Skocz do zawartości

Gravel do około 3000 - 4999 zł

Piotr Apostoł

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Kawasaki racja,dlatego szukam rozwiązania do jazdy po łatwiejszym terenie,bo używanie do tego mtb zaczyna mnie wkurzać.

Akurat na Meridzie cyclo 300 (bardzo podobnym),miałem okazję się przejechać,ale to było dosłownie kilka km,oczywiście wrażenie było na +,ale nie wiem jak to się zachowa przy długich trasach.

Tu właśnie każda opinia jest cenna.

W tym momencie ciężko na coś się zdecydować,z jednej strony mogą być obniżki na gravele z napędami szosowymi z racji premiery grx,a z drugiej może warto poczekać co się urodzi.

Tylko jak na razie, nic na horyzoncie nie widać.

Opublikowano

No właśnie CX zaczyna być niewygodny z dłuższym dystansem, kilka rundek w koło trzepaka jest złudne...bo wydaje Ci się, że jest fajnie, a przy tym zwrotnie i wierz mi sam próbowałem się w ten sposób oszukiwać. 

Konkluzja jest jedna - przełaj to rower sportowy. Żaden rower sportowy nie jest wygodny.

Opublikowano

Ok, to zostaje szukać czegoś innego,albo czekać na grx 😉

Opublikowano

Widzę, że wiele osób nakręca się na GRX, który właściwie nie jest niczym nowym, no może poza innym piwotem klamek, zwyczajnie ubrali komponenty w grupę.

Tak na prawdę jeśli zależy Ci na sprzęgle - jest ultegra Rx, jeśli na większej kasecie road link, lub napęd 1x11, miękka korba - wymieniamy blaty i po sprawie. Obstawiam, że jak to w nowościach, rowery z GRX w pierwszym sezonie panowania grupy będą drogie, a poza tym będzie trzeba najpierw wyprzedać starsze rozwiązania.

Opublikowano

Nakręcać się może nie nakręcam,ale jestem po prostu ciekawy.

Akurat jednoblat nie wchodzi w grę,najchętniej 32t-48t,ale to już trzeba szukać.

Tak wiem,że na początku będzie drogo,dlatego liczę na coś ciekawego z "staroci"

Opublikowano
49 minut temu, Marcin7 napisał:

Nakręcać się może nie nakręcam,ale jestem po prostu ciekawy.

Akurat jednoblat nie wchodzi w grę,najchętniej 32t-48t,ale to już trzeba szukać.

Większość co ma dwa blaty to chyba ma 50/34T. Wyjątkami są na przykład esker 46/36T i Fuji Kari 1.5 46/30T. Fuji poniżej 5k. Od piątku jestem właśnie posiadaczem Fuji.

Opublikowano
8 godzin temu, Marcin7 napisał:

Specjalnie bym na to nie liczył, bo to nie jest tak, że GRX ma zastąpić grupy szosowe, te dalej będą - do rowerów szosowych. GRX pojawi się jako jeszcze jedna grupa z narzuconym podatkiem od nowości. Nie wydaje mi się, żeby z powodu wejścia GRX nagle Ultegry czy 105 staniały. 

Opublikowano
15 minut temu, Eddek napisał:

Specjalnie bym na to nie liczył, bo to nie jest tak, że GRX ma zastąpić grupy szosowe, te dalej będą - do rowerów szosowych.

Ale oczywiście o tym mowa,w szosowych nic się nie zmieni.

Ale po wyjściu grx,liczba chętnych na gravela na grupach szosowych spadnie,pewnie mocno.

Opublikowano

Patrząc na chłodno to jednak rewolucji wielkiej nie ma, bo:

1. Zmiana geometrii klamko-manetki dotyczy tylko napędu z elektrycznym sterowaniem, a nie mechanicznego.

2. Sram Rival 1 ma sprzęgło, więc Shimano tylko dogania konkurencję w segmencie napędów 1x.

Różnica jest jak dla mnie tylko w napędach 2x poprzez zastosowanie tylnej przerzutki że sprzęgłem.

Może w przyszłym sezonie Sram też taką wprowadzi do Rival 22 - czas pokaże.

Opublikowano
Godzinę temu, Marcin7 napisał:

Ale oczywiście o tym mowa,w szosowych nic się nie zmieni.

Ale po wyjściu grx,liczba chętnych na gravela na grupach szosowych spadnie,pewnie mocno.

Nie spadnie, bo GRX to żadna rewolucja...na gravele i tak jest więcej chętnych niż rowerów dostępnych na rynku (przynajmniej w polsce) - wciąż trwa boom. Wątpię też, żeby shimano wyrobiło z produkcją jeśli każdy producent chciałby GRXa w swoich gravelach. 

Tylna przerzutka ultegra RX to raptem 300PLN, więc, z każdej 105 robi się niedużym kosztem napęd ze sprzęgłem. Moim zdaniem potrzeba sprzęgła w gravelach jest demonizowana, tzn. każdy by chciał, ale potrzebuje go 20% użytkowników.

• Lubię to! 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Kawasaki napisał:

Moim zdaniem potrzeba sprzęgła w gravelach jest demonizowana, tzn. każdy by chciał, ale potrzebuje go 20% użytkowników.

Może i demonizowana,ale jeżeli będziemy używali sprzęt zgodnie z zastosowaniem,lepiej to sprzęgło jednak mieć.

Oczywiście można to łatać rxem,ale jeżeli w grx sprawa jest już rozwiązana,po co ?

No nic,może trafi się coś w najbliższym czasie.

Opublikowano

Właśnie o to chodzi Gravel to nie MTB, jego przeznaczeniem są jak sama nazwa wskazuje szutry, drogi gruntowe, ścieżki i tam sprzęgła wcale nie potrzeba. Dopiero na prawdę solidne dziury, gdzie strach o pogiętą obręcz, korzenie czy krawężniki to przeszkody przy których zadzwoni łańcuch.

Oczywiście gravel to stan umysłu i można go wybrać pod konkretne potrzeby lub pod takie dopasować. Oczywiście lepiej jest mieć sprzęgło niż nie mieć i sam bym je chciał, ale też nie jest mi niezbędne. 

RX to nie jest łatanie sprawy tylko opcja, która jest na rynku od jakiegoś czasu, idealne rozwiązanie dla graveli użytkowanych w cięższym terenie i CX, ale jakoś mało ich mimo przystępnej ceny w konfiguracjach producentów...powodów może być kilka, ale wydaje mi się, że masowa produkcja przykładowo 105 która jest w szosach,cx, gravelach, fitnesach etc. powoduje, że producenci mają je w dużo lepszej cenie ze względu na wolumen zakupów.

Myślę, że minie nie tylko ten, ale cały przyszły sezon, aż GRX stanie się częściej widoczny w konfiguracjach fabrycznych.

Opublikowano

Bierz jeszcze pod uwagę kwestię ogumienia. W gravelach fajne jest to, że w przeciwieństwie do ścigackich CX, można zakładać grubsze kiszki .

Opublikowano
1 godzinę temu, jarovit napisał:

Bierz jeszcze pod uwagę kwestię ogumienia. W gravelach fajne jest to, że w przeciwieństwie do ścigackich CX, można zakładać grubsze kiszki .

Nie do wszystkich, trzeba uważać. Jest taki świetny gravel jak Marin Gestalt 2. Niestety, wejdą tam ponoć maksymalnie 38 mm. A poza tym rower ma świetną konfigurację, jest wygodny. Tylko właśnie te opony. Rower raczej dla tych co głównie po kiepskich szosach latają.

Opublikowano

Oglądałem gestalty, faktycznie świetne maszyny. Swego czasu już prawie brałem w opcji z karbonowym widłem. Tym niemniej, z mojego doświadczenia, na dobrych oponkach 35c można oblecieć znacznie cięższy teren, niż by rozmiar wskazywał.

Opublikowano
12 minut temu, jarovit napisał:

Tym niemniej, z mojego doświadczenia, na dobrych oponkach 35c można oblecieć znacznie cięższy teren, niż by rozmiar wskazywał.

Ja na swoich G-One AllRound 35C wpadłem wielokrotnie w teren, który nie wyglądał na taki garbaty, czasami z prędkością, która byłaby nieco mniejsza, gdybym był świadomy garbatości terenu i jak na razie daje rady :D

Opublikowano
9 godzin temu, jarovit napisał:

Oglądałem gestalty, faktycznie świetne maszyny. Swego czasu już prawie brałem w opcji z karbonowym widłem. Tym niemniej, z mojego doświadczenia, na dobrych oponkach 35c można oblecieć znacznie cięższy teren, niż by rozmiar wskazywał.

Chyba ze trafimy na typowo piaszczysty teren ;) wtedy nic nam nie zastapi opon mtb,

Opublikowano

Fajny, wszystkomający gravelek. Ramka niebanalna. Pewnikiem w przyszłym roku grx do niego powkręcają. Ja bym brał i się cieszył. Marin robi niezłe ramy, co wiem i widzę po swoim lombardzie. 

Opublikowano
Fajny, wszystkomający gravelek. Ramka niebanalna. Pewnikiem w przyszłym roku grx do niego powkręcają. Ja bym brał i się cieszył. Marin robi niezłe ramy, co wiem i widzę po swoim lombardzie. 
Hydrauliki nie ma i jak dla mnie to go dyskwalifikuje. Ten napęd 1x też nie jest dla wszystkich i ma pewne ograniczenia.
  • Lubię to! 1
Opublikowano
5 godzin temu, Stryjek napisał:
6 godzin temu, jarovit napisał:

Hydrauliki nie ma i jak dla mnie to go dyskwalifikuje. Ten napęd 1x też nie jest dla wszystkich i ma pewne ograniczenia.

i chyba tez nie ma jak bagaznika zrobic.

Opublikowano

Rama fajna. Ale jak patrzę na fotki z netu, to brak na przednim widle mocowania pod low-rider. No i w tej cenie korba na kwadrat? Ja wiem, że to Cannondale, ale jednak trochę meh...

Opublikowano
Co sadzicie nada sie zeby go objuczyc , zbagaznikowac od czasu do czasu a tak normalnie na codzien po miescie?   https://rowery-colex.pl/szosowe/2202-7086-rower-cannondale-topstone-disc-sora-se-2019.html
Chodzi za mna juz dlugo ten rower ale na 105 zbytnio funduszy nie mam.

Cena jest chora, korba na kwadrat, mechaniczne hamulce i sora a wszytko to za jedyne 5000, według mnie nie warto. Na forum ktoś proponował eskera 6.0 za 5500, 500 zł różnicy a rower dużo lepszy pod każdym względem.
Poniżej tej ceny wolałbym kupić Cuba nuroad masz lepszy napęd, korbę i taniej.
Opublikowano

Bysicie chwile sie wysilili to na forum można znaleźć obie wersje na 105 i Sorze i pogadać z włascicielami bezpośrednio... Podpowiem, że w dziale nasze rowery są te tematy...