GataNegra Opublikowano 16 Czerwca 2020 Opublikowano 16 Czerwca 2020 (edytowane) W dniu 15.06.2020 o 09:17, sznurka napisał: wydaje mi sie, że każdy producent ma swoje. Ale pewnie potrzebujesz Ski jak ja. Tudzież czegoś ponizej Ok, dziękuję... Dałam zapytanie na: W dniu 15.06.2020 o 09:17, sznurka napisał: wydaje mi sie, że każdy producent ma swoje. Ale pewnie potrzebujesz Ski jak ja. Tudzież czegoś ponizej 50 Jednak proszę o podpowiedź tutaj 🙂 Proszę pomóżcie 🙂 Wg bike size calculator wymiary do mojego roweru są następujące. Ma być to rower dla kobiety, gravelowy, który z nich będzie odpowiedni? 1. Merida Silex 200 https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/669/silex-200 2. Specialized Diverge E5 https://bikepark24.pl/Rower-szosowy-Specialized-Diverge-E5-Satin-Black/Charcoal-Camo-2020.html 3. Cube Nuroad https://m.bikester.pl/1065626.html 4. Liv Avail AR 3 https://www.liv-cycling.com/pl/avail-ar-3 5. Kona Rove DL https://m.bikester.pl/1002545.html Edytowane 16 Czerwca 2020 przez GataNegra
Chino Opublikowano 16 Czerwca 2020 Opublikowano 16 Czerwca 2020 No właśnie, wyszły głupoty, nie ma takich ram, tak krótkich, o tak długiej rurze podsiodłowej (ten kalkulator nie uwzględnia też geometrii slopingowej i jest napisany pod facetów). Napisz jeszcze raz wzrost oraz długość nogi - tzw. przekrok. Postaram się pomóc (wieczorem).
GataNegra Opublikowano 16 Czerwca 2020 Opublikowano 16 Czerwca 2020 55 minut temu, Chino napisał: No właśnie, wyszły głupoty, nie ma takich ram, tak krótkich, o tak długiej rurze podsiodłowej (ten kalkulator nie uwzględnia też geometrii slopingowej i jest napisany pod facetów). Napisz jeszcze raz wzrost oraz długość nogi - tzw. przekrok. Postaram się pomóc (wieczorem). O kurcze, właśnie mi też wyniki wydały się dziwne, bo chciałam dopasować do geometrii np. Meridy i nijak to się miało... Kalkulator wzięłam z polecanej strony: www.competitivecyclist.com, zmieniałam specjalnie VPN by móc wejsc na te stronę... Było do wyboru czy kobieta czy mężczyzna. Mój wzrost: 166 cm, długość wewnętrzna nogawki: 80,5 cm. Takie są pomiary mojego ciała i takie też wpisałam do bike size calc.:
KonradTrek800 Opublikowano 16 Czerwca 2020 Opublikowano 16 Czerwca 2020 Co tu wydziwiać. Szukasz ramy o rzeczywistej długości rury poziomej ok 53cm. Mostek 8cm. Generalnie najmniejsze dostępne ramy. Niektórzy producenci nawet takich nie produkują. Wybór będziesz miała minimalny. Wg mnie najlepiej dobrane ramy do wzrostu proponuje Canyon. Popatrz na ich geometrię i szukaj podobnych.
Chino Opublikowano 16 Czerwca 2020 Opublikowano 16 Czerwca 2020 Wg mnie: Silex XS (tak też podpowiada strona Meridy) Diverge 48, 44 za mała Nuroad 53 Avail S i M będzie ok i tak właśnie Twój wzrost wpisuje się na stronie Liv w oba rozmiary, M-ka będzie wygodna 15mm na długości wiecej rekompensuje główka wyższa o 20mm- praktycznie identyczne wymiary z silexem xs Kona 50, rozmiar 52 też byłby do rozważenia, specyficzna ta geometria, mostek w standardzie do góry, niska główka, taki touring ten rower. Teraz sprawdź dostępność, pozdrawiam.
sznurka Opublikowano 17 Czerwca 2020 Opublikowano 17 Czerwca 2020 W dniu 12.06.2020 o 16:24, Chino napisał: Rzeczywiście wybór w tym roku żaden, ale rower fajny, do pełni szczęścia brakuje może sztywnych osi, ale przy kobiecej nodze nie powinno to robić różnicy. Napęd 1x11 na plus, korba 42t trochę na wyrost, ale na płaskie tereny ok. Pozycja jest dość wymagająca, jak się przymierzysz to stwierdzisz, czy nie warto odwrócić mostka na plus - do góry (bądź nawet wymienić na odrobinę krótszy). Zadowolenia, daj znać, jak już będzie u Ciebie. Mam, na grupę na fejsie Gravel Bike Poland wrzuciłam zdjęcia jak masz chęć zobaczyć 1
GataNegra Opublikowano 18 Czerwca 2020 Opublikowano 18 Czerwca 2020 W dniu 16.06.2020 o 23:22, Chino napisał: Wg mnie: Silex XS (tak też podpowiada strona Meridy) Diverge 48, 44 za mała Nuroad 53 Avail S i M będzie ok i tak właśnie Twój wzrost wpisuje się na stronie Liv w oba rozmiary, M-ka będzie wygodna 15mm na długości wiecej rekompensuje główka wyższa o 20mm- praktycznie identyczne wymiary z silexem xs Kona 50, rozmiar 52 też byłby do rozważenia, specyficzna ta geometria, mostek w standardzie do góry, niska główka, taki touring ten rower. Teraz sprawdź dostępność, pozdrawiam. W dniu 16.06.2020 o 21:36, KonradTrek800 napisał: Co tu wydziwiać. Szukasz ramy o rzeczywistej długości rury poziomej ok 53cm. Mostek 8cm. Generalnie najmniejsze dostępne ramy. Niektórzy producenci nawet takich nie produkują. Wybór będziesz miała minimalny. Wg mnie najlepiej dobrane ramy do wzrostu proponuje Canyon. Popatrz na ich geometrię i szukaj podobnych. Dziękuję Chino i Konrad 🙂
Gordon51 Opublikowano 24 Czerwca 2020 Opublikowano 24 Czerwca 2020 Witam, to mój pierwszy post na forum. Przymierzam się do kupna pierwszego gravela i zostało mi 2 faworytów: Kross Esker 2.0 2020 i Kross Esker 4.0 2019. 2.0 jest obecnie do wyrwania za 3500 a 4.0 2019 juz w okolicach 3900. Różnica nieduża ale waham się czy warto dopłacać do 4.0, ze względu na to, że jest cięższy, stalowy. Ogólnie uważacie, że warto dopłacić te 400zł do 4.0? Nie ukrywam że wizualnie bardziej podoba mi się 2.0
GataNegra Opublikowano 24 Czerwca 2020 Opublikowano 24 Czerwca 2020 W dniu 17.06.2020 o 13:49, sznurka napisał: Mam, na grupę na fejsie Gravel Bike Poland wrzuciłam zdjęcia jak masz chęć zobaczyć Jak się jeździ Tobie? Czy rozmiar roweru ok?
sznurka Opublikowano 24 Czerwca 2020 Opublikowano 24 Czerwca 2020 Jeździ się super, jestem zachwycona rowerem. Rozmiar wg mnie ok, czuję się na nim komfortowo.
Jakub.w94 Opublikowano 28 Czerwca 2020 Opublikowano 28 Czerwca 2020 Witam. Planuje kupić rower właśnie w takim przedziale cenowym jak w temacie, rower nowy z racji na to ze jestem początkującym w tym temacie. Teren s jakim będę jeździł to głównie asfalt myśle 80-90 nawet % natomiast reszta jakieś boczne dróżki. Rower ma być głównie na wypady, bez jakichkolwiek ścigan, zrobienie swojej pierwszej 50 później 100 może więcej wiec tez nie chce się zamykać wyłącznie na asfalt tylko z tego powodu iż obok domu nie posiadam dużo dobrych leśnych drozek. I tutaj pytanie bo jest pare interesujących mnie modeli: romet aspre 2, marin gestalt 2, Kellys soot 30, Cube nuroad pro. Czytałem ostatnio ze Kross vento 4.0 z tego roku ma miejsce na szersza oponę tarczowe hamulce itp wiec czy np zakup jego nie byłby lepszy w mojej sytuacji? Prosił bym o pomoc w wyborze ewentualnie jakieś inne propozycje w podobnym budżecie.
IOO Opublikowano 28 Czerwca 2020 Opublikowano 28 Czerwca 2020 Jak głównie asfalt to może jednak szosa z oponami 28 lub 32? Oponka 28 już na naprawdę dużo pozwala. Szersze to warto już zakładać jak asfalt traktujesz jako dojazdówki.
Jakub.w94 Opublikowano 28 Czerwca 2020 Opublikowano 28 Czerwca 2020 Tez to rozważałem i raczej wole asfalt a w mojej okolicy to albo asfalt albo typowe polne dziury masakryczne jednak no nie mam pojęcia jak te szerokości się maja do rzeczywistości bo obecnie używam mtb sieciówki który kupiłem gdzieś z 7 lat temu i chce się przesiąść.
IOO Opublikowano 28 Czerwca 2020 Opublikowano 28 Czerwca 2020 Godzinę temu, Jakub.w94 napisał: Tez to rozważałem i raczej wole asfalt a w mojej okolicy to albo asfalt albo typowe polne dziury masakryczne jednak no nie mam pojęcia jak te szerokości się maja do rzeczywistości bo obecnie używam mtb sieciówki który kupiłem gdzieś z 7 lat temu i chce się przesiąść. 32/33 to opona przełajowa, taki jest przepis UCI. 28 to powoli standard w szosie. Od 35 zaczynają się opony grawelowo. To tak bardziej poglądowy podział.
Jakub.w94 Opublikowano 29 Czerwca 2020 Opublikowano 29 Czerwca 2020 Chociaż może jednak w druga stronę zakup gravela i dokupienie węższych kolek bo chyba wole mieć zapas w górę niż lepsze właściwości szybkiej jazdy po szosie
IOO Opublikowano 29 Czerwca 2020 Opublikowano 29 Czerwca 2020 Wszystko zależy czego potrzebujesz, ja się przesiadłem z szosy na NS RAGa i teraz jak pojeździłem po lesie to bym chciał jakiegoś traila żeby większe hopu latać. Ale może wrzucę 650 na 50c
pinnacle_rider Opublikowano 30 Czerwca 2020 Opublikowano 30 Czerwca 2020 Co do rozmiarówki silexa to mogę się wypowiedzieć co nieco. Mam silexa 400 i przy moim wzroście 167 cm jeżdżę na XS i jest to rozmiar idealny.
bitter22 Opublikowano 30 Czerwca 2020 Opublikowano 30 Czerwca 2020 cześć, uważacie, że w 2020 warto jeszcze kupować gravela, który katalogowo kosztuje 4,8k, ale sprzętowo to tylko sora? https://www.giant-bicycles.com/pl/revolt-2 z plusów to ma tylko hype'owane sztywne osie i chyba koła już zalane mlekiem. No i kolor mnie przekonuje z drugiej - racjonalnej strony romet aspre2 na grx katalogowo 4,5k...
Lindros Opublikowano 30 Czerwca 2020 Opublikowano 30 Czerwca 2020 Witam, zastanawiam się nad zakupem nowego roweru typu Gravel. Wcześniej jeździłem na Authorze Reflex z 2010 roku. Jestem amatorem, który aktualnie w tygodniu zrobi max. 100 km. Chciałbym to zmienić, nowy rower zawsze może w tym pomóc :). Chciałbym, aby rower był na tyle uniwersalny żeby można założyć w nim większe opony w razie potrzeby. Zastanawiam się nad zakupem następujących modeli: Cannondale Topstone Disc SE Sora w cenie promocyjnej 4299 zł (wcześniej 4999 zł) jestem mocno nastawiony na zakup tego modelu, chociaż najpierw chciałbym poznać wasze opinie. KROSS ESKER 4.0 Giant Revolt 2 Romet Aspre 2 Co sądzicie na ich temat? Może macie inne propozycję? Z góry dziękuje za pomoc
szymon331 Opublikowano 5 Lipca 2020 Opublikowano 5 Lipca 2020 Cube nuroad czy Giant contend ar3 Który z tych rowerów bedzie lepszy na pierwszy rower tego typu
kingofniki Opublikowano 5 Lipca 2020 Opublikowano 5 Lipca 2020 (edytowane) Witam, MERIDA MISSION CX 400 2019 - ktoś używał tego roweru, opinie ? ewentualnie porada co do zakupu w 65% szosa 35% drogi leśne. I jeszcze pytanie czy do roweru tego typu będzie pasował zwykły fotelik dziecięcy mocowany do ramy ? :) z góry dzięki za pomoc i informację. Piszę tutaj bo cena jest 4899 w promocji i nie wiem czy to Gravel czy przełaj dokładnie Edytowane 5 Lipca 2020 przez kingofniki
Rajders Opublikowano 9 Lipca 2020 Opublikowano 9 Lipca 2020 (edytowane) Witam . Szybie pytanie do posiadaczy Giant Anyroad 2 (2019) . Jakie wrażenia z jazdy czy faktycznie jest wygodniejszy od podobnych cenowo graveli . Największe zalety i wady . Dzieki za odpowiedzi Edytowane 9 Lipca 2020 przez Rajders Zmiana kontekstu
hymmek Opublikowano 10 Lipca 2020 Opublikowano 10 Lipca 2020 Siema. Szukam roweru w okolicach 3000-3500 zł. To będzie początek przygody. Jazda na Śląsku, więc pewnie głównie asfalt. Pomyślałem, że gravel będzie czymś ciekawszym niż cross, ale przyglądałem się też Unibike’owi Viper. To co mi się podoba (na zdjęciach) to Giant Anyroad. Doradźcie coś proszę. EDITTo co również wg. mnie dość ciekawe to Cannondale topstone, Merida Silex, jakiś Marin. Co z tego będzie najwygodniejsze na wzrost 175cm i dla laika? (wiem, że to budżet pod 5k) Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
pep79 Opublikowano 17 Lipca 2020 Opublikowano 17 Lipca 2020 Szukając czegoś zupełnie innego, przypadkiem trafiłem na ten wątek...dla 80% osób tu piszących mam jedną radę: najpierw przymierzcie tyle różnych modeli ile możecie. Potem możecie szukac czegoś podobnego do tego, który Wam najbardziej pasował ale: był za drogi/miał napęd X a wolicie Y itd. Bo niektóre pytania są tak rozbieżne, że ogień. "Lepszy Silex czy Nuroad". Silex jest w ogóle bardzo specyficznym rowerem, o specyficznej głowce ramy, bardziej jak MTB.
Matthaeus Opublikowano 20 Lipca 2020 Opublikowano 20 Lipca 2020 Proszę o poradę! Do tej pory jeździłem rekreacyjnie na MTB (Merida Matts Drifter z 2002 r. na Deore), a w ostatnich latach także na single speedzie, w którym wyraźnie przeszkadza mi brak przerzutek. Szukam roweru, który pozwoliłby mi na szybką i dość komfortową jazdę na drogach o zróżnicowanej jakości nawierzchni i zróżnicowanym nachyleniu. Dlatego przymierzam się do zakupu roweru roweru typu gravel albo szosa endurance. Estetycznie wpadły mi w oko dwa modeleMarin Gestal i Cannondale Synapse, różniące się od siebie głównie ceną (3199 vs 4999), jakością osprzętu (Claris vs Tiagra) i materiałem widelca (carbon vs aluminium). Choć droższy to szosa endurance, a tańszy sprzedawany jest jako gravel, w geometrii wydają się dość podobne, a różnica w szerokości opon to tylko 4 mm (28mm vs 32mm). Być może jednak przeoczyłem w specyfikacji coś istotnego... Zastanawiam się, czy w jeździe poczułbym większą różnicę między tymi dwoma rowerami? A więc czy byłby sens dopłacać 1800 zł do Tiagry i widelca z włókna węglowego. Czy różnica między grupą Claris a Tiagra sprowadza się głównie do ilości przełożeń, czy tez przekłada się zauważalnie na ich trwałość, jakość działania albo na komfort jazdy? https://www.greenbike.pl/rower-endurance-cannondale-synapse-tiagra-2020-p-5830.html?gclid=CjwKCAjwgdX4BRB_EiwAg8O8Hc1pZzGGzwVVY6El6UCerHjpbJBy0Hfm1hoDnC2A0mp2gu9DT4jO8RoCGXkQAvD_BwE https://sklep.biker-house.pl/rowery/rowery-marin/rower-marin-gestalt-kolo-28-satin-silver-black-2020.html
Rekomendowane odpowiedzi