poszukiwań magazynowych znalazł się za to soot 30(bliźniak 50 tyle że na clarisie) i na niego się zdecydowałem. Jeśli stwierdzę, że coś mi w osprzęcie nie pasuje to wymienię i tyle.

W jakiejć małej ramie chyba 52 lub 54 widziałem go na żywo w sklepie w Warszawie. Ale mnie nie zachęcił. Jak by co dam namiar na priv.

Opublikowano (edytowane)

W jakiejć małej ramie chyba 52 lub 54 widziałem go na żywo w sklepie w Warszawie. Ale mnie nie zachęcił. Jak by co dam namiar na priv.

Tam jest  S/M/L . Odpowiednio 49, 51.5, 54 dla rury podsiodłowej. Powiedz co Ci w nim nie pasowało, geometria lub coś z ramą? Koła nie są za szczególne, ale poza tym w swojej klasie cenowej wydaje się najciekawsza opcja.

Jaki rozmiar ramy w Kellysie zamówiłeś i do jakiego wzrostu?

Z soota  30 była tylko L więc zamówiłem.  Miała być Mka do moich 179cm, ale 54cm rury podsiodłowej i niewielki przyrost długości górnej rury(3cm względem rozmiaru S) mnie przekonały. Zresztą w salonie mam taki układ że jak nie przypasuje to oni go bez problemu zostawią. Jestem dość masywnej budowy i nie lubię siedzieć jak na rowerze od młodszego brata.

Edytowane przez Grzego
Opublikowano
Godzinę temu, Grzego napisał:

Z soota  30 była tylko L więc zamówiłem.  Miała być Mka do moich 179cm,

Właśnie, ja mam ten sam wzrost i jak przymierzałem M to miałem wrażenie, że jest za mała. Spróbuję przymierzyć jeszcze L-kę.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

---

Edytowane przez Fifi
nieaktualne
Opublikowano

Accent to taki bardziej sportowy gravel/przełaj. Ale poza tym całkiem spoko, nie wiem tylko jak te hamulce. Jest tu na forum jeden kolega co sobie poskładał rowerek na tej ramie, może zobaczy wątek i powie coś więcej, jak nie to poszukaj jego wątku na forum.

Marin spoczko, nie licząc tego napędu, tak jak powiedziałeś.

Opublikowano

Jest też szansa, że sam bym to poskładał - ale chyba nie jestem aż tak wprawiony w tym, żeby się udało :D 

Opublikowano

Nie mówię żebyś zaraz składał, ale coś o ramie się możesz dowiedzieć od innych

Tylko tak jak mówię, hamulce w gotowym rowerze mogą słabe, bo to mechaniczne tarczówki akcenta. W meridzie i marinie masz mechaniki, ale dobrze recenzowane tektro spyre.

Opublikowano

Zależy co kolega chce robić z tym rowerem , moje zdanie jest takie że do rekreacji po raczej płaskim wystarcza tanie ale dobrze wyregulowane. Ja jestem np lekki i przy awaryjnym ostrym hamowaniu blokuje koła i to gdzie się zatrzymam zależy od nawierzchni i opon.

Wysłane z mojego TA-1024 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

@Nath_147, kolega raczej myśli o trasach około setki na nim, często drogi mieszane. Więc staram się dopasować, ale myślę, że gravel będzie odpowiedni. 
@nctrns, pomyślę o tym Accencie, bo wydaje się być też sensowny. A nie ukrywam, jest tańszy od Meridy. 

Opublikowano

Hej, Fuji Jari 1.5 udało mi się znaleźć w zakładanym budżecie na skleprower.pl możne zadzwoń zapytaj bo super maszyna a sprzedawca też konkretny coś zawsze może doradzić innego.

Opublikowano (edytowane)

@Morgens , dzięki za info - przemyślę. Ale szukam jeszcze, może ktoś coś doradzi :D 

Edytowane przez Fifi
Opublikowano

Witam

Na początku zacznaczam, ze proszę o wyrozumiałość jeśli chodzi o moja rowerowa wiedzę, jestem typowym laikiem ;) dlatego pisze z prośba o rade bardziej doświadczonych ;) 

Uprawiam różne sporty(ostatnim moim osiągnięciem jest maraton-emocje dalej trzmaja😀), a ze względu na pogodę postanowiłam kupić nowy rower. Zrobiłam dość spore rozeznanie jeśli chodzi o rodzaje rowerów i uznałam, ze najlepszy będzie gravel. Szukam czegoś do przyjemniej i długiej jazdy głównie po asfalcie, ale chciałabym żeby rower sprawdził się tez do ewentualnego przejechania po utwardzonej leśnej ścieżce. Myślałam tez nad rowerem typu fitness. Doradzicie ? 

Dodam, ze jestem dosyć niska -155cm i myśle, ze nawet najmniejszy rower z typowo męska ramą byłby dla mnie za duży :( Chyba, ze są tutaj jakieś niskie kobietki lub mężczyźni, których żony nie należą do zbyt wysokich i mogą coś doradzić ;) 

budzet to Ok 3000zl (max 3500, ale wiadomo, ze im mniej tym lepiej;) 

Pozdrawiam 

Opublikowano

Dzięki wszystkim za pomoc. Z waszą pomocą stałem się szczęśliwym posiadaczem Cube'a. Mamy już za sobą pierwsze 100 km i jak na razie nie mam co do niego zastrzeżeń.

Teraz jazda na rowerze sprawia mi jeszcze więcej przyjemności. 

Wrzucam fotkę mojej maszyny. 

IMG_20180415_174204.jpg

• Lubię to! 2
Opublikowano

Ładny :) Czy dobrze widzę, że masz zamiast lewego korka lusterko? Jaki model i czy się sprawdza?

Opublikowano

Dobrze widzisz. Jest to Cateye BM - 45. Wydaje się trochę małe. ale w czasie jazdy sprawdza się super. Nie muszę się już tak często odwracać aby widzieć czy coś za mną jedzie. 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 14.04.2018 o 15:42, Justynaaa napisał:

Witam

Na początku zacznaczam, ze proszę o wyrozumiałość jeśli chodzi o moja rowerowa wiedzę, jestem typowym laikiem ;) dlatego pisze z prośba o rade bardziej doświadczonych ;) 

Uprawiam różne sporty(ostatnim moim osiągnięciem jest maraton-emocje dalej trzmaja😀), a ze względu na pogodę postanowiłam kupić nowy rower. Zrobiłam dość spore rozeznanie jeśli chodzi o rodzaje rowerów i uznałam, ze najlepszy będzie gravel. Szukam czegoś do przyjemniej i długiej jazdy głównie po asfalcie, ale chciałabym żeby rower sprawdził się tez do ewentualnego przejechania po utwardzonej leśnej ścieżce. Myślałam tez nad rowerem typu fitness. Doradzicie ? 

Dodam, ze jestem dosyć niska -155cm i myśle, ze nawet najmniejszy rower z typowo męska ramą byłby dla mnie za duży :( Chyba, ze są tutaj jakieś niskie kobietki lub mężczyźni, których żony nie należą do zbyt wysokich i mogą coś doradzić ;) 

budzet to Ok 3000zl (max 3500, ale wiadomo, ze im mniej tym lepiej;) 

Pozdrawiam 

NA rowerze z barankiem masz lepszą pozycję sprzyjającą długim wyjazdom. Dlatego stawiał bym na gravela. Jak pojeździsz na takiej kierownicy to nie ma powrotu do prostej. Budżet bardzo mały i do tego ten wzrost.... Zobacz, Marin ma rowery - gravele tak robione, że ma do najmniejszych ram wrzucone koła 27,5 (rozmiar XS i S). To mogło by sprawić, że przy twoim wzroście rower był bardziej poręczny. To było by chyba optymalne rozwiązanie.

https://portal.bikeworld.pl/artykul/testy_i_nowosci/testy_rowerow/17069/test_gravel_marin_four_corners_2018

Edytowane przez GrochowaMTB
Opublikowano

Ostatnio myślałam też nad rowerem szosowym endurance.Z tego co czytałam również nadałby się do przejechania po szutrze i gorszej jakości asfalcie/drodze rowerowej.Do tego jest większy wybor rowerów tego rodzaju ( przez co łatwiej byłoby mi znalezc coś w odpowiednim rozmiarze i odpowiedniej cenie). Macie jakieś ciekawe propozycje ?

Opublikowano
15 minut temu, Justynaaa napisał:

Ostatnio myślałam też nad rowerem szosowym endurance.Z tego co czytałam również nadałby się do przejechania po szutrze i gorszej jakości asfalcie/drodze rowerowej.Do tego jest większy wybor rowerów tego rodzaju ( przez co łatwiej byłoby mi znalezc coś w odpowiednim rozmiarze i odpowiedniej cenie). Macie jakieś ciekawe propozycje ?

Hmmm - damska wersja Tribana 520 kosztuje rozsądnie i jest dostępna w rozmiarze XS, który powinien być ok do Twojego wzrostu. To rekreacyjna szosa, która spokojnie przyjmuje względnie szerokie opony, a nawet ma opcję montażu bagażnika jakby Cię kiedyś na turystykę wzięło. Od roku użytkuję męską wersję i uważam, że to był bardzo dobry zakup.

https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-520-d-id_8377755.html  

Opublikowano

Opony rowerów szosowych są bardzo wąskie i słabo się sprawdzają poza asfaltem. Można przejechać, ale nie komfortowo i z dużym ryzykiem przebicia.

W podanym budżecie byłyby np. Kona Rove i Romet Boreas. Większy wybór jest dopiero w okolicach 4000 zł. Wtedy pojawiają się też nietypowe ramy z obniżoną rurą górną, np. Giant Anyroad.

Opublikowano

Pozwolę podpiąć się pod temat, mam nadzieję że autorka nie będzie miała pretensji. Mam ten sam budżet na gravela.

Czy w podanej cenie lepszy będzie Kona Rove czy Romet Boreas? I jak wygląda sprawa dołożenia sakw do gravela? Z racji tego, że jestem fotografem lubię zabrać ze sobą trochę sprzętu. Są jakieś godne polecenia sakwy na baranka zdolne utrzymać 5kg? Co z bagażnikiem tylnym w przypadku większych wypraw?