Skocz do zawartości

Gravel do około 3000 - 4999 zł

Piotr Apostoł

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Adam-> napisał:

Nie do końca się chyba zrozumieliśmy.

No może trochę ;) Diverge to własnie bardziej szosa niż gravel. I taki gatunek rowerów istnieje - bardziej szosowo niż gravelowy - inne przykłady to Trek Checkpoint czy Canyon Grail AL.

Wśród stricte szosowych też takie rowery znajdziesz - możliwe, że Cannondale Synapse 2020 albo Trek Emonda Ci podpasują - wiem, że one są nieco bardziej uniwersalne - mieszczą szersze gumy i maja otwory montażowe. Ale cenowo będzie to prawie to samo. Sensowna szosa na tarczach hydraulicznych będzie kosztować tak samo jak rower typu gravel.

Opublikowano

A ile Ty chcesz wydać na ten rower? Miałem podobne rozkminki ale bardziej z powodu tego, że lubię składać a sklepowe gotówce nigdy nie mają optymalnej konfiguracji. Sensowne Gravele zaczynają się od 6000zł. Mam na czym jeździć po asfalcie i lesie dlatego czekam. Na co? Na niższy kurs $ i klamkomanetki szosowe Sensah 1x12 z przerzutką obsługująca 11-46. Mam już doświadczenie z chińskimi szpejami więc wybór padł na ramę karbonową od skośnych oczywiście na sztywnych osiach. Całość zamknę w 1000$. Jedyny minus to będą hamulce linkowo-hydrauliczne. Reszta dla mnie bez kompromisów.

Miałem jeszcze jeden dziwny pomysł. Aluminiowa rama endurance na sztywnych osiach bo te karbonowe nie mieszczą szerokich kół. Koła szosowe 28-622 i drugi komplet 650B a dokładnie 40-584 w teren. Tyle, że ja jestem niski 173cm dlatego proporcje byłyby zachowane. Chłop powyżej 1.8m takich kółeczek sobie nie założy.

Opublikowano

Sora nie powala, ale za to przynajmniej masz jakieś podstawowe koła od znanej firmy, sztywne osie, hamulce w standardzie flat mount. Więc rower może być dobrą bazą do rozbudowy, jeśli rama ci przypasuje.

Opublikowano
W dniu 29.04.2020 o 20:40, Adam-> napisał:

Nie do końca się chyba zrozumieliśmy. Miałem na myśli, że w związku z wysokimi cenami graveli zastanawiam się nad alternatywą w postaci kupna typowej, "zwykłej" szosy i wyposażenie jej w inne oponki. Ponieważ nie mam rozeznania w szosach (endurance) zwróciłem się o pomoc, bo zależałoby mi właśnie na tych sztywnych osiach, prześwicie pod opony, hamulcach, itd. - moim zdaniem nie ma ich za wiele w tej cenie. Może niezbyt szczęśliwie wybrałem wątek - lepsze miejsce byłoby w dziale szosowych - tak stwierdzam po namyśle

Szosa na sztywnych osiach i z hydraulicznymi tarczami bedzie pewnie rownie droga jak porownywalny gravel ;)

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich,

poczytałem trochę ten wątek i proszę Was o pomoc.

Planuje przesiadkę z MTB, a dokładnie zakup drugiego rowera z barankiem i lekką ramą do jazdy głównie drogami asfaltowymi, ale też czasem szutrem, ścieżkami rowerowymi po mieście, czasem lasem. Ma to być rower do jazdy rekreacyjnej- raz, może 2x w tygodniu jakaś trasa 50-80 km. Mieszkam w małopolsce, a dokładnie w Krakowie, więc teren raczej o dosyć zróżnicowanym poziomie wzniesień. Mam 176cm wrostu i 77kg wagi. Chciałbym kupić rower w budżecie ok. 4k. Pisząc 4k mam na myśli nie więcej niż 4500 zł.

W rowerze zależy mi na: rama alu, sztywnych osiach, karbonowym widelcu (i najlepiej karbonowej rurze sterowej), w miarę porządnych oponach, sztyca siodła z karbonu (nie jest to mus, ale byłoby fajnie), wewnętrznym prowadzeniu linek, osprzęt min. Sora. 

Jestem raczej zielony w temacie rowerów typu gravel dlatego stwierdziłem, że napisze tutaj o poradę.

Na początku w ogóle przymierzałem się, żeby kupić używaną szosę Giant Defy 1 disc 2016 (specyfikacja w odnośniku) za 4k zł. Moją uwagę przyciągnęla geometria ramy endurance, osprzęt Shimano 105, mocno amortyzująca karbonowa sztyca i malowanie, któe mi się podoba. Egzemplarz utrzymany fenomenalnie. Chciałem wymienić tam opony z 25c na 28/30 mm, żeby można śmigać też na gorszych nawierzchniach. Geometria tego Gianta pozwala jeździć z lekko wyprostowaną pozycją, ale na dynamiczną jazdę też się nadaje. Jednak to cały czas używka. Co sądzicie o tym pomyśle?

Cały czas jednak przeglądam Internety i moją uwagę z graveli przyciągneły wspominane tu wcześniej:

Cannondale Topstone Disc Sora 2019

Cube Nuroad Pro 2020 lub 2019 jeśli będzie dostępny

Accent Furious 2019 lub 2020

Rower SCOTT Speedster Gravel 30 2019

Rower SCOTT Speedster 20 Disc 2019

Giant - REVOLT 2 2020 

Moi faworyci to: Cannondale Topstone, Cube Nuroad i Scott Speedster Gravel 30.  Co myślicie o w/w modelach? Może macie jakieś inne warte uwagi i dostępne w Polsce?

KELLYS SOOT 70 2019 raczej poza moim zasięgiem cenowym. Polecany był tutaj jeszcze OCTANE ONE GRIDD 2019, ale wydaje mi się trochę za rogi jak na swoje parametry w porównaniu do poprzedników.

Będę wdzięczny za pomoc.

Edytowane przez lorak
Opublikowano

A co powiedział byś na Marin Gestalt 2 moim zdaniem spełnia wszystkie Twoje oczekiwania, jedyne do czego można się przyczepić to brak hydrauliki, ale w tym budżecie raczej nigdzie jej nie zobaczysz

Marin katalogowo 4999 ale za 4500 myśle ze bez problemu kupisz

Opublikowano
32 minuty temu, Chmielo napisał:

A co powiedział byś na Marin Gestalt 2 moim zdaniem spełnia wszystkie Twoje oczekiwania, jedyne do czego można się przyczepić to brak hydrauliki, ale w tym budżecie raczej nigdzie jej nie zobaczysz

Marin katalogowo 4999 ale za 4500 myśle ze bez problemu kupisz

Dzięki za odpowiedź. Hmm w tej kasie to chyba wolałbym Cube Nuroad Pro 2020 w tej samej konfiguracji, o ile się nie mylę i z oponą na start 40 mm.

Niemniej dzięki za Twój komentarz.

Opublikowano

Witam wszystkich. W tematyce rowerowej jestem kompletnie zielony. Chcę zakupić rower, który będzie mi służył do dojazdów do pracy jak zarówno do wypadów za miasto. Tereny zróżnicowane, ale nie ekstremalne ( szosy, szutry, lasy, górki dołki itp.). Po obejrzeniu wielu filmów i przeczytaniu paru artykułów stwierdziłem, że chyba najlepszym rozwiązaniem będzie gravel. Cena do Max 5000 zł. Tylko, że im więcej oglądam filmików i porad tym większy mam problem z wyborem. O o osprzecie nie mam zielonego pojęcia, dlatego narazie nie w tajemniczą się bo nigdy nie kupię żadnego roweru. Dlatego przychodzę do was po poradę. Czy to naprawdę ma być gravel?? Czy coś innego?? Jakieś modele?? Myślę nad Merida silex 200. Moze jest cos tanszego i bardziej godnego na uwagę. Pomóżcie proszę🙂

Opublikowano
15 minut temu, cicho_ma napisał:

Witam wszystkich. W tematyce rowerowej jestem kompletnie zielony. Chcę zakupić rower, który będzie mi służył do dojazdów do pracy jak zarówno do wypadów za miasto. Tereny zróżnicowane, ale nie ekstremalne ( szosy, szutry, lasy, górki dołki itp.). Po obejrzeniu wielu filmów i przeczytaniu paru artykułów stwierdziłem, że chyba najlepszym rozwiązaniem będzie gravel. Cena do Max 5000 zł. Tylko, że im więcej oglądam filmików i porad tym większy mam problem z wyborem. O o osprzecie nie mam zielonego pojęcia, dlatego narazie nie w tajemniczą się bo nigdy nie kupię żadnego roweru. Dlatego przychodzę do was po poradę. Czy to naprawdę ma być gravel?? Czy coś innego?? Jakieś modele?? Myślę nad Merida silex 200. Moze jest cos tanszego i bardziej godnego na uwagę. Pomóżcie proszę🙂

Nikt Ci na postawione pytanie nie odpowie. Przedewszystkim przejdz się do sklepu i usiądź na gravelu. Sprawdz czy pasuje Ci taka pozycja. Jeśli masz decathlon gdzies obok siebie to możesz miec mozlwość wzięcia roweru na dwa dni testu. Wez sobie gravela i sprawdz czy Ci odpowiada.

Opublikowano
22 minuty temu, lorak napisał:

Dzięki za odpowiedź. Hmm w tej kasie to chyba wolałbym Cube Nuroad Pro 2020 w tej samej konfiguracji, o ile się nie mylę i z oponą na start 40 mm.

Niemniej dzięki za Twój komentarz.

Spoczko z Twojej listy ja bym brał właśnie Cube, chyba że Soot 70 z 2019 udało by się trafić za 4500.

dwa miesiące temu miałem podobny dylemat:) u mnie skończyło się na Marin Nicasio 2 za mniej niż 5k. Zrobione mam na nim już ponad 2 tys.km i wszystko śmiga bez zarzutu

Jak ja kupowałem Gestalt 2 był za 4400 ale zabrakło mi w nim hydrauliki i dlatego wybrałem Nicasio 2.

a wybór pomiędzy Cube a Gestalt to chyba tylko kwestie estetyczne i właśnie oczekiwania co do opon.W Gestalt masz 32mm tak ze raczej będzie szybko po asfalcie cube bardziej terenowa opona.Nie pamietam czy Cube ma cały widelec karbonowy?

Opublikowano

44 minuty temu, Chmielo napisał:

a wybór pomiędzy Cube a Gestalt to chyba tylko kwestie estetyczne i właśnie oczekiwania co do opon.W Gestalt masz 32mm tak ze raczej będzie szybko po asfalcie cube bardziej terenowa opona.Nie pamietam czy Cube ma cały widelec karbonowy?

Na stronie producenta jest taki opis: WIDELEC: CUBE Nuroad Disc, One Piece 3D-Forged Steerer/Crown, Carbon Blades, 1 1/8" - 1 1/2" Tapered, Flat Mount, 12x100mm

Z Kellys Soot 70 może być ciężko, żeby zejść tak z ceną no i to beżowe malowanie...   Ale Kellys Soot 50 2019 na 105 i hydraulicznych heblach myślę, że dałoby się wyrwać za <=4500 zł.

A co myślisz o Cannondale i Scott z mojej listy?

Opublikowano

Widzę ze wszystko podrożało od czasu kiedy ja szukałem tzn w lutym

Opublikowano
15 godzin temu, lorak napisał:

Na stronie producenta jest taki opis: WIDELEC: CUBE Nuroad Disc, One Piece 3D-Forged Steerer/Crown, Carbon Blades, 1 1/8" - 1 1/2" Tapered, Flat Mount, 12x100mm

Z Kellys Soot 70 może być ciężko, żeby zejść tak z ceną no i to beżowe malowanie...   Ale Kellys Soot 50 2019 na 105 i hydraulicznych heblach myślę, że dałoby się wyrwać za <=4500 zł.

A co myślisz o Cannondale i Scott z mojej listy?

Wydaje mi sie ze Cube ma carbonowe jednak tylko sterówki wiec to jakiś drobny minus.

soot 70 i jego malowanie jest specyficzne, mnie tez od niego odrzucało.ale stosunek ceny do osprzętu bardzo dobry.

canondale bardzo ładny sprzęt tylko za 5k dostajesz sore,a to już trochę słabo choć niby jak będziesz chciał to możesz wymienić,ale np upgrade na hydraulikę nie będzie tani:/

Revolt sam nad nim myślałem ale sora i jego hamulce hybrydowe mnie nie przekonały.

A masz te rowery fizycznie do obejrzenia i możesz siąść sprawdzić czy Ci pasują czy wszystko tylko w necie?

Opublikowano
14 godzin temu, Chmielo napisał:

Wydaje mi sie ze Cube ma carbonowe jednak tylko sterówki wiec to jakiś drobny minus.

soot 70 i jego malowanie jest specyficzne, mnie tez od niego odrzucało.ale stosunek ceny do osprzętu bardzo dobry.

canondale bardzo ładny sprzęt tylko za 5k dostajesz sore,a to już trochę słabo choć niby jak będziesz chciał to możesz wymienić,ale np upgrade na hydraulikę nie będzie tani:/

Revolt sam nad nim myślałem ale sora i jego hamulce hybrydowe mnie nie przekonały.

A masz te rowery fizycznie do obejrzenia i możesz siąść sprawdzić czy Ci pasują czy wszystko tylko w necie?

Wczoraj byłem zobaczyć Cannondale'a w sklepie. Robi rzeczywiście mega wrażenie na żywo. Potwierdza się jakość wykonania jaką prezentuje Cannondale.  Jednak masz rację- za 5k sora to trochę sporo.

Z Revoltem jest podobno taki problem, że po pierwszej partii która przypłynęła nie ma już następnej więc z dostępnością słabo, ale też już nie jest dla mnie faworytem.

Co to Kellys to wszystko byłoby cacy, ale nie ujmując mam wrażenie, że to nie ta jakość...

W sobotę podjadę zobaczyć Cube'a 

W dniu 6.05.2020 o 20:41, ElSonQ napisał:

@ElSonQ dzięki za link, ale ta Merida to przełaj, a nie gravel.

Opublikowano

Powiem tak ja u siebie miałem w mieście do porównania Soota, Cube i Marina. Soot tak jak mówisz nie wyglada zbyt jakościowo, Cube bardzo fajny rower podobał mi się,ale hamulce w nowym były słabe pewnie kwestia dotarcia.Marin Gestalt 2 chyba najbardziej z nich mi pod względem wyglądu przypadł do gustu,ale za 500zl więcej kupiłem Nicasio 2 który ma szerszą opone i hydraulikę.Czy z perspektywy czasu żałuje?raczej nie rower jest dość komfortowy i śmigam na nim aż miło.a opona 38mm która mam na moje trasy to aż nadto,nie wiem gdzie będziesz jeździł ale jak 80%asfalt i czasem jakieś leśne dróżki to nie potrzeba opony 40mm ja teraz sam myśle o 32mm bo prędkości ciut brakuje na asfalcie.

a i jeszcze jedno rower musi sie podobać i być wygodny.to priorytet  a czy to sora,tiagra czy 105 to moim zdaniem mało istotne,dla amatorskiej jazdy

Opublikowano

Ile waży Ci ten stalowy Nicasio? Czytałem komentarze, że z lakierem jest tam problematycznie. Jak u Ciebie?

Gestalt 2 ma fajny stosunek wyposażenia do ceny. O gustach się nie dyskutuje, ale wg. mnie taki cały czarny trochę mało ciekawy, ale to tylko moja subiektywna opinia.

Co do Twojego ostatniego zdania - to chyba najważniejsze jak kupuje się dla siebie pierwszy rower tego typu.

Opublikowano

Szukam jakiegoś fajnego Gravela, około 5000 zł.

Fajnie jakby miał sztywne ośki, widelec z włókna, co do napędu to nie jestem w sumie pewien. Zastanawiałem się nawet nad ekserem 6.0 ale ciężko go dostać.

Ostatnio wpadł mi w oko BH Gravelx Alu 1.0 

Co o nim sądzicie? Ciężko doszukać się jakichś informacji o tym modelu, a nawet marce.

Opublikowano
4 godziny temu, lorak napisał:

Ile waży Ci ten stalowy Nicasio? Czytałem komentarze, że z lakierem jest tam problematycznie. Jak u Ciebie?

Gestalt 2 ma fajny stosunek wyposażenia do ceny. O gustach się nie dyskutuje, ale wg. mnie taki cały czarny trochę mało ciekawy, ale to tylko moja subiektywna opinia.

Co do Twojego ostatniego zdania - to chyba najważniejsze jak kupuje się dla siebie pierwszy rower tego typu.

Co do wagi to rozmiar 56 ważył 11,4kg albo 11,6kg już nie pamietam z pedałami.Co do lakieru faktycznie to słaba część Nicasio 2 ,kilka miejsc newralgicznych trzeba okleić, nie wiem jak wyglada lakier w Gestalt bo tam jest inna powłoka u mnie to taki matowy a w dotyku szorstki,w Gestalt jest gładki.
to tez moj pierwszy zakup i przesiadka z trekingu długo wybierałem i sie wachalem:)

to fota z dzisiejszej trasy-po to byś nie myślał za długo kupywał i cieszył sie jazdą:)

33A12E44-767D-4103-9F43-45351BA842FF.jpeg 91F57667-2030-4016-8425-347DD802A278.jpeg
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Panowie, jakiego wyboru dokonalibyście między:
Kelly's SOOT 30 2020 (Claris, sztywne osie, dwutłoczkowe hamulce mech.) oraz
Scott Speedster 30 Gravel 2019 (Tiagra, brak osi, jednotłoczkowe hamulce mech.)?

Cena załóżmy, że jest zbliżona do siebie.
Czy te dwa dodatkowe przełożenia są w zwykłej jeździe warte więcej niż część konstrukcyjna jak sztywne osie oraz same dwutłoczkowe hamulce (TEKTRO Spyre Mechanical Disc vs. Shimano BR-RS305)?

KonradTrek800
Opublikowano

Dla siebie wybralbym SOOT 30 i zmienił największy blat na 46T.

Opublikowano

Szybkie pytanie, przesiadka z mtb na gravel waga lekka 120kg, pozycja na rowerze komfortowo turystyczna, sztywne osie, zewnętrzne łożyska korby, przeżytka z napinaczem, mocowanie pod bagażnik, napęd 2x11 czy 1x10 ? Tereny płaskie, dojazdy do pracy 6km, z rodzina w weekendy, na ogródek. :) Kwota do 5tyś 

Opublikowano

Cześć wszystkim, szukam roweru dla narzeczonej typowego gravelu z bardzo wygodną geometrią co ważne w rozmiarze S ~~165cm wzrostu.

Moją uwagę najpierw przykłuł Mongoose guide sport - niestety niedostępny w rozmiarze S, następnie breezer radar expert również niedostępny.

Obecnie myślę nad Marin Four Corners w rozmiarze S, opinie są wszędzie dobre - ale nigdzie nie widzę jak sprawuje się ten rower w konfiguracji z oponami w rozmiarze 650 - trochę mnie to martwi, wolalbym jednak normalną oponę 700 niz 650, ale nic sensownego nie moge juz znalezc oprócz PLANET X LONDON ROAD APEX1, tu z kolei nie wiem czy bedzie wygodna geometria. Narzeczona jest początkująca, chce ją wciagnac w rowerowy swiat, a nie zrazić. Ja mam kilka wypraw rowerowych za sobą i chcę ją w ten swiat podrozowania na rowerze wprowadzic. Cena jak w temacie wolalaby do 4k ale no jak bedzie cos ciekawego to się dorzuci.

Ktoś coś proszę? Bo od zadanie mnie troche zaczyna przerastac ;//

Opublikowano

Dobrze by było gdzieś pożyczyć taki rower żeby dziewczyna pojeździła na nim choćby odrobinę. Wszyscy jak diabeł święconej wody unikają rowerów typu miejski/trekking a być może to będzie klucz do sukcesu. Moja koleżanka ma całkiem wypasiony MTB i wyciągnięcie jej na rower udawało się kilka razy na rok. W zeszłym roku dostała mocno wiekowego holendra na stalowej, super wygodnej ramie, tylko z 3-ma biegami. Sytuacja zmieniła się o 180 stopni. Robimy trasy po 50-70 km i teraz to ona dzwoni z pytaniem czy idziemy pojeździć.