petas93 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 2 godziny temu, LICHU napisał: Szybkie pytanie. Waga ciężka 120kg, 176cm kwota do 5tys, pozycja rekreacyjna nie sportowa. Znajdzie się coś relatywnie ciekawego cena/osprzęt?? Sprawdz Kellys Soot 70, kupilem wersje 2019 za 4800.. świetny rower
Nasonex9 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 7 godzin temu, petas93 napisał: Sprawdz Kellys Soot 70, kupilem wersje 2019 za 4800.. świetny rower Odnośnie wyżej wymienionego rowerku myślę jeszcze nad rometem aspre 2. Plus nowy osprzęt GRX dedykowany do graveli ale za to brak sztywnych osi. W soocie sztywne osie, dobry osprzęt ale dedykowany do szos. Cenowo podobnie bo za rometa 4500 a soota 70 2019 okolo 4800. Co byście wybrali??
DiamondDog Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 10 godzin temu, Nasonex9 napisał: Odnośnie wyżej wymienionego rowerku myślę jeszcze nad rometem aspre 2. Plus nowy osprzęt GRX dedykowany do graveli ale za to brak sztywnych osi. W soocie sztywne osie, dobry osprzęt ale dedykowany do szos. Cenowo podobnie bo za rometa 4500 a soota 70 2019 okolo 4800. Co byście wybrali?? Apex nie jest grupą dedykowaną tylko szosie szosie bo ma sprzęgło. Główna różnica to czy chcesz mieć 1x11 czy 2x10 - wybór Twój. 2
IOO Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Mam apex 1x11 w NS RAG i nic nie lata, łańcuch super napięty, a rower równo dostaje. Zmiana biegów w sram też mi bardziej odpowiada niż Shimano. 1
Chmielo Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Apex to napęd typowo pod gravele właśnie i jak chcesz jeździć bardziej terenowo niż po szosie to jest to bardzo fajne rozwiazanie Ja bym chyba za te pieniądze wolał Soota 70 niż rometa choć to tez dość ciekawa propozycja.Jednak brak sztywnych osiek to spory mankament 1
Kaczor89 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Panowie, to teraz ja :) Głównym problemem jest wzrost - 194 cm. Waga - ok 90 kg. Rower do jazdy raczej po szosie - chcę spróbować tej części sportu rowerowego nie tracąc jednocześnie możliwości wjazdu w lekki szuter. Jazda dosyć dużo po górkach (Kraków+Nowy Sącz). Myślę o Giant Revolt 2, ale po pierwsze problematyczne może okazać się znalezienie rozmiaru XL, a poza tym nie jestem przekonany, czy jednak nie pójść w rozmiary 60-61 cm. Zależy mi raczej na grupie Shimano i dwóch blatach z przodu, nie przekonuje mnie jedna tarcza w Apexie.
Profyan Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Witam, Szukam jakiegoś roweru gravel do 3500-4500 zł. Jazda po lekkim szutrze i trochę po lesie. Mój wzrost 176 i waga 86kg. Proszę o porady i wyrozumiałość nie będę ukrywał ze jestem kompletnie zielony w tym temacie. I czy mogę ewentualnie zmienić opony na np 25 i jeździć po samym asfalcie? Czy gravel już średnio nadaje się na szose? Pozdrawiam
korea83 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Gravelem spokojnie można latać szybko po asfalcie nawet bez zakładania wąskich opon. Ja mam opony 38mm i nie mogę powiedzieć żeby utrzymywanie wysokich prędkości było problemem. Dzisiaj na segmencie średnia prędkość mi wyszła na poziomie 37,9, a maks jakoś pod 50. Jak na moje jest szybko, a przy tym wygodnie 👍
Chmielo Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 46 minut temu, korea83 napisał: Gravelem spokojnie można latać szybko po asfalcie nawet bez zakładania wąskich opon. Ja mam opony 38mm i nie mogę powiedzieć żeby utrzymywanie wysokich prędkości było problemem. Dzisiaj na segmencie średnia prędkość mi wyszła na poziomie 37,9, a maks jakoś pod 50. Jak na moje jest szybko, a przy tym wygodnie 👍 Tak z ciekawości z jakimi średnimi latasz odcinki 50-60km na takiej szerokości opony?
korea83 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Dzisiaj było 50,3km i średnia wyszła 31,1km/h przy tragicznym wietrze. Jak dla mnie bardzo spoko
nastarINHO Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 W temacie Gravel do 2999zł pod koniec zeszłego tygodnia pytałem o rower dla siebie. W Szczecinie nic nie znalazłem poniżej 4000zł, więc niestety dorzucę trochę. Znalazłem kilka ofert, które mnie zainteresowały:Kellys Soot 30 2020 - znacie ten sklep? Cena jest bardzo atrakcyjna. Kellys Soot 30 2019 L54cm - może tutaj ktoś brał coś od tego sprzedającego? Romet Boreas 1 2019 Romet Aspre 1 2019 Spodobał mi się też Felt Broam 60 Midnight Blue 2020, ale widzę, że ciężko z dostępnością. Może coś innego w kwocie ~3500zł? Nie wiem czy z rozmiarem podlinkowanych rowerów dobrze 'wybrałem'. Mój wzrost 184, jeśli dobrze zmierzyłem 84/84.5cm długość krocza.
kamusial Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 (edytowane) Godzinę temu, nastarINHO napisał: W temacie Gravel do 2999zł pod koniec zeszłego tygodnia pytałem o rower dla siebie. W Szczecinie nic nie znalazłem poniżej 4000zł, więc niestety dorzucę trochę. Znalazłem kilka ofert, które mnie zainteresowały:Kellys Soot 30 2020 - znacie ten sklep? Cena jest bardzo atrakcyjna. Kellys Soot 30 2019 L54cm - może tutaj ktoś brał coś od tego sprzedającego? Romet Boreas 1 2019 Romet Aspre 1 2019 Spodobał mi się też Felt Broam 60 Midnight Blue 2020, ale widzę, że ciężko z dostępnością. Może coś innego w kwocie ~3500zł? Nie wiem czy z rozmiarem podlinkowanych rowerów dobrze 'wybrałem'. Mój wzrost 184, jeśli dobrze zmierzyłem 84/84.5cm długość krocza. Co do geometrii Aspre (i Boreasa chyba też) to przymierzałem się do niego w 2018 roku. Geometrię miał bardziej przełajową, niż gravelową (tzn. spory reach i niski stack, rama bardzo podobna do modelu Rometa Huragan). Więc jeżeli lubisz być wyciągnięty i w większości śmigać po szosie to spoko. Ja jednak preferuję wyluzowaną pozycję którą znajdziesz m.in. w geometriach kross esker, triban, marin nicasio - czyli mniejszy reach, większy stack) Co do wielkości ramy, to zależy. Producenci czasem potrafią podawać w stylu MTB, a czasem w szosowym... Jeżeli w szosowym to przy Twoim wzrości raczej bym patrzył na >=56cm. Ale najlepiej zweryfikuj na żywo czy geometria i pozycja proponowane przez te modele Ci odpowiadają. Bez przymiarki się nie uda Edytowane 26 Kwietnia 2020 przez kamusial
nastarINHO Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 6 minut temu, kamusial napisał: Ale najlepiej zweryfikuj na żywo czy geometria i pozycja proponowane przez te modele Ci odpowiadają. Bez przymiarki się nie uda Na 8 czy 9 sklepów, w których byłem, to tylko Kellys Soot 30 2020 był dostępny z powyższych, więc przymiarka tylko tego jednego modelu wchodzi w grę i tak sobie planowałem zrobić na dniach.
piterrrxd Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 W dniu 17.04.2020 o 08:43, petas93 napisał: Sprawdz Kellys Soot 70, kupilem wersje 2019 za 4800.. świetny rower Jak sprawuje się lakier? Czytałem, że to najsłabszy "element" roweru.
petas93 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 7 godzin temu, piterrrxd napisał: Jak sprawuje się lakier? Czytałem, że to najsłabszy "element" roweru. Dopiero 150km zrobilem, póki co jedyne co, to się kurzy strasznie 😛
KonradTrek800 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Dzisiaj było 50,3km i średnia wyszła 31,1km/h przy tragicznym wietrze. Jak dla mnie bardzo spoko No to naga jak koń! Opona 38mm, wiatr a średnie jak szosowców, pięknie.
korea83 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Oj to chyba nie noga bo tej nie ma 😉 Wydaje mi się, że opona 38mm nie stawia jakiegoś szczególnego oporu nawet jeśli jest tak jak w moim przypadku z delikatnym klockiem i stosunkowo niskim ciśnieniem (ok 50psi). Gdy będę wymieniać opony to wrzucę coś z szosowym bieżnikiem bo jestem ciekaw czy będzie jakaś poprawa.
IOO Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 4 godziny temu, korea83 napisał: Oj to chyba nie noga bo tej nie ma 😉 Wydaje mi się, że opona 38mm nie stawia jakiegoś szczególnego oporu nawet jeśli jest tak jak w moim przypadku z delikatnym klockiem i stosunkowo niskim ciśnieniem (ok 50psi). Gdy będę wymieniać opony to wrzucę coś z szosowym bieżnikiem bo jestem ciekaw czy będzie jakaś poprawa. 50 psi to całkiem sporo na 38 mm, po niskim ciśnieniu to się spodziewałem 30-35 psi.
Chmielo Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Opublikowano 28 Kwietnia 2020 50psi to u mnie np minimalna granica wg producenta na 38mm. a co do prędkości kolegi średniej 31 km/h na 50 km to kopyto faktycznie jak u konia:) ja puki co nie dochodzę do takich prędkości na swoim Nicasio 2 choć już prawie 2 tys w tym roku zrobiłem a w zeszłym 5tys. Choć w zeszłym roku na trekingu
nctrns Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Ja jeżdżę 3 lata na szosie i w jeździe solo średnią 30+ mam na dystansie maks 30-35km 1
Adam-> Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 (edytowane) Panowie, W związku z trochę wygórowanymi cenami graveli, chciałem zapytać o alternatywę w postaci roweru szosowego, który 1. Pozwoli na montaż opon około 28 mm, ewentualnie max dla mnie 32 mm 2. Będzie miał hamulce tarczowe hydrauliczne 3. Będzie miał sztywne obie osie 4. Będzie na grupie Shimano 105 (2x11 jeśli niczego nie pomyliłem) chyba, że jest takowy na GRXie 5. Będzie miał możliwość montażu bagażnika bezpośrednio do ramy (ewentualnie jakieś inne rozwiązanie umożliwiające montaż sakw, na sztycę, za pomocą obejmy) 6. Będzie miał łożyska maszynowe w kołach 7. Jeśli da się uniknąć pressfitu, to byłoby już całkiem dobrze. Napaliłem się na gravele, ale już chyba 3 rok czegoś szukam, ceny w porównaniu z szosami moim zdaniem nie są uzasadnione. Zresztą czytając Wasze posty odnośnie opon jakie stosujecie w gravelach stwierdzam, że raczej nie potrzebne będą mi aż tak szerokie. Obecnie w ciężkim trekkingu z amortyzatorem mam opomy 28 mm, 7 bar i jeździ mi się na nich dobrze. Tym samym zakładając do gravela 32 mm zniweluję brak amortyzatora-tak myślę. Tym samym doszedłem do wniosku, że może lepiej kupić szosę i ją nieco uterenowić szerszymi oponami. Jazda dotyczy w przeważającej mierze asfaltów i lekkich szutrów, ciężki teren nie wchodzi w grę. Mogę liczyć na Waszą pomoc lub wskazanie błędów w moim myśleniu? Edytowane 29 Kwietnia 2020 przez Adam->
DiamondDog Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 3 godziny temu, Adam-> napisał: W związku z trochę wygórowanymi cenami graveli, chciałem zapytać o alternatywę w postaci roweru szosowego, który Mamy za Ciebie poszukać ? Rowerów które spełniają te wymagania jest od groma, natomiast szanse na "hydro" i podwójny blat z przodu poniżej 5k są niewielkie i raczej jesteś skazanych na jakieś modele wyprzedażowe z zeszłego roku.
Adam-> Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Nie, nie - właśnie od dłuższego czasu szukam, ale nie udało mi się znaleźć roweru, który spełniałby te kryteria. Myślałem więc, że forum właśnie jest dobrym miejscem, w którym można uzyskać pomoc. Dokonując hierarchizacji, to przede wszystkim zależy mi na sztywnych osiach (ponieważ tego nie obejdę w przyszłości), możliwości zastosowania wspomnianych opon - tu powiedzmy możemy zatrzymać się na tych 28 mm max. Później na kolejnym miejscu są hamulce (zależy mi na tarczach) i napęd. Koła to najmniejszy problem, w przyszłości mogę w nie zainwestować. Pressfitu zapewne nie da się uniknąć, więc traktuję jako dodatek do wymagań. Jeśli masz w głowie taki model, to bardzo prosiłbym o podesłanie, bo jak wspomniałem - nie znalazłem. Ubiegłoroczne modele mi nie przeszkadzają jeśli będą to rowery nowe. Z góry dzięki!
DiamondDog Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 7 minut temu, Adam-> napisał: Nie, nie - właśnie od dłuższego czasu szukam, ale nie udało mi się znaleźć roweru, który spełniałby te kryteria. Myślałem więc, że forum właśnie jest dobrym miejscem, w którym można uzyskać pomoc. Dokonując hierarchizacji, to przede wszystkim zależy mi na sztywnych osiach (ponieważ tego nie obejdę w przyszłości), możliwości zastosowania wspomnianych opon - tu powiedzmy możemy zatrzymać się na tych 28 mm max. Później na kolejnym miejscu są hamulce (zależy mi na tarczach) i napęd. Koła to najmniejszy problem, w przyszłości mogę w nie zainwestować. Pressfitu zapewne nie da się uniknąć, więc traktuję jako dodatek do wymagań. Jeśli masz w głowie taki model, to bardzo prosiłbym o podesłanie, bo jak wspomniałem - nie znalazłem. Ubiegłoroczne modele mi nie przeszkadzają jeśli będą to rowery nowe. Z góry dzięki! Każdy gravel zmieści opony o których mówisz i do tego większosć będzie miała uchwyty montażowe na błotniki czy bagażnik. Obecnie część szosówek nawet to ogarnie (np Emonda), natomiast do 5k szans na GRX, czy 105tkę z hydrauliką nie ma. I uwaga - opona 32mm czy 35mm napewno nie zastąpi Ci amortyzatora - jest to fizycznie niemożliwe. Jeśli chcesz mieć hydro (a warto, bardzo polecam) musisz powiększyć budżet, albo kupić tańszy rower i potem do niego zamontować graty hydrauliczne. Ja sam jeżdzę na Specialized Diverge - to bardziej szosa++ niż gravel. Możesz wrzucić opony do 38. Są uchwyty do błotników, bagażnik można zamocować na specjalną, dodatkową obejmę do sztycy. W tej cenie możesz kupić coś takiego - https://www.greenbike.pl/rower-szosowy-specialized-diverge-e5-elite-2019-p-3570.html i jak Ci się sposoba dokupić hydrauliczne klamki i hamulce. Mi się udało to zamknąć w kwocie ok 1200 złotych. Z nowych rowerów masz do wyboru chociażby Scotta Speedstera - https://www.scott.pl/produkt/1037/6732/Rower-Speedster-Gravel-30/ za 5800 złotych czy Soot 50 za 6k - https://rower.com.pl/kellys-soot-50-2073813 Parę innych pewnie się znajdzie - musisz przejrzeć oferty producentów.
Adam-> Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Nie do końca się chyba zrozumieliśmy. Miałem na myśli, że w związku z wysokimi cenami graveli zastanawiam się nad alternatywą w postaci kupna typowej, "zwykłej" szosy i wyposażenie jej w inne oponki. Ponieważ nie mam rozeznania w szosach (endurance) zwróciłem się o pomoc, bo zależałoby mi właśnie na tych sztywnych osiach, prześwicie pod opony, hamulcach, itd. - moim zdaniem nie ma ich za wiele w tej cenie. Może niezbyt szczęśliwie wybrałem wątek - lepsze miejsce byłoby w dziale szosowych - tak stwierdzam po namyśle.
Rekomendowane odpowiedzi