korea83 Opublikowano 27 Maja 2020 Opublikowano 27 Maja 2020 Mam Silexa w rozmiarze M przy wzroście 181cm. Aby uzyskać komfortową pozycję skracałem jeszcze mostek i teraz jest naprawdę bardzo wygodnie.
lokatylokacz Opublikowano 28 Maja 2020 Opublikowano 28 Maja 2020 Witam! Chciałem stworzyć ten temat ponieważ sam nie wiem czy Gravel to jest to czego szukam. Do tej pory jeździłem na Unibike Viper GTS z 2016 niestety roweru już nie mam i chciałem poprosić o pomoc i dobrą radę. (jestem bardzo zadowolony i nawet myślałem o zakupie tego samego modelu ale z 2020 roku) Jeżdżę 80% asfalt 20% polne drogi, szutry, leśne ścieżki. Bardzo podobała mi się wiślana trasa rowerowa i podobnymi mam zamiar jeździć. Robię średnio za jednym wypadem od 50 do 100km i raz za czas okolice 200km (mam zamiar robić więcej). Chciałbym przejechać rowerowy ultramaraton Wisła 1200, nie patrząc na miejsce tylko dojazd do mety przed limitem czasu . Na rower mam około 5000zł ale chce zostawić z 500zł na drobiazgi jak lemondka itp. Bardzo proszę o radę i propozycje.Pozdrawiam, LoK
mataman Opublikowano 29 Maja 2020 Opublikowano 29 Maja 2020 Giant Contend ar 2 i ewentualnie wymiana opon na Continental Contact Speed 35C.
SpiNNer2020 Opublikowano 30 Maja 2020 Opublikowano 30 Maja 2020 Cześć, a co myślicie o Fuji Jari 1.3 2020 nowy za cenę 4500zł? Czy warto dopłacić do Fuji Jari 1.1 bo jest w cenie 7500zł?
Yarooo Opublikowano 30 Maja 2020 Opublikowano 30 Maja 2020 Jeżeli to rzeczywiście Jari 1.3 (cena bardziej pasuję do Jari 1.5 ), TO BRAĆ NATYCHMIAST, co do Jari 1.1, jak Cię stać, to zawsze warto.
steja Opublikowano 30 Maja 2020 Opublikowano 30 Maja 2020 Potwierdzam cenę podaną przez Spinner'a cena taka że zastanawiam się czy ten rower dojedzie do mnie szkoda że czas oczekiwania długi, ale coś za coś. Ja wybrałem jednak 1.5 za 4100,-. Napęd 1x11 mnie nie przekonuje.
GRUZIN Opublikowano 30 Maja 2020 Opublikowano 30 Maja 2020 Witam wszystkich. Chciałbym prosić o poradę. Mam do wydania 3500zł. wzrost 185cm no i ta waga.. 118kg. Jezdziłem już na mtb ale pora na gravela. No i tutaj moje pytanie. Mam na oku 2 używane rowery i jeden nowy. mianowicie jest to cannondale caadx tiagra z 2016r (czarny z niebieskimi napisami), uzywka w bdb stanie za 3k, drugi rower w tej samej cenie to pinnacle arkose 2 2018 (niebieski) też stan bdb. 3 rower to kross esker 2.0 newka 3500. rozmiary wszystkich rowerow to L. Nie wiem czy przy tej wadze obawiać się karbonowych widelców oraz cieniowanej ramy którą ma cannondale czy te rowery dadzą sobie radę bez problemu z moją masą. Rowery roznią się troszkę jeżeli chodzi o długość rur: pinnacle podsiodłowa to 54,5 , pozioma 55,5 przekrok 82cm. cannondale podsiodłowa 55 pozioma 56, przekrok nie mierzony, kross również L-ka podsiodłowa 53 i tutaj zagwostka czy to nie aby za mało. Dodam że rower ma posłużyć jako typowy fun rower, dojazdy do pracy i jakieś pośmiganie poza miastem. Z góry dzięki za jakiekolwiek podpowiedzi.
SpiNNer2020 Opublikowano 1 Czerwca 2020 Opublikowano 1 Czerwca 2020 W dniu 30.05.2020 o 14:30, Yarooo napisał: Jeżeli to rzeczywiście Jari 1.3 (cena bardziej pasuję do Jari 1.5 ), TO BRAĆ NATYCHMIAST, co do Jari 1.1, jak Cię stać, to zawsze warto. A jak wypada Fuji Jari 1.1 z 2018 w porównaniu do Fuji Jari 1.1 z 2020? Poniżej ten z 2018. Jest w cenie 7999zl https://rower.com.pl/fuji-jari-1-1-968882
PiotrekW Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Cześć, czy jeżeli myślę o gravelu, ale bardziej w stronę sportu i proporcji asfalt-szuter 80/20, to ten rower się nada? https://www.cannondalebikes.pl/rowery/2020-szosowe/endurance/synapse-alloy/synapse-alloy-disc-tiagra
kuba_wroc Opublikowano 5 Czerwca 2020 Opublikowano 5 Czerwca 2020 Witam wszystkich z racji mojego pierwszego posta na forum. Trafiłem tu za pośrednictwem świetnego kanału na YT ale do rzeczy. Ostatnie dwa sezony jeździłem Tribanem 100, czyli dla niewtajemniczonych "gravelem" z Decathlonu. Był to po prostu eksperyment mający sprawdzić czy w ogóle będę jeździć na rowerze. Okazało się, że będę ale raczej nie w sposób jak zapewne większość forumowiczów tutaj. Jeżdżę tylko w sezonie i to po 10-30km w część dni roboczych jako wieczorna aktywność oraz po 20-40km w weekendy. Czasami wyskakuje dosłownie na kilkanaście minut porobić interwały. Nie wyjeżdżam i raczej nie będę wyjeżdżać poza Wrocław. Trasy to wały więc bardzo lekki szuter, asfaltowe ścieżki, trochę gorszych dróg i poniemieckiej kostki, czasami jakieś płaskie leśne. Z dziewczyną jeżdżę bardzo wolno więc tylko górny chwyt, jak jeżdżę sam to cisnę ile fabryka dała w dolnym. Żadnej typowej turystyki. Powiedziałbym, że Triban jest dla mnie wystarczający i tak pewnie jest ale lubię gadżety i chciałbym spróbować czegoś lepszego a także ładniejszego. Pomyślałem, że cokolwiek bym nie kupił będzie przeskokiem jakościowym o lata świetlne do przodu więc jeśli miałbym wybór to chyba chciałbym się skupić na dobrym framesecie aniżeli osprzęcie bo rower zagości na pewno na dłużej i jeśli osprzęt okaże się niewystarczający to go zmienię aczkolwiek jeśli obecne 7 biegów mi wystarcza to wątpię, najchętniej chciałbym coś 1x10 czy 1x11 ale widze, że to zamiast być tańsze to jest droższe niż jakieś 2x9. Czy uważacie, że dobrze kombinuje i warto iść w coś od Cannondale, Speca, może Treka lub Gianta godząc się na gorszy osprzęt przy cenie rzędu 4-5tys? Kto będzie miał najlepsze ramy? Czy przy mojej jeździe się tym zupełnie nie przejmować i wziąć po prostu coś uniwersalnego typu Four Corners? Z jednej strony był wolał stal z racji właściwości tłumiących jak i podobno długowieczności, pytanie czy w ogóle to odczuje bo chciałbym mieć jakieś komfortowe kapcie minimum 35, przy obecnych 33 od Speca TracerSport mnie lubi czasem wytrzepać, z drugiej wygląd alu i ukrytych kabli mi się bardzo podoba. Widelec najlepiej carbon. Do kupna mi się super nie spieszy, może nawet odłożę to na zimę jeśli miałbym coś na tym zyskac. Dziękuję.
Robaq Opublikowano 6 Czerwca 2020 Opublikowano 6 Czerwca 2020 Cześć. Przymierzam się do kupienia gravela w cenie do 5000zł (ale jak będzie taniej a wystarczająco to może być taniej). Mój wzrost 188cm(przekrok jak dobrze zmierzuyłem 81cm) waga 120kg (startowa 135kg ale spada okolo 1kg tyg). Rower kupuję do dodatkowej aktywności przy gubieniu kg. Obecnie jeżdżę na 15 letnim crosie gianta, ale czas na zmiany. Do zmiany trochę przyczynił się sąsiad który jezdzi szosówką ze znajomymi. Pojechałem z nimi 2-3x trasy okolo 50-60km i mi się spodobalo. Fajni ludzie, fajnie się jeżdzi, ogólnie super. Wcześniej jeżdziłem 70% sciezki, ulice/30% lasy, polne drogi, ale to głownie jak samemu. Rower chciałbym też do zwiedzania pięknego podlasia gdzie mam działkę, trasy tak do 100km, drogi zróżnicowane. Jestem całkowitym amatorem. Na rower chciałbym przeznaczyć ~5000zł, ale fajnie jak da się coś kupić taniej, bo ja i tak nie zauważe różnicy a trzeba kupic jeszcze pedały kask bidony, może jakis licznik etc.A jak się nie da albo trzeba dołożyć 1000 to mam 2 nerki Przeglądałem internet i wybrałem pare modeli, nie znaczy to że to musi być akurat z tej firmy. Powiem szczerze ze wczesniej znałem tylko Cross giant scot merida i romet ;|) a reszta myslałem że to jakies chinskie cuda:). Poniżej to co znalazłem od sory do 105. Merida mission cx400 (2019) Cube nuroad pro/ws Merida Silex 200 Triban RC 520 Canondale Topstone Giant Revolt 2 Marin Gestalt 2 Esker 400 Author Aura XR4
KonradTrek800 Opublikowano 6 Czerwca 2020 Opublikowano 6 Czerwca 2020 Śledzę ten wątek ale ja zdecydowałem złożyć dla siebie bo gotowce nawet za 6000zł nie są optymalne. Wg mnie powinieneś wybrać 1x11 ale z małą korbą max 40T, kaseta 11-42. Drugi wariant to 2x10 a najlepiej 2x11 ale GRX czyli korba 46/30. Skreśl z listy napędy szosowe 50/34 i podobne. Kolejna sprawa to koła powinny mieć opony ok 40mm. Szerokość wewnętrzna felgi ok 20mm czyli Triban odpada. Ten Silex 200 ma super ramę ale reszta lipa. Wiem, że zamieszałem ale Gravele mają tak chore ceny, że lepiej już dołożyć 1000zł teraz niż za chwilę modyfikować i w sumie wyjdzie te 6000zł.Ja w tej cenie kupiłbym Boreas 2https://m.romet.pl/Rower,BOREAS_2,10,773,774,15407,2020.htmllubSilex 300 i wymienił blat na 38TNatomiast ideałem bo zakochałem się w tej ramie byłby Silex 400. Gdyby udało się go wyrwać za 5900zł to byłby ideał. https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/667/silex-400
Robaq Opublikowano 6 Czerwca 2020 Opublikowano 6 Czerwca 2020 No właśnie tu jest problem bo zapewne ani napedow szosowych ani GRX nie wykorzystam ich potencjału. A przy moejje wadze to koła przydałoby sie zmienic na szersze/trwalsze, to wszyskto są koszta. Szajbajk porównywał grupy i mówił że sora czy tiagra dadza radę, dla takich jak ja. Dla mało doswiadczonego rowerzysty chyba 2x10-11 to chyba lepszy wybrór? Wybór jest cięzki. Po bozym ciele podjade do jakichs sklepów poprzymierzam zobacze co sprzedawcy zaoferuja
Chmielo Opublikowano 8 Czerwca 2020 Opublikowano 8 Czerwca 2020 Ja bym na Twoim miejscu nie bal się napędu szosowego, ludzie go demonizują jakoś strasznie.Niby tak tłucze ale jakoś do tej pory nie przeszkadzało to tak bardzo,teraz pojawił się grx i już tiagra się nie nadaje;) moim zdaniem jak chcesz jeździć na ustawki z ludźmi na szosach to nie ma co iść w grx czy napęd 1X a tym bardziej opony powyżej 40mm bo za Chiny nie utrzymasz ich tępa i się zniechęcisz. ja bym celował na Twoim miejscu w Tiagra 2x10 sztywne ośki opony ok 35mm i pewnie fajnie było by mieć hydrauliczne hamulce ale tego w tym budżecie o tej porze roku raczej nie znajdziesz
KonradTrek800 Opublikowano 8 Czerwca 2020 Opublikowano 8 Czerwca 2020 Chłop waży 120kg a Ty piszesz o ustawkach z szosowcami Wydaje mi się, że rozumiem kolegę bo podobnie jeżdżę rekreacyjnie aby palić sadło. Jak zejdzie do 90kg to kupi szosę Endurance na kołach 28-622 i będzie śmigał. Mam dwa rowery. Jeden na szosę drugi do lasu. Teraz chcę złożyć jeden do wszystkiego i to jest bardzo trudne. Krytykuję napęd szosowy w sensie za twardych, zmarniwanych przełożeń. Ja doszedłem do następujących wniosków. Uparłem się na dwa komplety kół do jednej wygodnej ramy. Szosowe 28-622 i terenowe 40-584. Na tę chwilę jestem zmuszony zastosować napęd szosowy 2x11 z najmniejszym możliwym blatem czyli 46/34, kaseta 11-36 aby mieć miękko w lesie. GRX byłby idealny ale cena kosmos. Gdybym zrezygnował z szosowych kół to byłby typowy Gravel na dużych kołach 40-622. Kaseta 11-42, korba 38T a nawet bardziej 36T jeśli opony mocno terenowe. Czyli klasyczne 1x11.
Chmielo Opublikowano 8 Czerwca 2020 Opublikowano 8 Czerwca 2020 2 godziny temu, KonradTrek800 napisał: Chłop waży 120kg a Ty piszesz o ustawkach z szosowcami Nie Ja pisze o ustawkach tylko autor o tym wspomniał,a nie wszyscy ludzie co jeżdżą na szosie to konie co trzymają średnia 35km.Autor większość czasu spędza na asfalcie na podlasiu tam nie potrzeba przełożeń lżejszych niż to co da mu standardowy kompakt 34/34 Proponujesz mu chyba nie do końca to co oczekuje autor,tylko to co Ty dla siebie uważasz za optymalne A żeby raz na jakiś czas wjechać do ładu nie potrzeba od razu Grxa i kół 40mm bez przesady 4 minuty temu, Chmielo napisał: do ładu Do lasu
sznurka Opublikowano 8 Czerwca 2020 Opublikowano 8 Czerwca 2020 Doradzicie? wzrost 168 cm, szutry, kiepski asfalt, lasy. Raczej wycieczkowo, lubię zabrać trochę mandżuru ze sobą. Do tej pory jeżdżę na Rockrider 100 wiec będzie spora zmiana i może będzie przyjemniej jezdzić. Z założenia rower będzie trochę podróżował na dachu. Więc wolałabym by nie ważył 15 kg Generalnie nie chcę dużo inwestować,l i tak to mega przeskok z półki rockridera. Ktoś coś podpowie?
Chmielo Opublikowano 8 Czerwca 2020 Opublikowano 8 Czerwca 2020 Sznurka jak wycieczki z bagażem to może Marin Four Corners 1
Robaq Opublikowano 8 Czerwca 2020 Opublikowano 8 Czerwca 2020 To nie są jakies profesjonalne ustawki szosowe, jak juz pisałem to i dawałem jakoś rade na crosie. Ze mną jechali tak 20-25km/h ale z tego co słyszałem nie szaleją. Raczej aby sie przejechac gdzies dalej. Na podlasiu mam działkę więc tam będę jezdził co 2-3 tyg w weekendy i na urlopie (jak kupie coś do polowy lipca). Jak mi się nie uda to kupie coś po sezonie, może będzie taniej i się cos lepszego wyłapie. Co do wagi w sklepie gdzie sprzedają Meridy powiedzieli mi że zawsze można dać mocniejsze obręcze i szprychy.
Chmielo Opublikowano 8 Czerwca 2020 Opublikowano 8 Czerwca 2020 Oczywiście ze tak koła jak nie dadzą rady to zamontujesz sobie inne pancerne.z tych rowerów co podałeś każdy ma jakieś wady i zalety. Bież ten który Ci sie podoba,ja z tych co napisałeś brał bym Gianta Revolt 2 albo Cube. Jednak tez zwrócił bym uwagę i kupił rower po wcześniejszej przymiarce i upewnieniu sie co do serwisu gwarancyjnego żeby mieć gdzieś blisko a nie dymac 200km na jakieś serwisy
sznurka Opublikowano 9 Czerwca 2020 Opublikowano 9 Czerwca 2020 A jak się ma ta propozycja? Czy tak naprawdę 1000 zł dopłaca się za to, że to wersja dla kobiet? https://www.liv-cycling.com/pl/avail-ar-3
Chmielo Opublikowano 10 Czerwca 2020 Opublikowano 10 Czerwca 2020 Ten liv to w sumie Giant Revolt 2 tyle ze w innym malowaniu, bez hybrydowych chamulcy.za te pieniądze to chyba lepiej zerknij na https://www.cube.eu/pl/2020/bikes/women/road-gravel/nuroad-ws/cube-nuroad-ws-greybluenlime-2020/
GataNegra Opublikowano 10 Czerwca 2020 Opublikowano 10 Czerwca 2020 W dniu 8.06.2020 o 15:19, sznurka napisał: Doradzicie? wzrost 168 cm, szutry, kiepski asfalt, lasy. Raczej wycieczkowo, lubię zabrać trochę mandżuru ze sobą. Do tej pory jeżdżę na Rockrider 100 wiec będzie spora zmiana i może będzie przyjemniej jezdzić. Z założenia rower będzie trochę podróżował na dachu. Więc wolałabym by nie ważył 15 kg Generalnie nie chcę dużo inwestować,l i tak to mega przeskok z półki rockridera. Ktoś coś podpowie? Szukam dokładnie tego samego i wzrost mam ten sam 🙂 Do tej pory wybrałam Liv Avail AR 3 i Specjalized Diverge E5. Szukam dalej, proszę o podpowiedzi innych gravel damskich
sznurka Opublikowano 10 Czerwca 2020 Opublikowano 10 Czerwca 2020 1 godzinę temu, GataNegra napisał: Szukam dokładnie tego samego i wzrost mam ten sam 🙂 Do tej pory wybrałam Liv Avail AR 3 i Specjalized Diverge E5. Szukam dalej, proszę o podpowiedzi innych gravel damskich Jak dojdziesz do jakiś konstruktywnych wniosków / coś kupisz - daj znac
GataNegra Opublikowano 10 Czerwca 2020 Opublikowano 10 Czerwca 2020 Dobrze. Na razie sprawdzam dostępność Liv Avail AR 3 i powiem Ci ze bardzo ciężko go znaleźć. W niektórych sklepach jest w dziale "szosowe" pomimo tego że mają też dział "gravelowe"....
Rekomendowane odpowiedzi