Skocz do zawartości

Gravel do około 3000 - 4999 zł

Piotr Apostoł

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Nadal bez roweru ale wybór zawęziłem do 3 modeli tj. Kross Esker 4.0, Cube nuroad pro, Romet Aspre 2 - cenowo przedział zbliżony, podpowiedzcie który z tych spełni wymagania w miarę wygodnego roweru na codzień plus jakieś dłuższe wycieczki i jak z serwisem (będzie to mój 1wszy gravel). Z góry dzięki za każde info. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Fajnie, że hydraulika ale to tak naprawdę szosa z szerszymi oponami. Dla mnie z Gravelem nie ma nic wspólnego. Niestety przy aktualnych cenach prawdziwy gravel złożony z przemyślanych podzespołów a nie przypadkowych odpadów to koszt powyżej 5000zł. Proponuję zerknąć na ofertę Krossa, Romera i dołożyć w razie potrzeby dodatkowy 1000zł. Kupując rower powyżej 5000zł nie zgadzajcie się na prehistoryczną Tiagrę. O sprzęgle już nie wspomnę. Wyłącznie 2x11 lub 1x11 z przemyślanie dobraną korbą.
Znalazłem jeszcze taka nowość. Fajny przemyślany rower.
https://www.unibike.pl/geos.html

Opublikowano
Godzinę temu, KonradTrek800 napisał:

Fajnie, że hydraulika ale to tak naprawdę szosa z szerszymi oponami. Dla mnie z Gravelem nie ma nic wspólnego. Niestety przy aktualnych cenach prawdziwy gravel złożony z przemyślanych podzespołów a nie przypadkowych odpadów to koszt powyżej 5000zł. Proponuję zerknąć na ofertę Krossa, Romera i dołożyć w razie potrzeby dodatkowy 1000zł. Kupując rower powyżej 5000zł nie zgadzajcie się na prehistoryczną Tiagrę. O sprzęgle już nie wspomnę. Wyłącznie 2x11 lub 1x11 z przemyślanie dobraną korbą.
Znalazłem jeszcze taka nowość. Fajny przemyślany rower.
https://www.unibike.pl/geos.html

Dzieki za info, wczoraj przymierzyłem się do Eskera 4.0 i chyba przy nim zostanę, na plus pozycja, siodło, po krótkim przejeździe chodnikowymi dziurami myślę że faktycznie rama lub/i opony dobrze wybierają i amortyzują, co do tiagry to się zobaczy. No i jest dostępny 😀

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Cześć wszystkim. Przymierzam się do zakupu gravela ( wcześniej jeździłem ok 6-7 lat na Focusie Culebro, potem zmiana na Rometa Ramblera 3 żeby przetestować jazdę w terenie). Gravel wydaje się to sensownym połączeniem dla obu terenów po których jeżdżę.

Przejrzałem temat i starsze wpisy i kwota ok 4k zł wydaje się sensowną żeby taki rower zakupić.

Problemem jest mój wzrost - 193 cm wzrostu. Czy dla tego segmentu warto celować w rozmiar 58 czy już 60? 

Co do mojegu typu jeśli już chodzi o model to padło na Rometa - Boreas 1.

https://www.olx.pl/oferta/romet-boreas-1sram-apex-avid-bb5-58-sm-CID767-IDIWzHG.html

Ogólnie na rynku jest ogromny problem ze znalezieniem ramy w rozmiarze XL. 

Będę wdzięczny za podpowiedź i pomoc w ogarnięciu tematu.

Dzięki!

Edytowane przez Marko_Master
Link
  • Lubię to! 1
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam 

Szukam gravela do 4-5 tys

Myślałem nad rometem boreas 1 i marin forum courners

Może ktoś polecić któryś z nich? Albo inny.

Też nie wiem jaki rozmiar szukać mam 173 cm wzrostu. Mierzyłem się kiedyś do 53cm i było ok. Ale widzę w niektórych rowerach jest 52 albo 54. I niestety ciężko znaleźć niektóre modele stacjonarnie.

Pozdrawiam

Opublikowano

@Marki12 jakiego gravela szukasz? Ma być bardziej sportowy czy turystyczny? Napęd 1x czy 2x? 

Opublikowano

Na trasy 100-150km w terenie mieszanym asfalt/ las.

Jeśli chodzi o napęd to nie wiem bo za bardzo nie znam się na osprzecie. 1x wydaje mi się wygodniejszy ale w sumie chyba nie ma to większego znaczenia dla mnie. 

Opublikowano

No to właśnie jeśli chodzi o napęd to polecę Ci 2x... ze względu na większą uniwersalność która przyda się na dłuższych trasach. 

Z dwóch o które pytałeś to Boreas ma bardziej sportową geometrię i napęd 1x, natomiast Marin powinien być wygodniejszy przy dłuższych trasach jeśli chodzi o geometrię i ma napęd 2x. Ja bym wybrał Marina. 

Z innych propozycji to mogę polecić Meride Silex 200 w tej cenie do 5k. Mam Silexa 400 i geometria jest bardzo wygodna pod kątem turystyki i długich dystansów.  

Opublikowano

Tylko ten marin ma stalową ramę i jest cięższy. To mnie trochę nie przekonuje. Jeszcze popatrzę na meride. 

Opublikowano

Stalowa rama ma swoje plusy, dużo lepiej tłumi drgania od aluminium i jest wytrzymalsza. Jeśli jakiś bikepacking masz w głowie to śmiało możesz brać stal. Sprawdzi się, a na rower i tak jeszcze trochę kilogramów pewnie trafi. No chyba, ze jesteś wagowym purystą 😉 

Opublikowano

Jedyne co mogę kupić w moim rozmiarze w moim mieście. Zresztą w internecie też nie mam dużego wyboru. To octane one gridd za 6k. Jak dla mnie trochę za drogo.  Albo Romet boreas za 4k

Opublikowano

Takie czasy, ja po swój rower jechałem 200km, a mieszkam w Warszawie gdzie wydawało by się wybór jakiś powinien być. 😉

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Cześć,

coś w tym budżecie polecicie na dziś? (pewnie będzie ciężko z dostępnością) Czy raczej czekać na wiosnę no i pytanie w co celować?

Opublikowano
W dniu 3.09.2021 o 14:46, kk_s napisał:

Cześć,

coś w tym budżecie polecicie na dziś? (pewnie będzie ciężko z dostępnością) Czy raczej czekać na wiosnę no i pytanie w co celować?

Szukasz nówki, ładnej używki? Na jaki wzrost?

Opublikowano
W dniu 8.09.2021 o 15:08, theraphos napisał:

Kross niestety podniósł znacząco ceny graveli. Ja za swojego na początku sezonu płaciłem 3500 zł ... (2.0)

Opublikowano
W dniu 3.09.2021 o 14:46, kk_s napisał:

Cześć,

Ja mam od sierpnia Romet Aspre 2. Teraz już jest bez problemu dostępny w każdym rozmiarze. Jestem bardzo zadowolony. Oczywiście w każdym rowerze można coś zmienić, ale to już kwestia gustu i indywidualnych potrzeb. Ja zmieniłem siodełko na dopasowane do mojego zadka (ale oryginalne myślę, że też jest bardzo OK, jeśli rozmiar komuś odpowiada), wrzucam też amortyzowane mostek XLC i sztyce NCX (wiem, że będzie cięższy, ale walka o 0,5 kg na rowerze jest bez sensu, jeśli z własnych "zasobów tłuszczu" można zrzucić jakieś 3-5 kg; poza tym sztyce NCX sprawdziły mi się już w niejednym rowerze, są genialne, a mostek będę testował, to dam znać, chociaż opinie czytałem bardzo pozytywne).

W tej cenie chyba nie ma nic lepiej wyposażonego, poza tym na plus, że polska firma. Aha, nie wiem czemu gravele robią z napędem 1x, bo to kretyński pomysł ograniczający użyteczność roweru, który z założenia ma być super uniwersalny. 2x to podstawa, a i tak jeszcze w ramach tego systemu można szukać ulepszeń.

Opublikowano
W dniu 19.09.2021 o 19:50, Stuku napisał:

Kross niestety podniósł znacząco ceny graveli. Ja za swojego na początku sezonu płaciłem 3500 zł ... (2.0)

Czyli w ciągu 9 msc dwa razy podnieśli cenę. Na początku roku Esker 2.0 kosztował 3499, jak ja kupowałem 2 miesiące temu to kosztował 3899, a teraz 4199. 

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Cześć - chciałem odświezyć temat na rok 2022. Planuje coś kupić w okolicach 4000-5000 zł. Jeżdżę przede wszystkim na MTB ale chciałbym sprobowac gravela i na zime móc go wpiąć w trenażer DD. 194cm/96kg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Taki podstawowy model na początek w miare ok i cena nie zabija. Z ty, że te promaxy to słabe hamulce nawet jak na mechaniki i trzeba się liczyć z nie najlepszą siłą co hamowania. Szczególnie jak wcześniej jeździło się nia w miare przyzwoitych hydraulikach w mtb.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Cześć, 

Szukam roweru na początek swojej przygody. Dotychczas jeździłem rowerem mtb,  ale okazało się że zdecydowanie bardziej wole ścieżki i szosę i w tym kierunku chciałbym pójść. Wymyśliłem sobie taki rower TREK DOMANE AL 2 DISC i moje pytanie jest do Was, czy warto? Skąd taki pomysł? Ponieważ jest dostępny, a okazuje się że dalej jest z tym spory problem, który pewnie utrzyma się jeszcze przez miesiące. Zamierzam wydać nie więcej jak 5000zl, chociaż i tak okazuje się że tu zbyt dużego pola manewru nie mam. Interesuje mnie rower nowy.

180cm i 90kg (nad tym pracuje)

Pozdrawiam😉

W dniu 20.09.2021 o 09:32, Dombrek napisał:

Ja mam od sierpnia Romet Aspre 2. Teraz już jest bez problemu dostępny w każdym rozmiarze. Jestem bardzo zadowolony. Oczywiście w każdym rowerze można coś zmienić, ale to już kwestia gustu i indywidualnych potrzeb. Ja zmieniłem siodełko na dopasowane do mojego zadka (ale oryginalne myślę, że też jest bardzo OK, jeśli rozmiar komuś odpowiada), wrzucam też amortyzowane mostek XLC i sztyce NCX (wiem, że będzie cięższy, ale walka o 0,5 kg na rowerze jest bez sensu, jeśli z własnych "zasobów tłuszczu" można zrzucić jakieś 3-5 kg; poza tym sztyce NCX sprawdziły mi się już w niejednym rowerze, są genialne, a mostek będę testował, to dam znać, chociaż opinie czytałem bardzo pozytywne).

W tej cenie chyba nie ma nic lepiej wyposażonego, poza tym na plus, że polska firma. Aha, nie wiem czemu gravele robią z napędem 1x, bo to kretyński pomysł ograniczający użyteczność roweru, który z założenia ma być super uniwersalny. 2x to podstawa, a i tak jeszcze w ramach tego systemu można szukać ulepszeń.

@Dombrek i jak Ci się sprawuje Romet, którego kupiłeś rok temu? Opłaca się wydać prawie 5k obecnie na Rometa?

Edytowane przez MaT85
  • 1 rok później...
Opublikowano
W dniu 2.02.2022 o 17:58, Salon napisał:

Cześć - chciałem odświezyć temat na rok 2022. Planuje coś kupić w okolicach 4000-5000 zł. Jeżdżę przede wszystkim na MTB ale chciałbym sprobowac gravela i na zime móc go wpiąć w trenażer DD. 194cm/96kg

Hej, może niewyględny, ale za tę cenę niestety nie ma kompromisu. (albo ładny albo dobry)
Teraz akurat jest promka na Marin Nicasio . Myslę, że na poczatek przygody z gravelami starczy.