modessef1 Opublikowano 22 Lipca 2020 Opublikowano 22 Lipca 2020 Może pytanie dziwne, bo Aspre 2 i Fuji Jari 1.5 są o półkę wyżej od Eskera, ale dostaję już bólu głowy od zastanawiania się który rower wybrać, a gdzieś jest granica zasadności dokładania $$ do lepszego osprzętu. Chciałem się zmieścić w 4000zł kupując nowy rower z opcją dołożenia jeśli warto. No i właśnie zastanawiam się czy warto, do Aspre2 musiałbym dołożyć ~500zł ponad budżet, a do Jari już 900zł. Przy cenie 3500zł za Eskera różnice w cenie są znaczne. Na papierze różnice są, ale czy w praktyce są wyczuwalne dla laika? Czy karbonowy widelec da mi wyczuwalną różnicę nad aluminiowym? Czy GRX z Aspre2 albo Tagra z Jari będą wyraźnie lepsze od Sory z Eskera? Czy sztywna oś z Jari przy mojej wadze 85kg zrobi różnicę? Wszystko zapewne rozchodzi się o to jak rower będzie używany i przez kogo. Zastosowanie: 40% ścieżki rowerowe, 20% asfalt, 30% ubite ścieżki leśne i polne, 10% korzenie i piach w lesie Byłem zdecydowany na Eskera, ale obdzwoniłem sklepy w Warszawie i nigdzie nie mają. Znalazłem dostępną sztukę tylko w jednym sklepie online, ale jeszcze wyczytałem o problemach z tylnym wózkiem, że potrafi pęknąć, a nigdzie nie można go dostać i trochę mnie to martwi. Będę wdzięczny za wszelki rady. Rower z założenia na lata, więc chciałbym dokonać możliwie najlepszego wyboru.
nctrns Opublikowano 22 Lipca 2020 Opublikowano 22 Lipca 2020 9 minut temu, modessef1 napisał: Czy karbonowy widelec da mi wyczuwalną różnicę nad aluminiowym? Moim zdaniem tak 10 minut temu, modessef1 napisał: Czy GRX z Aspre2 albo Tagra z Jari będą wyraźnie lepsze od Sory z Eskera? GRX tak, Tiagra niekoniecznie, ale Tiagra pozwala robić stopniowe upgrady w stronę GRX albo napędów 11 rzędowych. 10 minut temu, modessef1 napisał: Czy sztywna oś z Jari przy mojej wadze 85kg zrobi różnicę? Sztywna oś zrobi różnicę głównie wtedy, jeśli często zdejmujesz koła, albo będziesz intensywnie użytkował rower, zwłaszcza w terenie. 11 minut temu, modessef1 napisał: Rower z założenia na lata, więc chciałbym dokonać możliwie najlepszego wyboru. Jak na lata, to sztywne osie i hamulce flat mount mile widziane.
Chmielo Opublikowano 23 Lipca 2020 Opublikowano 23 Lipca 2020 Kolego miałem bardzo podobne dylematy tez budżet był pierwotnie do 4tys i zastanawiałem sie czy potrzebne te sztywne ośki,czy nie wystarczy sora, dodatkowo każdy mówił ze warto dołożyć do hydrauliki i w końcu postanowiłem ze rower kupuje na długie lata wiec dołożyłem 1000 do budżetu i wyrwałem Marina Nicasio 2 na sztywnych osiach,chydraulicznych hamulcach i Tiagrze.Musze przyznać ze nie żałuje sztywne ośki są fajne bo nie musze regulować hamulca a ja dość często zdejmuje przednie koło i pakuje rower do bagażnika. karbonowy widelec pięknie tłumi nierówności np.kostke brukową,tiagra działa dla mnie naprawdę dobrze a hamulce porównując np do hybrydy z tribana działają super.Wiec reasumując nie żałuje ze posłuchałem ludzi z forum i dołożyłem do budżetu bo teraz nie pluje sobie w brodę ze można bo jednak dołożyć:) A na Marinie mam od marca nalatane 3000km i żadnych problemów z nim nie było
IOO Opublikowano 23 Lipca 2020 Opublikowano 23 Lipca 2020 2 godziny temu, Chmielo napisał: Kolego miałem bardzo podobne dylematy tez budżet był pierwotnie do 4tys i zastanawiałem sie czy potrzebne te sztywne ośki,czy nie wystarczy sora, dodatkowo każdy mówił ze warto dołożyć do hydrauliki i w końcu postanowiłem ze rower kupuje na długie lata wiec dołożyłem 1000 do budżetu i wyrwałem Marina Nicasio 2 na sztywnych osiach,chydraulicznych hamulcach i Tiagrze.Musze przyznać ze nie żałuje sztywne ośki są fajne bo nie musze regulować hamulca a ja dość często zdejmuje przednie koło i pakuje rower do bagażnika. karbonowy widelec pięknie tłumi nierówności np.kostke brukową,tiagra działa dla mnie naprawdę dobrze a hamulce porównując np do hybrydy z tribana działają super.Wiec reasumując nie żałuje ze posłuchałem ludzi z forum i dołożyłem do budżetu bo teraz nie pluje sobie w brodę ze można bo jednak dołożyć:) A na Marinie mam od marca nalatane 3000km i żadnych problemów z nim nie było Generalnie albo kupuj najtaniej co się da albo dołoz do czegoś sensownego co długo posłuży i nie będziesz się na każdym kroku zastanawiać co i kiedy wymienić.
Fimala Opublikowano 23 Lipca 2020 Opublikowano 23 Lipca 2020 Do hydrauliki oplaca sie dolozyc kazde pieniadze. Co do reszty to juz kwestia priorytetow.
hymmek Opublikowano 23 Lipca 2020 Opublikowano 23 Lipca 2020 Ja też tak wybierałem i w końcu dołożyłem do Cube Nuroad Race Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
liftlodz Opublikowano 26 Lipca 2020 Opublikowano 26 Lipca 2020 WitamDo tej pory jeżdżę na Brezeer Beltway 8 st , ale zastanawiam się nad kupnem 2 roweru, który będzie trochę szybszy lecz wciąż zapewni w miarę komfortową pozycję, mam więc pytanie czy jest jakieś gravel za rozsądne pieniądze z napędem na pasek?Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka
IOO Opublikowano 26 Lipca 2020 Opublikowano 26 Lipca 2020 16 minut temu, liftlodz napisał: Witam Do tej pory jeżdżę na Brezeer Beltway 8 st , ale zastanawiam się nad kupnem 2 roweru, który będzie trochę szybszy lecz wciąż zapewni w miarę komfortową pozycję, mam więc pytanie czy jest jakieś gravel za rozsądne pieniądze z napędem na pasek? Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka Nigdy się z grawelem na pasek nie spotkałem, wydaje się to ciekawe rozwiązanie. Obawiam się tylko że jak coś to tanio nie będzie.
FilipJoh Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Szukam czegoś do 5300 zł. Znalazłem Rag+ 2 od NS Bikes a także Whyte Glencoe, który wydaje się lepszą opcją. Znajdę coś innego, sensownego w tym budżecie? Wzrost 184 cm i 85 przekroku.
Lindros Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Opublikowano 15 Sierpnia 2020 28 minut temu, FilipJoh napisał: Szukam czegoś do 5300 zł. Znalazłem Rag+ 2 od NS Bikes a także Whyte Glencoe, który wydaje się lepszą opcją. Znajdę coś innego, sensownego w tym budżecie? Wzrost 184 cm i 85 przekroku. Znalazłaś gdzieś dostępnego NS Rag 2?
bruce_meeen Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Opublikowano 16 Sierpnia 2020 (edytowane) Szukam przełaju/gravela z napędem 1x11 choć 1x10 też nie pogardzę budżet do 3500 tyś max.Nie musi być koniecznie nowy jeśli macie jakieś ciekawe strony z używanymi rowerami tego typu to bym był wdzięczny za podlinkowanie. Edytowane 16 Sierpnia 2020 przez bruce_meeen
Lindros Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Witam, czy ktoś z Was posiada albo zamierza zakupić rower Giant Revolt 2 2021? Czy w tej cenie to dobry zakup? słyszałem, ze rama tego roweru jest świetnej jakości i dodatkowo ma dożywotnią gwarancje. link do specyfikacji i ceny: https://sprint-rowery.pl/rower-gravel-giant-revolt-2-2021
tomly Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Opublikowano 25 Sierpnia 2020 50 minut temu, Lindros napisał: Witam, czy ktoś z Was posiada albo zamierza zakupić rower Giant Revolt 2 2021? Czy w tej cenie to dobry zakup? słyszałem, ze rama tego roweru jest świetnej jakości i dodatkowo ma dożywotnią gwarancje. link do specyfikacji i ceny: https://sprint-rowery.pl/rower-gravel-giant-revolt-2-2021 Sora 2x9? Nie, dziękuję. Nawet Romet ma GRXa.
taborek Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Godzinę temu, tomly napisał: Sora 2x9? Nie, dziękuję. Nawet Romet ma GRXa. To samo napisałem pod filmem z kanału tego sklepu. Rower wygląda fajnie, ale ten napęd przy cenie 4700 zł to jest nieporozumienie. Szkoda ;/ bo niestety wymiana napędu na lepszy i wchodzi w cenę nowego Eskera 6.0 (pomijam jego dostępność) czy Soot 50 i innych.
pan ptak Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Hejka, jest w tej chwili coś ciekawszego niż nowe Merliny? Czym się różnią G2 od G2P? Z tego co widzę to na zdjęciu G2 w ogóle mamy tylko model, opisy identyczne, tylko do G2P dopisali że maksymalna szerokość opony to 40mm. Warto się pchać w te rowery? Ale z kolei czy dostanę coś w tej cenie na sztywnych osiach?
IOO Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Godzinę temu, pan ptak napisał: Hejka, jest w tej chwili coś ciekawszego niż nowe Merliny? Czym się różnią G2 od G2P? Z tego co widzę to na zdjęciu G2 w ogóle mamy tylko model, opisy identyczne, tylko do G2P dopisali że maksymalna szerokość opony to 40mm. Warto się pchać w te rowery? Ale z kolei czy dostanę coś w tej cenie na sztywnych osiach? Jak coś to bierz G2P bo tam jest tiagra która jest kompatybilna z GRX.
pan ptak Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Opublikowano 31 Sierpnia 2020 23 minuty temu, IOO napisał: Jak coś to bierz G2P bo tam jest tiagra która jest kompatybilna z GRX. O proszę, 3900+375 przesyłki to rozsądna cena za ten sprzęt, czy jednak w Polsce dostanę coś równie dobrego?
GrubyNaKole Opublikowano 8 Września 2020 Opublikowano 8 Września 2020 Witam szanowne grono, Postanowiłem ruszyć się z kanapy i wrócić do formy sprzed 5 lat. A jest do czego wracać, ponieważ strasznie się zapuscilem. Długo szukałem roweru dla siebie, ostatecznie padło na gravela. Mam 180cm wzrostu i 130kg wagi. Przekrok 73cm. Postanowiłem, że dłużej nie mogę być niepełnosprawny, bo tak się czuje w mojej aktualnej super ciężkiej kategorii i zamierzam wsiąść na rower. Dietę i konsultacje z dietetykiem mam już za sobą. Dieta jest ułożona, teraz postanowiłem włączyć do tego aktywność fizyczna w postaci basenu oraz roweru. Budżet na rower mam jakieś 4500 PLN. Celowalem w kellys soot 30, ale dzisiaj przejechałem się cube nuroad pro. Pozycja, przyjemność z jazdy o wiele lepsze dla mnie. Dodatkowo jest na całej Tiagrze, ma sztywne osie i karbonowy widelec. Pytanie czy z taką wagą mogę w ogóle zabierać się za jazdę na rowerze? Byłem w dwóch sklepach i usłyszałem, że rower z moja waga nie dla mnie i najpierw muszę schudnąć przynajmniej do tych 120kg... Jeżeli tak, to czy w kwocie do 4500zl dostane coś lepszego? Rozważam jeszcze stalowego eskera 4.0. Z góry dziękuję za pomoc i odpowiedź.
IOO Opublikowano 8 Września 2020 Opublikowano 8 Września 2020 4 godziny temu, GrubyNaKole napisał: Witam szanowne grono, Postanowiłem ruszyć się z kanapy i wrócić do formy sprzed 5 lat. A jest do czego wracać, ponieważ strasznie się zapuscilem. Długo szukałem roweru dla siebie, ostatecznie padło na gravela. Mam 180cm wzrostu i 130kg wagi. Przekrok 73cm. Postanowiłem, że dłużej nie mogę być niepełnosprawny, bo tak się czuje w mojej aktualnej super ciężkiej kategorii i zamierzam wsiąść na rower. Dietę i konsultacje z dietetykiem mam już za sobą. Dieta jest ułożona, teraz postanowiłem włączyć do tego aktywność fizyczna w postaci basenu oraz roweru. Budżet na rower mam jakieś 4500 PLN. Celowalem w kellys soot 30, ale dzisiaj przejechałem się cube nuroad pro. Pozycja, przyjemność z jazdy o wiele lepsze dla mnie. Dodatkowo jest na całej Tiagrze, ma sztywne osie i karbonowy widelec. Pytanie czy z taką wagą mogę w ogóle zabierać się za jazdę na rowerze? Byłem w dwóch sklepach i usłyszałem, że rower z moja waga nie dla mnie i najpierw muszę schudnąć przynajmniej do tych 120kg... Jeżeli tak, to czy w kwocie do 4500zl dostane coś lepszego? Rozważam jeszcze stalowego eskera 4.0. Z góry dziękuję za pomoc i odpowiedź. W cube krytyczne są koła, trzeba sprawdzić ile fulcrumy mają limitu wagowego. Mój kolega właśnie kupik ten rower i też waży nie mało bo 112 kg i po miesiącu nie ma problemów. Jak masz teraz 130 i zmienisz dietę to te pierwsze 10 kg powinieneś w miarę szybko zgubić. Ja bym brak cuba.
nomnom Opublikowano 9 Września 2020 Opublikowano 9 Września 2020 Bardzo proszę o podpowiedź, w tym przedziale cenowym który z rowerów ma najbardziej wygodną pozycję. Zależy mi na tym aby pozycja była w miarę możliwości wyprostowania, mam problem z plecami więc nie jestem w stanie zbyt długo jechać mocno pochylony.
GrubyNaKole Opublikowano 9 Września 2020 Opublikowano 9 Września 2020 11 godzin temu, IOO napisał: W cube krytyczne są koła, trzeba sprawdzić ile fulcrumy mają limitu wagowego. Mój kolega właśnie kupik ten rower i też waży nie mało bo 112 kg i po miesiącu nie ma problemów. Jak masz teraz 130 i zmienisz dietę to te pierwsze 10 kg powinieneś w miarę szybko zgubić. Ja bym brak cuba. Dziękuję za szybką odpowiedź. Jadę dzisiaj po tego cube. Z tego co mówił mi sprzedawca to do 120kg. Wrzucę dzisiaj zdjęcie jak odbiorę;)
Castagir Opublikowano 27 Września 2020 Opublikowano 27 Września 2020 Cześć, Poszukuję gravela w przystępnej cenie (pierwotnie budżet do 3 tys, ale w miarę poszukiwań i braku dostępności zastanawiam się nad dorzuceniem co nieco). Jestem laikiem w tematach rowerowych i szukam czegoś co będzie dawało większą przyjemność z jazdy niż to czym jeżdżę obecnie (Unibike z lat 90tych :)), starczy mi na lata i pozwoli pojeździć i po asfalcie i zjechać czasem do lasu. Obecnie zastanawiam się nad 3ma opcjami: 1. Romet Aspre - obecnie nie mogę nigdzie znaleźć w rozmiarze S 2. Kellys Soot 30 - https://www.olx.pl/oferta/kellys-soot-30-gravel-2021-roz-s-l-CID767-IDGmGML.html 3. Author Ronin - https://sklep.szprychy.com/rower-szosowy-author-ronin-500-czerwono-czerwony,3,18695,30570 Author najdroższy, ale przemawia za nim możliwość przymiarki (w Gdańsku) oraz "chyba" lepszy osprzęt. Największym minusem jest tu cena i wygląd, który na zdjęciach trochę mnie nie przekonuje (może na żywo będzie lepiej). Czy Waszym zdaniem Ronin w tej konfiguracji wart jest ceny 4500? Kellys z wyglądu podoba mi się najbardziej, ale nie ma go w Trójmieście, a "do Bydgoszczy będę jeździł"? Aspre podoba mi się najbardziej, ale aktualnie nie ma nigdzie, a przy obecnych informacjach o brakach w częściach rowerowych, boję się, że w nowym sezonie też go nie dostanę. Będę bardzo wdzięczny za poradę. Co Wy byście wybrali z tych 3, lub może mielibyście własne typy (4500 to chyba już max jaki mogę wydać na rower)?
Tomorrows Production Opublikowano 29 Września 2020 Opublikowano 29 Września 2020 W dniu 27.09.2020 o 13:54, Castagir napisał: Cześć, Poszukuję gravela w przystępnej cenie (pierwotnie budżet do 3 tys, ale w miarę poszukiwań i braku dostępności zastanawiam się nad dorzuceniem co nieco). Jestem laikiem w tematach rowerowych i szukam czegoś co będzie dawało większą przyjemność z jazdy niż to czym jeżdżę obecnie (Unibike z lat 90tych :)), starczy mi na lata i pozwoli pojeździć i po asfalcie i zjechać czasem do lasu. Obecnie zastanawiam się nad 3ma opcjami: 1. Romet Aspre - obecnie nie mogę nigdzie znaleźć w rozmiarze S 2. Kellys Soot 30 - https://www.olx.pl/oferta/kellys-soot-30-gravel-2021-roz-s-l-CID767-IDGmGML.html 3. Author Ronin - https://sklep.szprychy.com/rower-szosowy-author-ronin-500-czerwono-czerwony,3,18695,30570 Author najdroższy, ale przemawia za nim możliwość przymiarki (w Gdańsku) oraz "chyba" lepszy osprzęt. Największym minusem jest tu cena i wygląd, który na zdjęciach trochę mnie nie przekonuje (może na żywo będzie lepiej). Czy Waszym zdaniem Ronin w tej konfiguracji wart jest ceny 4500? Kellys z wyglądu podoba mi się najbardziej, ale nie ma go w Trójmieście, a "do Bydgoszczy będę jeździł"? Aspre podoba mi się najbardziej, ale aktualnie nie ma nigdzie, a przy obecnych informacjach o brakach w częściach rowerowych, boję się, że w nowym sezonie też go nie dostanę. Będę bardzo wdzięczny za poradę. Co Wy byście wybrali z tych 3, lub może mielibyście własne typy (4500 to chyba już max jaki mogę wydać na rower)? Każdy rower z innej półki cenowej. Aspre (zakładam, że chodzi o model 1) koszt poniżej 3000 zł, Soot - 4000 zł, Ronin - 4500 zł. Polecił bym Ci w pierwszej kolejności założyć sztywne widełki cenowe np. 4-4,5 tys. zł, będzie zdecydowanie łatwiej szukać. Później zastanów się nad tym gdzie i jak będziesz ten rower użytkować, przedstawione propozycje są skrajne. Aspre i Soot to aluminiowe rowery o bardziej sportowej geometrii. Ich użył bym do dynamicznych jazd po szutrach i leśnych ścieżkach do tego jakaś szosa. Z drugiej strony Ronin, wygodny gravel wykonany ze stali, raczej z nastawieniem na bikepacking i długie, komfortowe wycieczki, w których będziemy chcieli ominąć szerokim łukiem wszelkie asfaltowe drogi. Kwestia osprzętu i po części związana z tym opłacalność. Tak jak wcześniej, polecam samemu się zastanowić jak używasz rower i tak naprawdę sam będziesz w stanie sobie odpowiedzieć na kolejne pytania. W sumie wcześniejsze kwestie powinny Ci trochę pomóc zawęzić obszar działania. Jeśli będziesz jeździł w większości po szosie, napęd stricte gravelowy (np. GRX) nie będzie aż tak konieczny, szosowy będzie się tłukł na wybojach, ale da rade. Na pewno Ronin jest wart swojej ceny, zdecydowanie na plus chyba kompletny GRX, napęd idealny do gravela, a do tego mega plus w postaci hamulców hydraulicznych. Na plus również zewnętrzne łożyska suportu i jak na stal nie jakaś kosmiczna masa. Na zdecydowany minus natomiast brak sztywnych osi, w tej cenie powinno to być. Pytanie czy tego potrzebujesz, warto poczytać i zdecydować. Na twoją niekorzyść pozostała dwójka też w swoich przedziałach cenowych jest opłacalna i często polecana. Decyzja myślę, że jest mocno uzależniona od budżetu, który rzeczywiście będziesz w stanie przeznaczyć i tego jak rower będziesz użytkować. Zdecydowanie wyznacz sobie elementy roweru, które muszą w nim być (np. Sztywne osie, hamulce hydrauliczne, zewnętrzne łożyska suportu, itp.) Polecam też przymierzyć się do paru rowerów, pomoże to wybrać geometrię, która ci najbardziej odpowiada i dobrać odpowiedni rozmiar.
Tajgeer Opublikowano 12 Października 2020 Opublikowano 12 Października 2020 (edytowane) Hej, Poszukuję gravela w cenie do opisywanych do 4500 - 5000 zł. Na początku sierpnia postanowiłem zrobić coś ze swoją wagą (od tamtej pory udało się zlecieć 14 kg, do 97, w planie jeszcze drugie tyle) i zakupić po raz pierwszy od dłuższego czasu rower. Wybór w tamtym przypadku padł na Unibike Expedition GTS (rozmiar L, który oczywiście był za duży do moich 170 cm, ale... taki czas). Doszedłem jednak do wniosku, że trekking trochę mnie zaczął ograniczać. W okresie wakacji zrobiłem dużą liczbę wyjazdów, po których poruszałem się drogą i oczywiście czułem, że "mogłoby być szybciej". Po długim okresie zastanawiania się, postanowiłem sprzedać swojego Unibike i pochylić się w kierunku gravela, który wydaje się być idealny do moich zastosować (w dni robocze jazda po DDR/odcinki szutrowe w lasach i parkach, weekendy szosy i szutry). Co ważne - nie wykluczam w bliższej lub dalszej perspektywie wypraw z sakwami, ale jeśli już, to kilkudniowe (2-3) wycieczki., sporadyczne. Główne przeznaczenie jak przedstawiłem wcześniej. Póki co swój wybór ograniczam do następujących pozycji: - ESKER 4.0 2020 - jeszcze są do dostania w rozmiarze M - MARIN Four Corners - jestem na liście oczekujących na modele 2021 (przełom listopada/grudnia) Rozważałem również Giant Contendy (2021), ale ich prawdopodobnie nie powala względem w/w. Póki co najbardziej skłaniam się ku Eskerowi. Jakieś inne propozycje? Edytowane 12 Października 2020 przez Tajgeer
Pavvlo Opublikowano 24 Października 2020 Opublikowano 24 Października 2020 Wczoraj Romet zaprezentował model Boreas 2 i Aspre 2 na rok 2021, odpowiednio 4999zł i 4699zł. Aspre 2 na GRX 400 i sztywnych osiach, raczej będę się na niego decydować jak będzie można już gdzieś zamawiać. Szukałem jakiegoś gravela w cenie 5500-6000 zł ale nic dostępnego nie ma i prędko nie będzie. Z używanych też mało co było i jakoś niezbyt pasowało. Malowanie nowego Aspre 2 może nie powala ale jest w miarę ok, na żywo może prezentować się lepiej, na razie zdjęcia tylko katalogowe. https://www.romet.pl/Rower,ASPRE_2,10,792,799,15489,2021.html
Rekomendowane odpowiedzi