Chmielo Opublikowano 19 Maja 2020 Opublikowano 19 Maja 2020 No spełnić swoje oczekiwania to napewno powyżej 6k musisz wydać, zastanawiam się tylko bo piszesz ze chcesz wydać jak najmniej to po co pchać się w ultegre czy 105 i wydawać 6-7tysi za taki rower. Sądząc po wadze jeźdźca to raczej jesteś początkujący w kolarstwie i uważam że szkoda hajsu na takie zachcianki, lepiej ten tysiąc czy nawet więcej przeznaczyć na lepsze koła niż klasę wyższa przerzutkę, w ktorej różnicy nie odczujesz.
IOO Opublikowano 19 Maja 2020 Opublikowano 19 Maja 2020 1 godzinę temu, Chmielo napisał: No spełnić swoje oczekiwania to napewno powyżej 6k musisz wydać, zastanawiam się tylko bo piszesz ze chcesz wydać jak najmniej to po co pchać się w ultegre czy 105 i wydawać 6-7tysi za taki rower. Sądząc po wadze jeźdźca to raczej jesteś początkujący w kolarstwie i uważam że szkoda hajsu na takie zachcianki, lepiej ten tysiąc czy nawet więcej przeznaczyć na lepsze koła niż klasę wyższa przerzutkę, w ktorej różnicy nie odczujesz. I to jest bardzo słuszna uwaga, jak zaczynasz to nawet Sora wystarczy. Pamiętaj że jeszcze wypada kupić kask, spodenki, pedały, buty, bidony z koszykami, torbę na pompkę, dętke i narzędzia i pewnie coś jeszcze. Pamiętaj że sam rower to początek wydatków.
Yuugo Opublikowano 19 Maja 2020 Opublikowano 19 Maja 2020 Moje „wymagania” są rezultatem obcowani z Fuji Cyclocross 1.7 2018. Wiem, że to inny typ roweru(mostek odwrócony do góry trochę pomógł z pozycją) ale uderzanie łańcucha o ramę było nie do zniesienia na trochę bardziej wymagających odcinkach
grze Opublikowano 20 Maja 2020 Opublikowano 20 Maja 2020 Cześć. Co polecacie do 5000zl że sztywnymi osiami z okazjonalnymi wypadami w Beskid Niski dla faceta o wadze 100kg? Nie ukrywam, że zafascynował mnie Marin Four Corners ale obawiam sie, że rozjadę rower bez sztywnych osi. Pozdrawiam
Chmielo Opublikowano 20 Maja 2020 Opublikowano 20 Maja 2020 8 godzin temu, grze napisał: Cześć. Co polecacie do 5000zl że sztywnymi osiami z okazjonalnymi wypadami w Beskid Niski dla faceta o wadze 100kg? Nie ukrywam, że zafascynował mnie Marin Four Corners ale obawiam sie, że rozjadę rower bez sztywnych osi. Pozdrawiam Bez obaw 4Cornersa nie rozjedziesz:)
PiotrekW Opublikowano 22 Maja 2020 Opublikowano 22 Maja 2020 (edytowane) Cześć, Ja trochę z odwrotnym tematem niż kilka ostatnich osób - jestem dość lekki. Moja krótka historia - mam 30 lat, 183cm wzrostu, 65kg, od 17 lat jeżdżę na wysłużonym MTB 26 cali, ominęły mnie wszystkie zmiany kół na 27,5, czy 29, miesiąc temu dowiedziałem się jak aktualnie wygląda rynek, trochę poczytałem i wyszło mi, że najlepszym rowerem do tego co robię czyli - asfalty różnych stanów dookoła Wrocławia plus lasy, szutry, ale bez żadnych gór i skakania- będzie gravel. Teraz pytanie, co polecacie w przedziale 3-5 tyś (nie więcej niż 5) - jestem lekki, więc zależy mi na tym, żeby rower był w miarę lekki, nie stalowy. Do tego chciałbym żeby był to gravel troszkę bardziej w stronę sportową niż wyprawową, może będę kombinował z cieńszymi oponami i większymi ilościami asfaltu (nie, nie może być szosa, z dziewczyną jednak dużo latamy po szutrach i lasach). Dzięki za pomoc. Edytowane 22 Maja 2020 przez PiotrekW
IOO Opublikowano 22 Maja 2020 Opublikowano 22 Maja 2020 4 godziny temu, Chmielo napisał: Zerknij na Ns Rag np. Na RAGu bardzo dobrze się skacze
PiotrekW Opublikowano 22 Maja 2020 Opublikowano 22 Maja 2020 Czy w moim przypadku gdzie jestem lekki, istotna jest sztywna oś i warto za to dopłacić? Podobają mi się rowery Specialized np. https://www.specialized.com/pl/pl/diverge-base-e5/p/175291?color=290932-175291&searchText=96220-7244 Problem jest taki, że są na Shimano Claris, a w tej cenie widziałem już rowery na lepszym osprzęcie, np. Giant Revolt - https://www.giant-bicycles.com/pl/revolt-2. czy Cannondale https://www.greenbike.pl/rower-gravel-cannondale-topstone-sora-2020-p-5816.html Będę widział różnicę pomiędzy Clarisem, a Sorą, jeśli przesiadam się ze starego MTB, czy nie będzie to miało znaczenia? Który z tych 3 rowerów polecacie najbardziej? I ostatnie pytanie- czy np. zejść z ceną do 3499 i wziąć Tribana, czy to nie będzie to samo co trójka powyżej? https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-rc520-id_8502389.html Pozdrawiam
IOO Opublikowano 22 Maja 2020 Opublikowano 22 Maja 2020 41 minut temu, PiotrekW napisał: Czy w moim przypadku gdzie jestem lekki, istotna jest sztywna oś i warto za to dopłacić? Podobają mi się rowery Specialized np. https://www.specialized.com/pl/pl/diverge-base-e5/p/175291?color=290932-175291&searchText=96220-7244 Problem jest taki, że są na Shimano Claris, a w tej cenie widziałem już rowery na lepszym osprzęcie, np. Giant Revolt - https://www.giant-bicycles.com/pl/revolt-2. czy Cannondale https://www.greenbike.pl/rower-gravel-cannondale-topstone-sora-2020-p-5816.html Będę widział różnicę pomiędzy Clarisem, a Sorą, jeśli przesiadam się ze starego MTB, czy nie będzie to miało znaczenia? Który z tych 3 rowerów polecacie najbardziej? I ostatnie pytanie- czy np. zejść z ceną do 3499 i wziąć Tribana, czy to nie będzie to samo co trójka powyżej? https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-rc520-id_8502389.html Pozdrawiam Ja bym się poważnie nad tribanem zastanowił, pytanie jak z dostępnością.
taki_jeden Opublikowano 23 Maja 2020 Opublikowano 23 Maja 2020 @PiotrekWmusisz liczyć się z tym że czy to claris czy sora, a czy w zasadzie każda szosowa przerzutka nie napina łańcucha w wystarczającym stopniu więc podczas jazdy po szutrach i lasach łańcuch będzie się obijał o ramę. Poszukaj czegoś z grx, sram albo zmień tylną przerzutkę na taką ze sprzęgłem.
Krzy Opublikowano 23 Maja 2020 Opublikowano 23 Maja 2020 12 godzin temu, PiotrekW napisał: Podobają mi się rowery Specialized np. https://www.specialized.com/pl/pl/diverge-base-e5/p/175291?color=290932-175291&searchText=96220-7244 Problem jest taki, że są na Shimano Claris, a w tej cenie widziałem już rowery na lepszym osprzęcie, np. Spec podwyższył ceny i dodatkowo obniżył klasę sprzętu. Mam diverge e5 z 2018 roku na sorze i kupiłem na wyprzedaży (koniec 2017roku), za niecałe 4tys. Rowerek fajny jednak sprzęt, nawet sora to zdecydowanie za mało. Brakuje najważniejszego czyli sprzęgła. Gravel jest do jazdy po szutrach i na wybojach, łańcuch obija się oraz potrafi spaść niszcząc ramę tego bardzo ładnego roweru. Dodatkowo hamulce są słabe, szczególnie jak się porówna do hydraulicznych. Mimo tego zważywszy na moje jazdy, hamulce dają radę. Napęd się zużywa więc i tak niedługo wymienię na przyjnamniej 2 klasy wyżej. Korba, suport w tym rowerze są drogie w użytkowaniu, czyi wymianie. Czyli generalnie rower fajny ale zdecydowanie za drogi patrząc na klasę sprzętu.
szymkab Opublikowano 23 Maja 2020 Opublikowano 23 Maja 2020 W dniu 15.05.2020 o 19:34, szyMarek napisał: Skoro Gestalt tak to czemu Nicasio+ nie? Ta sama geometria, tyle że stalowy i słabsze komponenty. Ogólnie to wiele osób poleca Gestalt'a a Nicasio jest pomijany. Staram się to zrozumieć Kupiłem kilka dni temu Nicasio+. Testowałem go już w lasach, na drogach z kamieniami, korzeniami itp i zarówno amortyzacja (mam wrażenie, że o wiele lepsza niż w moim starym Romecie MTB) jak i napęd (głównie chodzi mi o napinanie łańcucha) jest ok. Polecam, świetny rower dla kogoś kto lubi dużo jeździć po lasach.
szyMarek Opublikowano 23 Maja 2020 Opublikowano 23 Maja 2020 3 godziny temu, szymkab napisał: Kupiłem kilka dni temu Nicasio+. Testowałem go już w lasach, na drogach z kamieniami, korzeniami itp... Hej. Mam kilka pytań do Nicasio+. 1) jak zachowują się tarcze przy braku sztywnych osi, nie dzwonią? 2) jak wrażenia z jazdy na kasecie 11x46? nie za duże przeskoki? 3) jak wg Ciebie działa klamkomanetka Microshifta przy jeździe na łapach (przełożenia, ścisk przy hamowaniu)? Nie przeszkadza boczne wyprowadzenie linki? 4) WTB bez bieżnika nadają się do jazdy w takim terenie, jak pisałeś? czy wymieniłbyś na coś z chociaż lekkim bieżnikiem? 5) czy jest miejsce na grubsze opony 650b? Z góry dzięki za odpowiedź.
szymkab Opublikowano 23 Maja 2020 Opublikowano 23 Maja 2020 4 godziny temu, szyMarek napisał: Hej. Mam kilka pytań do Nicasio+. 1) jak zachowują się tarcze przy braku sztywnych osi, nie dzwonią? 2) jak wrażenia z jazdy na kasecie 11x46? nie za duże przeskoki? 3) jak wg Ciebie działa klamkomanetka Microshifta przy jeździe na łapach (przełożenia, ścisk przy hamowaniu)? Nie przeszkadza boczne wyprowadzenie linki? 4) WTB bez bieżnika nadają się do jazdy w takim terenie, jak pisałeś? czy wymieniłbyś na coś z chociaż lekkim bieżnikiem? 5) czy jest miejsce na grubsze opony 650b? 1) To mój pierwszy rower z hamulcami tarczowymi i nie jestem w stanie stwierdzić czy to jest wada lub czy muszą się ułożyć, ale odkąd odebrałem rower lekko ocierały. Dzisiaj zjeżdżałem w szybszym tempie na nierównym terenie i mam wrażenie, że zaczęły mocniej ocierać. Pewnie wyregulują mi to przy pierwszym serwisie. 2) Pod moją formę jest idealnie, przez większość czasu jeżdżę gdzieś w okolicach 5-6-7 biegu. A na najlżejszym biegu mam wrażenie, że można podjechać wszędzie. 3) Tutaj niestety mam porównanie tylko z moim starym rowerem szosowym Peugeotem, ale ogólnie moje odczucia są bardzo na plus. Podoba mi się działanie klamek Microshifta. Boczne wyprowadzenie linki w niczym nie przeszkadza. 4) Na Śląsku prawie każda droga leśna ma powysypywane jakieś kamienie, pełno dziur itd i na takim terenie ta opona bez problemu daje rade. 5) Nie mam grubszej opony więc nie sprawdzę, ale przesyłam zdjęcia, żeby widział jak to wygląda
KacperP Opublikowano 24 Maja 2020 Opublikowano 24 Maja 2020 Witam, poszukuję mojego pierwszego gravela. Mam 182cm/ 78kg, budżet około 4 tys. Przeznaczenie 2/3 asfalt 1/3 leśne scieżki itp. Dojazd do pracy, ale też dłuższe wyprawy jednodniowe. Co polecacie?, myślałem o kross esker 2.0 2020 lub marin four corners z tym że ten ostatni jest chyba troszkę ciężki.
glonek1125 Opublikowano 24 Maja 2020 Opublikowano 24 Maja 2020 (edytowane) Ostatnio w sklepie sprzedawca polecił mi rometa aspre 2, rzadko przewijają się na forach, zna ktoś? oczywiście nie ma ale będzie za kilka dni;) w ogóle to w sklepach jest bardzo słaby wybór graveli, nie wiem czy tylko u mnie czy taki rok, mieszkam w Białymstoku Edytowane 24 Maja 2020 przez glonek1125
hbr Opublikowano 25 Maja 2020 Opublikowano 25 Maja 2020 22 godziny temu, glonek1125 napisał: Ostatnio w sklepie sprzedawca polecił mi rometa aspre 2, rzadko przewijają się na forach, zna ktoś? oczywiście nie ma ale będzie za kilka dni;) w ogóle to w sklepach jest bardzo słaby wybór graveli, nie wiem czy tylko u mnie czy taki rok, mieszkam w Białymstoku Z Aspre 2 bedziesz zadowolony. Sam bym go kupował (cała grupa GRX), ale nie ma sztywnych osi, a jako, że jestem cieżki, to wolałem rower z sztywnymi. Co do graveli, to normalne, że cięzko je dostać. W Ełku w żadnym sklepie stacjonarnym nie było ani jednego.. Kupiłem w ciemno przez neta Gestalta 2 i jestem mega zadowolony.
glonek1125 Opublikowano 25 Maja 2020 Opublikowano 25 Maja 2020 Może dojadą w tym tygodniu to podjadę do sklepu i się przymierzę. Też jestem ciężki bo 95kg przy 180cm wzrostu. Aspre 2 ma dobrą cenę ale bardziej podoba mi się Esker 6.0 ale jest droższy.
SpiNNer2020 Opublikowano 25 Maja 2020 Opublikowano 25 Maja 2020 Cześć, szukam dla siebie gravela i dzisiaj otrzymałem ofertę na rowery Fuji Jari (ponizej). Czy uważacie, że któraś z ofert jest atrakcyjna na tle konkurencji? Szukam gravela o dosyc komfortowej pozycji, glownie jazda po miescie i wypady weekendowe do lasu. Fuji JARI 1.5 2020 - 4250 zł Fuji JARI 1.3 2020 - 5200 zł Fuji JARI Carbon 1.3 2020 - 7800
Chmielo Opublikowano 26 Maja 2020 Opublikowano 26 Maja 2020 Ceny wg mnie bardzo przyzwoite jeśli rower Ci się podoba to nie zastanawiaj sie tylko kupuj.A który wybrać to pytanie trudne 1.3 od 1.5 różni sie tylko napędem czy nie zauważyłem czegoś? Jeśli tylko napędem to ja osobiście wolał bym zostawić sobie ten 1000zl i wziął bym 1.5. Za 5200 to już jednak chciał bym chydraulicznych hamulcy
steja Opublikowano 26 Maja 2020 Opublikowano 26 Maja 2020 10 godzin temu, SpiNNer2020 napisał: Cześć, szukam dla siebie gravela i dzisiaj otrzymałem ofertę na rowery Fuji Jari (ponizej). Czy uważacie, że któraś z ofert jest atrakcyjna na tle konkurencji? Szukam gravela o dosyc komfortowej pozycji, glownie jazda po miescie i wypady weekendowe do lasu. Fuji JARI 1.5 2020 - 4250 zł Fuji JARI 1.3 2020 - 5200 zł Fuji JARI Carbon 1.3 2020 - 7800 cześć, jeśli to nie tajemnica, podasz namiar na sklep które ma takie ceny? i jakiego rozmiaru to dotyczy?
SpiNNer2020 Opublikowano 26 Maja 2020 Opublikowano 26 Maja 2020 steja, a którym byłbyś zainteresowany? Bo może przy zakupie dwóch dostalibysmy jeszcze większy rabat. Chmielo, najbardziej podoba mi się 1.1 Gold ale nigdzie nie ma rozmiaru 56 i rzeczywiście ten 1.5 wydaje się rozsądnym wyborem jednak nie mam możliwości fizycznie przetestować tych hamulców co mnie trochę martwi. Znalazłem na olx 1.1 ale nie wiem czy ktoś za bardzo nie popłyną z przerobkami, co sądzicie? https://m.olx.pl/oferta/fuji-jari-1-1-gravel-prosta-costum-CID767-IDE1rzS.html?reason=
steja Opublikowano 26 Maja 2020 Opublikowano 26 Maja 2020 (edytowane) wysłałem Ci PW interesuje mnie 1.5 Edytowane 26 Maja 2020 przez steja
mat3o Opublikowano 27 Maja 2020 Opublikowano 27 Maja 2020 Cześć, Rozważam zakup Silex 200 lub 300, różnica w cenie około 700 zł bo i tak biorę rower na FV. Może ktoś mi doradzi który wybrać, czy warto dopłacić i jaki rozmiar ramy? Na stronie Merida przy moich parametrach wychodzi rozmiar S, w sklepach polecają rozmiar M. Ze względu na problemy z odcinkiem lędźwiowym zależy mi na komfortowej pozycji. 176 wzrostu i 70 kg. Wkurzające jest to, że w sklepach nie ma opcji żeby się przejechać, tylko przymiarka w sklepie. Wiem, że główna różnica to napęd ale przy moim użytkowaniu 60% szosa dom-praca a reszta szutry, las plus weekendowe wycieczki w Beskidy chyba nie będzie miało to większego znaczenia. Raczej nie robię wycieczek dłuższych niż 60 km. W dwóch sklepach nakręcano mnie na Silex 200 bo niby w Silex 300 sram drogi w serwisie i co 2 tys km zmiana łańcucha itp. Czy to prawda ? Z góry dziękuje za opinie i pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi