Skocz do zawartości

Gravel do około 3000 - 4999 zł

Piotr Apostoł

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, Nasonex9 napisał:

wiem pewnie mnie zjedza zaraz w komentarzach

Nikt cię nie zje, od tego jest ten wątek ;)

13 godzin temu, Nasonex9 napisał:

coś w podobnych widełkach cenowych plus minus kilka stówek? 

W budżecie Soota 30 w zasadzie jest niewiele. Romet Aspyre (który fajnie wygląda z boku, gorzej z góry), Author XR3, Marin Gestalt/Gestalt 1. Chciałem napisać Triban 520 Gravel z Decla, ale niedostępny wg strony... I chyba tyle, reszta graveli jest raczej w górę 4k. 

Opublikowano
W budżecie Soota 30 w zasadzie jest niewiele. Romet Aspyre (który fajnie wygląda z boku, gorzej z góry), Author XR3, Marin Gestalt/Gestalt 1. Chciałem napisać Triban 520 Gravel z Decla, ale niedostępny wg strony... I chyba tyle, reszta graveli jest raczej w górę 4k. 

@Nasonex9

Jest jeszcze triban RC520 (zwykły) za 3500. Za zaoszczędzone 500 możesz kupić opony 35C i ew. baranek typu gravel.

• Lubię to! 1
Opublikowano
1 godzinę temu, nctrns napisał:

Aspre

Oj tam, oj tam, wujek poprawi przy wyszukiwaniu :D

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, Nasonex9 napisał:

Powiem tak, nie planuje i nawet nie mam w swojej okolicy takich ciężkich tras, raczej lekkie szutry, gorszej jakości asfalty ścieżki leśne. Nie jestem jakimś zawodowcem kolarstwa, raczej jazda bardziej rekreacyjna chociaż nie mówię że 100 km w sezonie i koniec trochę idzie w korbę kilometrów. Szukam w roweru którym mógłbym trochę szybciej depnac po asfalcie ale tez możliwość zjazdy w las, typowego górala mam. Po kilku jazdach na szosach szukam jakieś alternatywy do górala w rozsądnej cenie. Ewentualnie wiem pewnie mnie zjedza zaraz w komentarzach ale coś w podobnych widełkach cenowych plus minus kilka stówek? 

Niezbyt drogi rower gdzie nie musisz myśleć o upgradach. Na pokładzie uniwersalna tiagra z 2x10, sztywna korba, sensowne hamulce mechaniczne, koła tubless ready, sztywne ośki kół. Trudno tu mówić, że na początek. Po prostu od razu masz wszystko czego trzeba.

https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2019-pavement-drop-bar-beyond-road-gestalt-2

zapomniałem dodać link.

Edytowane przez GrochowaMTB
Opublikowano

Witam,

Mam dylemat więc chciał bym skorzystać z waszej wiedzy i doświadczenia - szukam gravela pod sakwy i na krótsze wypady, zależy mi na wygodzie podczas jazdy przez 8-12 dni więc ważna jest pozycja na nim. Niestety nie mam możliwości przymierzyć żadnego z niżej wymienionych.

Zastanawiam się nad tymi dwoma rowerkami:

Marin four corners 2019

Merida silex 200 2019

Ważnym aspektem finansowym jest fakt że Meridę mam okazję dostać za ok 3300 zł .

Jakie Jest Wasze zdanie ?

Opublikowano

Marin FC to najwygodniejszy rower na jakim śiedziałem. Niestety nie mam porównania do Meridy.

Opublikowano
10 minut temu, Paweł_88 napisał:

Witam,

Mam dylemat więc chciał bym skorzystać z waszej wiedzy i doświadczenia - szukam gravela pod sakwy i na krótsze wypady, zależy mi na wygodzie podczas jazdy przez 8-12 dni więc ważna jest pozycja na nim. Niestety nie mam możliwości przymierzyć żadnego z niżej wymienionych.

Marin four corners 2019

Merida silex 200 2019

Ważnym aspektem finansowym jest fakt że Meridę mam okazję dostać za ok 3300 zł .

Fourcorners to klasyk do turystyki. Duża rama, w która wejdzie duża torba, wyprostowana pozycja, pełno punktów montażowych. Klasyczny napęd z 3 blatami dający możliwość podjazdu pod spore stromizny z ciężkim bagażem. Sam rower ciężki.

Merida to bardzo nowoczesny gravel. Aluminium, sztywne osie, taperowana główka ramy to rzeczy, których nie ma Marin. Jej geo wydaje się też wygodna. Ale to zdecydowanie bardziej sportowy rower w swojej formie. Zdecydowanie niższa waga względem Marina.

Opublikowano
49 minut temu, Fimala napisał:

Marin FC to najwygodniejszy rower na jakim śiedziałem. Niestety nie mam porównania do Meridy.

Rozumiem ze na korzyść Marin FC?

Opublikowano
10 minut temu, Paweł_88 napisał:

Rozumiem ze na korzyść Marin FC?

Jeśli ma być wygodnie to zdecydowanie Marin. O silexie mówi się, że to gravel któremu geometrią najbliżej do rowerów MTB, z założenia ma być szybki, zwinny, pewnie się prowadzić na zjazdach, a Marin to komfortowy długodystansowiec.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Paweł_88 napisał:

Witam,

Marin four corners 2019

Merida silex 200 2019

Geometria Marina jest bardziej nastawiona komfort i będziesz bardziej wyprostowany - Merida sprawia wrażenie bardziej "zabawowej". Stalowa rama też zapewne pomoże w wygodzie. Jeśli chodzi o możliwości przewozowe chyba też jest trochę lepiej więc jeśli chodzi o dopasowanie do Twoich Marin powinien być lepszy.

Edytowane przez pavello
Opublikowano

Jeszcze jedna uwaga. Marin ma klasyczny suport na gwint. Merida ma pressfit. Dla niektórych to może być ważne zwłaszcza w kontekście niezawodności i kosztów.

Opublikowano

Wie ktoś jaką max oponę można zamontować do Gestalt 2? Na stronie piszę że 700x35C, ale może ktoś montował coś szerszego?

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, polluks napisał:

Wie ktoś jaką max oponę można zamontować do Gestalt 2? Na stronie piszę że 700x35C, ale może ktoś montował coś szerszego?

Ja zamontowałem 700x40c, zdjęcia jak to wygląda możesz zobaczyć w temacie:

Co prawda ja mam Gestalta 1 ale podejrzewam, że większej różnicy w ramach nie ma skoro maksymalna zalecana szerokość przez producenta została taka sama.

Edytowane przez m-peter
Opublikowano

Temat szerokości już się gdzieś przewijał w minusach tego roweru. Jak dobrze pamiętam to powyżej 35 zakładasz na własne ryzyko. Dobrze mieć zapasu bo koła lubią się wyginać przy hamowaniu ;)

Opublikowano

Jeżeli ktoś szuka to wpadły mi w oko dwie przeceny:

1. Marin Blue Prosecco AL-Touring Disc Road Bike za 2700 zł:

Na tiagrze:

https://www.merlincycles.com/blue-prosecco-al-touring-disc-road-bike-112895.html?source=PHG

2. Planet x xla z napędem 1x11 sram apex za 500£+50£ przesyłka:

https://www.planetx.co.uk/i/q/CBPXXLAAPEX1MECH/planet-x-xla-sram-apex-1-mechanical-disc-cyclocross-bike

.......................................…..............……………...…….

Przy okazji znalazłem też bardzo ciekawy dla mnie rower, bo Sram Rival 2x11 z hydraulicznymi hamulcami za 800£+50£ przesyłka (ok. 4130 zł)

https://www.planetx.co.uk/i/q/EBPXLONRDR11/planet-x-london-road-rival-22

Już byłem zdecydowany na Rockrider RC520, ale teraz się waham.

Słabym punktem są chyba koła Gipiemme Roccia Equipe 700c/29 Inch Disc Wheelset

Są ciężkie 2.3 kg. Czy ktoś się orientuje, czy one są chociaż na maszynowych łożyskach?

Na tubeless chyba nie ma co liczyć?

Opublikowano
W dniu 25.05.2019 o 14:27, Bujak napisał:

Są ciężkie 2.3 kg. Czy ktoś się orientuje, czy one są chociaż na maszynowych łożyskach?

Na tubeless chyba nie ma co liczyć?

jak to możliwe, że tyle ważą koła do gravelówki / przełajówki? wydawało mi się, że lekko poniżej 2 kg to raczej standard?

Opublikowano

@Bujak te koła w rockriderze są ciężkie, ale w innych podanych raczej niedużo lżejsze. Pewnie też około 2kg. Chociaż 300 g na kołach to już jest wyczuwalne, nie to co na reszcie roweru.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Koła w Planet X London są katalogowo 300g cięższe, ale cały rower 600g lżejszy niż RC520.

Kuszą mnie hydrauliczne hamulce, ale trzeba dołożyć 600 zł i gwarancja w Planet X jest fikcyjna.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie a co sądzicie o Kross Esker 4.0? Posiada go ktoś może?

Opublikowano

Pierwszy post na forum,więc witam i pozdrawiam.

Mam dylemat odnośnie nowego gravela/przełaja,budżet to max 5k pln.

Planuję zakup ww do objazdów 100km + las i szuter (bez ścigania),pierwsza myśl to poczekać na grx i zobaczyć co ciekawego wypuszczą producenci.

Druga myśl,to jednak szkoda sezonu.

Mogę kupić Meridę Cyclo Cross 400 poniżej 4k pln (nowa),widziałem oczywiście film Szaja,aż tak mnie do tej Meridy nie zniechęcił,ale wątpliwości się ciut zwiększyły.

Akurat rozumiem doskonale,że jest to geometria bardziej sportowa,ale czy jest aż tak źle ?

Opublikowano

Nie jest źle, można zrobić i 200 km przełajem, a nawet MTB - tylko trzeba mieć świadomość, że komfortowo nie będzie, bo nie po to został stworzony CX.

Wielu powie też, że gravele to czysty marketing.

jeszcze inny będzie udowadniał wyższość CXa nad gravelem, mimo, że się nie ściga. Najczęściej będzie to ten, który połasił się na przełaja bo był taniej ;) ale w temacie porównania tych typów rowerów już wszystko zostało powiedziane.

Sam sobie musisz odpowiedzieć, po której stronie mocy stoisz ;) i czy np. po 70km kiedy nasuwają Cię plecy, drętwieją łapy, a tyłek błaga o chwilę na stojąco, gdy do domu jeszcze 40...będziesz sobie powtarzał w pamięci: „a nic to, poboli i przestanie, ale cenę dostałem dobrą na tego przełajka”

• Lubię to! 1
Opublikowano

A nie jest tak, że jak mostek się odwróci do góry to z tego przełaja będzie gravel?

Opublikowano

Tylko w przypadku tych producentów którzy grawele tworzą na bazie ram przełajowych.