Skocz do zawartości

Gravel do około 3000 - 4999 zł

Piotr Apostoł

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hej, jestem w rozterce. Poszukuję roweru typu gravel, mam 178 wzrostu 78 kg jestem dziewczyną aczkolwiek rama nie ma znaczenia. Dojazdy codzienne do pracy ok 15 km, na wolnym 30 km i więcej, treningi w różnym terenie, również zimą, aktualnie mam trekkinga waży 16 kg.. potrzebuję czegoś dużo lżejszego bo jazda na nim już mi nie sprawia przyjemności. Budżet maksymalnie 3500, miejsce na błotniki, jeden bidon, niedużą torbę (na kierownicy,ramie) szczególnie potrzebna do pracy. Używane również biorę pod uwagę. Przejrzałam internety w tematyce gravel i mam kilka typów:

FUJI TREAD 1.7 LUB FUJI TREAD 1.5

FUJI JARI 2.5

MARINE FOUR CORNERS

KONA ROVE AL

KROSS ESKER 2.0

znalazłam jeszcze coś takiego https://www.olx.pl/oferta/serious-gravel-shimano-tiagra-2018-rower-szosowy-CID767-IDzgSN5.html#5a7b61f1f3;promoted

Proszę o pomoc w zawężeniu wyboru. 

Dziękuję i pozdrawiam.

Edytowane przez Powietrzem
Dodanie linku
Opublikowano
14 minut temu, Eddek napisał:

Mi akurat pasuje bardzo, ale na czarnym macie okrutnie widać kurz :D

Specjalnie tak malowany by jeździć a nie by stał w kącie i się kurzył  😄

• Lubię to! 1
Opublikowano
4 godziny temu, Powietrzem napisał:

Hej, jestem w rozterce. Poszukuję roweru typu gravel, mam 178 wzrostu 78 kg jestem dziewczyną aczkolwiek rama nie ma znaczenia. Dojazdy codzienne do pracy ok 15 km, na wolnym 30 km i więcej, treningi w różnym terenie, również zimą, aktualnie mam trekkinga waży 16 kg.. potrzebuję czegoś dużo lżejszego bo jazda na nim już mi nie sprawia przyjemności. Budżet maksymalnie 3500, miejsce na błotniki, jeden bidon, niedużą torbę (na kierownicy,ramie) szczególnie potrzebna do pracy. Używane również biorę pod uwagę. Przejrzałam internety w tematyce gravel i mam kilka typów:

FUJI TREAD 1.7 LUB FUJI TREAD 1.5

FUJI JARI 2.5

MARINE FOUR CORNERS

KONA ROVE AL

KROSS ESKER 2.0

znalazłam jeszcze coś takiego https://www.olx.pl/oferta/serious-gravel-shimano-tiagra-2018-rower-szosowy-CID767-IDzgSN5.html#5a7b61f1f3;promoted

Proszę o pomoc w zawężeniu wyboru. 

Dziękuję i pozdrawiam.

Witaj, @Powietrzem - używki to raczej osobiste oględziny (z kolegą fachowcem ewentualnie), bo inaczej to może być różnie...

Poza tym to ogólnie napisz, czy już jakieś gravele ujeżdżałaś, jak z geometrią którą preferujesz - wygodna czy agresywna? Opony grube około 40c czy baedziej szosowe 30c? Z przodu dwie zębatki czy jedna Ci wystarczy (zalety i wady obu wariantów znasz?) i czy zwracasz uwagę na miękkie przełożenia <1?

I najważniejsze: jakiś rower podoba Ci się szczególnie? Bo rower musi się właścicielowi podobać :)

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, JaW napisał:

Witaj, @Powietrzem - używki to raczej osobiste oględziny (z kolegą fachowcem ewentualnie), bo inaczej to może być różnie...

Poza tym to ogólnie napisz, czy już jakieś gravele ujeżdżałaś, jak z geometrią którą preferujesz - wygodna czy agresywna? Opony grube około 40c czy baedziej szosowe 30c? Z przodu dwie zębatki czy jedna Ci wystarczy (zalety i wady obu wariantów znasz?) i czy zwracasz uwagę na miękkie przełożenia <1?

I najważniejsze: jakiś rower podoba Ci się szczególnie? Bo rower musi się właścicielowi podobać :)

Hej, jeszcze nie, z geometrią to hm, na trekingu była wygodna, ale brakowało mi tej agresywnej do przyspieszania (pochylałam się przy przyspieszaniu) więc myślę, że pomiędzy byłoby w porządku, a na baranku można i wygodnie i agresywnie, czy się mylę ? Opony bardziej szosowe, ale chciałabym też móc nimi wjechać do lasu, na nie ciężki teren plus jazda zimą. Dwie zębatki biorę bardziej pod uwagę, jestem z trójmiasta i tutaj wietrznie bywa strasznie i w trekingu dwie z trzech były często w użyciu, nie znam zalet ani wad obu.

Bardzo podoba mi się ten https://www.olx.pl/oferta/serious-gravel-shimano-tiagra-2018-rower-szosowy-CID767-IDzgSN5.html#5a7b61f1f3;promoted

Jest stosunkowo lekki trochę ponad 10 kg, cena w porządku, sprzedający dorzuci pedały w cenie i wysyłka też w cenie, zawsze mogę doinwestować w niego jeśli zajdzie potrzeba, ale mega wymagająca nie jestem. Ważne żeby kilka lat mi posłużył. 

Edytowane przez Powietrzem
Opublikowano

Jak przesiadasz się z trekkinga, to pozycja na gravelu, będzie dużo bardziej agresywna w porównaniu. Co niekoniecznie oznacza, że mniej wygodna. Po prostu inna. Na początku mogą trochę boleć plecy, bo jednak człowiek bardziej "złożony". Baranek ma ten plus, że możesz się go trzymać na różne sposoby, od klasycznego chwytu, przez łapy (jak na rowerze z rogami) po dolny, żeby było ałero :) Same baranki są też węższe od prostych kierownic, więc i układ ramion się zmienia.

Co do opon, gravele przychodzą najczęściej z papciami 35-38mm, chociaż zdarzają się i węższe i szersze. Ja na swoich 35 wpadam na ubite leśne ścieżki bez oporów, jak widzę, że może być bardziej garbato, to zrzucam trochę wiatru, bo standardowo mam dość nabite opony (~4.5bar z 5 max, które toleruje opona) - tak mi wygodniej na równym asfalcie. Jak planujesz się bardziej szlajać po garbatym terenie, to szukaj ramy, do której można wrzucić możliwie szerokie papcie (coś pokroju 40-42mm).

Z wagą w tym budżecie też nie ma co szaleć, zakładając kupno nówki, wszystkie będą ważyć ~10+1kg. W porównaniu do trekka, to i tak kilka kg mniej zawsze.

Opublikowano
5 godzin temu, Eddek napisał:

Jak przesiadasz się z trekkinga, to pozycja na gravelu, będzie dużo bardziej agresywna w porównaniu. Co niekoniecznie oznacza, że mniej wygodna. Po prostu inna. Na początku mogą trochę boleć plecy, bo jednak człowiek bardziej "złożony". Baranek ma ten plus, że możesz się go trzymać na różne sposoby, od klasycznego chwytu, przez łapy (jak na rowerze z rogami) po dolny, żeby było ałero :) Same baranki są też węższe od prostych kierownic, więc i układ ramion się zmienia.

Co do opon, gravele przychodzą najczęściej z papciami 35-38mm, chociaż zdarzają się i węższe i szersze. Ja na swoich 35 wpadam na ubite leśne ścieżki bez oporów, jak widzę, że może być bardziej garbato, to zrzucam trochę wiatru, bo standardowo mam dość nabite opony (~4.5bar z 5 max, które toleruje opona) - tak mi wygodniej na równym asfalcie. Jak planujesz się bardziej szlajać po garbatym terenie, to szukaj ramy, do której można wrzucić możliwie szerokie papcie (coś pokroju 40-42mm).

Z wagą w tym budżecie też nie ma co szaleć, zakładając kupno nówki, wszystkie będą ważyć ~10+1kg. W porównaniu do trekka, to i tak kilka kg mniej zawsze.

Licze, ze to bedzie 6 kg mniej, bo zawsze jezdze z torba na bagazniku. To dużo. Do pozycji bede miala czas sie przyzwyczaic przy dojazdach do pracy. Zakladam, ze na ciezkie tereny wjeżdżać nie bede,raczej boczne drogi, szurty, malo korzonków. Czy moja propozycja z OLX którą podlinkowalam wyżej jest calkiem? Musze dać do jutra czy biorę. Dzięki!

Opublikowano

Mój cross jak go wrzuciłem na wagę łazienkową w stanie "do wyjścia" to pykło ~19kg. Cubek w analogicznym stanie pokazuje ~12, więc jest progres. No, ale też na razie mam tylko jeden koszyk i nie zakładałem jeszcze jednej saszetki, tam też pewnie doszłoby ze 1.5kg.

Opublikowano
53 minuty temu, Powietrzem napisał:

Czy moja propozycja z OLX którą podlinkowalam wyżej jest calkiem? Musze dać do jutra czy biorę. Dzięki!

Chyba próbujemy Ci wytłumaczyć, że kupowanie roweru (nowego typu dla Ciebie) bez przymiarki, bez probnej jazdy i obejrzenia na żywo to ryzyko zbyt duże, aby się na to decydować. Ja bym nie ryzykował. 

Ale to Twoje pieniądze, Twoja decyzja. 

Opublikowano
11 minut temu, JaW napisał:

Chyba próbujemy Ci wytłumaczyć, że kupowanie roweru (nowego typu dla Ciebie) bez przymiarki, bez probnej jazdy i obejrzenia na żywo to ryzyko zbyt duże, aby się na to decydować. Ja bym nie ryzykował. 

Ale to Twoje pieniądze, Twoja decyzja. 

Hm, rozumiem. Wstrzymam sie w takim razie z zakupem. Dzieki za pomoc. 

Opublikowano
W dniu 29.03.2019 o 14:51, cgrav napisał:

gdzie swoim Cubikiem pocinasz ?

Sorki, twój post mi uciekł :) Ja się szlajam po ZG i okolicach, gdzie teren mamy umiarkowanie garbaty (vide Strava). Głównie asfalt, czasem jakiś las czy coś.

2 godziny temu, Powietrzem napisał:

Hm, rozumiem. Wstrzymam sie w takim razie z zakupem. Dzieki za pomoc. 

W Czymieście na pewno znajdzie się jakiś sklep (albo kilkanaście sklepów), które mają na stanie jakieś gravele. Otwórz mapę, zlokalizuj sklepy, które mogą mieć rowery, które ci podchodzą (lub podobne), zapytaj czy mają na miejscu do przymiarki, zorganizuj dzień wolny i zrób objazd. Przymierzysz się do kilku, będziesz wiedziała jaka geometria bardziej podchodzi, ogarniesz też mniej więcej rozmiar. To najlepsze wyjście.

W ciemno z netu można kupować rower, który się diametralnie nie różni od tego, co już znasz, jak wspomniał:

2 godziny temu, JaW napisał:

kupowanie roweru (nowego typu dla Ciebie) bez przymiarki, bez probnej jazdy i obejrzenia na żywo to ryzyko zbyt duże, aby się na to decydować

:) 

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Witam,

Czy możecie udostępnić rzeczywiste zdjęcia roweru Marin Gestalt 2 w specyfikacji na 2019? Rower jest bardzo polecany, ale nie mogę doszukać się odpowiednich zdjęć. Co gorsza, nawet na oficjalnej stronie producenta (!) zamieszczone są zdjęcia chyba nie do końca tego roweru, a już na pewno nie w 100% w podawanej specyfikacji. Byłbym wdzięczny za pomoc.

Edytowane przez Adam->
Opublikowano
W dniu 29.03.2019 o 13:49, Eddek napisał:

Mi akurat pasuje bardzo, ale na czarnym macie okrutnie widać kurz :D

Poczekaj aż ryski będą na czarnym macie :D

Opublikowano

Witam

Prosiłbym o pomoc w wyborze roweru. Jeżdżę dla przyjemności turystycznie głównie po asfalcie ale także po drogach leśnych, ścieżkach rowerowych, szutrówkach. Teren to okolice Stawów Milickich więc rejon piękny i tylko lekko pagórkowaty. Nie jestem wyczynowcem, ambicji wielodniowych wypraw nie mam ale cały dzień na rowerze z przyjemnością spędzę zaliczając trasę około 100 km. 
Budżet to ok 5 tyś zł.

Zastanawiam się pomiędzy Giant AnyRoad 1 http://pbrowery.pl/giant-anyroad-1-ge-2018-p-1855.html

a

NS BIKES RAG+ 2 2019 https://www.goride.pl/rowery/ns-bikes-rag-2-2019?gclid=CjwKCAjw96fkBRA2EiwAKZjFTcJOw0h9pq5jef7C-EfL8H62qc83-hjSvxDaJZ7hPT1oMh0uVTJ1fxoCvLoQAvD_BwE

Wybaczcie niezbyt zaawansowane podejście do tematu ale to pierwszy poważny zakup rowerowy bo dotychczas miałem kands maestro. 

Będę bardzo wdzięczny za pomoc i opinie. 

Opublikowano

RAG jest na 1x11, Giant jest na 2x10, nie wiem jak podejdzie ci przejście z 3x9 na 1x11, może brakować ci pośrednich przełożeń, których w 3x9 jest całkiem sporo. Ja wolałem nie ryzykować i poszedłem w 2x10. Chyba, że masz nogi ze stali, a wytrzymałość niedźwiedzia i takie problemy cię nie robią ;) No i to trochę inna geometria niż cross, więc w ciemno bym nie kupował, podjedź do jakiegoś sklepu, który ma gravele (jakiekolwiek), żeby się przymierzyć.

Możesz do mixu dodać Authora Aura XR4 albo XR5 czy Cube Nuroad Pro :D

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Many napisał:

Witam

Prosiłbym o pomoc w wyborze roweru. Jeżdżę dla przyjemności turystycznie głównie po asfalcie ale także po drogach leśnych, ścieżkach rowerowych, szutrówkach. Teren to okolice Stawów Milickich więc rejon piękny i tylko lekko pagórkowaty. Nie jestem wyczynowcem, ambicji wielodniowych wypraw nie mam ale cały dzień na rowerze z przyjemnością spędzę zaliczając trasę około 100 km. 
Budżet to ok 5 tyś zł.

Zastanawiam się pomiędzy Giant AnyRoad 1 http://pbrowery.pl/giant-anyroad-1-ge-2018-p-1855.html

a

NS BIKES RAG+ 2 2019 https://www.goride.pl/rowery/ns-bikes-rag-2-2019?gclid=CjwKCAjw96fkBRA2EiwAKZjFTcJOw0h9pq5jef7C-EfL8H62qc83-hjSvxDaJZ7hPT1oMh0uVTJ1fxoCvLoQAvD_BwE

Wybaczcie niezbyt zaawansowane podejście do tematu ale to pierwszy poważny zakup rowerowy bo dotychczas miałem kands maestro. 

Będę bardzo wdzięczny za pomoc i opinie. 

RAG+ 2 ma jak dla mnie zbyt agresywną geometrię, Giant z drugiej strony ma to śmieszne wodogłowie, które zajmuje miejsce na kierownicy. W cenie do 5k masz już spory wybór, więc najpierw określ sobie jakieś wymagania:

• geometria
  • punkty montażowe
  • ilość przełożeń
  • etc.

tak abyś miał jak zawęzić wybór i odsiać rowery, które nie będą dla Ciebie, bo jak już pisałem w swoim wątku gravel gravelowi nie równy. A najlepiej zrób tak jak pisze @Eddek i najpierw się do takiego przymierz, znajdź w swojej okolicy jakiś sklep rowerowy, w obecnych czasach powinni mieć na stanie takie rowery.

Edytowane przez Miśkołaj
Opublikowano

Dzięki za garść informacji. Tak jak radzicie spróbowałem się przymierzyć przed zakupem. Udało mi się sprawdzić Gianta. Mam 175 cm więc wybrałem L. Pozycja inna niż ta do której byłem przyzwyczajony ale zdecydowanie do akceptacji. Niestety RAG+2 nigdzie nie udało mi się dopaść chociaż znajomy, który prowadzi sklep rowerowy zdecydowanie poleca ten model. Odradza mi Gianta tłumacząc, że to żaden gravel. Chyba to kwestia gustu i wyglądu. 
Moją obawę faktycznie budzą przełożenia. Skoro mam zamiar wykorzystywać rower głównie turystycznie to zakres przełożeń może przemawiać za Giantem. 

Opublikowano

W twoim budżecie zmieści się też Specialized Diverge E5 (Elite mi chcieli sprzedać za 5150zł z katalogowego 6100zł), Cube Nuroad Pro, Author XR4... Poza zwykłym E5, który jest na Clarisie 2x8, reszta wszystko w Tiagrze 2x10. Możesz poszukać w swojej okolicy dystro tych marek i się przymierzyć. Ja ostatecznie kupiłem Cube, ale Author też mi leżał geometrycznie (wizualnie już mniej), E5 z kolei w tym samym rozmiarze, co Author wydawał mi się za mały.

Opublikowano (edytowane)

Cześć wszystkim, 

szukam opinii oraz  rady czy warto kupić gravela Kellys Soot 30? Ktoś może jest jego posiadaczem lub miał z nim styczność i mógłby się podzielić informacjami na jego temat? Ewentualnie proszę o podanie jakiś propozycji w mniej więcej podobnym budżecie.  Dodaje link do specyfikacji https://www.kellysbike.com/pl/gravel-c603/soot-30-p53896

Dzięki i pozdrawiam 

Edytowane przez Nasonex9
Opublikowano

Witam

Posiada ktoś może NS Rag?
Myślę nad zakupem i nie mam możliwości przymiarki niestety. Wzrost 178cm i nie wiem czy lepiej 53cm czy też 56?

Pomoże ktoś?

Opublikowano

Cześć,

Dla zainteresowanych Eskerem 6.0 - kontaktowałem się w piątek z infolinią Krossa i powiedziano mi, że planują wypuszczenie Eskera do sklepów w maju. Konsultantka nie była jednak w stanie powiedzieć czy będzie to początek miesiąca czy jego koniec. Podobno opóźnienie jest spowodowane problemem z dostawą komponentów, osprzętu. Ile w tym prawdy - nie wiem, przekazuję jedynie to, czego sam się dowiedziałem.

Ponawiam przy okazji swoje pytanie z paru postów powyżej - czy macie może zdjęcia Marina Gestalta 2? Te na stronie producenta nie są moim zdaniem właściwe.

Z góry dziękuję!

Opublikowano

Na Gestalta też się czeka, sam się na niego napaliłem, ale jak ostatnio pytałem w sklepie w Chorzowie to 10 osób było już na liście chętnych zapisane ;)

sam zamówiłem Fuji Jari 1.5 z miłym rabatem 800zł, pewnie daliby i większy ale powiedzieli że to już nie zima więc na więcej nie ma opcji. Ma być w maju.

Opublikowano

Hejka, po przymiarce do kilku rowerów typu gravel, mam pytanie:

Czy wziąć Marina Four corners? (Sora)

Czy Marina Nicasio, który jest tańszy i doinwestowac w niego? (Claris) 

Obu geometria mi bardzo leży, Four corners jest ciezszy, ale w czasie jazdy to sie gubi, ma lepszy osprzet, tylko nie wykorzystam jego mozliwosci packingowych.

Nicasio, lżejszy gorszy osprzet, ale jakies 700 zl tanszy wiec zawsze moge w niego doinwestowac i cos pozmieniac.

Jezdzic bede do pracy, na wolnym coś poza miastem (szutry) może trochę w las.

Bede jeszcze miala możliwość przymiarki Mongoose guide dopiero przed świętami wielkanocnymi, warto czekac i podjąć decyzję po świętach?

Pozdrawiam.