Skocz do zawartości

Gravel do około 3000 - 4999 zł

Piotr Apostoł

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 22.03.2020 o 17:42, Chmielo napisał:

Moim zdaniem warto dołożyć niż po kilku miesiącach żałowaćze np chamulce słabe a jak chcesz latać lo lesie to tak sie może okazać.ja pierwotnie chciałem za 3 tysie gravela kupić ale ludzie z forum mnie naprostowali i wydałem 5tys ale mam kartonowy widelec,sztywne osi i hydraulikę.Mowie Ci odżałuj te 800 zł więcej i biez soota z hydrauliką.Nawet na raty 0%go możesz wziąć 

Nie chodzi też o żałowanie, ale planowanie wydatku i ograniczony budżet. Hydrauliki chyba nie potrzebuje, dużo z tym zabawy przy serwisie, a już się na tym przejechałem w poprzednim rowerze. Do tych zastosowań mechanik raczej wystarczy. 

W dniu 22.03.2020 o 18:23, Fifi napisał:

Nie chodzi też o żałowanie, ale planowanie wydatku i ograniczony budżet. Hydrauliki chyba nie potrzebuje, dużo z tym zabawy przy serwisie, a już się na tym przejechałem w poprzednim rowerze. Do tych zastosowań mechanik raczej wystarczy. 

Cytując samego siebie, kupiłem Octane One Gridd w dość dobrej cenie ~4000 zł. Czekam na kuriera :D

Edytowane przez Fifi
  • Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 22.03.2020 o 18:23, Fifi napisał:

Cytując samego siebie, kupiłem Octane One Gridd w dość dobrej cenie ~4000 zł. Czekam na kuriera :D

I jak przyszedł?pochwal się bo i ja się na niego pacze.

Opublikowano
15 godzin temu, MikuS napisał:

I jak przyszedł?pochwal się bo i ja się na niego pacze.

dziś ma kurier przyjechać :D ogólnie to pojeżdżę trochę i wrzucę jakiś temat na forum i opiszę co i jak :)

Opublikowano

To miłego jeżdżenia i podziel sie wrażeniami na forum

Opublikowano

Witam 

Poszukuje rower gravelowy za wymienioną cenę w tytule, mam w sumie dwa typy które mnie zainteresowały, mianowicie mongoose guide sport oraz kellys soot 30. I tu pytanie czy lepiej w ten pierwszy zainwestować czy dopłacić do drugiego? 

A może poszukać czegoś innego? 

Proszę o dobrą radę. 

Opublikowano

Mongoose z tego co pamietam ma  aluminiowy widelec, wiec ja bym go nie wybrał.No ale nic nie napisałeś do czego ma Ci ten rower służyć i ile oraz po czym chcesz nim jeździć 

Opublikowano
18 godzin temu, Terrorysta napisał:

Witam 

Poszukuje rower gravelowy za wymienioną cenę w tytule, mam w sumie dwa typy które mnie zainteresowały, mianowicie mongoose guide sport oraz kellys soot 30.

Soot ma sztywne osie, co docenisz, jak za rok rozwalisz koło i będziesz miał duży wybór w każdym przedziale cenowym.

Opublikowano

Sam komfort przy zdejmowaniu koła tez na duży plus przy sztywnych osiach.

Opublikowano

Witam wszystkich, potrzebuje małej podpowiedzi. Staram się pomóc znajomemu w doborze gravela, postawił trzy warunki, rama ma byś stalowa, pozycja wygodna, ma być hydraulika.

Gdyby nie ostatni warunek proponował bym mu four cornersa, ale bez sensu trochę kupować nowy rower i od razu dopłacać do zmiany osprzętu, może ktoś podrzucić jakieś ciekawe propozycje ?

Opublikowano
5 minut temu, taki_jeden napisał:

Witam wszystkich, potrzebuje małej podpowiedzi. Staram się pomóc znajomemu w doborze gravela, postawił trzy warunki, rama ma byś stalowa, pozycja wygodna, ma być hydraulika.

Gdyby nie ostatni warunek proponował bym mu four cornersa, ale bez sensu trochę kupować nowy rower i od razu dopłacać do zmiany osprzętu, może ktoś podrzucić jakieś ciekawe propozycje ?

Wszystkie warunki jedynie spełnia Marin Nicasio 2. 5500zł ale pewnie da się coś urwać zwłaszcza, że teraz kryzys.

Opublikowano

Potwierdzam jako właściciel Nicasio 2 jest wszystko z wymienionych przez Ciebie wymagań.co do ceny to powinieneś kupić ok 5000-5300

Opublikowano

O  Nicasio też już myślałem ale trochę wykracza ponad założoną kwotę, niemniej pięknie dzięki.

Opublikowano

No to wyjścia masz dwa albo dołożyć budżetu albo zweryfikować oczekiwania np odpuścić hydraulikę i wtedy będziesz miał z czego wybierać 

Opublikowano
21 minut temu, Chmielo napisał:

No to wyjścia masz dwa albo dołożyć budżetu albo zweryfikować oczekiwania np odpuścić hydraulikę i wtedy będziesz miał z czego wybierać 

Problem w tym że to nie mój budżet :) ja tam wiem co bym brał. 

Opublikowano

Czyj by nie był prawda jest taka jak napisałem:)

Opublikowano

Jako nowy witam serdecznie wszystkich użytkowników. Nie chcę zaczynać nowego wątku więc zapytam w wątku z odpowiednim przedziale cenowym.

Szukam gravela w budżecie do 4000 (jak napisze około to będą polecane do 5000). Dwa słowa do mnie -zawodnik wagi ciężkiej -jakies 100kg wzrost 178. Jest szansa na zrzucenie kg-niedawno udało mi się zejść do 85kg. Teren Śląska więc raczej jazda po płaskim. Część po asfalcie część jakieś ubite drogi leśne, ścieżki rowerowe, lasy raczej bez kopnego piachu. Jazda rekreacyjna dla samego siebie myślę że jednorazowo do 50km.

Wizualnie (nie ukrywam że żeby jeździć rowerem powinien się podobać) i rozmiarowo przypasowaly mi aktualnie dwa rowery. Fuji Jari 2.3 (rozmiar 54) oraz Breezer radar ekspert (rozmiar 51). Póki co myślałem jeszcze o Nicassio+ ale nie udało mi się nigdzie przymierzyć. Przekrok na boso to jakieś 77-78cm.

Jakieś sugestie, rady, pomoc w wyborze?

Opublikowano

Marin Nicasio + fajnie na żywo wygląda jeśli chodzi o rozmiar to dobry był by dla Ciebie rozmiar 54. Choć sam rower jest dość oryginalny.

Opublikowano

Ma ktoś jakieś doświadczenia z microshiftem z Nicassio+?

Opublikowano

No właśnie pytanie jak ten napęd sie sprawuje i czy będzie można ewentualnie jakoś niedrogo upgrade zrobić jak sie zajedzie 

Opublikowano (edytowane)

Koledzy podpowie ktoś czy do napędu  9 rzędowego z microshiftem dobierze się z czasem jakaś porządną korbę i support bo w Nicassio + korba na kwadrat wydaje się słabym punktem. I czegoś jeszcze nie rozumiem -wg danych przerzutki microshiftem advent maximum sprocket to 42 a w rowerze jest kaseta do 46T 

O soot 30 który jest w moim zasięgu myślałem właśnie ze względu na sztywne osie. Jakoś tylko blaty 50-34 do mnie nie przemawiały. No i tu z kolei szosowa przerzutka więc mniej sztywna... Gdzieś będę musiał iść na kompromis bo że względu na pewne ograniczenia dla mnie 4000 PLN to max 

Edytowane przez Intru
Opublikowano
W dniu 5.04.2020 o 12:56, Intru napisał:

Koledzy podpowie ktoś czy do napędu  9 rzędowego z microshiftem dobierze się z czasem jakaś porządną korbę i support bo w Nicassio + korba na kwadrat wydaje się słabym punktem. I czegoś jeszcze nie rozumiem -wg danych przerzutki microshiftem advent maximum sprocket to 42 a w rowerze jest kaseta do 46T 

O soot 30 który jest w moim zasięgu myślałem właśnie ze względu na sztywne osie. Jakoś tylko blaty 50-34 do mnie nie przemawiały. No i tu z kolei szosowa przerzutka więc mniej sztywna... Gdzieś będę musiał iść na kompromis bo że względu na pewne ograniczenia dla mnie 4000 PLN to max 

Korba na kwadrat paradoksalnie moze byc najmocniejszym punktem, ale jeśli dla własnego "widzi mi się" kiedys bedziesz chciał zmienić to nie ma problemu. Nowy suport i korba załatwia sprawe. Co do przerzutki to te do 42 zębów zazwyczaj bez problemu obsługują kasety o najwiekszej koronce 46. U siebie mam tak zrobione tyle, że przerzutka to Sram Rival 1. Ogolnie nie ma się czego bać.

Opublikowano
Godzinę temu, Fimala napisał:

Korba na kwadrat paradoksalnie moze byc najmocniejszym punktem, ale jeśli dla własnego "widzi mi się" kiedys bedziesz chciał zmienić to nie ma problemu. Nowy suport i korba załatwia sprawe. Co do przerzutki to te do 42 zębów zazwyczaj bez problemu obsługują kasety o najwiekszej koronce 46. U siebie mam tak zrobione tyle, że przerzutka to Sram Rival 1. Ogolnie nie ma się czego bać.

Dzięki za cenne informacje

Opublikowano

Szybkie pytanie. Waga ciężka 120kg, 176cm kwota do 5tys, pozycja rekreacyjna nie sportowa. Znajdzie się coś relatywnie ciekawego cena/osprzęt??