Skocz do zawartości

Gravel do około 3000 - 4999 zł

Piotr Apostoł

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Problem też taki, że ciężko znaleźć sklep rowerowy, w którym jest jakiś gravel w S-ce, a jeszcze ciężej taki sklep, w którym dadzą Ci się na takim rowerze przejechac ;/.

Opublikowano (edytowane)

To może spróbować trafić jakąś szosę typu Endurance ? Decathlon oferował odpłatne wypożyczenia ale widzę że aktualnie oferta jest niedostępna. Może to się zmieni w najbliższym czasie. Nie ryzykowałbym zakupu nowego roweru za kilka tysięcy dla kogoś kto nigdy nie jeździł na tego typu sprzęcie. I nie upierałbym się przy gravelu chyba że po pierwszej przejażdżce dziewczyna stwierdzi że to rower marzeń. Spróbowałbym też innych: cross/trekking, miejski, może nawet MTB. Nie wiadomo co komu podpasuje. Ja na przykład jeździłem na wszystkich typach rowerów i dla mnie pod względem użyteczności jest w kolejności: 1. trekking, 2. triathlon, 3. MTB. Także każdy może mieć zupełnie inne potrzeby i zamiłowania.

Edytowane przez Chrismel
Opublikowano
Godzinę temu, imool napisał:

Problem też taki, że ciężko znaleźć sklep rowerowy, w którym jest jakiś gravel w S-ce, a jeszcze ciężej taki sklep, w którym dadzą Ci się na takim rowerze przejechac ;/.

Jeżeli nie próbowała nigdy roweru z barankiem, to najlepiej jakby sprawdziła czy to w ogóle jej pasuje. Jeżeli to początki to musi się czuć komfortowo. Może będzie wolała prostą kierownicę. 

Jak zaczęłam się zastanawiać nad takim rowerem, to sprawdziłam w którym Decathlonie mają odpowiednią rozmiarówkę i przymierzałam w sklepach, zawsze da się tam kawałek przejechać. Dopiero jak stwierdziłam, że pozycja i kierownica typu baranek mi odpowiada, zaczęłam wybierać rowery i porównywać modele. Bez tego nie ma co kupować w ciemno.

Jak @Chrismel słusznie radzi, szosa typu Endurance da jakieś pojęcie, trzeba tylko znaleźć sklep, który będzie miał jej rozmiar możliwy do przymierzenia.

W Decathlonie faktycznie można było pożyczyć rower na chyba 2 dni, ale pewnie szybko tego znowu nie uruchomią. Najlepiej zadzwonić i zapytać.

Opublikowano
42 minuty temu, Palhessi napisał:

W Decathlonie faktycznie można było pożyczyć rower na chyba 2 dni, ale pewnie szybko tego znowu nie uruchomią. Najlepiej zadzwonić i zapytać.

Byłem dziś w dekatlonie - Kraków Plaza i prawie wszystkie rowery wyprzedane. Podobno czekają na dostawy.

Opublikowano
W dniu 8.05.2020 o 14:29, Chmielo napisał:

to fota z dzisiejszej trasy-po to byś nie myślał za długo kupywał i cieszył sie jazdą:)

Dzisiaj kupiłem Cube Nuroad Pro. 

Testowałem też Marin Gestalt. Fajna maszyna, fajna geometria, idzie jak burza, ale nie stylistyka nie moja. 

• Lubię to! 2
Opublikowano (edytowane)

Cześć.

Podłączam sie pod temat. Mam w planie zakup gravela w tym zakresie cenowym. Po wstępnej selekcji udało mi nie wybrać kilka modeli. Prośba o komentarze i polecenie co z tego najlepiej wybrać. Wzrost 182cm waga 88kg. 

Z góry dziękuję za pomoc.

1. BH GravelX Alu 1.0

2. Serious Valparola Pro Disc

3. Serious Grafix Comp

4.KROSS Vento CX 4.0

5.KROSS Esker 4.0

6.MERIDA SILEX 200

7. AUTHOR RONIN

8. ACCENT FURIOUS

9. Cube Nuroad Pro

10. MARIN GESTALT X10

Edytowane przez melon89
Opublikowano
32 minuty temu, melon89 napisał:

Cześć.

Podłączam sie pod temat. Mam w planie zakup gravela w tym zakresie cenowym. Po wstępnej selekcji udało mi nie wybrać kilka modeli. Prośba o komentarze i polecenie co z tego najlepiej wybrać. Wzrost 182cm waga 88kg. 

1. BH GravelX Alu 1.0

3. Serious Grafix Comp

4.KROSS Vento CX 4.0

5.KROSS Esker 4.0

6.MERIDA SILEX 200

7. AUTHOR RONIN

8. ACCENT FURIOUS

9. Cube Nuroad Pro

10. MARIN GESTALT X10

1. Dziwny osprzęt.

4. To jest CX, a nie grawel.

7. Fajna stał.

Opublikowano
14 godzin temu, melon89 napisał:

Cześć.

1. BH GravelX Alu 1.0

3. Serious Grafix Comp

4.KROSS Vento CX 4.0

5.KROSS Esker 4.0

6.MERIDA SILEX 200

7. AUTHOR RONIN

8. ACCENT FURIOUS

9. Cube Nuroad Pro

10. MARIN GESTALT X10

Po tym co napisałeś o sobie to można tylko radzić:kup ten który zobaczysz, przymierzysz i ten który Ci sie podoba a będziesz zadowolony. Rowery te różnią sie na tyle ze bez sensu coś doradzać nie wiedząc np. jak i gdzie chcesz jeździć,jakie dystanse i czy z dodatkowym obciążeniem 

Opublikowano

Hej. Długo studiuję temat i im dalej w las tym.. wilki jakieś :) Kiedyś jeździłem na góralu ale to było za czasów 26", Vłek.. czyli dawno. Miałem Garego Fishera z potrójnego CrMo i RockShock XC 80mm skoku. Z uśmiechem wspominam ramę - istny raj dla tyłka. Później przyszły czasy mniej rowerowe, krótki epizod z Unibike Flite 2007, i teraz, kiedy najstarszy zaczyna śmiało sobie poczynać na swoim Giant XTC 24 SL (OLX za 900PLN, uwielbiam to) przyszedł czas na mnie, żeby jeździć z młodym, drugim młodym i młodą w Chariot'cie CX.

Nie chcę kupować górskiego, bo góry to będzie raczej wyjątek niż reguła. Jestem z Wrocławia, więc obstawiam lasy, Ślężę i Sowie. Pewnie od czasu do czasu Rudawy Janowickie i szutry Izerów.

Miałem w łapach Marin Four Corners i nie było źle, w parku i na asfalcie. Jednak mam wątpliwości, czy napęd szosowy (Sora) ma na tyle dobrą sprężynę, żeby utrzymać łańcuch w ryzach na Ślęży czy Sowich. No i 3by to za dużo wachlowania. 

Zastanawiałem się nad Marinem Nicasio+. Nie kosztuje majątku, stalowy, 650b, microShift 1by 11-46 ze sprzęgłem, wizualnie mi pasuje (no, może prócz klamki i linki od tylnej przerzutki), hamulce mechaniczne i tak zamieniłbym na mechaniczno-hydrauliczne, bo to rozwiązanie mam już przećwiczone. Geometria bardziej narowista niż 4Corners ale dzięki szerokim 650b będzie wygodny dla dupy, przynajmniej w teorii. Niestety na tym forum nie znalazłem o nim dobrego słowa a nie mam jak go sprawdzić.

Fajnie wygląda też nowy Author Ronin: potrójne CrMo, geometria pomiędzy 4Corners a Nicasio+, wygląda zacnie ALE to już +2k do ceny, 2x10 (a chyba chciałem spróbować 1by) i pełna hydraulika (wolę mech-hydr). Z drugiej strony GRX ma bardzo fajne klamko-manetki, które "na łapach" wydają się zdziałać więcej niż standard szosowy ze względu na przesuniętą oś obrotu.

Niestety prócz Four Corner'a w parku nie miałem szans jeździć na czymś innym. Stąd prośba o pomoc do Was. Szukam czegoś wygodnego dla zadu, nie nudnego, napęd 1by (zawsze więcej miejsca na grubsze opony), 650b żeby było szeroko i wygodnie, niekoniecznie z hydrauliką. Aha, mam 182 wzrostu i 70kg, sztywne osie nie są konieczne (nawet nie wiem, czy z nimi podepnę Chariota, a to jest must have).

Z góry dzięki za podpowiedzi.

Opublikowano

Na wertepy żaden gravel nie daje tego komfortu, jak jest w mtb. No bo jeśli wygoda jest priorytetem, to jednak rozglądałbym się za góralem z sensownym resorem.

Opublikowano
4 godziny temu, jarovit napisał:

Na wertepy żaden gravel nie daje tego komfortu, jak jest w mtb. No bo jeśli wygoda jest priorytetem, to jednak rozglądałbym się za góralem z sensownym resorem.

Wiesz co? Chciałbym spróbować gravela ze względu na zróżnicowanie chwytów na "baranie". Teraz pomykam starą kolarką, którą mam od zawsze, z największymi oponami, jakie mogłem wsadzić, czyli 32c - taki szczurek do czochrania po mieście - i bardzo mi odpowiada taki rodzaj kierownicy. Jak pojawiło się hasło gravel i rowery projektowane od zera pod odpowiednią geometrię i szerokie opony, to się ucieszyłem. Myślę, że przy nieco bardziej zwartej geometrii i grubych oponach mógbym osiągnąć to, czego szukam.

p.s. Nie wiem czemu, ale mój poprzedni wpis ma status "ukryty" i go nie widzę :/

Opublikowano
9 godzin temu, polmaj napisał:

Skoro Gestalt tak to czemu Nicasio+ nie? Ta sama geometria, tyle że stalowy i słabsze komponenty.

Ogólnie to wiele osób poleca Gestalt'a a Nicasio jest pomijany. Staram się to zrozumieć

Opublikowano

Bo stal?

Ja jako użytkownik Nicasio 2 śmiało mogę go polecić.Nawet w budżecie z tego tematu sie zmieściłem:)

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, LICHU napisał:

Esker 6.0 2020r za 5100 nowy warto ? 

Warto. Chociaż widziałem już po 4999 :)

Edytowane przez hbr
Opublikowano (edytowane)

Co sądzicie o Fuji Jari 1.5? Mam możliwość zakupu za 4350zł, czy jestem w tej cenie znaleźć coś lepszego?

Edytowane przez SpiNNer2020
Opublikowano

Witam! Planuje zakup swojego pierwszego gravela, zastanawiam się nad dwoma rowerami i teraz chciałbym poczytać wasze opinie, który jest lepszy albo aby je porównać. Do tego mam pytanie, jaki rozmiar mam sobie wybrać, z racji że mam 179 zastanawiam się czy lepszy jest rozmiar M czy L. Rowery to ACCENT Furious i Romet BOREAS 1 GRAVEL? Będę bardzo wdzięczny za waszą pomoc!

Opublikowano
Moderowany przez PrzeLuka:

Pominę fakt, że piszesz trzeci raz o tym samym ale jak zauważyłeś wątek dotyczy rowerów typu gravel a nie cross. Pisanie w jednym poście o dwóch różnych typach rowerów jest niedozwolone. Edytowałem Twój wpis.

Witam.

Zaczynam zabawę z rowerami, obecnie jeżdżę na rowerze MTB Krossa. 
Zastanawiam się nad gravelem. 
Mieszkam w Stargardzie, woj. Zachodniopomorskie. Jeżdżę dookoła jeziora Miedwie płytami jumbo, trochę piachu, łąki, pola, lasy... Jak pisałem wcześniej rozpoczynam zabawę i proszę o pomoc w doborze roweru, czy zostać przy obecnym czy może wybrać np.  

http://saveno.pl/cross-gravel/everest-4-0-gts/

Za wszelką pomoc bardzo dziękuje 😊

Opublikowano (edytowane)

Planuje kupić gravelaby dojeżdżać do pracy(2x20km dziennie), wypady na niewielkie bezdroża i czasami dłuższa trasa po asfalcie. Ogólnie potrzebuje dodatkowych okazji do aktywności fizycznej.

„Potrzebuje”:

-Komfort>Aerodynamika

-Napęd 2x11 (najlepiej grx ewentualnie 105(ultegra) + ultegra rx)

-Sztywne osie (ważę aktualnie 130kg)

-Hamulce tarczowe hydrauliczne(dodatkowe dźwignie hamulca poza klamko-manetkami miłe widziane)

-Widelec full carbon tapered

-Kierownica 460/480 z flara około 30* (wiem kierownice zawsze można wymienić)

Jaką najmniejsza kwotę muszę wyłożyć aby zakupić rower który pasowałby do moich wymagań? Nie będę oszukiwał, że chciałbym zapłacić jak najmniej ale oczywiście nie oszczędzając na jakości wykonania(bezpieczeństwie). Proszę o wasze propozycje

Edytowane przez Yuugo
Opublikowano
19 minut temu, Yuugo napisał:

Hamulce tarczowe hydrauliczne(dodatkowe dźwignie hamulca poza klamko-manetkami miłe widziane)

Takiego czegoś nie mam jak dodatkowe dźwignie przy hydro łapach.
Zakładając nowy rower, to patrząc na wymagania, jesteś przynajmniej jedną półke cenową za nisko.

Opublikowano

Jesteście w stanie podać jakieś ciekawe propozycje(nawet z tego większego przedziału cenowego) czy muszę pisać w innym wątku np 6000+ ;)