Skocz do zawartości

Gravel do około 3000 - 4999 zł

Piotr Apostoł

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, ice1979 napisał:

Co sadzicie nada sie zeby go objuczyc , zbagaznikowac od czasu do czasu a tak normalnie na codzien po miescie?   https://rowery-colex.pl/szosowe/2202-7086-rower-cannondale-topstone-disc-sora-se-2019.html

Chodzi za mna juz dlugo ten rower ale na 105 zbytnio funduszy nie mam.

Ja na takowym jeżdzę - i nawet kupiony w tym sklepie - pare groszy da się zbić z ceny - mogę się spytać. Mi się rower podoba i nie narzekam. W moim budżecie (4,5k) półtora miesiąca nie było nic na hydraulice i 105-tce. Wziąłem tego i jestem happy. Jest szybki, mieszczą się duże opony, jakościowo też jest dobrze. Osprzęt w porównaniu do Eskera dwie półki gorszy, ale półtora miesiąca temu o Eskerach tylko słychać plotki, Cube'ów też nie było. Ten stał w sklepie w moim rozmiarze co było megamocnym argumentem :) Bardzo mi się spodobał wizualnie i go wziąłem.

Opublikowano
5 godzin temu, Fimala napisał:

Bysicie chwile sie wysilili to na forum można znaleźć obie wersje na 105 i Sorze i pogadać z włascicielami bezpośrednio... Podpowiem, że w dziale nasze rowery są te tematy...

Dzieki poszukam

Ja pisze do was z za oceanu. U mnie ten rower ma taka same cene jak inne na tych komponentach. Kazdy rower na sora kosztuje ok 1050 dolarow, (a nawet jest tanszy od speca czy treka) to cena polskich sprzedawcow. A rowery proponowane prze was kosztuja wiecej bo musial bym je sprowadzac z europy. Mam bardzo blisko sklep z rowerowy w ktory dostepne sa przedwszystkim: cannondale, specialized, giant, jamis, fuji. I chcialbym cos wybrac z tych marek bo bedzie najtaniej. Mysle ze w moim obecnym "zasiegu" finansowym sa wlasnie : Specialized Men's Diverge E5 (na clarisach)

Fuji Jari 2.3 - 2019 (sora),

Giant ToughRoad SLR GX 3 (sora),

Jamis Renegade Explore(sora)

Giant ToughRoad SLR GX 1 (e22) - 2018 (tiagra) ale nie wiem czy true-axle czy qr, widelec nie w pelni carbon)

Specialized Sequoia (sora,stalowa rama) Jamis Renegade (taigra ale stalowa rama, i qr z tylu)  Wiec myslalem ze pod katem najlepszej ramy i widelca w stosunku do ceny wypada u mnie wlasnie ten cannondale topstone, bo wszytstkie te w/w rowery ceny maja bardzo zblizone a europejskich nie ma :(

1 godzinę temu, pavello napisał:

Ja na takowym jeżdzę - i nawet kupiony w tym sklepie - pare groszy da się zbić z ceny - mogę się spytać. Mi się rower podoba i nie narzekam. W moim budżecie (4,5k) półtora miesiąca nie było nic na hydraulice i 105-tce. Wziąłem tego i jestem happy. Jest szybki, mieszczą się duże opony, jakościowo też jest dobrze. Osprzęt w porównaniu do Eskera dwie półki gorszy, ale półtora miesiąca temu o Eskerach tylko słychać plotki, Cube'ów też nie było. Ten stał w sklepie w moim rozmiarze co było megamocnym argumentem :) Bardzo mi się spodobał wizualnie i go wziąłem.

U mnie nie ma i tak tych rowerow europejskich a ten topstone jest w sklepie (sytuacja podobna do twojej)

6 godzin temu, Stryjek napisał:

Cena jest chora, korba na kwadrat, mechaniczne hamulce i sora a wszytko to za jedyne 5000, według mnie nie warto. Na forum ktoś proponował eskera 6.0 za 5500, 500 zł różnicy a rower dużo lepszy pod każdym względem.
Poniżej tej ceny wolałbym kupić Cuba nuroad masz lepszy napęd, korbę i taniej.

U mnie nie kupie tych rowerow :(

Opublikowano
15 godzin temu, Stryjek napisał:

Cena jest chora, korba na kwadrat, mechaniczne hamulce i sora a wszytko to za jedyne 5000, według mnie nie warto. Na forum ktoś proponował eskera 6.0 za 5500, 500 zł różnicy a rower dużo lepszy pod każdym względem.
Poniżej tej ceny wolałbym kupić Cuba nuroad masz lepszy napęd, korbę i taniej.

A nawet aktualnie nowy Kross Esker 6.0 M jest na forum za 5399 😉

Opublikowano
2 godziny temu, murk_wolf napisał:

A nawet aktualnie nowy Kross Esker 6.0 M jest na forum za 5399 😉

Ja pisze do was z za oceanu, z usa. Kupujac w Polsce musial bym zaplacic jakies kosmiczne koszty wysylki i do tego gwarancja byla by niewykonalna. Gdybym mial sciagnac tutaj krosa to pewnie kosztowal by on tyle samo co topstone 105 a na cannondala mialbym gwarancje.

Opublikowano

W USA to faktycznie lepiej brać typowo "amerykańską" markę

Opublikowano
Ja pisze do was z za oceanu, z usa. Kupujac w Polsce musial bym zaplacic jakies kosmiczne koszty wysylki i do tego gwarancja byla by niewykonalna. Gdybym mial sciagnac tutaj krosa to pewnie kosztowal by on tyle samo co topstone 105 a na cannondala mialbym gwarancje.

To nieco zmienia postać rzeczy wink.png

Pomyśl tylko czy nie lepiej zainwestować w coś na hydraulice i lepszym osprzęcie. Jak się okaże że hamulce mechaniczne są za słabe to koszty będą spore, trzeba będzie wymienić klamki, przewody i zaciski. Korba na kwadrat też pewnie za jakiś czas będzie do wymiany bo brakuje jej sztywności i lubi hałasować.

A tak poza tym ten topstone wydaje się ciekawym rowerem.

Opublikowano

Nie rozumiem, przecież w US rowery i samochody są tańsze, a już na pewno amerykańskie marki?!

Opublikowano

No w takiej sytuacji brałbym coś z typowo amerykańskich sprzętów, już dla samego funu😀

Opublikowano

Bardzo mi sie podoba topstone na 105 ale cena dla mnie obecnie za wysoka (1750$), jednak ja wiem ze macie racje ze to bylby spory przeskok w mozliwosciach rozbudowy w przyszlosci. A wiec w zwiazku z tym mam do was inne pytanie: Czy z doswiadczenia wiecie cos kiedy marki wprowadzaja nowe modele? czy jest to reguralnie co rok tak jak w przypadku samochodow? Jezeli tak to chyba niedlugo wprowadza nowe rewizje a obecne stanieja?

Tak sa tansze i ten topstone kosztuje w wersji sora 1050 dolarow a nie 5000 zl ,  Wersja z 105 kosztuje 1750$ a nie tak jak w Polsce 8000 klopot w tym ze kobieta mi marudzi abym nie przekraczal 1000$ . Wiem ze ameryka ale zony sa takie same wszedzie.

5 godzin temu, Kawasaki napisał:

Nie rozumiem, przecież w US rowery i samochody są tańsze, a już na pewno amerykańskie marki?!

Tak sa tansze i ten topstone kosztuje w wersji sora 1050 dolarow a nie 5000 zl ,  Wersja z 105 kosztuje 1750$ a nie tak jak w Polsce 8000 klopot w tym ze kobieta mi marudzi abym nie przekraczal 1000$ . Wiem ze ameryka ale zony sa takie same wszedzie.

5 godzin temu, Stryjek napisał:

To nieco zmienia postać rzeczy wink.png

Pomyśl tylko czy nie lepiej zainwestować w coś na hydraulice i lepszym osprzęcie. Jak się okaże że hamulce mechaniczne są za słabe to koszty będą spore, trzeba będzie wymienić klamki, przewody i zaciski. Korba na kwadrat też pewnie za jakiś czas będzie do wymiany bo brakuje jej sztywności i lubi hałasować.

A tak poza tym ten topstone wydaje się ciekawym rowerem.

Opublikowano
W dniu 14.06.2019 o 14:19, ice1979 napisał:

To kup Topstone'a na Sorze a za rok przerób na 105tkę - żona nie zauważy :ph34r:

Opublikowano
2 godziny temu, pavello napisał:

To kup Topstone'a na Sorze a za rok przerób na 105tkę - żona nie zauważy :ph34r:

Taki pomysl jest do wykonania , jednak widzialem ze propozycja cannondale na 2019 rok juz troche sa. Zastanawiam sie czy nowa odslona tj na 2020 rok nie bedzie juz na osprzecie gravelowym ktory niedawno zadebiutowal. Nie chcial bym sytuacji ze ja dzisiaj kupie sore a za 2 tygodnie wyjdzie nowy topstone na nawet najnizszych grx. Wiec dla tego pytam czy ktos sie orentuje co jaki czas i w jakich terminach cannondale pokazuje nowe modele

Opublikowano

Szkoda, że niczego w rozsądnej cenie na Sorze się nie dostanie.

Opublikowano
5 godzin temu, Bujak napisał:

GRX będzie dużo droższy od Sora.

grx400 bedzie odpowiednikiem tiagry i bedzie z nia kompatybilny a nie z sora. Tiagra nie jest tak duzo drozsza niz sora  nie ma topstona na tiagrze zeby pozniej sobie tylko tylna przerzutke wymienic, CHodzi mi tylko o lepsze napiecie lancucha nic wiecej sorze nie brakuje.

Opublikowano

Do Sora niestety chyba żadna przerzutka ze sprzęgłem nie podejdzie.

Wysłane z mojego MI Note 2 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

A przypadkiem Alivio nie podjedzie? Podobno 9 rzedów MTB i Szosa są kompatybilne u Shimano? Nie jestem pewien, zweryfikujcie to info.

Opublikowano

A czy system Shadow RT w Alivio nie pomoże znacząco w tym przypadku?

Opublikowano

U siebie mam połączenie Alivio + Sora. Działa to całkiem przyjemnie. Dużo lepsze rozwiązanie z pewnością niż pełna sora

Opublikowano

2 godziny temu, Fimala napisał:

U siebie mam połączenie Alivio + Sora. Działa to całkiem przyjemnie. Dużo lepsze rozwiązanie z pewnością niż pełna sora

Nie masz problemu z "parowaniem" Alivio z klamkomanetkami Sora?

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, m-peter napisał:

Nie masz problemu z "parowaniem" Alivio z klamkomanetkami Sora?

Nie, fabrycznie jest takie rozwiązanie i działa to super płynnie.

Edytowane przez Fimala
  • Pomógł 1
Opublikowano

No ,ale  przeciez w tym topstonie akurat z przodu nie ma nawet sory . Niby taka jest nazwa tego modelu to przednia zebatka jest FSA Tempo Adventure, 46/30 drozsza od sory ale chyba gorsza bo na kwadrat.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, ice1979 napisał:

No ,ale  przeciez w tym topstonie akurat z przodu nie ma nawet sory . Niby taka jest nazwa tego modelu to przednia zebatka jest FSA Tempo Adventure, 46/30 drozsza od sory ale chyba gorsza bo na kwadrat.

105 tez nie ma 105tki. Masz "gravelowe" przełożenia. Tez myślałem na początku o kupnie Sory, rozbudowę na hydraulikę, o czekaniu na nowy model i zdecydowałem ze to jest bez sensu. Wolę jednak jeździć na rowerze, a rozbudować na hydraulikę to prawie koszt zwykłego roweru. Co do korby na kwadrat, to dowiedziałem się że taką mam po wejściu w ten temat - kręci się.

Edytowane przez M.C
Opublikowano

Witam,

potrzebuję pomocy w podjęciu decyzji w wyborze mojego pierwszego gravela.

Sprawa jest ułatwiona bo już sobie pooglądałem posiedziałem i najbardziej mi odpowiada stylistyka i geometria Marina Gestalta.

Mam tylko problem z wyborem, którą wersję wybrać....

Moje wątpliwości dotyczą tego czy warto do Gestalta (2019) w cenie 3200 zł dopłacić 1500 zł i wziąć Gestalta 2 (2019) za 4700. Ogólnie raczej odrzucam Gestalta 1, bo kosztuje 4300 zł a nie ma carbonowego widelca, wolę więc raczej dopłacić w razie czego te 400 zł. Ponieważ 1500 zł dopłaty (prawie 50% ceny Gestalta) do dla mnie całkiem sporo, ale jeśli rzeczywiście jest warto to bym jakoś przebolał - to mam mętlik w głowie. 

Z tego co widzę to najważniejsze różnice to:

1) Carbonowy widelec w drożej wersji;

2) Shimano Claris 8-Speed vs Shimano Tiagra 10-Speed

3) kaseta Kaseta: SunRace 8-Speed, 11-34T vs Kaseta: Shimano Tiagra HG-500, 11-34T

4) hamulce Promax Render R Road Mechanical Disc vs Tektro MD-C500 Dual Piston Road Mechanical Disc, 160mm Rotor.

I teraz pytanie czy warto waszym zdaniem dopłacić 1500 zł? Czy różnica między nimi będzie rzeczywiście odczuwalna?

Szczególnie interesuje mnie kwestia carbonowego widelca.

Z góry dzięki za podpowiedzi.