Złoty Opublikowano 22 Marca 2019 Opublikowano 22 Marca 2019 Miałem te same dylematy. Wziąłem Cubs że względu na design. Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka 1
Bujak Opublikowano 22 Marca 2019 Opublikowano 22 Marca 2019 Mam pytanie odnośnie roweru Cube Nuroad Pro 2019 i nowego Tribana RC520. Czy jest sens doplacac do Cuba aby otrzymać sztywna os, kosztem przerzutek triban jest na 105-tce i kosztem hamulców triban ma hydrauliczno mechaniczne, cube ma mechaniczne. Oba rowery też waża tyle samo. Pytam ponieważ stoje przed wyborem zakupu gravela i waham się między cubem a tribanem. To byłby pierwszy rower od ponad 20 lat, teraz jezdze mtb na SISie, który waży prawie 20kg. Jest w bardzo dobrym stanie się szukam czegoś szybszego i lżejszego na dojazdy do pracy i zjechanie do lasu. To dla mnie spory wydatek i chciałbym żeby rower posłużył mi jak najdłużej (dbam o sprzęt). Co w tym przypadku wybrać? Triban RC 520 czy Cube nuroad pro 2019?, a może jeszcze coś innego? Sztywne osie nie są potrzebne w sztywnym widelcu. Zostały wymyślone do usztywniania amortyzatorów.Do Cube wejdą opony 40c, do tribana 36c.W Tribanie jest więcej mocowań np na przedni bagażnik, więc nadaje się lepiej na wyprawy. Z tyłu tribana ma dwa otwory montażowe na błotnik i bagażnik, Cube ma tylko jeden i to raczej na błotnik niż na bagażnik (może być utrudnione mocowanie bagażnika, ale raczej da się to ogarnąć).Triban ma koła na maszynowych łożyskach, a w Cube nic o tym nie piszą raczej powinien mieć w tej cenie?).Cube ma czerwony widelec Ja bym wolał mieć 1000 zł, więcej mocowań i napęd 105 niż sztywne osie i czerwony widelec.
GrochowaMTB Opublikowano 22 Marca 2019 Opublikowano 22 Marca 2019 1 godzinę temu, Bujak napisał: Sztywne osie nie są potrzebne w sztywnym widelcu. Zostały wymyślone do usztywniania amortyzatorów. Do Cube wejdą opony 40c, do tribana 36c. W Tribanie jest więcej mocowań np na przedni bagażnik, więc nadaje się lepiej na wyprawy. Z tyłu tribana ma dwa otwory montażowe na błotnik i bagażnik, Cube ma tylko jeden i to raczej na błotnik niż na bagażnik (może być utrudnione mocowanie bagażnika, ale raczej da się to ogarnąć). Triban ma koła na maszynowych łożyskach, a w Cube nic o tym nie piszą raczej powinien mieć w tej cenie?). Cube ma czerwony widelec Ja bym wolał mieć 1000 zł, więcej mocowań i napęd 105 niż sztywne osie i czerwony widelec. zawsze można mieć to wszystko razem sztywne osie jak najbardziej się sprawdzają - np przy zdejmowaniu koła. tarcza zawsze wpasuje się idealnie w hamulec. Poza tym pojawia się uczucie naprawdę precyzyjnego prowadzenia, zwłaszcza np przy bardzo stromych krętych zjazdach. Poza tym kupujesz rower na lata. Za kilka lat sztywne osie będą obowiązującym standardem. Czasami dziwię się, że producenci nie oferują tego już w kazdym rowerze. Przecież to nie podnosi ceny w żaden sposób. Oczywiście są ważniejsze rzeczy przy zakupie roweru. Tym nie mniej nie bagatelizował bym tej sprawy. 1
PeterMike Opublikowano 22 Marca 2019 Opublikowano 22 Marca 2019 1 godzinę temu, GrochowaMTB napisał: zawsze można mieć to wszystko razem Czy to stwierdzenie jest aktualne dla ceny do powiedzmy 4300zl?
adi1201 Opublikowano 22 Marca 2019 Opublikowano 22 Marca 2019 7 minut temu, PeterMike napisał: Czy to stwierdzenie jest aktualne dla ceny do powiedzmy 4300zl? Nie 🙃
Fimala Opublikowano 22 Marca 2019 Opublikowano 22 Marca 2019 5 godzin temu, PeterMike napisał: Mam pytanie odnośnie roweru Cube Nuroad Pro 2019 i nowego Tribana RC520. Czy jest sens doplacac do Cuba aby otrzymać sztywna os, kosztem przerzutek triban jest na 105-tce i kosztem hamulców triban ma hydrauliczno mechaniczne, cube ma mechaniczne. Oba rowery też waża tyle samo. Pytam ponieważ stoje przed wyborem zakupu gravela i waham się między cubem a tribanem. To byłby pierwszy rower od ponad 20 lat, teraz jezdze mtb na SISie, który waży prawie 20kg. Jest w bardzo dobrym stanie się szukam czegoś szybszego i lżejszego na dojazdy do pracy i zjechanie do lasu. To dla mnie spory wydatek i chciałbym żeby rower posłużył mi jak najdłużej (dbam o sprzęt). Co w tym przypadku wybrać? Triban RC 520 czy Cube nuroad pro 2019?, a może jeszcze coś innego? Sztywnych osi sobie nie dorobisz. Przerzutki zawsze mozesz zmienic. Matematyke pozostawiam Tobie
Miśkołaj Opublikowano 22 Marca 2019 Opublikowano 22 Marca 2019 19 minut temu, PeterMike napisał: Czy to stwierdzenie jest aktualne dla ceny do powiedzmy 4300zl? Nie, jednak ludzie na tutejszym forum często wprowadzają zaporowe wymagania dla tych rowerów i następnie dają cenę - "do 4k". Powiedzmy sobie szczerze, obecnie mamy duży bum na rowery Gravelowe, producenci to widzą. Jeżeli chcesz kupić to co jest obecnie to musisz iść na pewne ustępstwa, szczególnie jeżeli dołożymy do tego widełki cenowe. Już czytałem tutaj litanie życzeń po czym wpada cena 3-4k. No nie ma cudów. Natomiast jeżeli jest się osobą cierpliwą to myślę, że już w przyszłym roku ceny zejdą w dół, pojawią się kolejne wariacje z danych konfiguracji itd. W tamtym roku pod koniec sezonu przeczesywałem oferty i nie znalazłem nic co wpadałoby w moje ramy, w tym miałem już do wyboru kilka wariantów. Ostatecznie kupiłem Nuroada jednak on też nie jest tym co bym sobie wymarzył bo początkowo widziała mi się w moim rowerze 105 oraz inny support (obecnie mam pressfit). Ostatecznie podszedłem do tego na spokojnie, czy faktycznie potrzebuje 105, czy potrzebuje kilku różnych mocowań, jeżeli na ten moment nie planuje wyjazdów dalszych niż 100-150km itd.
KonradTrek800 Opublikowano 22 Marca 2019 Opublikowano 22 Marca 2019 7 minut temu, Miśkołaj napisał: Nie, jednak ludzie na tutejszym forum często wprowadzają zaporowe wymagania dla tych rowerów i następnie dają cenę - "do 4k". To o mnie Już żaliłem się w innym wątku, że nie ma dla mnie odpowiedniego, nowego roweru w kwocie 4000zł Wg mnie pakowanie drogiej 105 do takich bicyklów to największy bezsens. Nikt na Gravelu nie będzie się ścigał z szosą ani walczył o gramy. Zdecydowanie wolałbym sztywne osie przy hamulcach tarczowych i taka Tiagra to aż za dużo. Tylko mniejsze korby powinni parować do tych kaset. Dlaczego tak mało rowerów jest z korbami 46/36 czy 46/30? Jeśli już są to FSA na kwadrat i rower za 1000euro - to już kpina z klienta. Triban mógł zrobić prawdziwy Gravel za 4000zł gdyby zamiast drogiej 105 dali Tiagrę i sztywne osie. Opony szerokie już są. Tak z Tribanów to opłacalny jest tylko RC500 za 2700zł, bo można coś pokombinować z korbą i kasetą. Założyć opony 35mm i za 3000zł jest super nowy rowerek. Ja chyba zrezygnuję z zakupu. Wyremontuje starego dziadka i poczekam 2 lata aż rynek Gravelów znormalnieje
Miśkołaj Opublikowano 22 Marca 2019 Opublikowano 22 Marca 2019 21 minut temu, KonradTrek800 napisał: To o mnie Już żaliłem się w innym wątku, że nie ma dla mnie odpowiedniego, nowego roweru w kwocie 4000zł Wg mnie pakowanie drogiej 105 do takich bicyklów to największy bezsens. Nikt na Gravelu nie będzie się ścigał z szosą ani walczył o gramy. Zdecydowanie wolałbym sztywne osie przy hamulcach tarczowych i taka Tiagra to aż za dużo. Tylko mniejsze korby powinni parować do tych kaset. Dlaczego tak mało rowerów jest z korbami 46/36 czy 46/30? Jeśli już są to FSA na kwadrat i rower za 1000euro - to już kpina z klienta. Triban mógł zrobić prawdziwy Gravel za 4000zł gdyby zamiast drogiej 105 dali Tiagrę i sztywne osie. Opony szerokie już są. Tak z Tribanów to opłacalny jest tylko RC500 za 2700zł, bo można coś pokombinować z korbą i kasetą. Założyć opony 35mm i za 3000zł jest super nowy rowerek. Ja chyba zrezygnuję z zakupu. Wyremontuje starego dziadka i poczekam 2 lata aż rynek Gravelów znormalnieje Dlatego ja albo bym poczekał jeszcze rok, albo tak jak mówisz sam składał. Ja miałem na oku jeszcze Kellys Soot 50, ale korba (52x36) oraz Fuji Jari 1.5, ale tutaj również problemem była znowu korba I tak wylądowałem na 50/34. Edit: Nie odnosiłem się bezpośrednio do Ciebie, śledzę tutaj wszystkie wątki od 7 miesięcy, gdy to jeszcze byłem na zakupie MTB
Bujak Opublikowano 22 Marca 2019 Opublikowano 22 Marca 2019 Sztywnych osi sobie nie dorobisz. Przerzutki zawsze mozesz zmienic. Matematyke pozostawiam Tobie Mocowań na bagażniki tym bardziej sobie nie dorobisz, a koszt wymiany klamkomanetek jest zbyt duży, żeby myśleć o wymianie napędu.
Fimala Opublikowano 22 Marca 2019 Opublikowano 22 Marca 2019 26 minut temu, Bujak napisał: 2 godziny temu, Fimala napisał: Sztywnych osi sobie nie dorobisz. Przerzutki zawsze mozesz zmienic. Matematyke pozostawiam Tobie Mocowań na bagażniki tym bardziej sobie nie dorobisz, a koszt wymiany klamkomanetek jest zbyt duży, żeby myśleć o wymianie napędu. Z tym, że fizycznie masz możliwość zakupu i wymiany tych klamkomanetek. Sztywnych osi sobie nie zrobisz choćby nie wiem co. Mocowania do bagażnika to żaden problem. Masz tyle różnych rozwiązań, że naprawde można sobie poradzić.
JaW Opublikowano 22 Marca 2019 Opublikowano 22 Marca 2019 Wszystko zależy od tego, jak kto jeździ i ILE jeździ. Jeśli np tylko asfalt (jakieś 5% to szutry) to będą ważne inne cechy, jak w przypadku proporcji asfalt 50% szutry 50%. Jeśli kogoś kręcą wyprawy 200 km dziennie z namiotem na bagażniku i całym dobytkiem na ramie, to tez wybierze inny sprzęt, niż ktoś, kto robi kilkugodzinne jazdy wokół domu, z bidonem i batonikiem w kieszeni. Nie istnieje jeden, idealny do wszystkiego gravel. Po prostu nie istnieje i nie szukajcie go. Określić swój typ jazdy - to przede wszystkim. I do niego dopasować rower. Jeśli typ jazdy z czasem się zmieni - albo trzeba będzie rower sprzedać, albo (jeśli się da) nieco zmodernizować i iść na kompromisy, godząc się na nieco mniejszą efektywność jazdy. Mam tu na myśli np wymianę opon na węższe, kasety na bardziej szosową czy też mostka na bardziej agresywny. Z wyprawowego gravela nigdy nie zrobisz gravela szosowego, ale jak najbardziej można się do takiej specyfikacji zbliżyć. Nauka kosztuje, niestety. Ze mną właśnie tak było, na Anyroadzie straciłem jakiś tysiąc złotych. Za to zyskałem doświadczenie i wiedzę, dzięki której po jednym sezonie kupiłem inny rower, który odpowiada mi w 100% i jest stworzony do moich potrzeb, do mojego stylu jazdy. Bo najważniejsze to jeździć chętnie i z uśmiechem na ustach. Takie jest moje zdanie 1
GrochowaMTB Opublikowano 22 Marca 2019 Opublikowano 22 Marca 2019 3 godziny temu, PeterMike napisał: Czy to stwierdzenie jest aktualne dla ceny do powiedzmy 4300zl? Merida Silex 200 - poza 105 Ale blisko limitu finansowego.
KonradTrek800 Opublikowano 22 Marca 2019 Opublikowano 22 Marca 2019 Jeden z niewielu przemyślanych rowerów. Optymalna kaseta i korba. Jakby jeszcze 3999zł to hicior murowany
Miśkołaj Opublikowano 22 Marca 2019 Opublikowano 22 Marca 2019 Merida ma bardzo ładne te rowery, ale jednak w 200 widziałbym Tiagre oraz zmienione malowanie, a w 300 drugi blat Idealna wydaje się 400, jednak tutaj znowu cena jest mocno zaporowa.
Bujak Opublikowano 22 Marca 2019 Opublikowano 22 Marca 2019 Jeden z niewielu przemyślanych rowerów. Optymalna kaseta i korba. Jakby jeszcze 3999zł to hicior murowany Tak jak pisał@JaW co dla jednego jest przemyślane, dla drugiego jest bez sensu.Nie ma też roweru idealnego dla wszystkich zastosowań.Ja np szukam roweru na kilkudniowe wędrówki z namiotem i bagażem, szybkiego na asfalcie, ale dającego sobie jako tako radę na leśnych ścieżkach.
M.C Opublikowano 22 Marca 2019 Opublikowano 22 Marca 2019 (edytowane) W tych gravelach mi brakuje suportu zewnętrznego. Mam pressfit w innej szosie i nie ma problemów oprócz sporadycznego dźwięku, ale gravel z założenia będzie orany po błocie lub ogólnie po mokrym. Gdyby nie ten pressfit to Merida idealna. Edytowane 22 Marca 2019 przez M.C
GrochowaMTB Opublikowano 22 Marca 2019 Opublikowano 22 Marca 2019 4 godziny temu, M.C napisał: W tych gravelach mi brakuje suportu zewnętrznego. Mam pressfit w innej szosie i nie ma problemów oprócz sporadycznego dźwięku, ale gravel z założenia będzie orany po błocie lub ogólnie po mokrym. Gdyby nie ten pressfit to Merida idealna. Ale pressfit montowany jest w wyścigowych maszynach XC i jakoś daje to radę. A te rowery potrafią się utaplać. Też miałem wątpliwości, naczytałem się tu dużo strasznych rzeczy o pressfit. Ale znajomi mają, jeżdżą i nic się nie dzieje. A ja mam suport wkręcany w gravelu i będę go robił już drugi raz. Kwili jak nie powiem co.... porażka. 3 stówy (a jakże - same łożyska do mojej korby FSA kosztują prawie 2 stówy) idzie w powietrze. Standard tu chyba nie ma nic do rzeczy. Albo masz szczęście albo pecha.
Nogi Opublikowano 27 Marca 2019 Opublikowano 27 Marca 2019 (edytowane) Już ktoś w necie znalazł: https://www.decathlon.pl/rower-triban-rc520-gravel-ltd-id_8561385.html Edytowane 27 Marca 2019 przez Nogi
cgrav Opublikowano 29 Marca 2019 Opublikowano 29 Marca 2019 Po przeczytaniu wszystkich wpisów temacie zawęziłem wybór do 3 rowerów: - Cube Nuroad - Rag+ 2 - Octan One Gridd Który z nich wg Was będzie najbardziej uniwersalny ?
Eddek Opublikowano 29 Marca 2019 Opublikowano 29 Marca 2019 Z tych 3 tylko Cube ma napęd 2x10, reszta to 1x11. Rag nie ma otworów pod błotniki/bagażnik, więc wszystko musisz w razie coś wieszać na sztycy/ramie na obejmy. Jak zależy ci na uniwersalności, to Cube ma szerszy wachlarz przełożeń, otwory w ramie pod błotniki/bagażnik. Na drugim miejscu Gridd, bo ma otwory, ale jest 1x11, Rag na końcu. Z drugiej strony jak uniwersalność w twoim przypadku nie oznacza tobołka na rowerze, to w zasadzie kwestia napędu i wygody, ale to już musisz przetestować sam. Ja po wskoczeniu na 2x10 nie poszedłbym w stronę 1x11, bo mam za mało pary w nogach i potrzebuję gęściej postopniowanego napędu.
cgrav Opublikowano 29 Marca 2019 Opublikowano 29 Marca 2019 Najbardziej odpowiada mi geometria Cube, jednocześnie najmniej podoba mi się jego malowanie.
Eddek Opublikowano 29 Marca 2019 Opublikowano 29 Marca 2019 31 minut temu, cgrav napisał: jednocześnie najmniej podoba mi się jego malowanie. Mi akurat pasuje bardzo, ale na czarnym macie okrutnie widać kurz
Rekomendowane odpowiedzi