Fimala Opublikowano 14 Maja 2019 Opublikowano 14 Maja 2019 2 godziny temu, renziak napisał: Cześć! Nadal zastanawiam się nad wyborem gravel. Ostatnio pojawiła się ciekawa alternatywa, mianowicie Marin Gestalt 1 2018 za 3,5k. Czy ktoś jest w stanie powiedzieć czy ten rower jest wart tej ceny? Gestalta przymierzałem w wersji podstawowej (2017) i byłem bardzo zadowolony... Gestalt dobra opcja. Jeśli Ci się podoba to brać i cieszyć się jazdą
Stryjek Opublikowano 14 Maja 2019 Opublikowano 14 Maja 2019 W dniu 11.05.2019 o 17:35, Stryjek napisał: U mnie na placu boju zostały 2 rowery trek chekpoint i spec diverge 2018 Trek jest według mnie ciut ładniejszy i ma lepsze hamulce, oba są na sorze co mi w zupełności wystarczy. Niestety przy treku nie chcą zejść z ceny, ale dają sporo dodatków w tym siodło za 400zł. No i mam dylemat, cena treka 5000zł, speca 4200 i pewnie do 4000 zejdą. W sumie jak do speca kupię siadło za 400 i hamulce typu trp spyre c to wyjdzie podobnie. Dlaczego piszę o wymianie hamulców w scpecu, bo nim jeździłem wokół sklepu i hamował gorzej niż moja szosa na hamulcach obręczowych z karbonowymi kołami Troszkę się pozmieniało bo zobaczyłem RAGa+2 na żywo i jestem bliski kupna
Kawasaki Opublikowano 14 Maja 2019 Opublikowano 14 Maja 2019 4 godziny temu, Stryjek napisał: Troszkę się pozmieniało bo zobaczyłem RAGa+2 na żywo i jestem bliski kupna Hamulce muszą się ułożyć, jazda wokół sklepu na niewyregulowanych i z często zatłuszczoną tarczą może dać takie wrażenie, ale wcale nie chcę bronić mechanicznych hamulców - uważam, że ich nie powinno być w rowerach za 4000, skoro są bydrauliczne w mtb za 2000. Jednak jak wiadomo, rowery kupujesz sercem więc nic już od raga nie odciągnie
Stryjek Opublikowano 15 Maja 2019 Opublikowano 15 Maja 2019 18 godzin temu, Kawasaki napisał: Hamulce muszą się ułożyć, jazda wokół sklepu na niewyregulowanych i z często zatłuszczoną tarczą może dać takie wrażenie, ale wcale nie chcę bronić mechanicznych hamulców - uważam, że ich nie powinno być w rowerach za 4000, skoro są bydrauliczne w mtb za 2000. Jednak jak wiadomo, rowery kupujesz sercem więc nic już od raga nie odciągnie Nic nie jest pewne dopóki nie zapłacę, i szczerze to jak rozum doszedł do głosu to mam pewne obawy czy to rower dla mnie;) Miał służyć głównie do wypraw więc geometria powinna być komfortowa a w RAGu nie jest, kolejna obawa to napęd 1x, wolałby 2x. No i na koniec dochodzi brak punktów montażowych do sakw, niby da się to obejść ale dochodzą kombinacje i szukanie.
Fimala Opublikowano 15 Maja 2019 Opublikowano 15 Maja 2019 9 minut temu, Stryjek napisał: Nic nie jest pewne dopóki nie zapłacę, i szczerze to jak rozum doszedł do głosu to mam pewne obawy czy to rower dla mnie;) Miał służyć głównie do wypraw więc geometria powinna być komfortowa a w RAGu nie jest, kolejna obawa to napęd 1x, wolałby 2x. No i na koniec dochodzi brak punktów montażowych do sakw, niby da się to obejść ale dochodzą kombinacje i szukanie. To może jak wyprawówka to szukaj Authora Ronina. W tej kwocie spokojnie znajdziesz. Chyba, że nie chcesz stali.
Stryjek Opublikowano 15 Maja 2019 Opublikowano 15 Maja 2019 (edytowane) 8 minut temu, Fimala napisał: To może jak wyprawówka to szukaj Authora Ronina. W tej kwocie spokojnie znajdziesz. Chyba, że nie chcesz stali. Sama stal nie jest problemem, niestety rower mi się nie podoba a to dla mnie najważniejszy punkt przy zakupie roweru Przejechałem się Trekiem Checkpointem AL3 i jest całkiem spoko tylko ta cena..... Prawie 5000 za rower na sorze, jak dla mnie cena jest mocno przesadzona. Odezwał się we mnie sknerus i zaczynam kombinować Edytowane 15 Maja 2019 przez Stryjek
Eddek Opublikowano 15 Maja 2019 Opublikowano 15 Maja 2019 9 minut temu, Stryjek napisał: Sama stal nie jest problemem, niestety rower mi się nie podoba a to dla mnie najważniejszy punkt przy zakupie roweru To może Author Aura XR3 albo XR4? Pierwszy na Sorze, drugi na Tiagrze, oba w alu. Do XR4 się nawet mierzyłem i pasował mi geometrią, wyglądem trochę mniej, bo jednak dość klasyczny.
Stryjek Opublikowano 15 Maja 2019 Opublikowano 15 Maja 2019 (edytowane) 17 minut temu, Eddek napisał: To może Author Aura XR3 albo XR4? Pierwszy na Sorze, drugi na Tiagrze, oba w alu. Do XR4 się nawet mierzyłem i pasował mi geometrią, wyglądem trochę mniej, bo jednak dość klasyczny. Okropne..... Prędzej kupiłbym takiego Kubusia jak twój, oglądałem na żywo i było całkiem ok. Czekam na dostawę do sklepu RAGa i jazdę próbną na eMce, jak mi się nie spodoba to podniosę budżet i kupię Eskera 6.0 Edytowane 15 Maja 2019 przez Stryjek
Fimala Opublikowano 15 Maja 2019 Opublikowano 15 Maja 2019 19 minut temu, Stryjek napisał: Okropne..... Prędzej kupiłbym takiego Kubusia jak twój, oglądałem na żywo i było całkiem ok. Czekam na dostawę do sklepu RAGa i jazdę próbną na eMce, jak mi się nie spodoba to podniosę budżet i kupię Eskera 6.0 To w takim wypadku Esker 4.0
Yan Opublikowano 15 Maja 2019 Opublikowano 15 Maja 2019 4 godziny temu, Stryjek napisał: Miał służyć głównie do wypraw więc geometria powinna być komfortowa a w RAGu nie jest, kolejna obawa to napęd 1x, wolałby 2x. 1x 42T przy zestawieniu z korbą szosową jest lżejsze więc łatwiej się podjeżdża. Inna sprawa że po wyjściu GRX od Shimano ja bym odpuścił w tym roku zakup gravel. W przyszłym roku pewnie sprzedam swojego pseudo gravela i poszukam coś na nowej grupie od shimano. Chyba że znajdę ramę do gravela to złoże rower w tym roku ale to temat na inny wątek. 1
Stryjek Opublikowano 15 Maja 2019 Opublikowano 15 Maja 2019 1x 42T przy zestawieniu z korbą szosową jest lżejsze więc łatwiej się podjeżdża. Inna sprawa że po wyjściu GRX od Shimano ja bym odpuścił w tym roku zakup gravel. W przyszłym roku pewnie sprzedam swojego pseudo gravela i poszukam coś na nowej grupie od shimano. Chyba że znajdę ramę do gravela to złoże rower w tym roku ale to temat na inny wątek.Ale ma duże dziury A ja od lat jeżdżę szosą i lubię jak kaseta jest ciasno zestopniowana. Dlatego myślę też o eskerze 6.0 ma nową 105 r7000 i jeśli coś mi nie będzie pasować, to łatwo będzie wymienić na nowszą grupę bo wszytko ma być kompatybilne. Zmiana przerzutki na nową ze sprzęgłem będzie bezproblemowa.
pavello Opublikowano 15 Maja 2019 Opublikowano 15 Maja 2019 (edytowane) 20 minut temu, Yan napisał: 1x 42T przy zestawieniu z korbą szosową jest lżejsze więc łatwiej się podjeżdża. Inna sprawa że po wyjściu GRX od Shimano ja bym odpuścił w tym roku zakup gravel. W przyszłym roku pewnie sprzedam swojego pseudo gravela i poszukam coś na nowej grupie od shimano. Chyba że znajdę ramę do gravela to złoże rower w tym roku ale to temat na inny wątek. Pytanie - co GRX oferuje takiego czego nie ma obecnie na rynku, żeby sobie odpuścić zakup roweru ? Klamki się trochę różnią, a reszta jest już dawno dostępna - tyle że u innych producentów. Co nie zmienia faktu, że GRX mi się podoba Edytowane 15 Maja 2019 przez pavello
Fimala Opublikowano 15 Maja 2019 Opublikowano 15 Maja 2019 14 minut temu, pavello napisał: Pytanie - co GRX oferuje takiego czego nie ma obecnie na rynku, żeby sobie odpuścić zakup roweru ? Klamki się trochę różnią, a reszta jest już dawno dostępna - tyle że u innych producentów. Co nie zmienia faktu, że GRX mi się podoba Sam sobie odpowiedziałeś. U innych producentów. Shimano do tej pory nie miało dedykowanej grupy do gravel/CX. Tylna przerzutka ze sprzęgłem do tej pory była tylko w Ultegrze. Teraz schodzi to do grup niżej.
Yan Opublikowano 15 Maja 2019 Opublikowano 15 Maja 2019 (edytowane) Godzinę temu, pavello napisał: Pytanie - co GRX oferuje takiego czego nie ma obecnie na rynku, żeby sobie odpuścić zakup roweru ? Klamki się trochę różnią, a reszta jest już dawno dostępna - tyle że u innych producentów. Co nie zmienia faktu, że GRX mi się podoba Dostępne na świecie to tak ale nie wszystko można tak łatwo dostać na Polskim rynku. Głównie mam na myśli korby które są drogie i pytanie czy znajdziesz części zamienne. Jak kupisz shimano to wiadomo że w Polsce nie będzie problemu z dostępnością części zamiennych. Godzinę temu, Stryjek napisał: Ale ma duże dziury Jeżdżą w zakresach 25-35 ma praktycznie takie same dziury na niższych przełożenie masz lżej. Problem się pojawia przy prędkości w granicach 40. Każdy musi sobie odpowiedzieć który zakres jest dla niego najważniejszy i czy wierzy w mit dwóch blatów z przodu Mając grupe GRX dwa blaty z przody mają znacznie większy sens bo tam masz różnice 16 zębów i faktycznie jesteś w stanie to odczuć w nogach przy podjazdach albo zmniejszyć dziury z kasetą 11-28 albo 11-25.http://ritzelrechner.de/?GR=DERS&KB=42&RZ=11,13,15,17,19,21,24,28,32,36,40&UF=2215&TF=100&SL=2.6&UN=KMH&DV=teeth&GR2=DERS&KB2=46,34&RZ2=11,12,13,14,16,18,20,22,25,28,32&UF2=2215 Edytowane 15 Maja 2019 przez Yan
Mikush Opublikowano 15 Maja 2019 Opublikowano 15 Maja 2019 Cześć, przeglądając ten wątek widzę że całkiem sporo osób zdecydowało się na Cube'a Nuroad Pro, też jest na mojej liście ale mam problem z rozmiarem. Mam 192cm wzrostu i 91cm nogi i wacham się między ramą 58 i 61. Niestety na chwilę obecną nigdzie w Krakowie nie znalazłem 61 dostępnego do przymiarki, w 58 przymierzałem wersję FE (z fabrycznymi błotnikami, bagażnikiem itd, ale rama ta sama), wszystko ok ale wydaje się że mógłby być trochę dłuższy. Niestety do przymiarki będą dostępne dopiero pod koniec Czerwca, zastanawiam się czy do tego czasu nie zamówić gdzieś przez internet. Ma ktoś z was w tych rozmiarach, przy podobnym wzroście? Jak wrażenia? Dla porównania Cannondale Topstone w rozmiarze L leżał super, ale 5000 na Sorze to trochę słabo.
Eddek Opublikowano 16 Maja 2019 Opublikowano 16 Maja 2019 Ja mam ramę 61 przy wzroście 190cm i nodze 92cm i ogólnie rozmiar 61 jest bardzo OK. Dla własnej wygody i bardziej wyprostowanej pozycji skróciłem mostek z fabrycznych 100mm do 80mm i teraz dla mnie jest cacy. Wymiary masz podobne do moich i myślę, że 61 będzie w sam raz.
RaTer Opublikowano 16 Maja 2019 Opublikowano 16 Maja 2019 23 godziny temu, Stryjek napisał: Okropne..... Prędzej kupiłbym takiego Kubusia jak twój, oglądałem na żywo i było całkiem ok. Czekam na dostawę do sklepu RAGa i jazdę próbną na eMce, jak mi się nie spodoba to podniosę budżet i kupię Eskera 6.0 A mi akurat ten XR 3 wizualnie się podoba. Chodź wygląda raczej jak jakiś z półki do 3k. 1
ice1979 Opublikowano 16 Maja 2019 Opublikowano 16 Maja 2019 Dzien dobry, mam sporo prosbe jestem w temacie rowerow kompletnie zielony a chce kupic wlasnie nowy rower i oczywiscie jak najlepiej wydac kase. Suma jaka chce na to przeznaczyc to ok 1000 dol. Pisze o dolarach poniewaz rower chce kupic w usa, i nawet mam sklep rowerowy w poblizu, mimo iz wydaja sie byc profesjonalni to i tak wole was sie poradzic niz sprzedwcow. Rower prawdopodobnie bedzie uzywany na jakies krotkie wypady, moze jak sie rozkrece bede jezdzil nim do pracy. Zastanawialem sie nad gravelem bo wydaja mi sie idealne w tej sytuacji , ale na stronie sklepu natknalem sie na ciekawe promocje , ale nie jestem w stanie ocenic oplacalnosci tych zakopow wiec moze ktos bardziej ogarniety w temacie mi pomoze. Oto opcje ktore ja znalazlem. jezeli znacie cos lepszego godnego polecenia bede wdzieczny. https://www.kozy.com/product/cannondale-topstone-sora-345738-1.htm https://www.kozy.com/product/cannondale-caadx-105-se-309278-1.htm https://www.kozy.com/product/specialized-sequoia-273914-1.htm https://www.kozy.com/product/cannondale-caad-optimo-disc-105-277922-1.htm https://www.kozy.com/product/cannondale-touring-1-237618-1.htm https://www.kozy.com/product/giant-toughroad-slr-gx-1-306177-1.htm
Mikush Opublikowano 16 Maja 2019 Opublikowano 16 Maja 2019 12 godzin temu, Eddek napisał: Ja mam ramę 61 przy wzroście 190cm i nodze 92cm i ogólnie rozmiar 61 jest bardzo OK. Dla własnej wygody i bardziej wyprostowanej pozycji skróciłem mostek z fabrycznych 100mm do 80mm i teraz dla mnie jest cacy. Wymiary masz podobne do moich i myślę, że 61 będzie w sam raz. @Eddek dzięki za odpowiedź, faktycznie jesteśmy podobnego wzrostu więc jak tobie 61 pasuje to może będzie ok. Przymierzałeś dla porównania 58 czy od razu weszło 61? Mi w 58 właśnie długości brakowało, ale fabryczny mostek już jest dość długi więc wymiana na jeszcze dłuższy raczej nie wchodzi w grę, bardziej w twojej wersji, większa rama i ewentualnie krótszy mostek
Eddek Opublikowano 16 Maja 2019 Opublikowano 16 Maja 2019 Mierzyłem oba, SkiTeam w Poznaniu był na tyle miły, że ściągnęli mi 61 do siebie, żebym miał opcje na oba. Jakąś godzinę latałem wokół sklepu na przemian na jednym i drugim, stanęło na tym, że 58 by podszedł, ale sztyce musiałbym mieć mocniej wyciągnięta i w dolnym chwycie byłem trochę niewygodnie złożony. W 61 pozycja w dolnym chwycie jest wygodniejsza, ale na łapach byłem już trochę wyciągnięty. Nie uznałem tego za problem, bo 1) prędzej czy później ciało się przyzwyczai do pozycji, 2) krótsze mostki są dostępne Obecnie, jak pisałem wyżej, mam wrzucony krótszy mostek i w pozytywie, żeby pozycję mieć bardziej w komfort niż ałero i jest mi wygodnie, nie uważam, żeby 61 był dla mnie za duży i absolutnie nie żałuje zakupu. Możliwe, że w 58 faktycznie nie ruszałbym mostka, ale sztyca na bank byłaby wyciągnięta wyżej niż obecnie.
Pazuzu Opublikowano 16 Maja 2019 Opublikowano 16 Maja 2019 (edytowane) Po wielu dylematach zdecydowałem się na rower typu gravel. Zależy mi na : - niskiej wadze (max 10,50 kg) - korba 2 rzędowa Lista modeli którymi jestem zainteresowany:Scott Speedster Gravel 30FUJI JARI 1.5 2019 Pytania co do Fuji Jari 1.5 - Na jakich warunkach jest gwarancja na ten rower? Z tego co się orientuje nie ma chyba oficjalnego dystrybutora. - Czy korba na kwadrat jest aż takim problemem? Czy zmiana na inny system jest możliwa? - Przednia oś jest sztywna? - Czy jest możliwość zamontowania korby typu 50/34? - Czy można wierzyć sugestiom rozmiarowym ze strony? Tzn przy wzroście 171cm i przekroku 76 cm wychodzi mi rozmiar między 49 a 52. Pytania co do Scott Speedster Gravel 30 - Czy ten model ma sztywną przednią oś - planuje często demontować przednie koło do transportu samochodem. Z tego co się orientuje sztywna oś jest przydatna w takim przypadku. Edytowane 17 Maja 2019 przez Pazuzu
rzepak Opublikowano 21 Maja 2019 Opublikowano 21 Maja 2019 W dniu 16.05.2019 o 22:44, Pazuzu napisał: FUJI JARI 1.5 2019 Pytania co do Fuji Jari 1.5 - Na jakich warunkach jest gwarancja na ten rower? Z tego co się orientuje nie ma chyba oficjalnego dystrybutora. - Czy korba na kwadrat jest aż takim problemem? Czy zmiana na inny system jest możliwa? - Przednia oś jest sztywna? - Czy jest możliwość zamontowania korby typu 50/34? - Czy można wierzyć sugestiom rozmiarowym ze strony? Tzn przy wzroście 171cm i przekroku 76 cm wychodzi mi rozmiar między 49 a 52. Sam wybrałem Fuji ale dostawa się opóźnia:/ miał być tydzień temu ad1. Gwarancje daje sklep? ad2. Zależy ile jeździsz, Najwyżej wymienisz korbe za 2-3 lata ad3. Tak ad4&5. a tego to już nie wiem też kupuje w ciemno bo nie ma się gdzie do tego przymierzyć, wziąłem 58 chociaż jestem na górnej granicy tego rozmiaru ale ja wolałem zawsze ciut mniejsze rowery.
Nasonex9 Opublikowano 21 Maja 2019 Opublikowano 21 Maja 2019 (edytowane) Czy wybór na pierwszy gravel kellys soot 30 będzie dobrym wyborem? Nie mam obecnie funduszy aby zainwestować w gravel na wyższym osprzęcie ale ewentualny późniejszy rozwój rowera będzie możliwy jeżeli pozwoli portfel. Co sądzicie to Tym rowerze? Edytowane 21 Maja 2019 przez Nasonex9
nctrns Opublikowano 21 Maja 2019 Opublikowano 21 Maja 2019 53 minuty temu, Nasonex9 napisał: Co sądzicie to Tym rowerze? Rama spoko, hamulce spoko. Claris to takie minimum, do gravela nadaje się tak sobie, przełożenia jak na gravel też takie sobie. Po dobraniu odpowiednich opon taka wszędobylska szosa bardziej, lekki szuter, bo w trudniejszych warunkach i/lub z większym bagażem po prostu będzie ciężko jechać. Perspektywy upgrade - raczej kosztowne, bo do wymiany pójdą klamkomanetki, tylne koło, tylna przerzutka i kaseta.
Nasonex9 Opublikowano 21 Maja 2019 Opublikowano 21 Maja 2019 5 minut temu, nctrns napisał: Rama spoko, hamulce spoko. Claris to takie minimum, do gravela nadaje się tak sobie, przełożenia jak na gravel też takie sobie. Po dobraniu odpowiednich opon taka wszędobylska szosa bardziej, lekki szuter, bo w trudniejszych warunkach i/lub z większym bagażem po prostu będzie ciężko jechać. Perspektywy upgrade - raczej kosztowne, bo do wymiany pójdą klamkomanetki, tylne koło, tylna przerzutka i kaseta. Powiem tak, nie planuje i nawet nie mam w swojej okolicy takich ciężkich tras, raczej lekkie szutry, gorszej jakości asfalty ścieżki leśne. Nie jestem jakimś zawodowcem kolarstwa, raczej jazda bardziej rekreacyjna chociaż nie mówię że 100 km w sezonie i koniec trochę idzie w korbę kilometrów. Szukam w roweru którym mógłbym trochę szybciej depnac po asfalcie ale tez możliwość zjazdy w las, typowego górala mam. Po kilku jazdach na szosach szukam jakieś alternatywy do górala w rozsądnej cenie. Ewentualnie wiem pewnie mnie zjedza zaraz w komentarzach ale coś w podobnych widełkach cenowych plus minus kilka stówek?
Rekomendowane odpowiedzi