Skocz do zawartości

Gravel do około 3000 - 4999 zł

Piotr Apostoł

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nie będę gorszy
Moje nowe Fuji Jari
20190316_185407.thumb.jpg.1b9323319468bcefc515e3fcdb6a816a.jpg
Witam
To jest model 1.5? Można wiedzieć ile kosztował? Też się nad nim zastanawiam..
Opublikowano

Hej, czy Cube Nuroad Pro 2019 ma otwory montażowe w widelcu i do ewentualnego bagażnika z tyłu?

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
57 minut temu, Złoty napisał:

Hej, czy Cube Nuroad Pro 2019 ma otwory montażowe w widelcu i do ewentualnego bagażnika z tyłu?

Z tyłu tak, to ta sama rama co pro fe, można założyć pełne błotniki, albo bagażnik. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Przepracowałem rynek pod swoim kątem (dojazd do pracy, wycieczki weekendowe do 200km), na placu boju zostają:

Giant Anyroad 2 4400 Sora

Romet Boreas 2 4500 SRAM APEX

Trek Checkpoint 5000 Sora

Cube Nuroad 2019 4600 Tiagra

Triban RC 500 2700 Sora

Triban RC 520 3500 105

Marin Gestalt 3200  Claris

Cannondale Topstone 5000 Sora

Marin Gestalt jest w tym zestawieniu ze względu na piękny design. Rower ma mi się podobać a także być rozwojowy jeśli chodzi o bikepacking (mocowania)

Czy mogę liczyć na Wasze komentarze?

Opublikowano
W dniu ‎2019‎-‎03‎-‎16 o 15:53, Eddek napisał:

No to i ja się pochwalę tym samym :D

20190316_153337.thumb.jpg.25f1ab5a1ae59a00bd51d2ab0f743af9.jpg

Ksywa Cubek, rozmiar 61 :D 

Niestety w SkiTeam nie dali pedałów do kompletu, ale to akurat mały problem. Teraz trzeba go naszykować i jutro pierwsze objazdy (dziś deszczowo i wietrznie, więc żadna zabawa).

Edyta: Masakra ile gęstego smaru idzie na konserwacje magazynową. Łańcuch mógłby stać w pionie, a kocią sierść z powietrza widać było na nim, o 5 min stania w salonie :D 

Gratulacje, oby się dzielnie sprawował :)

W dniu ‎2019‎-‎03‎-‎16 o 20:23, Yarooo napisał:

Nie będę gorszy :)

Moje nowe Fuji Jari

20190316_185407.jpg

Fuji są piękne, zwłaszcza na żywo, ze względu na klasyczny wygląd.

Opublikowano
12 minut temu, Złoty napisał:

Przepracowałem rynek pod swoim kątem (dojazd do pracy, wycieczki weekendowe do 200km), na placu boju zostają:

Giant Anyroad 2 4400 Sora

Trek Checkpoint 5000 Sora

Triban RC 500 2700 Sora

Triban RC 520 3500 105

Marin Gestalt 3200  Claris

Cannondale Topstone 5000 Sora

Marin Gestalt jest w tym zestawieniu ze względu na piękny design. Rower ma mi się podobać a także być rozwojowy jeśli chodzi o bikepacking (mocowania)

Dużo tych rowerów wybrałeś. Kup taki, który uda Ci się gdzieś przymierzyć i będzie Ci na nim wygodnie. To podstawa. Z tych tu zaprezentowanych to próbował bym Marina lub cannondala albo Cuba. Cube będzie nieco nowocześniejszy (sztywne osie) i ma chyba relatywnie najrozsądniejszy napęd.

• Lubię to! 1
Opublikowano
15 minut temu, Złoty napisał:

• Giant Anyroad 2 4400 Sora
  • Romet Boreas 2 4500 SRAM APEX
  • Trek Checkpoint 5000 Sora
  • Cube Nuroad 2019 4600 Tiagra
  • Triban RC 500 2700 Sora
  • Triban RC 520 3500 105
  • Marin Gestalt 3200  Claris
  • Cannondale Topstone 5000 Sora

Tak się trochę rozstrzeliłeś :D

Z wymienionych przez Ciebie to swego czasu zastanawiałem się Anyroadem, ale odpadł ze względu na wodogłowie i brak sztywnych osi. Marina rozważałem, ale na Tiagrze. Co do Treka oraz Cannondale to moim zdaniem cenowo mocny przestrzał, ale jak kto woli. Jak turystyka to wywaliłbym Rometa z napędem 1x11. Zostawiłbym sobie Marina, ale Gestalt 2, oraz Cuba.

• Lubię to! 1
Opublikowano
17 minut temu, Złoty napisał:

Jeśli chodzi o Bikepacking to warto popatrzeć czy masz od dołu mocowanie na bidon (jak torbę sobie wmontujesz w ramę to możesz nie mieć w środku już wystarczającej ilości miejsca na bidony w tradycyjnych miejscach. Fajnie mieć też punkty montażowe na przednim widelcu - np pod koszyki typu gorilla itd. Wtedy można jeszcze na widelcu zawiesić dwa worki paro litrowe. Z wymienionych tu rowerów chyba mało który ma tą możliwość. Ale to wszystko zależy jak bardzo obładowany chcesz jeździć.

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, Złoty napisał:

Zobacz go na żywo, bo kształt tylnych dolnych rurek to jakieś totalne kuriozum. Na zdjęciach tego tak dobrze nie widać, ale one idą równolegle do koła na długości korby, później wychodzą pod bardzo ostrym kątem na zewnątrz, żeby znowu wyjść równolegle do koła na przerzutkę. Efekt jest taki, że jak masz buta ponad rozmiar 44, to masz niemal pewne, że będziesz musiał jeździć ze stopami jak kaczka, żeby nie haczyć o te rurki. Ja ze swoimi 47 przymierzałem się do ramy 58 (co prawda w Aspyre, ale rama jest ta sama) i była katastrofa.

39 minut temu, Złoty napisał:

Tego ostatecznie kupiłem, wczoraj zrobiłem na nim pierwsze 53km i jest dla mnie rewelacja. Jest Tiagra 2x10, są sztywne osie, są mocowania pod bagażnik/błotniki z tyłu i mi osobiście podoba się fest w czarnym/czerwonym macie.

Edytowane przez Eddek
  • Lubię to! 1
Opublikowano

@Eddek dziś chcę obejrzeć tego Cube'a, czy z ceny udaje się coś urwać?

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Złoty napisał:

W sezonie? Zwłaszcza chodliwe rowery? Wątpię. Jak kupowaliśmy rower (marina fourcornersa) mojej "szefowej" to łaskawie dali koszyk na bidon. 

Edytowane przez GrochowaMTB
  • Lubię to! 1
Opublikowano
13 minut temu, Złoty napisał:

Ja urwałem 5% + przegląd, ale on jest chyba teraz wszędzie w cenie. Dodatkowo dopytaj się o pedały bo Cube je dodaje, ale chyba nie każdy sprzedawca je dołącza.

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Złoty napisał:

Zapomnij :) Ja brałem ze SkiTeam i jeżeli wierzyć ich systemowi, który pokazuje dostępność, to 61, którego zabrałem już nie mają w ogóle. Zapłaciłem katalog, ale dostałem 5% na ich kartę. Jak urwiesz jakieś 50, może 100zł to max :) 

Cytat

Dodatkowo dopytaj się o pedały bo Cube je dodaje, ale chyba nie każdy sprzedawca je dołącza.

Wg instrukcji Cube - rower przychodzi bez pedałów, jeżeli je dostałeś to raczej z dobrej woli sprzedawcy jako gratis. Ja nie dostałem i to się pokrywa z papierami.

Edytowane przez Eddek
  • Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Eddek napisał:

Zapomnij :) Ja brałem ze SkiTeam i jeżeli wierzyć ich systemowi, który pokazuje dostępność, to 61, którego zabrałem już nie mają w ogóle. Zapłaciłem katalog, ale dostałem 5% na ich kartę. Jak urwiesz jakieś 50, może 100zł to max :) 

Wg instrukcji Cube - rower przychodzi bez pedałów, jeżeli je dostałeś to raczej z dobrej woli sprzedawcy jako gratis. Ja nie dostałem i to się pokrywa z papierami.

Wiem, że w papierach nie ma, ale specjalnie się o to pytałem bo byłem tym faktem zdziwiony (jeszcze przed kupnem) i stwierdził, że kiedyś Cube dawał pedały, ale oni znowu ich nie dawali klientom bo były o kant 4 liter rozbić. Ja tutaj specem nie będę, ale warto się zapytać :)

Edytowane przez Miśkołaj
Opublikowano
1 godzinę temu, Miśkołaj napisał:

Wiem, że w panierach nie ma, ale specjalnie się o to pytałem bo byłem tym faktem zdziwiony (jeszcze przed kupnem) i stwierdził, że kiedyś Cube dawał pedały, ale oni znowu ich nie dawali klientom bo były o kant 4 liter rozbić. Ja tutaj specem nie będę, ale warto się zapytać :)

Do Speca do sequoi dawali pedała, ale były tak kiepskie, ze koleś wstydził mi się je dać. Powiedziałem aby dał to wykorzystam do czegoś... do niczego się to nie nadawało - wstyd i hańba :) Ale dyrektorowa do Marina dostała fajne, duże i całkiem do rzeczy platformy. Co prawda plastik ale na początek spokojnie się nada.

Opublikowano
3 minuty temu, GrochowaMTB napisał:

Do Speca do sequoi dawali pedała, ale były tak kiepskie, ze koleś wstydził mi się je dać. Powiedziałem aby dał to wykorzystam do czegoś... do niczego się to nie nadawało - wstyd i hańba :) Ale dyrektorowa do Marina dostała fajne, duże i całkiem do rzeczy platformy. Co prawda plastik ale na początek spokojnie się nada.

Te w Cubie też nie są Bóg wie jakie, ale na początek, dopóki nie kupię butów pod SPD, spokojnie wystarczą. Zresztą jak to mówią, lepiej mieć niż nie mieć :D

Opublikowano
3 godziny temu, GrochowaMTB napisał:

Jeśli chodzi o Bikepacking to warto popatrzeć czy masz od dołu mocowanie na bidon (jak torbę sobie wmontujesz w ramę to możesz nie mieć w środku już wystarczającej ilości miejsca na bidony w tradycyjnych miejscach. Fajnie mieć też punkty montażowe na przednim widelcu - np pod koszyki typu gorilla itd. Wtedy można jeszcze na widelcu zawiesić dwa worki paro litrowe. Z wymienionych tu rowerów chyba mało który ma tą możliwość. Ale to wszystko zależy jak bardzo obładowany chcesz jeździć.

Wszystko mający Fuji😁

Opublikowano
Teraz, Yarooo napisał:

Wszystko mający Fuji😁

Tak, jak szukałem swojego roweru to na placu boju zostały Fuji Jari 1.3 i Specialized Seqoia Elite. Oba mają faktycznie komplet mocowań. Do tego doszedł jeszcze jeden producent - zapomniałem - Merida z modelem Silex. Wg mnie wart jeszcze wspomnienia Silex 200. Osprzęt to niestety Sora, ale według mnie to i tak super konfiguracja.

Opublikowano

Dzięki za podpowiedzi, Cube w stajni. Kupiłem ostatnią sztukę w rozmiarze 53, podobno sprzedają się jak bułeczki. Rama jest pomalowana na mat, niestety widać każdy odcisk palca. Biorąc na raty nie chcieli słyszeć o żadnym rabacie, uzyskałem darmowy przegląd zerowy (za złotówkę). Pedały dokupione oddzielnie.

Opublikowano
Godzinę temu, Złoty napisał:

Cube w stajni

Normalnie zaraz będzie sekcja Cube'a na forum :D

• Lubię to! 3
Opublikowano

Cześć. Mam 200cm (przekrok 95) i szukam czegoś dla siebie.

Nie miałem wcześniej żadnego doświadczenia z rowerami szosowymi. Teoretycznie powinienem mieć rozmiar ramy 63cm, ale takich praktycznie nie ma. Często producenci sugerują rozmiar 58 jako odpowiedni do mojego wzrostu (np. author). Trudno też jest coś przetestować/przymierzyć się na miejscu w sklepie ale szukam/próbuję (brak dużych rowerów na ekspozycji). Do tej pory udało mi się zobaczyć na żywo:

- triban 100 XL (czy tam geometria jest taka sama jak w rc 500/rc 520?): odczucia miałem takie, że rower wydawał się bardzo mały, ale byłem w stanie zająć w miarę wygodną pozycję

- accent furious 58cm: sztyca dość mocno wyciągnięta i efekt taki że bardzo daleko muszę sięgać do kierownicy. Jestem na nim bardzo pochylony (chwyt taki że ręce mam na klamkomanetce od góry). Rower nie był gotowy do jazdy więc tylko na nim siedziałem i odczucia miałem raczej na nie (zbyt agresywna pozycja), ale jeszcze dam mu szansę jak będzie gotowy do testowej przejażdżki.

Czy jest ktoś w stanie doradzić mi jakiś inny model warty poszukania? Może ktoś jest podobnych rozmiarów i już przerabiał temat. Za wszelkie porady z góry dzięki.

PS: @Eddek doradził sprawdzić author-a xr (co zrobię w najbliższych dniach). Dzięki za radę.

Opublikowano
W dniu 19.03.2019 o 09:38, Eddek napisał:

Normalnie zaraz będzie sekcja Cube'a na forum :D

Po religijnym czytaniu tego wątku przez ostatnie 3 miesiące, też zdecydowałem się na Nuroada... Dzisiaj odbieram ;)

• Lubię to! 2
Opublikowano
W dniu 20.03.2019 o 12:14, prymas007 napisał:

Cześć. Mam 200cm (przekrok 95) i szukam czegoś dla siebie.

Nie miałem wcześniej żadnego doświadczenia z rowerami szosowymi. Teoretycznie powinienem mieć rozmiar ramy 63cm, ale takich praktycznie nie ma. Często producenci sugerują rozmiar 58 jako odpowiedni do mojego wzrostu (np. author). Trudno też jest coś przetestować/przymierzyć się na miejscu w sklepie ale szukam/próbuję (brak dużych rowerów na ekspozycji). Do tej pory udało mi się zobaczyć na żywo:

- triban 100 XL (czy tam geometria jest taka sama jak w rc 500/rc 520?): odczucia miałem takie, że rower wydawał się bardzo mały, ale byłem w stanie zająć w miarę wygodną pozycję

- accent furious 58cm: sztyca dość mocno wyciągnięta i efekt taki że bardzo daleko muszę sięgać do kierownicy. Jestem na nim bardzo pochylony (chwyt taki że ręce mam na klamkomanetce od góry). Rower nie był gotowy do jazdy więc tylko na nim siedziałem i odczucia miałem raczej na nie (zbyt agresywna pozycja), ale jeszcze dam mu szansę jak będzie gotowy do testowej przejażdżki.

Czy jest ktoś w stanie doradzić mi jakiś inny model warty poszukania? Może ktoś jest podobnych rozmiarów i już przerabiał temat. Za wszelkie porady z góry dzięki.

PS: @Eddek doradził sprawdzić author-a xr (co zrobię w najbliższych dniach). Dzięki za radę.

58 przy 2 metrach wzrostu? hmmmm ja mam 190 cm i na moim specu mam 58 a z powodzeniem mógł bym mieć 60! 

Opublikowano (edytowane)

Mam pytanie odnośnie roweru Cube Nuroad Pro 2019 i nowego Tribana RC520. 

Czy jest sens doplacac do Cuba aby otrzymać sztywna os, kosztem przerzutek triban jest na 105-tce i kosztem hamulców triban ma hydrauliczno mechaniczne, cube ma mechaniczne. Oba rowery też waża tyle samo. 

Pytam ponieważ stoje przed wyborem zakupu gravela i waham się między cubem a tribanem. To byłby pierwszy rower od ponad 20 lat, teraz jezdze mtb na SISie, który waży prawie 20kg. Jest w bardzo dobrym stanie się szukam czegoś szybszego i lżejszego na dojazdy do pracy i zjechanie do lasu. To dla mnie spory wydatek i chciałbym żeby rower posłużył mi jak najdłużej (dbam o sprzęt). Co w tym przypadku wybrać? Triban RC 520 czy Cube nuroad pro 2019?, a może jeszcze coś innego? 

Edytowane przez PeterMike