Skocz do zawartości

Gravel do około 3000 - 4999 zł

Piotr Apostoł

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Fuji: bardzo miękkie przełożenie, świetne do jazdy z obciążeniem lub na podjazdy, dość szerokie i wygodne opony. 

Marin: miękkie przełożenie to 34/34, czyli pod górkę czasem może być ciężko. Opony 32c, lepsze na asfalt. 

RAG to na Sramie jest... Korba 42, kaseta 11-42, czyli ani pod ostre podjazdy, ani szybko na płaskim nie pociagniesz. 

Rondo to w ogóle gravel jest? Bo przełożenia i opony szosowe niemalże... Na szutry to ciężko bardzo by było. 

Nie porownywalem geometrii ani osprzetu, ale na początek chyba powinieneś określić gdzie i jak będziesz jeździć. 

Opublikowano
1 minutę temu, rzepak napisał:

Pierwsze słyszę żeby Fuji bankrutowało ale w sumie jakie to ma znaczenie jak już się ten rower posiada.

Jeśli posiadasz już rower to znaczenia nie ma zadnego - to nie auto, że zabraknie części :) chodzi bardziej o to, że w każdym jednym sklepie w moim mieście (Wrocław), w którym pytałem o Fuji, w odpowiedzi usłyszałem, że dostawy są wstrzymane, nic nie dostarczają i najzwyczajniej w świecie bardzo ciężko jest znaleźć konkretnie ten model i do tego jeszcze w moim rozmiarze, czyli M, więc po prostu chciałbym uniknąć sytuacji, gdzie napale się na Fuji, a potem się okaże nie do dostania (boję się troche zamawiać przez neta) i cała zabawa z wyborem roweru przeciągnie się o kolejne dni..

4 minuty temu, JaW napisał:

Nie porownywalem geometrii ani osprzetu, ale na początek chyba powinieneś określić gdzie i jak będziesz jeździć. 

Mówią, że ROndo niby gravel, ale co ja tam wiem, mogę tylko ufać producentowi :)

Jeździć chcę po każdej nawierzchni - głównie szuter, wały itp, ale jak najbardziej także sciechy rowerowe w mieście, generalnie raczej każda nawierzchnia, ale 95% po płaskim

15 minut temu, JaW napisał:

Rondo to w ogóle gravel jest? Bo przełożenia i opony szosowe niemalże... Na szutry to ciężko bardzo by było. 

wiesz co, chyba masz racje, moje przeoczenie - to zdecydowanie nie jest grawel, chodziło mi o Rondo RUUT AL, ktory zdecydowanie jest grawele, no ale cena ponad 7k PLN dyskwalifikuje go na starcie

Opublikowano

Jeżeli firma zbankrutuje to może być trudno dostać hak przerzutki.

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, JaW napisał:

Fuji: bardzo miękkie przełożenie, świetne do jazdy z obciążeniem lub na podjazdy, dość szerokie i wygodne opony. 

Marin: miękkie przełożenie to 34/34, czyli pod górkę czasem może być ciężko. Opony 32c, lepsze na asfalt. 

RAG to na Sramie jest... Korba 42, kaseta 11-42, czyli ani pod ostre podjazdy, ani szybko na płaskim nie pociagniesz. 

Wg. kalkulatora http://ritzelrechner.de/?GR=DERS&KB=42&RZ=11,13,15,18,21,24,28,32,36,42&UF=2220&TF=90&SL=2.6&UN=KMH&DV=teeth&GR2=DERS&KB2=34,50&RZ2=11,13,15,17,19,21,23,25,27,30,34&UF2=2135 jak widzisz na 1x11 podjedziesz prawie tak samo ;) problem może być z jazdą 50+ km/h.

Edytowane przez Teknoloji
Opublikowano
24 minuty temu, Teknoloji napisał:

No nie bardzo. 

Fuji ma na korbie 30, a na kasecie 34. To zdecydowanie bardziej miękkie przełożenie niż korba 42, kaseta 42. 

Opublikowano
Teraz, JaW napisał:

No nie bardzo. 

Fuji ma na korbie 30, a na kasecie 34. To zdecydowanie bardziej miękkie przełożenie niż korba 42, kaseta 42. 

Tak masz rację, nie spojrzałem, że ma 30 na przodzie, nie dopatrzenie. Ogólnie nie demonizowałbym 1x11 na podjazdach, nie jest tak źle jak niektórzy piszą.

Opublikowano

Cześć Wam, to mój pierwszy post na tym forum (i na jakimkolwiek rowerowym także), w przeciągu ostatniego roku ukradli mi 3 rowery (w tym 2 moje, 1 żony), także w koncu przyszła pora na jakąś inwestycję. Cos tam poprzegladalem, ale nie chcialbym nikomu sugerowac zadnego konkretnego modelu, wiec pomyslalem, że napisze co bym chcial miec w swoim rowerze i bardzo liczę na jakąs ciekawą propozycję (cena moze troche, czyli 300-500zl wykraczac poza górną granicę tego wątku), tak więc fajnie jakby ten rowerek miał:

- baranka

- tiagra lub apex

- taperowane stery

- 2 blaty z przodu, z tylu od 9 do 11 (nie mam pojecia powiem szczerze)

- waga mniej niż 11kg

- sztywne osie

- kolo 28 cali, opona minimum 38c

- hamulce tarczowe hydrauliczne

- schowane przewody wewnatrz ramy

Rower ma mi sluzyc do jazdy po szutrze, sciezkach lesnych, asfalcie, sciezkach rowerowych w miescie, sporadyczne podjazdy i zjazdy, teren raczej rowny, fajnie by bylo moc sie nim troszke rozpedzic stad stawiam na 2 blaty z przodu, chociaz wydaje mi sie, ze 1x11 tez daloby rade (co myslicie?)

Nie wiem czy nie wymagam zbyt wiele, ale oczywiscie jako ze wiedze mam totalnie zaslyszana tylko i jestem raczej nowicjuszem, jestem otwarty na wszelkie propozycje i sugestie

Opublikowano

@Teknoloji - jasne, że nie ma co demonizować, trzeba nogę ćwiczyć i każde przełożenie będzie dobre pod stromą górkę :)

Niedaleko mam ciężki podjazd, strome 2 km. W tamtym roku wjezdzałem zasapany na korba 32, kaseta 34. W tym roku też zasapany, ale już na korba 32, kaseta 30. Postęp jest :)

Opublikowano
16 minut temu, Laszlo napisał:

Cześć Wam, to mój pierwszy post na tym forum (i na jakimkolwiek rowerowym także), w przeciągu ostatniego roku ukradli mi 3 rowery (w tym 2 moje, 1 żony), także w koncu przyszła pora na jakąś inwestycję. Cos tam poprzegladalem, ale nie chcialbym nikomu sugerowac zadnego konkretnego modelu, wiec pomyslalem, że napisze co bym chcial miec w swoim rowerze i bardzo liczę na jakąs ciekawą propozycję (cena moze troche, czyli 300-500zl wykraczac poza górną granicę tego wątku), tak więc fajnie jakby ten rowerek miał:

- baranka

- tiagra lub apex

- taperowane stery

- 2 blaty z przodu, z tylu od 9 do 11 (nie mam pojecia powiem szczerze)

- waga mniej niż 11kg

- sztywne osie

- kolo 28 cali, opona minimum 38c

- hamulce tarczowe hydrauliczne

- schowane przewody wewnatrz ramy

Rower ma mi sluzyc do jazdy po szutrze, sciezkach lesnych, asfalcie, sciezkach rowerowych w miescie, sporadyczne podjazdy i zjazdy, teren raczej rowny, fajnie by bylo moc sie nim troszke rozpedzic stad stawiam na 2 blaty z przodu, chociaz wydaje mi sie, ze 1x11 tez daloby rade (co myslicie?)

Nie wiem czy nie wymagam zbyt wiele, ale oczywiscie jako ze wiedze mam totalnie zaslyszana tylko i jestem raczej nowicjuszem, jestem otwarty na wszelkie propozycje i sugestie

W tym budżecie wymagasz zbyt wiele i na pewno nie dostaniesz hydraulicznych hamulców.

Opublikowano
2 minuty temu, M.C napisał:

W tym budżecie wymagasz zbyt wiele i na pewno nie dostaniesz hydraulicznych hamulców.

no i ok, jest to jakas informacja, takze zostaja tarczowe mechaniczne :)

Opublikowano

Opona 38c na początek to wymóg pierwszego montażu czy wymóg opcji montażu? Większość przychodzi na 35c, ale 38c ramy przyjmują. 

Opublikowano
1 minutę temu, Eddek napisał:

Opona 38c na początek to wymóg pierwszego montażu czy wymóg opcji montażu? Większość przychodzi na 35c, ale 38c ramy przyjmują. 

Raczej opcji, boje sie, ze bede ją przebijał zbyt czesto, ale moze 35c tez da rade

Opublikowano

Cube Nuroad Pro - bestseller na forum ostatnio, jak się okazuje ;) - pasuje w takim razie do prawie wszystkiego. Jest Tiagra 2x10, sztywne osie 12mm, a opona w komplecie to Schwalbe G-one 35c, która ma wkładkę antyprzebiciową. Wpadłem na nich kilka razy w ostre kamyczki, drobne szkło, a raz w potłuczoną ceramikę i jak na razie zero kapci.

Możesz też rzucić okiem w Authora Aura XR4, pewnie będzie bardziej dostępny od Cube'a. Ewentualnie Specialized Driverge E5 Elite, chociaż jak się do niego mierzyłem (tylko do zwykłego, nie Elite, ale rama ta sama) to mi nie podszedł. No i cenę jednak ma trochę wyższą, ale koledzy mówią, że firma nadrabia to wsparciem - nie wiem, nie próbowałem ;)

• Lubię to! 1
Opublikowano
11 minut temu, GrochowaMTB napisał:

Merida Silex 200

Sora, a kolega chce min. Tiagrę ;) 

Opublikowano (edytowane)

.

Edytowane przez Miśkołaj
Opublikowano (edytowane)

Ta Merdia byłaby fajna, już nawet z tą Sorą, ale to malowanie....czemu ja się pytam, czemu? :D

Edytowane przez Miśkołaj
Opublikowano
3 minuty temu, Eddek napisał:

Sora, a kolega chce min. Tiagrę ;) 

W Polsce mamy chory rynek handlu rowerami i zwykle oczekiwania zderzają się z brakiem możliwości zakupu lub prostego przymierzenia roweru. Warto rozpatrywać szerszy wachlarz modeli i zobaczyć co da się kupić. Być może po miesiącu poszukiwań idealnego roweru Sora przestanie wadzić :)

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

słuchajcie a co myslicie o Krossie Esker 6.0? sorki, ze wrzucam to pytanie tutaj, no ale mogę mieć nówkę sztukę za 4800 (ze sklepu, na fakturę, więc nic dymanego), więc kategoria się zgadza :)

dla leniuszków dorzucam link do strony producenta tutaj :)

Edytowane przez Laszlo
link
Opublikowano

No jak w tej specyfikacji i dostępny (zdaje się, że one się mają pojawić koło maja) i za takie hajsy, to o ile geometria pasuje, to nawet te paskudne koła bym przetrzymał :D Do mnie średnio przemawia ta złamana górna rura, ale poza tym wygląda spoko.

Opublikowano
1 godzinę temu, Laszlo napisał:

słuchajcie a co myslicie o Krossie Esker 6.0? sorki, ze wrzucam to pytanie tutaj, no ale mogę mieć nówkę sztukę za 4800 (ze sklepu, na fakturę, więc nic dymanego), więc kategoria się zgadza :)

Możesz mieć pytanie tylko kiedy? Gdzieś one są dostępne? Bo już L-ką w opisie na stronie na 20 maja "odjechała".

Opublikowano
2 godziny temu, Zigfir napisał:

Możesz mieć pytanie tylko kiedy? Gdzieś one są dostępne? Bo już L-ką w opisie na stronie na 20 maja "odjechała".

powiem tak, okazało się, że rodzice kumpla z pracy mają sklep rowerowy i jak najbardziej są sklonni puscic mi ten rower po kosztach. Rzeczywiscie jeszcze zadnego nie dostali, sa zamowione, czekaja, a ze sa sklepem partnerskim kross to licze na to, ze czas oczekiwania nie przeciagnie w nieskonczonosc

Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, Laszlo napisał:

Wow - niezły rabat :) Szkoda, że tak mało tych rowerów jest dostępne. Przy tej cenie ma bardzo zacne wyposażenie :)

Edytowane przez pavello
Opublikowano

Hehe no tak, temat watku to gravel do 4999, więc w sumie nie do 4999 wg ceny producenta, więc jeśli można rower mieć poniżej 4999 I to nowy no to dla mnie pasuje