Bujak Opublikowano 10 Lutego 2020 Opublikowano 10 Lutego 2020 Altus i alivo nie mają sprzęgła w przerzutce.Do wyboru jest:Shimono GRX 1x, 2x,Shimano mix szosowe z przerzutką GRX (nie wiem dokładnie które pasują),Sram 1x (Apex, Rival, Force...), Sram 2x + modyfikowana przerzutka Sram GX 2x10.
eMM Opublikowano 10 Lutego 2020 Opublikowano 10 Lutego 2020 (edytowane) 10 godzin temu, Chmielo napisał: Kurczę tylko ten kolor miętowy:/ Giant ma coś takiego:”Defender oraz system Smart Mount System (SMS) do mocowania bagażnika i błotnika, które pozwalają na niezapomniane przygody na szutrze.„ Ale co to w praktyce jest i jaki do tego bagażnik to nie wiem,no i problem z oświetleniem przez ten system hamulcy może być To oznacza, że mają własny standard nie pasujący do niczego Edytowane 10 Lutego 2020 przez eMM
Fimala Opublikowano 10 Lutego 2020 Opublikowano 10 Lutego 2020 11 godzin temu, Chmielo napisał: Witam.od Pewnego czasu szukam dla siebie roweru.wybor padł na gravela,moje trasy to odlegości od 60 do 120km ale chciał bym czasem robić większe przebiegi i ewentualnie zarzucić sakwy. przewertowalem multum ofert i wybór padł na dwa rowery giant Revolt 2 https://www.giant-bicycles.com/pl/revolt-2-2020 niby tylko sora ale wydaje mi sie Że na moje wymagania będzie wystarczająca,dobre też stopniowanie które może mi sie przydać na planowany wyjazd do Macedonii. Chamulce hydrauliczne niby taka chybryda ale raczej sporo lepsze niż zwykle mechaniki. oraz kross Esker 6.0 https://www.kross.pl/pl/2020/gravel/esker-6-0 tutaj to grupa Grx i hamulce pełna hydraulika tyle ze 1000 droższy. co sądzicie warto dopłacać do eskera? Jeśli tak to czemu jeśli nie tez dlaczego? zamówiłem oba i mam podjąć decyzji jak rowery będą na sklepie co o nich myślicie patrząc fachowym okiem. Warto dołożyć 1000 do pełnej hydrauliki w każdym przypadku.
Chmielo Opublikowano 10 Lutego 2020 Opublikowano 10 Lutego 2020 39 minut temu, eMM napisał: To oznacza, że mają własny standard nie pasujący do niczego No dobra to sie domyślam ale to pewnie maja tez jakieś bagażniki które są z tym systemem kompatybilne,pytanie gdzie one bo nic nie mogę znaleźć. Na Yt filmik widziałem z montażu błotników normalnych sks
Gucci Opublikowano 10 Lutego 2020 Opublikowano 10 Lutego 2020 (edytowane) Godzinę temu, Fimala napisał: Warto dołożyć 1000 do pełnej hydrauliki w każdym przypadku. A Scott Speedster Gravel 30? Sam się zastanawiam czy go nie kupić, przekracza budżet ale po negocjacjach można go wziąć za 5500, GRX, pełna hydraulika. https://www.scott.pl/produkt/1037/6732/Rower-Speedster-Gravel-30/ Co mnie martwi to to, że ma identyczną geometrię jak szosowe Scotty, w sklepie zamontowali mi krótszy i wyższy mostek i czuję się na nim bardzo dobrze... Edytowane 10 Lutego 2020 przez Gucci
Fimala Opublikowano 10 Lutego 2020 Opublikowano 10 Lutego 2020 2 minuty temu, Gucci napisał: A Scott Speedster Gravel 30? Sam się zastanawiam czy go nie kupić, przekracza budżet ale po negocjacjach można go wziąć za 5500, GRX, pełna hydraulika. https://www.scott.pl/produkt/1037/6732/Rower-Speedster-Gravel-30/ Co mnie martwi to to, że ma identyczną geometrię jak szosowe Scotty, w sklepie zamontowali mi krótszy i wyższy mostek i czuję się na nim bardzo dobrze... Bo to to samo co szosa. Scott ma dziwną polityke apropo graveli. Odgrzewa kotleta robiąc odrobinkę wiecej miejsca na opone.
bury_miś Opublikowano 10 Lutego 2020 Opublikowano 10 Lutego 2020 8 minut temu, Gucci napisał: A Scott Speedster Gravel 30? Sam się zastanawiam czy go nie kupić, przekracza budżet ale po negocjacjach można go wziąć za 5500, GRX, pełna hydraulika. https://www.scott.pl/produkt/1037/6732/Rower-Speedster-Gravel-30/ Co mnie martwi to to, że ma identyczną geometrię jak szosowe Scotty, w sklepie zamontowali mi krótszy i wyższy mostek i czuję się na nim bardzo dobrze... Dziwne, ja kupowałem swój rower marki Scott z rabatem około 12%, a podobno 10% to standard. Może warto negocjować intensywniej, ewentualnie zapytać innego sprzedawcy?
Gucci Opublikowano 10 Lutego 2020 Opublikowano 10 Lutego 2020 (edytowane) Załączam moje porównanie geometrii graveli. Na czym nam zależy mając gravela, który będzie komfortowy a nie sportowy jak przełaj? Mały reach, duży stack, mniejszy kąt główki ramy, dłuższa główka ramy - mam rację? 34 minuty temu, bury_miś napisał: Dziwne, ja kupowałem swój rower marki Scott z rabatem około 12%, a podobno 10% to standard. Może warto negocjować intensywniej, ewentualnie zapytać innego sprzedawcy? Ale na 2020? W pierwszym sklepie dali mi 200zł rabatu, w drugim nie chcieli w ogóle dać ale jak powiedziałem, że w pierwszym dostałem to dostałem taki sam. Edytowane 10 Lutego 2020 przez Gucci
Yan Opublikowano 10 Lutego 2020 Opublikowano 10 Lutego 2020 Godzinę temu, Fimala napisał: Bo to to samo co szosa. Scott ma dziwną polityke apropo graveli. Odgrzewa kotleta robiąc odrobinkę wiecej miejsca na opone. Miałem takie samo spostrzeżenie odnośnie Scott więc przy okazji wizyty w sklepie podpytałem i okazało się że Scott ma drugą markę Bergamont. Z mojego punktu widzenia tam można dostać gravele z krwi i kości co tłumaczy dlaczego tak wygląda oferta przystosowanych Scottów. Godzinę temu, Gucci napisał: Załączam moje porównanie geometrii graveli. Na czym nam zależy mając gravela, który będzie komfortowy a nie sportowy jak przełaj? Mały reach, duży stack, mniejszy kąt główki ramy, dłuższa główka ramy - mam rację? W teorii tak. Niestety jest pewne "ale" Rondo i NSy są bliższe przełajówką, gravelom do "zabawy". Z koeli takie modele jak Silex to typowe gravele i tam masz parametry o których wspomniałeś mocno wyciągnięte. Reach i stack to ważne parametry ale czy jednoznacznie określają charakter roweru to ciężko powiedzieć. Jak nie jeździłeś na szosie w mocno aerodynamicznej pozycji to warto zwrócić uwagę na wysokość główki ramy bo nawet 1-2cm ma tam znaczenie. Kont rury podsiodłowej wraz z długością określi czy będziesz leżeć na rowerze czy nie. Wiele osób radzi się przymierzyć do roweru przed kupnem. Ja aktualnie stoję przed podobnym problemem bo podoba mi się jeden gravel ale nie mam jak go sprawdzić ...
Gucci Opublikowano 10 Lutego 2020 Opublikowano 10 Lutego 2020 Tutaj mam alternatywę: https://sklep.zuchlinski.com.pl/rower-trek-checkpoint-alr-4-2018,150,27867.html Podjadę się dzisiaj przymierzyć, obawiam się trochę baranka jak w Gravelu i tego, że manetki będą jak do roweru szosowego. Te od GRX są super wygodne.
Gucci Opublikowano 10 Lutego 2020 Opublikowano 10 Lutego 2020 3 godziny temu, Yan napisał: Miałem takie samo spostrzeżenie odnośnie Scott więc przy okazji wizyty w sklepie podpytałem i okazało się że Scott ma drugą markę Bergamont. Z mojego punktu widzenia tam można dostać gravele z krwi i kości co tłumaczy dlaczego tak wygląda oferta przystosowanych Scottów. W teorii tak. Niestety jest pewne "ale" Rondo i NSy są bliższe przełajówką, gravelom do "zabawy". Z koeli takie modele jak Silex to typowe gravele i tam masz parametry o których wspomniałeś mocno wyciągnięte. Reach i stack to ważne parametry ale czy jednoznacznie określają charakter roweru to ciężko powiedzieć. Jak nie jeździłeś na szosie w mocno aerodynamicznej pozycji to warto zwrócić uwagę na wysokość główki ramy bo nawet 1-2cm ma tam znaczenie. Kont rury podsiodłowej wraz z długością określi czy będziesz leżeć na rowerze czy nie. Wiele osób radzi się przymierzyć do roweru przed kupnem. Ja aktualnie stoję przed podobnym problemem bo podoba mi się jeden gravel ale nie mam jak go sprawdzić ... Jeździłem już ze 4 razy na tym Speedsterze 30 Gravel od Scotta Kupując rower raz na tyle lat i za taką kasę zawsze ma się wątpliwości czy będzie idealny więc ciągle go przymierzam. Porównywałem dzisiaj tego gravelowego Scotta do mojego szosowego starego Speedstera, też Scott. Kierownica, dzięki podkładkom jest sporo wyżej od kierownicy w moim szosowym - to powoduje, że pozycja jest bardziej komfortowa. Na szosie narzekałem właśnie na zbyt "sportową" pozycję, nie chcę w gravelu narzekać na to samo. Rower ma być do: jeżdżenia po szosie ze średnią 25km/h(szosowy Scott pójdzie na sprzedaż), tripy bikepackingowe, tripy z bagażnikiem i sakwami, wycieczki do 200km np. Gdańsk-Hel-Gdańsk (szuter, betonowe płyty, ścieżki rowerowe, asfaltowe drogi), jazdy po lesie(bez trudności technicznych)....dlatego Gravel Jadę jutro z rana przymierzyć tego Treka, jak mnie olśni i stwierdzę, że na żadnym rowerze nie czułem się lepiej to wezmę Treka. Jeżeli nie, jutro o 14 dzwonię do sklepu, że biorę Scotta i mają mi go przygotować
petas93 Opublikowano 13 Lutego 2020 Opublikowano 13 Lutego 2020 Mam pytanie w sprawie roweru NS rag +2. Czy to jest gravel czy bardziej przejalowka? Bardzo zastanawiam się nad tym modelem z 2020 roku (niebieskie malowanie baaardzo mi się podoba), ale obawiam się jednak, ze rower nie będzie wygodny. Zastanawiam się głównie między Rag +2 a Rometem Boreas 2 albo Aspre 2 oba modele na 2020. Pomożecie?:)
nctrns Opublikowano 13 Lutego 2020 Opublikowano 13 Lutego 2020 (edytowane) Rag to gravel z zacięciem sportowo-zabawowym, nie ma być wygodny w długich jazdach tylko dawać fun w terenie.Tapatalk'd Edytowane 14 Lutego 2020 przez nctrns 1
Gucci Opublikowano 14 Lutego 2020 Opublikowano 14 Lutego 2020 Niestety okazało się, że jest jakiś problem z ramą tego Scotta. Za 2tyg mają ponoć mieć Krossa Eskra 6.0 a za miesiąc ma przyjechać nowy Scott, być może bez tej wady ramy. No i znowu się waham...Sprzętowo oba rowery identyczne, full hydraulika i GRX. Scott ładniejszy, z "lepszą" marką ale Kross nie jest brzydki, po prostu nie jest tak ładny jak Scott. Kross ma być może lepszą dla mnie geometrię ramy. Do Scotta muszą mi wsadzić krótszy mostek, skierowany w górę. Scott to szosowa rama z większą ilością podkładek pod kierownicę a Kross to chyba prawdziwy Gravel. W dniu 10.02.2020 o 15:39, Gucci napisał: Rower ma być do: jeżdżenia po szosie ze średnią 25km/h(szosowy Scott pójdzie na sprzedaż), tripy bikepackingowe, tripy z bagażnikiem i sakwami, wycieczki do 200km np. Gdańsk-Hel-Gdańsk (szuter, betonowe płyty, ścieżki rowerowe, asfaltowe drogi), jazdy po lesie(bez trudności technicznych)
Hurricane91 Opublikowano 15 Lutego 2020 Opublikowano 15 Lutego 2020 W dniu 7.02.2020 o 16:07, Krzysiek595 napisał: Witam, bardzo fajne zestawienie. Zastanawiam się nad Kellys soot 30, ktoś się orientuje czy 2019 i 2020 różnią się czymś poza malowaniem? Czy ktos moze powiedziec czy Soot 30 ma calkowity carbonowy widelec? Czy tylko nogi? Nie ma jasnosci na stronie producenta. KELLYS Carbon Disc - 1.5 tapered steerer, flat mount disc brake, 12x100mm thru axle.
Hurricane91 Opublikowano 15 Lutego 2020 Opublikowano 15 Lutego 2020 Co liepiej wybrac soot 30 czy silex 200?Отправлено с моего iPhone используя Tapatalk
zuczek222 Opublikowano 15 Lutego 2020 Opublikowano 15 Lutego 2020 Soot ma bardziej sportową geometrię, osobiście brałbym Meride że względu na ramę.
Krzysiek595 Opublikowano 15 Lutego 2020 Opublikowano 15 Lutego 2020 (edytowane) Nie jestem ekspertem, ale górna część wygląda na aluminium. Na moje oko:-P Ja wybrałem soota za sztywne osie i jeździ mi się super. Poza tym jest spora różnica cenowa(Kellys z 2019 da się wyszarpać nowy za mniej niż 3tysie) Edytowane 15 Lutego 2020 przez Krzysiek595
petas93 Opublikowano 15 Lutego 2020 Opublikowano 15 Lutego 2020 A co powiecie o Cube Nuroad Pro, w cenie 4600, model 2020? Jak z wygoda na tym modelu? Coś lepszego można dostać w tej cenie?
Chmielo Opublikowano 15 Lutego 2020 Opublikowano 15 Lutego 2020 Cube w tym przedziale cenowym to powiedział bym taka pewna pozycja, zeby wymagać więcej musisz dołożyć więcej siana. rower wyglada na żywo całkiem fajnie i jego niewątpliwym plusem jest to ze występuje w sklepach:) 1
petas93 Opublikowano 15 Lutego 2020 Opublikowano 15 Lutego 2020 No własnie przekonuje mnie to ze ten rower da się kupić, bo np ogladalem tez zdjęcia Boreasa 2 albo Aspre 2, ale wystepuja poki co na papierze
Chmielo Opublikowano 15 Lutego 2020 Opublikowano 15 Lutego 2020 A za te pieniądze chyba ciężko będzie wyrwać coś sensowniejszego, no chyba że np. Romet Aspre 2 Cię interesuje, tylko pytanie czy Aspre 2 da się kupić i kiedy.bo pewnie na zamówienie w sklepach tylko, wiec bez przymiarki 1
petas93 Opublikowano 15 Lutego 2020 Opublikowano 15 Lutego 2020 A co do Nuroad, to w jakim rozmiarze polecalibyscie na 189cm wzrostu? Co prawda siedziełem na 61 i wydawalo sie spoko, ale nie dalo się przejechać na nim..
Chmielo Opublikowano 15 Lutego 2020 Opublikowano 15 Lutego 2020 Kurcze nie mam pojęcia ja siedziałem na 56 mając 182cm i tez wydawało sie spoko.Nie wiem u Ciebie zastanawiał bym sie chyba jednak nad 58
Rekomendowane odpowiedzi