Chino Opublikowano 10 Czerwca 2020 Opublikowano 10 Czerwca 2020 (edytowane) Drogie Panie, Avail AR, podobnie jak Content AR jest dalej klasyfikowany, jako rower szosowy klasy endurance, a nie gravel. Owszem, ma sporo miejsca na oponę, niektórzy mówią, że wejdzie nawet więcej niż deklarowane 38C, ale wyjeżdża standardowo na 32C (podobna sytuacja jest z Trek Domane, który również jest endurancem). Dlatego, jeśli rozważacie jazdę po lasach, musicie liczyć się na starcie z dodatkowym kosztem wymiany opon i dętek (+~300-400 zł) na coś szerszego i 38C wcale nie jest przesadą - oponą pozwalającą wjechać do każdego lasu. Dlatego propozycja Chmielo jest bardzo sensowna, Sora Liv'a vs. Tiagra Cube'a w podobnej cenie (już gravelowe opony w Cube). Tiagrę można też fajnie zastąpić z czasem przerzutką GRX400, szczególnie jeśli lasu i nierówności będzie więcej (stabilizacja łańcucha). Co do geometrii, to są różnice, wg mnie całkiem znaczne. Oczywiście kobieta wpasuje się w rower męski, ale wymaga to pewnej, większej uwagi. Porównałem sobie geometrię Avail i Content. Teoretycznie S-ka męska byłaby zbliżona do M-ki damskiej jeśli chodzi o długość, która ze względu na różnice anatomiczne (długość nóg w stosunku do długości korpusu), jest kluczowa, ale wtedy długość główki ramy męskiej jest ok. 2cm niższa, co robi różnicę, różnica w długości rury podsiodłowej jest niewielka. Łatwiej kobiecie będzie się wpasować w ramę męską o komfortowej geometrii. Edytowane 11 Czerwca 2020 przez Chino
GataNegra Opublikowano 11 Czerwca 2020 Opublikowano 11 Czerwca 2020 (edytowane) W dniu 10.06.2020 o 19:25, Chino napisał: Drogie Panie, Avail AR, podobnie jak Content AR jest dalej klasyfikowany, jako rower szosowy klasy endurance, a nie gravel. Owszem, ma sporo miejsca na oponę, niektórzy mówią, że wejdzie nawet więcej niż deklarowane 38C, ale wyjeżdża standardowo na 32C (podobna sytuacja jest z Trek Domane, który również jest endurancem). Dlatego, jeśli rozważacie jazdę po lasach, musicie liczyć się na starcie z dodatkowym kosztem wymiany opon i dętek (+~300-400 zł) na coś szerszego i 38C wcale nie jest przesadą - oponą pozwalającą wjechać do każdego lasu. Dlatego propozycja Chmielo jest bardzo sensowna, Sora Liv'a vs. Tiagra Cube'a w podobnej cenie (już gravelowe opony w Cube). Tiagrę można też fajnie zastąpić z czasem przerzutką GRX400, szczególnie jeśli lasu i nierówności będzie więcej (stabilizacja łańcucha). Co do geometrii, to są różnice, wg mnie całkiem znaczne. Oczywiście kobieta wpasuje się w rower męski, ale wymaga to pewnej, większej uwagi. Porównałem sobie geometrię Avail i Content. Teoretycznie S-ka męska byłaby zbliżona do M-ki damskiej jeśli chodzi o długość, która ze względu na różnice anatomiczne (długość nóg w stosunku do długości korpusu), ale wtedy długość główki ramy męskiej jest ok. 2cm niższa, co robi różnicę, różnica w długości rury podsiodłowej jest niewielka. Łatwiej kobiecie będzie się wpasować w ramę męską o komfortowej geometrii. Chino dziękuję za odpowiedź, trochę mi rozjaśniła temat. Teraz się zastanawiam czy odpowiedni dla mnie będzie szosowy endurance czy gravel. Proszę doradźcie. Droga, drodze nierówna... Zapytam konkretnie: oprócz dobrego asfaltu w 30% jeżdżę po takich drogach: W dniu 10.06.2020 o 19:25, Chino napisał: Edytowane 11 Czerwca 2020 przez GataNegra
Chino Opublikowano 12 Czerwca 2020 Opublikowano 12 Czerwca 2020 Świetne zdjęcia 🙂 Moja opinia jest taka, że jeżeli zamierzasz jeździć po drogach gruntownych to gravel, bądź endurance avail/content/domane z grubszą oponą z kawałkiem bieżnika, min. 35/38C. Pewnie bym przejechał każdą z tych dróg na swoim endurance na 32C, ale kto wie, czy za zakrętem nr 1 nie ma więcej piachu i się zakopię, nr 3 więcej kamieni, które mnie wytrząsną na dystansie, a na nr 2 nie ponacinam, przebiję łysą oponę endurance'ową. Dlatego na 1, 2, 3, bez namysłu zabrałbym swojego gravela na 43C (tutaj może delikatnie na wyrost). Dopiero nr 4 to idealne warunki dla endurance, słabej jakości droga, komfortowa opona 28/32C, niższe ciśnienie, wygodna pozycja i można płynąć, ewentualnie awaryjnie zrobić jakiś gruntowy, równy łącznik. Po mieście, krawężnikach, nierównościach też wygodniej jeździ się na szerszej oponie, a generalnie różnice w prędkości nie są duże, sam sądziłem, że będą większe. Jeśli się nie ściągasz, to nie ma to znaczenia, a gravel to jednak fajnie uniwersalna maszyna i daje więcej swobody w wyborze dróg i niezły fun.
Chmielo Opublikowano 12 Czerwca 2020 Opublikowano 12 Czerwca 2020 Fajne zdjęcia, na mojego gravela z opona g-one allround 35mm zdjęcie 1 i 2 to perfekcyjny teren.choc jak na 1 trafi sie głębszy piasek to trzeba być czujnym.Na 3 już trochę by męczyło przy dłuższym dystansie bo na kamulcach będzie telepać,a 4 fota to już bajka i można komfortowo jechać. Moj rower to stalowy gravel Marin Nicasio 2
Chrismel Opublikowano 12 Czerwca 2020 Opublikowano 12 Czerwca 2020 2 godziny temu, Chino napisał: z kawałkiem bieżnika, min. 35/38C Jak teraz coś się nazywa gravel to od razu jest droższe bo modne. Jeżeli trafisz szosę do której da się założyć opony takie jak napisał kolega to na drogi których zdjęcia załączyłeś będzie idealna. Ale celowałbym zdecydowanie w 38C. Różnica w komforcie będzie zauważalna a w szybkości jej nie odczujesz. Tu większy wpływ będzie miał bieżnik i użyta mieszanka. Gdyby Ci się udało znaleźć szosę do które dałoby się włożyć 42C to byłby ideał. Na 42C z bardziej agresywnym bieżnikiem to się nawet przez piach jakoś przeczołgasz awaryjnie. Do takiego "terenu" sens gravela jest wtedy jak planujesz jeździć cały rok i na jesień zakładać błotniki. Albo zdarzy Ci się zjechać faktycznie w teren lub planujesz jakieś dłuższe wycieczki bikepackingowe.
Chino Opublikowano 12 Czerwca 2020 Opublikowano 12 Czerwca 2020 Pisałem o 35C, jako o pewnego rodzaju łączniku między szosą a gravelem. To szerokość, która z drobnym bieżnikiem wciąż szybko pojedzie po asfalcie i pozwoli na zjazd na szuter, ale głównie taki, który znamy i wiemy, że nas nie zaskoczy piachem, czy kamieniami. Ale jest to trochę mało do eksplorowania nieznanego terenu. Avail, Content, Domane jest pewnym chwytem marketingowym. Rower dla kogoś, kto przychodzi kupić szosę, ale dodatkowo jest kuszony miejscem na oponę, gdybyś kiedyś chciał/a spróbować jazdy w terenie. Problem jest tylko taki, że równie dobrze, a nawet lepiej można to zrobić z pełnoprawnym gravelem, tylko w drugą stronę, kupić na typowej oponie gravelowej i spróbować jazdy na szosie na cieńszej oponie (przez zmianę opony, bądź wygodniej - drugi komplet kół). Nie ma szos z miejscem na 42C na tą chwilę, to już teren graveli, aczkolwiek bardzo możliwe, że powstanie więcej konstrukcji na oponach szosowych z większą ilością miejsca na oponę. Do niedawna taka granicą dla endurance było 32C, max 35C i to na styk - np. Domane, Paralane, Synapse, Canyon Endurance.
Chrismel Opublikowano 12 Czerwca 2020 Opublikowano 12 Czerwca 2020 38 minut temu, Chino napisał: Nie ma szos z miejscem na 42C Na swojej stałej trasie spotykam czasami gościa na jakimś Spec-u. Kiedyś zatrzymał się przy mnie i z ciekawości podejrzałem jakie ma opony bo wydawały mi się grube jak na szosę. To były właśnie 42C.
Chino Opublikowano 12 Czerwca 2020 Opublikowano 12 Czerwca 2020 Może do Cruxa wejdzie coś koło 42c, ale to przełajówka, do starego Diverge wchodziło 38C w alu i 42c w karbonie (zalecana max szerokość przez producenta), w nowym modelu jest trochę więcej miejsca, ale to gravel, w endurance od Speca, czyli Roubaix chyba jest kłopot nawet z 32C. No ale mniejsza o to.
GataNegra Opublikowano 12 Czerwca 2020 Opublikowano 12 Czerwca 2020 Świetnie! Dziękuję bardzo za odpowiedzi Wam wszystkim. Zdecydowałam się na gravel ponieważ jesienią lubię jeździć najbardziej a i porodniowo czasem też. Być może i kiedyś dokupię do niego wąskie opony 😊 Przeglądam net i jest ich bardzo mało... Proszę o podpowiedzi graveli dla kobiet... Cena do 4500zl...
Chmielo Opublikowano 12 Czerwca 2020 Opublikowano 12 Czerwca 2020 Ja po sobie widzę ze 35 mm ktore mam w zupełności wystarcza,wiadomo w miękkim piachu ugrzęźnie ale ja puki co wszędzie gdzie jeździłem górskim na 42mm to i na gravelu przejadę 6 minut temu, GataNegra napisał: Proszę o podpowiedzi graveli dla kobiet... Cena do 4500zl... Cube Nuroad Ws
sznurka Opublikowano 12 Czerwca 2020 Opublikowano 12 Czerwca 2020 (edytowane) Ja już zamówiłam rower. Nie ma co sie łudzić że wybór jest duży bo de facto praktycznie nic nie jest dostępne. Zwłaszcza w rozmiarze niziołczym. Zdecydowałam się na Accent furious, czas pokaże czy dobrze wybralam. Niestety idealne wizje pt. Przymierzyć się do każdego modelu w danym rozmiarze można włożyć między bajki. Bo w mieście wojewódzkim nie było żadnego, nie wyłączając rometa w rozmiarze S. Ani jednej sztuki. A liv który rozważałam - choć odpadł z powodu od razu na starcie konieczności inwestycji w inne opony nie jest dostępny u dystrybutora w ogóle. Edytowane 12 Czerwca 2020 przez sznurka Literowki
Chino Opublikowano 12 Czerwca 2020 Opublikowano 12 Czerwca 2020 Godzinę temu, sznurka napisał: Zdecydowałam się na Accent furious, czas pokaże czy dobrze wybralam. Rzeczywiście wybór w tym roku żaden, ale rower fajny, do pełni szczęścia brakuje może sztywnych osi, ale przy kobiecej nodze nie powinno to robić różnicy. Napęd 1x11 na plus, korba 42t trochę na wyrost, ale na płaskie tereny ok. Pozycja jest dość wymagająca, jak się przymierzysz to stwierdzisz, czy nie warto odwrócić mostka na plus - do góry (bądź nawet wymienić na odrobinę krótszy). Zadowolenia, daj znać, jak już będzie u Ciebie.
sznurka Opublikowano 12 Czerwca 2020 Opublikowano 12 Czerwca 2020 14 minut temu, Chino napisał: Rzeczywiście wybór w tym roku żaden, ale rower fajny, do pełni szczęścia brakuje może sztywnych osi, ale przy kobiecej nodze nie powinno to robić różnicy. Napęd 1x11 na plus, korba 42t trochę na wyrost, ale na płaskie tereny ok. Pozycja jest dość wymagająca, jak się przymierzysz to stwierdzisz, czy nie warto odwrócić mostka na plus - do góry (bądź nawet wymienić na odrobinę krótszy). Zadowolenia, daj znać, jak już będzie u Ciebie. Dam znać na pewno. Rozmyślam o trenażerze na zimę więc brak sztywnych osi na plus w tym momencie. A wybór żaden. Bo już nawet w internetowych sklepach większość rowerów w małym rozmiarze dostępnych jest wyłącznie wirtualnie.
GataNegra Opublikowano 12 Czerwca 2020 Opublikowano 12 Czerwca 2020 2 godziny temu, sznurka napisał: Ja już zamówiłam rower. Nie ma co sie łudzić że wybór jest duży bo de facto praktycznie nic nie jest dostępne. Zwłaszcza w rozmiarze niziołczym. Zdecydowałam się na Accent furious, czas pokaże czy dobrze wybralam. Niestety idealne wizje pt. Przymierzyć się do każdego modelu w danym rozmiarze można włożyć między bajki. Bo w mieście wojewódzkim nie było żadnego, nie wyłączając rometa w rozmiarze S. Ani jednej sztuki. A liv który rozważałam - choć odpadł z powodu od razu na starcie konieczności inwestycji w inne opony nie jest dostępny u dystrybutora w ogóle. Ooo... Super! Jaki rozmiar wzięłaś? I ile zapłaciłaś?
sznurka Opublikowano 12 Czerwca 2020 Opublikowano 12 Czerwca 2020 4 godziny temu, GataNegra napisał: Ooo... Super! Jaki rozmiar wzięłaś? I ile zapłaciłaś? 4699, kupiłam przez internet, pewnie pod koniec przyszłego tygodnia będzie u mnie. Kupiłam rozmiar s. Na razie zastanawiam się jak bardzo zdemontowany wysyłają.
KarolP Opublikowano 13 Czerwca 2020 Opublikowano 13 Czerwca 2020 (edytowane) Czesc, Temat sie przewija od dawien dawna. Szukam roweru, na ktorym moglbym jezdzic codziennie do pracy po miescie a w weekendy trasy po 30km. W przyszlosci po 50-60, moze kiedys do 100. Glownie nastawiam sie na trasy spokojne, lesne drogi, mniej uczeszczane jezdnie, drogi rowerowe dookola miast itp... Czasem chcialbym przewiezc rower i realizowac trasy w gorach lub gdzies na mazurach. Hardcorowe lesne wyprawy bez sciezek odpadaja. Mieszkam na dolnym slasku i glownie tutaj chcialbym realizowac wyprawy. Moj budzet to 3000pln-4500pln. Co mozecie mi doradzic ? Czy gravel to dobry wybor jak dla kogos kto cale zycie mial tylko mtb oraz do powyzej opisanych celow? Na ta chwile interesowalem sie: - Romet aspre 2 za 4.5 tys pln - Cannondale Synapse Disc Tiagra 2019 rowniez za 4.5tys Czy moze cos innego ? Edytowane 13 Czerwca 2020 przez KarolP
kolejarz89 Opublikowano 13 Czerwca 2020 Opublikowano 13 Czerwca 2020 Czy ktoś z Was tu obecnych, orientuje się czy jest możliwa późniejsza modyfikacja Krossa Esker 2.0 na GRX? Robił ktoś już takie patenty?
Chmielo Opublikowano 13 Czerwca 2020 Opublikowano 13 Czerwca 2020 Z sory nie zrobisz Grx bez wymiany kasety i pewnie tez klamek
kolejarz89 Opublikowano 14 Czerwca 2020 Opublikowano 14 Czerwca 2020 Tak mam właśnie na myśli to, czy fizycznie jest możliwa wymiana później całej grupy sora na grx. Łącznie z klamkami, tarczami, korbą, kasetą, przerzutkami itp. Wiem, że ekonomicznie może się nie opłaca przynajmniej na razie. Bardziej chodziło mi o taką możliwość, czy nie ma jakichś fizycznych ograniczeń.
GataNegra Opublikowano 15 Czerwca 2020 Opublikowano 15 Czerwca 2020 W dniu 12.06.2020 o 14:59, sznurka napisał: Ja już zamówiłam rower. Nie ma co sie łudzić że wybór jest duży bo de facto praktycznie nic nie jest dostępne. Zwłaszcza w rozmiarze niziołczym. Zdecydowałam się na Accent furious, czas pokaże czy dobrze wybralam. Niestety idealne wizje pt. Przymierzyć się do każdego modelu w danym rozmiarze można włożyć między bajki. Bo w mieście wojewódzkim nie było żadnego, nie wyłączając rometa w rozmiarze S. Ani jednej sztuki. A liv który rozważałam - choć odpadł z powodu od razu na starcie konieczności inwestycji w inne opony nie jest dostępny u dystrybutora w ogóle. No właśnie wybór jest bardzo kiepski... Czy wiecie czym jest to spowodowane? A mam jeszcze pytanie: jakiś dobry kalkulator za pomocą którego dobiorę odpowiednią geometrię roweru?
sznurka Opublikowano 15 Czerwca 2020 Opublikowano 15 Czerwca 2020 Godzinę temu, GataNegra napisał: No właśnie wybór jest bardzo kiepski... Czy wiecie czym jest to spowodowane? A mam jeszcze pytanie: jakiś dobry kalkulator za pomocą którego dobiorę odpowiednią geometrię roweru? wydaje mi sie, że każdy producent ma swoje. Ale pewnie potrzebujesz Ski jak ja. Tudzież czegoś ponizej 50
GataNegra Opublikowano 15 Czerwca 2020 Opublikowano 15 Czerwca 2020 14 minut temu, sznurka napisał: wydaje mi sie, że każdy producent ma swoje. Ale pewnie potrzebujesz Ski jak ja. Tudzież czegoś ponizej 50 A co zrobić gdy producent nie ma wersji damskich...? Jak sprawdzić czy dany model będzie dla mnie odpowiedni?
sznurka Opublikowano 15 Czerwca 2020 Opublikowano 15 Czerwca 2020 6 godzin temu, GataNegra napisał: A co zrobić gdy producent nie ma wersji damskich...? Jak sprawdzić czy dany model będzie dla mnie odpowiedni? opcje są dwie - kupić w ciemno wg tabeli - ja tak zrobiłam albo na grupie na fejsie jakiejś gravelowej/ rowerowej/ tu na forum pytać, może ktoś w Twoim mieście ma i da się przymierzyć
Yarooo Opublikowano 15 Czerwca 2020 Opublikowano 15 Czerwca 2020 (edytowane) 6 godzin temu, GataNegra napisał: A co zrobić gdy producent nie ma wersji damskich...? Jak sprawdzić czy dany model będzie dla mnie odpowiedni? Załóż temat w dziale Bike Fitting/Sizing może ktoś pomoże dopasować rozmiar. Edytowane 15 Czerwca 2020 przez Yarooo
Chino Opublikowano 15 Czerwca 2020 Opublikowano 15 Czerwca 2020 8 godzin temu, GataNegra napisał: A co zrobić gdy producent nie ma wersji damskich...? Jak sprawdzić czy dany model będzie dla mnie odpowiedni? Na dobrą sprawę poważne podejście do kobiecej anatomii mają chyba jedynie dwie marki, tj. Liv i Canyon. Reszta marek zazwyczaj robi tylko inne malowanie, zostawiając męską geometrię (ten Cube polecany wcześniej jest tylko damski z nazwy). Polecam ostatni artykuł w dwumiesieczniku Tour 2/2020 o rowerach dla kobiet. Dla Ciebie pewnie dobra będzie S-ka męska albo M-ka damska, najlepiej gdyby pozycja tej S-ki była raczej komfortowa, długość główki ramy z tych dłuższych. Wybór jest taki, ponieważ w dobie covid ludzie rzucili się masowo na rowery, dystrybutorzy i producenci nie byli przygotowani na takie zainteresowanie - zamówienie do sklepów składa się dużo wcześniej. Teraz już czeka się na nową kolekcję, magazyny są puste, jest co jest, więcej nie będzie do czasu, jak rzucą nową kolekcję '21, ale to będzie jesienią zazwyczaj, chociaż to jest różnie dla różnych marek. Zamawiając Canyona widzisz kiedy będą dostawy.
Rekomendowane odpowiedzi