Eddek Opublikowano 1 Lipca 2019 Opublikowano 1 Lipca 2019 22 minuty temu, bleiddwnPL napisał: Mój wybór padł na Nuroad Pro Fajny bajk Na szosie demonem prędkości nie jest na papciach G-One, ale daje rady, na pewno będzie lżej niż na MTB i typowo szerokich papciach. W lasach/na szutrach też specjalnego stresu nie ma, zdarzyło mi się nim nawet przedzierać przez torfowisko na szagę. Lekko nie było, ale szło Za to na garbatym asfalcie zawsze lepiej mieć 35C i trochę mniej wiatru niż 23-28C napchane na kamień Mniej wszystko boli.
jarovit Opublikowano 1 Lipca 2019 Opublikowano 1 Lipca 2019 32 minuty temu, bleiddwnPL napisał: moja trasa którą przemierzam prawie co tydzień. Podziękował! Wypróbuję. Zawsze ładowałem się z rowerem do KM-ki i wysiadałem w Siedlcach. Potem już drogą 698 można iść jak burza do samego Terespola, z tym, że ruch niestety potworny. Szerokości na nowym sprzęcie.
Mcgregor9 Opublikowano 2 Lipca 2019 Opublikowano 2 Lipca 2019 W dniu 22.06.2019 o 19:11, matrix929 napisał: Hej wszystkim! Byłem dzisiaj w salonie Cube, z nadzieją na przymierzenie się do Nuroad Pro, niestety, nawet i nadzieja umarła, w sklepie owego modelu nie było. Po krótkiej rozmowie ze sprzedawcą, stwierdził, że modele przełajowe Cube'a nie różnią się od graveli geometrią - w co nie do końca wierzę i potwierdza to strona producenta, ale przymierzyłem sobie model Cross Race i powiem szczerze, że byłem bardzo zadowolony, w dodatku prawie wszystko jest na 105, nie ukrywam, że ucieszyło mnie to. Z minusów to przede wszystkim strach przed sportową geometrią i przed brakiem możliwości zamontowania bagażnika. W związku z tym mam 2 pytania: 1. Czy ktoś może ma model Cube Cross Race, jeździ nim na dłuższe dystanse i może stwierdzić że rower jest warty wzięcia jako gravel (bagażnik w sumie aż tak ważny nie jest, mogę sie zawsze zapakować do jakiejś torby pod ramą, czy do plecaka)? 2. Czy może jesteście w stanie polecić jakieś inne Gravele do 5000pln godne uwagi? Dodam tylko, że jak na razie najmocniej myślałem o Cube Nuroad Pro i Fuji Jari 1.5 (w Fujim trochę mnie wygląd niepokoi ), no i jeszcze fakt, że mam 189 cm wzrostu, 90kg wagi i wchodząc na Cubika w rozmiarze 58 jeździło się bardzo przyjemnie. Hej, ja mam Fuji 1.5 w największym rozmiarze i mam podobne wymiary jak ty. Podobal mi się kolor i łagodniejsze kasety z przodu oraz pełny karbonowy widelec i fajniejsza kierownica niż w marinie. Marin caly czarny i nie do zamówienia jak kupowałem rower. Na razie zadowolony, ale tylko kilka jazd miałem, bo wyjechałem na chwilę z kraju.
ice1979 Opublikowano 2 Lipca 2019 Opublikowano 2 Lipca 2019 czy strona https://www.sigmasports.com/item/Cannondale/Topstone-SE-Sora-Disc-Adventure-Road-Bike-2019/JNCC jest prawdziwa? ceny rowerow sa tansze niz w usa a przeciez to niby marki amerykanskie . Do tego sa juz modele ktorych nie ma jeszcze na amerykanskiej stronie producenta czy w sklepach w usa. Troche nie kumam tej sytuacji. Brytyjczycy moga kupowac taniej i szybciej "amerykanskie rowery" niz amerykanie? ) PS. wiem ze to i tak w azji robione.
nctrns Opublikowano 3 Lipca 2019 Opublikowano 3 Lipca 2019 Tak, Sigma to jeden z większych sklepów w UK.
Bujak Opublikowano 4 Lipca 2019 Opublikowano 4 Lipca 2019 Przyjechał Za chwilę założę pedały i w drogę.
pavello Opublikowano 4 Lipca 2019 Opublikowano 4 Lipca 2019 Fajny kolor Fulcrumy i hydraulika - najs 1
Bujak Opublikowano 4 Lipca 2019 Opublikowano 4 Lipca 2019 Nie byłem w stanie pracować więc wypadłem na asfalt:)P.s. klamki są ustawione po angielsku (przedni prawy), ale zmiana będzie trudniejsza niż pisałem wcześniej, bo nie ma na przewodach złączy serwisowych jakie było widać w filmiku na YouTube.No nic. Hamuję zawsze oboma hamulcami, więc albo się przyzwyczaję, albo zamienię jak znajdę chwilę czasu.
M.C Opublikowano 4 Lipca 2019 Opublikowano 4 Lipca 2019 19 minut temu, Bujak napisał: Nie byłem w stanie pracować więc wypadłem na asfalt:) P.s. klamki są ustawione po angielsku (przedni prawy), ale zmiana będzie trudniejsza niż pisałem wcześniej, bo nie ma na przewodach złączy serwisowych jakie było widać w filmiku na YouTube. No nic. Hamuję zawsze oboma hamulcami, więc albo się przyzwyczaję, albo zamienię jak znajdę chwilę czasu. Przyzwyczaisz się Ja tylko na takich jezdzę, no ale tez w sumie po drugiej stronie drogi. Fajna maszynka!
Bujak Opublikowano 4 Lipca 2019 Opublikowano 4 Lipca 2019 I cena też dobra. Nawet zmieściłem się w przedziale cenowym tego wątku (nie wliczając ceny transportu).Rower sunie jak burza (po przesiadce z fulla na kapciach 3" nawet rower babci jest szybki)
Kurzu Opublikowano 5 Lipca 2019 Opublikowano 5 Lipca 2019 (edytowane) Cześć! Od dłuższego czasu przymierzam się do zakupu Gravela i zarazem pierwszego 'porządnego' roweru. Do tej pory jeździłem sobie na miejskim rowerze Romet Vintage 2019. Zrobiłem na nim ponad tysiąc kilometrów w rok po przeróżnych drogach od ścieżek rowerowych, po szutr, las, piach, a 2 tygodnie temu wziąłem go na Morawy i też jakos dałem rade, aczkolwiek patrząc na innych rowerzystów, którzy mnie mijali, zazdrościłem im tego komfortu jazdy więc padła decyzja, że czas na 'normalny rower'. Biorąc pod uwage fakt, ze cały czas jeżdzę na miejskim rowerze ważacym z ~19kg to pewnie przesiadka na jakikolwiek inny rower w budżecie powyzej 2tyś, to bedzie dla mnie niebo, a ziemia. Wracając do konkretów. Przegladajac fora, grupy na FB i YT wybrałem sobie pare rowerów w podobnej cenie, którymi byłbym zainteresowany. Problem polega na tym, że jedyna moja wiedza na temat tego co znajduje sie w rowerze, albo powinno sie znaleźć to grupy przerzutek Shimano 🤷♂️, a! i widelec karbon/alu. Nie zamierzam jeździć nim z sakwami. Raczej całodniowe wycieczki i jazda w celu spalenia paru kg jako substytut biegania, czyli generalnie dla zdrowotnosci Wycieczka do ~100km też wchodzi gre. Skoro na miejskim pojechałem Kato - Kraków to i na porzadnym rowerze zrobie taka traske No dobrze, tyle słowem wstępu. Rowery, które sobie upatrzyłem to: Kellys Soot 30 - 3350zł-3700złhttps://www.kellysbike.com/pl/gravel-c603/soot-30-p53896 Triban RC 520 - 3499złhttps://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-rc-520-id_8502389.html Fuji Jari 2.3 2019 - 3500złhttps://www.fujibikes.com/usa/bikes/road/adventure-and-touring/jari/jari-2-3 Kona Rove Deluxe 2019 - 3650złhttps://www.konaworld.com/rove_dl.cfm Marin FC - 3700zł - rama mnie troche nie przekonuje ale bardzo dużo ludzi polecahttps://www.marinbikes.com/pl/bikes/2019-pavement-drop-bar-utilitour-four-corners Marin Gestalt - 3199złhttps://www.marinbikes.com/pl/bikes/2019-pavement-drop-bar-beyond-road-gestalt Pewnie na każdym z nich bedzie mi sie dobrze jeździć, ale skoro mam już wydać wiekszy pieniądz to chciałbym go wydać jak najlepiej Edytowane 5 Lipca 2019 przez Kurzu
Yan Opublikowano 5 Lipca 2019 Opublikowano 5 Lipca 2019 (edytowane) Z tego co znam i co udało mi się wyszperać w necie (przydały by się linki do stron producentów) to Kellys jest najlepszy w tym zestawieniu jeżeli chodzi o zastosowane komponenty - sztywne osi, dobre hamulce, napęd 10rz napęd 8rz. Kellys`a widziałem na żywo w Poznaniu i prezentuje się spoko. Nie znalazłem Tirbana w cenie 3500 więc ciężko mi coś o nim powiedzieć. Jeżeli będziesz dalej szukał to zwróć uwagę na sztywne osie przy kołach, jak najwięcej biegów z tyłu, prześwit opon (dobrze jest wrzucić coś wielkości 40mm) i w miarę możliwości nie brać roweru z suportem pressfit (wciskanym). Ważna spraw to poszukać miejsca gdzie faktycznie jesteś w stanie kupić dany rower bo w przypadku niektórych modelów znalezienie odpowiedniego rozmiaru jest niemożliwe - szkoda się napalać na rower widmo Edytowane 5 Lipca 2019 przez Yan
Kurzu Opublikowano 5 Lipca 2019 Opublikowano 5 Lipca 2019 Dzięki za uwagi! Edytowałem post i dodałem linki. Oczywiscie, mialem na mysli Tribana 520, nie 500, sorrka za wprowadzenie w bład 🤝
Bujak Opublikowano 5 Lipca 2019 Opublikowano 5 Lipca 2019 Tribana RC520 to też dobra opcja, bez sztywnych osi, ale z napędem 2x11 na schimano 105 (nie cała grupa, ale super napęd) i hamulcach HY/RO. Jednak użytkownicy zgłaszają, że felgi są w nim za ciasne i trudno wymienić opony, więc lepiej dopytać, albo wybrać coś innego lub poczekać na wersję 2020.
Eddek Opublikowano 5 Lipca 2019 Opublikowano 5 Lipca 2019 17 minut temu, Yan napisał: Kellys jest najlepszy w tym zestawieniu jeżeli chodzi o zastosowane komponenty - sztywne osi, dobre hamulce, napęd 10rz. Soot 30 jest na Clarisie 2x8. Ale poza tym faktycznie ładny, chociaż nie wiem jak z rozmiarówką. Ja się mierzyłem do M-ki, to jakbym siedział na dziecięcym. W sumie z wyżej wymienionych wszystko jest Claris/Sora poza Tribanem. Swoją drogą 105-tka w rowerze za 3.5k to lux opcja Jedyny problem, że XL jest n/d online i zostaje trip do jakiegoś miasta, które go ma na stanie.
Bujak Opublikowano 5 Lipca 2019 Opublikowano 5 Lipca 2019 @Kurzu możesz jeszcze dołożyć 700 zł do Planet X London Road i mieć hydrauliczne hamulce, pełen napęd Sram Rival 22 - mega opcja, ale w tej cenie zawsze jest jakieslś "ale": ciężkie koła (choć wg producenta bardzo solidne) ważą podobno 2.3 kg, a to jest o 300 g więcej niż u konkurencji. 1
Kurzu Opublikowano 5 Lipca 2019 Opublikowano 5 Lipca 2019 (edytowane) @Bujak dzięki za propozycje! No tak, ale idąc taka drogą, że dołoże jeszcze troche i mam taki rower, to zaraz moge dojśc do rowerów za 5 tyś i więcej. Raczej te 3700-3800 to jest dla mnie kwota maximum. Pewnie nie wykorzystałbym w pełni potencjału tego roweru o którym wspomniałeś. Chciałbym coś solidnego w miare w rozsądnej cenie na początek. Żeby złapać bakcyla, zajawkę i za rok, dwa, pomyśleć o czymś z wyższej półki. Od razu załozyłem, że bedzie to rower w okolicach 3tyś+, bo myślę, że tańszymi mógłbym sie po prostu zrazić do jazdy. Oczywiście jeśli moje myślenie i założenie jest błędne to proszę o sprowadzenie mnie na ziemie 🛬 Edytowane 5 Lipca 2019 przez Kurzu 1
Bujak Opublikowano 5 Lipca 2019 Opublikowano 5 Lipca 2019 [mention=7439]Bujak[/mention] dzięki za propozycje! No tak, ale idąc taka drogą, że dołoże jeszcze troche i mam taki rower, to zaraz moge dojśc do rowerów za 5 tyś i więcej. Dokładnie tak zrobiłem dwa tygodnie temu Miał być RC520, a kupiłem Planet X z kołami Fulcrum za 4950 (z transportem 5200).Nie będę żałował i za rok nie będę musiał kupować nowego roweru.
Kurzu Opublikowano 5 Lipca 2019 Opublikowano 5 Lipca 2019 @Bujak haha, no pieknie, nie ma to jak asertywność! No ja niestety muszę sie zmieścić w założonym budzecie 🤷♂️ Ale po Twoim komentarzu wnoszę, że Ty optowałbyś z tej grupy rowerów, które wymienilem za Tribanem RC520, skoro miałeś zamiar go kupić?
Bujak Opublikowano 5 Lipca 2019 Opublikowano 5 Lipca 2019 Tak, ale wtedy nie było wiadomo o kłopotach ze zdejmowaniem opon. Teraz bym się zastanawiał na innym rowerem, albo przed kupnem pojechałbym do sklepu i pogadał z serwisantami. To są ludzie, którym też zależy, więc myślę, że dało by radę ich namówić do zdjęcia i założenia opony w sklepie dla sprawdzenia tego problemu. W innym razie byłym nie kupił. 1
Grzegorz_Macko Opublikowano 5 Lipca 2019 Opublikowano 5 Lipca 2019 A taki Mongoose Guide Sport? Wygląda przyzwoicie, a i osprzęt też nie najgorszy.
Kurzu Opublikowano 6 Lipca 2019 Opublikowano 6 Lipca 2019 Też biorę go pod uwagę. Nie dodawałem już do listy bo i tak sporo ich tam już jest, a osprzęt bardzo podobny do reszty. Dochodzę chyba do wniosku, że cokolwiek z tej listy bym nie kupił, to będę zadowolony, a przy takim budżecie jakieś kompromisy po prostu muszą być.
Kurzu Opublikowano 6 Lipca 2019 Opublikowano 6 Lipca 2019 Tak więc miałem dzisiaj okazję przymierzyć się do Kellysa Soot30, Kona Rove DL i Tribana RC520. Przyznam szczerze, że najlepiej czułem się właśnie na Tribanie. Bardzo fajna geometria, dobrze było czuć ten rower. Kellys jakiś taki nijaki, jakby dziecinny, a Kona po prostu mnie nie porwala, tak ogólnie. Więc chyba decyzja podjęta. Jeszcze czekam na wiadomość od znajomego który pracuje na serwisie w Decathlonie.
Crossy Opublikowano 9 Lipca 2019 Opublikowano 9 Lipca 2019 Cześć, od dłuższego czasu myślę o zmianie roweru ze stalowego, 16 letniego mtb mongoose'a, na coś lżejszego i bardziej uniwersalnego. Chciałem zatem poprosić Was o pomoc w rozwianiu wątpliwości, które mi się pojawiły. Roweru używam na częste dojazdy do pracy - 15km w jedną stronę (głównie po ścieżkach rowerowych i ulicach) oraz weekendowe wypady (również po asfalcie), w proporcjach 80:20. Rocznie daje to około 1000km. Łapię jednak coraz bardziej zajawkę i chciałbym spróbować sił w treningach z otwartą grupą rowerową, zatem pewnie sumaryczny dystans się wydłuży, a proporcje zmienią na korzyść dłuższych dystansów. Mój wybór padł na gravela, bądź fitnessa. Przymierzałem po parę modeli każdego z nich i tu nasuwa mi się pierwsze pytanie: Jakie jest przeznaczenie i sens roweru typu fitness? Byłem niemal zdecydowany na tę grupę, ale po przetestowaniu cube sl road pro mocno się zniechęciłem, z moich obserwacji: pozycja jest bardzo mocno wyprostowana, co sprawia, że na dłuższych trasach, czy nawet po prostu na otwartym terenie, będę mocno łapał wiatr. Opony są pozbawione bieżnika, zatem pewnie nawet drobny deszcz sprawia, że jazda po mieście staje się niebezpieczna. Jeśli chodzi o gravele - wydają mi się bardziej rozwojowe, chcąc dołączyć do amatorskich otwartych treningów rowerowych zapewne łatwiej byłoby mi utrzymać tempo na baranku niż w bardziej wyprostowanej pozycji. Mam jednak obawę w kwestii codziennych dojazdów: czas dostępu do hamulców - chwyt wysoki zdawał mi się być dość niepewny, co w mieście wydaje się być problemem, jednak może to kwestia braku przyzwyczajenia do innego chwytu niż standardowy, na prostej kierownicy. Na placu boju zostały u mnie z graveli 2 modele: cube nuroad pro 2019 Scott Speedster CX 20 Disc 2017 Niestety nie jestem obyty w temacie, jednak z tego co widzę, to oba rowery są na tiagrze 4700, i mają podobne opony (700x35C). Różnica na pewno jest w kasecie Shimano HG-500 11-32 T w scocie oraz Shimano CS-HG500, 11-34T w cubie (czy powinienem się tym kierować? rozumiem, że za jednym przemawia elastyczność, a za drugim maksymalna twardośc/prędkość.) Różnica w cenie wynosi około 300zł na korzyść scotta.
Rekomendowane odpowiedzi