tjmacikowski Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Witam. Jestem tu pierwszy raz i sporo przeczytałem, nie wiele mi rozjaśniło. Chodzi o wybór roweru. Napaliłem się na rometa boreas 2, ale odradzono mi go ze względu na ramę i serwis. Za to zaproponowano mi specialized diverge e5, marin gestalt 2, marin four corners, kross esker 4.0 i oczywiście rondo ruut (tylko nie ten przedział cenowy). Ostatnio widziałem author ronin 2018 w cenie 3.700 zł. Zakładałem wydać 4.000 do 5.000 zł. Rower potrzebny na dojazdy do pracy w mieście oraz wycieczki po za miastem. wymagania: 2 blaty przy korbie, baranek i lekki. Pozdrawiam
Eddek Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Opublikowano 19 Kwietnia 2019 24 minuty temu, tjmacikowski napisał: Napaliłem się na rometa boreas 2, ale odradzono mi go ze względu na ramę i serwis. O serwisie się nie wypowiem, ale rama ma głupi kształt dolnych rurek tylnego widelca, czego nie widać na foto. Potencjalny problem z butami ponad rozmiar 44. Diverge E5 ma wg mnie zaniżoną rozmiarówkę i jest taki mocno klasyczny, ale to już kwestia gustu. Marin FC jest stalowy i brzydki jak noc , ale podobno niezniszczalny. Author Ronin to w sumie bardziej szosa niż gravel i do tego stalowy, więc cięższy. Możesz za to rzucić okiem na Authora Aura XR4 i Cube Nuroad Pro.
tjmacikowski Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Dziękuję za Cube, muszę go zobaczyć. Zastanawiam się tylko czy kupić złożony czy w pudle. Jaki jest stan "prosto z fabryki"? Bardzo rozłożony? Jestem nieufny co do sklepowych monterów zwłaszcza w sezonie.
Eddek Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Tia, Cube ostatnio popularny na forum Ja akurat kupowałem w sklepie, ale typowo w pudle masz poskładane wszystko, poza przednim kołem, pedałami (jeżeli są w komplecie, Cube wg instrukcji nie dodaje) i kierownicą. Baranek jest też goły, więc owijki musisz nawinąć sam. A co do sklepowych serwisantów, zależy od sklepu, są pasjonaci i są papudroki
Miśkołaj Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 14 godzin temu, tjmacikowski napisał: Dziękuję za Cube, muszę go zobaczyć. Zastanawiam się tylko czy kupić złożony czy w pudle. Jaki jest stan "prosto z fabryki"? Bardzo rozłożony? Jestem nieufny co do sklepowych monterów zwłaszcza w sezonie. Ja brałem złożony z serwisu, ale po tym jak zacząłem grzebać przy mostku i kierownicy okazało się, że kierownica była przesunięta o 1-2 mm, a mostek i rura sterowa także były źle skręcone, kapsel wystawał poza mostek. Ale to zależy wszystko od serwisu, ja pomimo kupna u dilera, po ostatniej wizycie z okazji obowiązkowego przeglądu stwierdziłem, że jak coś będę miał do roboty poważniejszego to wybiorę się do znanego już serwisu u siebie w mieście 1
LICHU Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Opublikowano 21 Kwietnia 2019 (edytowane) Ok Panowie grubas przymierza się do kupna.... natomiast zastanawiam się nad: SILEX 300/200 Fuji Jari 1.5 marin four corners Jak duże różnice są w nich ? Chodzi mi o wygode, uniwersalność osprzęt ? Warto dopłacać do lepszego osprzętu ? No i musimy zwrócić uwagę na moja wagę piórkową Jeżdżę teraz na jednym blacie z przodu 30t i brakuje mi na asfalcie tak coś po między. Marin najbardziej mi leży w głowie ale jego masa i dość wydaje mi się słaby osprzęt.... No nie wiem.... Porozmawiajmy na ten temat. Jeszcze raz zaznaczę komfort i jeszcze raz komfort. Żadne agresywne ramy i mega pochylenie do przodu mnie nie interesuje. To ma być rower na co dzień i na dłuższe wypady z żoną w zróżnicowanym terenie. Edytowane 21 Kwietnia 2019 przez LICHU
Laszlo Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Opublikowano 21 Kwietnia 2019 A w jaki rozmiar całujesz? Fuji praktycznie nie do dostania, four corners ttlko w niebieskim jak będziesz miał farta
LICHU Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Niebieski akurat mi się bardzo podoba mam 175cm a przekrok około 75/78cm
Powietrzem Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Hej, śednio się znam na osprzecie, Co wybrac? Mongoose quide sport: SZCZEGÓŁOWE INFORMACJE Rower typu gravel Mongoose Guide Sport. Rozmiary ram: 54,56cm Rodzaj ramy: aluminiowa Widelec: Mongoose 700c 12 mm x 100 mm QR Korba: Samox 46/30 zębów Suport: Samox external 3-piece threaded 68 mm shell Manetki: Shimano Sora ST-R3000 2 x 9 Układ zębatek: Sunrace, 9 przełożeń, 11-34 zęby Łańcuch: KMC Z99 Przednie przerzutki: Shimano Sora FD-R3000 Tylne przerzutki: Shimano Sora RD-R3000 Średnica koła: 700c Obręcz: WTB ST-19 aluminum podwójna ścianka 19 mm ID, 32H, Przednia piasta: Xposure aluminum łożysko kulkowe 9 mm x 100 mm 32H Pedały: Mongoose nylon Kierownica: Xposure aluminum 450 mm/510 mm 31.8 mm zacisk Mostek: Xposure diecast, 90 mm/100 mm, 7°, 31.8 mm zacisk Stery: ZS44/ZS56 Dźwignie hamulca: Shimano ST-R3000 Szprychy: 14G stalowe nierdzewne Siodło: Mongoose adventure Sztyca: Xposure aluminum, 350 mm, 31.6 mm Czy Marin Four corners: Specyfikacja: RAMA Utilitour Double Butted CrMo, Size-Speci c Wheels (XS, S = 650B, M, L, XL = 700C) , New Biometric Geometry, Fender and Rack Mounts, Disc Mount WIDELEC CrMo, Fender, Rack, and Bottle Cage Eyelets, IS Disc Mount OBRĘCZE Marin Aluminum, Double Wall, Disc Specific PIASTA TYŁ Forged Aluminum Alloy, 6-Bolt Disc, 32H PIASTA FRONT Forged Aluminum Alloy, 6-Bolt Disc, 32H SZPRYCHY 14g Black Stainless Steel OPONY WTB Resolute, 650B/700Cx42, Puncture Protection PRZERZUTKA TYŁ Shimano Sora 9-Speed PRZERZUTKA PRZÓD Shimano Sora MANETKI Shimano Sora 3x9-Speed KORBA Shimano Sora Hollowtech II, 50/39/30T SUPORT Shimano Hollowtech II ŁAŃCUCH KMC X9 KASETA Shimano HG300 9-Speed, 11-34T HAMULEC PRZÓD Tektro Spyre-C Road Mechanical Disc, 160mm Rotor HAMULEC TYŁ Tektro Spyre-C Road Mechanical Disc, 160mm Rotor KLAMKOMANETKI Shimano w/ Integrated Shifters KIEROWNICA Marin Butted Alloy, Compact 12º Flared Drop MOSTEK Marin 3D Forged Alloy OWIJKA Marin Comfort Bar Tape, Shock Absorbing Gel Pads STERY FSA No.8D, Sealed Cartridge Bearings SZTYCA Marin Alloy SIODŁO WTB Volt Sport 142 Custom PEDAŁY Trekking Platform Dzięki za podpowiedzi!
renziak Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Cześć! Po długich rozmyślaniach zdecydowałem się na zakup roweru typu gravel. Moje jazdy do głównie trasy od 50 do 100 km, w proporcjach 40% szutru, 60% lub troszkę więcej asfaltu. Budżet do 3500 zł. Nie chce inwestować na początek w modyfikowanie roweru i zmienianie osprzętu. Rower ma służyć wyłącznie do rekreacji. Ze względu na to że nie znam się na osprzęcie roweru, proszę Was o drobną pomoc. Ilość blatów, korby itp. to dla mnie (jeszcze) czarna magia Na razie zawęziłem grono do: Marin Gestalt - https://katalog.bikeworld.pl/2019/web/produkt/rowery_szosowe/gravel_szutrowe/marin/58851/gestalt_3 Kona Rove - https://katalog.bikeworld.pl/2019/web/produkt/rowery_szosowe/gravel_szutrowe/kona/58912/rove/2 Kross Esker 2.0 - https://katalog.bikeworld.pl/2019/web/produkt/rowery_szosowe/gravel_szutrowe/kross/58522/esker_2_0 Marina Gestalta przymierzałem wraz z Marinem Nicasio. W pewnym momencie Gestalt był dla mnie oczywistym wyborem ze względu na możliwość włożenia do niego szerszych opon, jednak nie znalazłem na forach żadnych opinii o nim. Zaciekawił mnie jednak bardzo Kross Esker 2.0. Miał ktoś może doświadczenie z tym modelem? Widziałem dużo pozytywnych opinii o wersji 4.0, jednak jest ona zdecydowanie poza moim budżetem.
Bujak Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Naszła mnie wczoraj dziwaczna myśl, żeby kupić taki gravel, do którego będę mógł założyć koła, których używam w MTB.Są to koła 29"/opony 2.25" oraz 27.5"/ opony 3"; osie boost 15x110 i 12x148.Czy istnieje gravel z osiami boost, który w dodatku pomieści któreś z tych kół?Czy pomysł na taki rower ma w ogóle sens?
M.C Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Chyba taka kombinacja będzie dosyć ociężała. 1
Bujak Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Trochę więcej to musi ważyć, ale moje koła ważą poniżej 2 kg komplet, więc podobnie do wielu graweli. Rama boost pewnie będzie lekko cięższa, a widelec sztywny na pewno też. Pytanie tylko ile, bo jeżeli 500 g to jestem w stanie przełknąć masę za uniwersalność. No powiedzmy, że opony 3" nie muszą wchodzić, bo to już przesada.Wujek (Google) mi podpowiedział, że są takie rowery, tylko cena nie ta:http://www.bikepacking.com/index/drop-bar-mountain-bikes-29er/Np. Salsa Fargo zmieści kółka 27.5"/3.0.
Arti1972 Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Opublikowano 27 Kwietnia 2019 (edytowane) Dzień Dobry. Poradźcie proszę: linki https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-romet-boreas-2-2019-pd19355/?gclid=EAIaIQobChMIwYKh75Xo4QIVRqQYCh2DAgvuEAAYAiAAEgI3_fD_BwE https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-accent-furious-2019-pd19853/?v_Id=130427&gclid=EAIaIQobChMI5Nu4npjo4QIVV-WaCh0OqQQwEAYYASABEgIRRPD_BwE Pierwszy mój rower tego typu lecz ma starczyć na lata więc budżet do 5000 zł. Jazda jednak w większości po asfalcie 80% powiedzmy, chciałbym żeby był w miarę szybki po tym asfalcie, ale dało się jechać i po lasku. Nie chcę typowo szosowego, bo ma być w miarę wygodny i nie będę się ścigał. Chcę rower producenta naszego, krajowego. Krossy mi się po prostu nie podobają wiec odpadają, a strasznie podoba mi się ten Boreas. Pomóżcie również dobrać rozmiar. Wiek 47, wzrost 182, waga 82, przekrok 86, but 43 więc w Boreasie chyba nie będzie problemu z zahaczniem o ramę Z wyczytanych info wychodzi, że rama 56, ale .... Dziękuję ogromnie za wszelkie porady. Edytowane 27 Kwietnia 2019 przez Arti1972
79kc Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Opublikowano 27 Kwietnia 2019 4 minuty temu, Arti1972 napisał: Jazda jednak w większości po asfalcie 80% powiedzmy, chciałbym żeby był w miarę szybki po tym asfalcie Nie wiem jak szybki chcesz być na tym asfalcie, ale w takim razie chyba jednak szukałbym z napędem 2x10 lub 2x11.
JaW Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Opublikowano 27 Kwietnia 2019 @Arti1972 - jak się dobrze potargujesz, to za 5000 lub troszkę więcej kupisz Specialized Diverge Elite, rozmiar 56. Mam identyczne parametry jak Ty, więc z rozmiarem na pewno będzie OK. Rama ma spokojną geometrię, wygodną, do długich jazd po asfalcie i twardych drogach. No ale to nie jest rower polskiego producenta. https://www.specialized.com/pl/pl/mski-diverge-e5-elite/p/154307?color=237163-154307
zuczek222 Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Wczoraj pomacałem Rower Kellys SOOT 30, naprawdę świetnie wykonane rowery. W panelu u producenta już niedostępne, jak ktoś chce obejrzeć/kupić to sklep w Jabłonnie pod Warszawą, mieli rozmiar M i L RowerTak
Yan Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Opublikowano 29 Kwietnia 2019 W dniu 27.04.2019 o 07:21, Arti1972 napisał: Dzień Dobry. Poradźcie proszę: linki https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-romet-boreas-2-2019-pd19355/?gclid=EAIaIQobChMIwYKh75Xo4QIVRqQYCh2DAgvuEAAYAiAAEgI3_fD_BwE https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-accent-furious-2019-pd19853/?v_Id=130427&gclid=EAIaIQobChMI5Nu4npjo4QIVV-WaCh0OqQQwEAYYASABEgIRRPD_BwE Pierwszy mój rower tego typu lecz ma starczyć na lata więc budżet do 5000 zł. Jazda jednak w większości po asfalcie 80% powiedzmy, chciałbym żeby był w miarę szybki po tym asfalcie, ale dało się jechać i po lasku. Nie chcę typowo szosowego, bo ma być w miarę wygodny i nie będę się ścigał. Chcę rower producenta naszego, krajowego. Krossy mi się po prostu nie podobają wiec odpadają, a strasznie podoba mi się ten Boreas. Pomóżcie również dobrać rozmiar. Wiek 47, wzrost 182, waga 82, przekrok 86, but 43 więc w Boreasie chyba nie będzie problemu z zahaczniem o ramę Z wyczytanych info wychodzi, że rama 56, ale .... Dziękuję ogromnie za wszelkie porady. Niestety Polscy producenci zajmują się w większości kuszeniem niż wypuszczaniem na rynek rowerów typu gravel. W zeszłym roku był podobny problem z dostępnością jak jest w 2019. Odnośnie do Twoich typów. Ostatnio miałem okazję rozmawiać ze sprzedawcą Rometów i wniosek z rozmowy był taki że jakość wykonania jest niska rower na zdjęciach prezentuje się w miarę ale w rzeczywistości sprawia wrażenie tandetnego. Odnośnie Accenta to miałem okazję trzymać w ręce ich części i mogę powiedzieć że spełniają swoją funkcję ale nic poza tym. Wygląd czy wykonanie jest tylko poprawne. Używam ramy która ma słaby lakier (zwykły lakier nie farbę proszkową) albo otwory od zewnętrznych linek są źle ponawiercane co powoduje ocieranie linek. Problemy albo nie są uciążliwe albo można je łatwo rozwiązać ale nie chciał bym mieć całego roweru zrobionego po taniości i pomysłu. W dniu 19.04.2019 o 22:22, tjmacikowski napisał: Dziękuję za Cube, muszę go zobaczyć. Zastanawiam się tylko czy kupić złożony czy w pudle. Jaki jest stan "prosto z fabryki"? Bardzo rozłożony? Jestem nieufny co do sklepowych monterów zwłaszcza w sezonie. Widziałem że przewijał się temat Cuba NuRoad. Polecam porównać ramę z Crossraca z ramą Nuroada. Mam wrażenie że jest to lift ramy crossracowej do wersji gravelowej. Patrząc na parametry raczej nie będzie on tak wygodny jak powinien być gravel. Jeżdże na cross race i bez wymiany mostka nie udało się uzyskać wygodnej pozycji. Pytanie czy rama szutrowca jest mniej sztywna niż przełajowa. Odnośnie sklepu Cube to muszę przyznać że sprzedający znają się na rowerach ale trudniej im idzie serwis. Na własne oczy widziałem jak wyciągają brakującą cześć z nowego roweru twierdząc że jest ona niepotrzebna ale jako że się uparłem to mi ją zamontują. Z jednej strony dobrze zrobili bo już więcej nie wróciłem do ich serwisu a po co sobie robić problem z klientem który wie więcej niż serwisant...
pavello Opublikowano 6 Maja 2019 Opublikowano 6 Maja 2019 (edytowane) Hej, Po przygodzie z RC520 przymierzam się do zakupu następnego roweru w nieco większym niż 3500 budżecie i chciałbym się spytać w Polsce można gdzieś zobaczyć rowery Marlina ? Gestalt jest na liście potencjalnych rowerów, ale niestety z ich dostępnością jest kiepsko. Cube'a Nuroad'a też ciężko zobaczyć, więc w tygodniu się wybiorę namierzyć / zobaczyć Cannondale'a Topstone - nieaktualne rower kupiony Edytowane 7 Maja 2019 przez pavello
Fimala Opublikowano 7 Maja 2019 Opublikowano 7 Maja 2019 17 godzin temu, pavello napisał: Hej, Po przygodzie z RC520 przymierzam się do zakupu następnego roweru w nieco większym niż 3500 budżecie i chciałbym się spytać w Polsce można gdzieś zobaczyć rowery Marlina ? Gestalt jest na liście potencjalnych rowerów, ale niestety z ich dostępnością jest kiepsko. Cube'a Nuroad'a też ciężko zobaczyć, więc w tygodniu się wybiorę namierzyć / zobaczyć Cannondale'a Topstone - nieaktualne rower kupiony Co zakupiłeś w końcu?
pavello Opublikowano 7 Maja 2019 Opublikowano 7 Maja 2019 Godzinę temu, Fimala napisał: Co zakupiłeś w końcu? Topstone'a Był na liście zakupowej wysoko bo ma ramę która bardzo mi się spodobała. Stosunkowo lekką, z punktami montażowymi i geometrią podobną do Synapse'a lekko ułagodzoną. Są kółka tubeless i opony tubeless WTB które z fabryki mają dętkę no i Sora. Postaram się napisać coś więcej jak będę miał moment.
Stryjek Opublikowano 11 Maja 2019 Opublikowano 11 Maja 2019 U mnie na placu boju zostały 2 rowery trek chekpoint i spec diverge 2018 Trek jest według mnie ciut ładniejszy i ma lepsze hamulce, oba są na sorze co mi w zupełności wystarczy. Niestety przy treku nie chcą zejść z ceny, ale dają sporo dodatków w tym siodło za 400zł. No i mam dylemat, cena treka 5000zł, speca 4200 i pewnie do 4000 zejdą. W sumie jak do speca kupię siadło za 400 i hamulce typu trp spyre c to wyjdzie podobnie. Dlaczego piszę o wymianie hamulców w scpecu, bo nim jeździłem wokół sklepu i hamował gorzej niż moja szosa na hamulcach obręczowych z karbonowymi kołami
pavello Opublikowano 11 Maja 2019 Opublikowano 11 Maja 2019 4 godziny temu, Stryjek napisał: Dlaczego piszę o wymianie hamulców w scpecu, bo nim jeździłem wokół sklepu i hamował gorzej niż moja szosa na hamulcach obręczowych z karbonowymi kołami Rower był zupełnie nowy czy testówka ? Bo jeśli nowy to możliwe, że hamulce muszą się dotrzeć. Promax'y w moim Topstone na pierwsze jeździe były straszne, teraz jest już trochę lepiej - choć i tak bez cudów. Nie wiem jaki rozmiar potrzebujesz ale na allegro wciąż jest jeden Diverge rozmiarze 56 z Tiagrą na pokładzie i lepszą korbą.
Stryjek Opublikowano 11 Maja 2019 Opublikowano 11 Maja 2019 Rower był zupełnie nowy czy testówka ? Bo jeśli nowy to możliwe, że hamulce muszą się dotrzeć. Promax'y w moim Topstone na pierwsze jeździe były straszne, teraz jest już trochę lepiej - choć i tak bez cudów. Nie wiem jaki rozmiar potrzebujesz ale na allegro wciąż jest jeden Diverge rozmiarze 56 z Tiagrą na pokładzie i lepszą korbą.Rower był nowy. Co do rozmiaru to jeszcze nie jestem pewien, w poniedziałek chcę pojechać na jazdę próbną na 56, na 54 już jeździłem więc zobaczę co będzie lepsze. Do 54 musiałbym dać mostek 110 i będzie ok Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
renziak Opublikowano 14 Maja 2019 Opublikowano 14 Maja 2019 Cześć! Nadal zastanawiam się nad wyborem gravel. Ostatnio pojawiła się ciekawa alternatywa, mianowicie Marin Gestalt 1 2018 za 3,5k. Czy ktoś jest w stanie powiedzieć czy ten rower jest wart tej ceny? Gestalta przymierzałem w wersji podstawowej (2017) i byłem bardzo zadowolony...
Rekomendowane odpowiedzi